Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 21:03:37

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Ще приготвяте ли домашна храна или предпочитате да купувате?
Ще я приготвям
Ще купя, ако се наложи
Нямам време да я приготвям сама
Ще комбинирам домашна и готова
Само ще я купувам
Още не знам

Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: рецепти за бебета и малки деца  (Прочетена 184241 пъти)
 
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53



« Отговор #150 -: март 17, 2012, 23:28:41 »

Краси, изчерпах ти рецептите с просото  pardon ,нови няма ли?! Всичко се харесва на малката ми ламичка.
Пуканките с това същото просо ли се правят? Това, което имам аз е обелено и не съм сигурна че ще пука.

Ух да се оплача, че един ден докато си редактирах поста с рецептите в блога ми и детето напипа лаптопа и ми изтри 90% от тях sad  по спомен понаписах туй онуй, ама си има още доста работа, пък сега ме тресе вълна Великденски workshop и още един проект та време почти нямам за друго. Много се радвам че всичко се е приело добре при вас и се хапва  Wink

Пуканките си купувам готови- от био магазина до нас изглеждат така и са много евтини
http://www.zdravenka.cz/zdravenka/eshop/4-1-Potraviny/113-2-Obiloviny-vlocky/5/1836-Jahelne-pukance

Преди време бях пускала инфо което намерих в нета че и сам човек може да си ги направи и се пробвах 3 пъти но без успех- просото ми загря и не ще да се разпука, освен няколко зърна sad

Скоро си измислих едни страхотни бонбони с пуканки от амарант и извара и ги кръстих

Пухчета
намачкан банан, извара, пуканки от амарант се объркват и става лепкава смес, с помощта на лъжица оформям топчета и ги овалвам пак в пукански от  амарант- ядат се веднага понеже като се разкиснат пуканките и не са вкусни пък и банана почернява. Точните пропорции не мога да кажа сега понеже няколко пъти от бързане ги правя на око. и аз си хапвам от тях. понякога добавям и пуканки от просо върте. Тези от амаранта си купувам от DM дрогерията. Правила съм и с цедено кисело мляко вместо с извара- пак се получават


Овесени ядки с мандарина и банан
- 1/3 купичка финни овесени ядки заливам с вряла вода колкото да се покрият и покривам да се запарят за 5 минути (докато омекнат). Към тях добавям сока на 1 мандарина и половин намачкан банан. Аз по принцип не обичам овесени ядки, но от това правя и за мен smile и досега като съм ги варяла са ставали едни много лигави  angry пък така поне нмен не ми изглеждат гадни  blum


Видях много хубави рецепти и тези с просото много ме заинтригуваха ама да попитам от къде купувате просото и как изглежда ...

Просо при нас (Прага) се продава в био магазина, в ДМ дрогерията, в обикновен по голям супер маркет от сорта на Била, Пикадили. Виждала съм и много ситен и малко по- едър (големина като сусам/маково семе нещо такова )

http://translate.google.bg/translate?sl=cs&tl=bg&js=n&prev=_t&hl=bg&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.dia-potraviny.cz%2Fjahly.html тука даже и рецепти са пуснали ама превода не е добър с google translate, пък сега нямам време че ще ми падне батерията след малко. Скоро ядох торта с просо в един вегетариански ресторант и беше страхотна и аз мисля да се пробвам на нещо ама по- натам
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 813


Моят сватбен албум

« Отговор #151 -: март 18, 2012, 00:05:48 »

Много благодаря...като минем през Била ще проверя... Bravo
Активен
Miri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1748



Моят сватбен албум

« Отговор #152 -: март 26, 2012, 21:39:44 »

Днес реших да направя един експеримент с брашно от киноа. Забърках нещо като каша оставих да кипне и след това да изстине и след това прибавих ябълково пюре. Така за първи път моят син яде каша. Sunray, бях се сетила ,че преди време ти питаше какво да правиш с брашно от киноа, но виждам ,че вече си открила рецепти.
Павла, рецептата за палачинки от тиквички звучи много интересно. Непременно ще я пробвам. За плънка авокадо/гуакамоле звучи много добре като се има предвид ,че Крис много ги обича.
 Една друга рецепта бих искала да споделя с вас, която много се обича и от малки и големи в нашето семейство. blum

Кюфтенца от карфиол

1 глава карфиол се сварява на пара или просто във вода, докато омекне, но не трябва да става пихтиеста. Намчква се много добре, добавя се едно яйце, 1/2 глава нарязан на много ситно лук. 1-2 лъжици брашно , по желание мозе да се добави и натрошено сирене. Ако нямам , пак стават хубави. Посолявам леко , малко риган. Всичко това се разбърква много добре. Оформям кюфтенца, които пържа от двете страни за няколко минути в зехтин. Може да се сервират и студени.

Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #153 -: март 27, 2012, 15:41:02 »

Мири,много хубава рецепта!Щом мине режима на Дара и пак мога да давам яйце,ще я изпробвам.

При нея просото не пожъна успех,но киноата-направо си облизва пръстите.
Аз се сдобих с много хубава книжка с рецепти за деца от 1г до 16г.
Опитала съм само една-доматена супа и я споделям с вас:
необходими продукти за 100гр
домати 30гр;моркови  5гр;лук 4гр;ориз(овес.ядки) 1ч.л.;брашно 1/3ч.л;масло 1/2ч.л;прясно мляко 1с.л
магданоз

Нарежете на ситно лука,настържете моркова.Сложете ги да се варят в кипяща подсолена вода заедно с ориза.Като омекнат,сложете настърганите домати и варете още 10мин.Запържете леко брашното в маслото,разредете с пр.мляко,прибавете към супата и варете още 5мин.

Аз обърках мерките и вместо супа се получи домати с ориз,но се хареса.
Активен
Поли
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 464



Моят сватбен албум

« Отговор #154 -: март 27, 2012, 16:15:00 »

Диди, много хубава рецепта, ще я изпроваме и ние:)
Аз пък тези дни дадох супа от коприва.Вкъщи много ядем коприва и я правя в много варианти- дори панирана:) Но със супата пожънах голям успех-малкия с такова удоволствие си я хапваше :)Следващия път мисля да му дам да опита от тутманика с коприва-предполагам също много ще се хареса.
Ако желаете ще споделя рецептите Wink
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #155 -: март 27, 2012, 23:44:27 »

Поли, ако можеш и имаш време ще се радвам да ги пробвам. (От каква възраст може да се дава коприва?! или е на принципа когато има?!)

Мири гуакамоле-то как го правиш?! Задължително ще пробвам кюфтенцата. Между другото супата от  броколи много ни хареса.

Диде добра ли е книгата?

Краси сори за блога   girl_impossible  дано скоро ти остане време да го довършиш  smile

Аз съм на вълна елда. Някои нещо има ли за приготвянето и?!
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #156 -: март 28, 2012, 07:51:09 »

Павличка,книгата доста ми хареса.Има някой положения,с които не съм съгласна,но като цяло е добро попадение.Авторката е педиатър,с 30г стаж в Института по педиатрия;ръководител на секции хигиена и физиология на храненето;консултант към СЗО по въпросите на здравословното хранене.
Доста подробно са описани всички хранителни вещества,в кои храни какво се съдържа;какво количество витамини се губи при топлинна обработка...Има съставени примерни менюта за закуска,обяд и вечеря за седмица;и много рецепти.


Елдата съм я предлагала с различни плодове и зеленчуци,но най-много на Дара й харесва по следния начин:
слагам елдата да заври,добавям нарязан на парчета карфиол,настъргани морков и пиперка и към края на готвенето настърган домат.Понякога добавям зелен боб,броколи...
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #157 -: март 28, 2012, 08:04:58 »

Не е ли рано за ядливата коприва? И аз скоро говорих с майка ми и тя е поразпитала познати възрастни хора, живеещи в къщи, и разбрах, че към май месец излизала масово. Иначе  аз съм решила да й предлагам коприва, че е много полезна.

Диде, коя е книжката, би ли споделила?
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #158 -: март 28, 2012, 08:19:24 »

Книгата е Хранене на детето от 1г до 16г,автор проф.д-р Лиляна Трифонова.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #159 -: март 28, 2012, 10:59:39 »

Мерси, аз имам нейна също - но не е до 16 години.
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #160 -: март 28, 2012, 13:42:25 »

Доколкото разбрах,някога е било едно издание,а сега е разделено на две книги-хранене на кърмачето до 1г,и хранене от 1 до 16г.
Активен
Miri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1748



Моят сватбен албум

« Отговор #161 -: март 29, 2012, 16:47:37 »

Павла, радвам се ,че крем-супата ви е харесал. Гуакамолето е многолесно.
3-4 авокадо
1/2 глава лук
1 не много голям домат
1 зелен лимон
силантро (мексикански магданоз, може и сушен ако не намериш пресен) или обикнове магданоз
малко сол.
Авокадото се намчква много добре, прибавят се лука,домата и магданоза всичкотова мног ситно нарязано, така че да не се усещат разнибучки. Разбъркай и добави сол и лимоновия сок. Може да се консумира веднага, но най-добрите вкусови качества се проявяват след като е престояло няколко часа в хладилника.  Чувала съм,че ако поставиш костилката от авокадо в гуакамолето и го покриеш съвсем плътно с фолио (прозрачно) , така че да няма луфтове ,гуакамолето няма да почернее отгоре.
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #162 -: март 29, 2012, 22:08:44 »

Още една рецапта от споменатата книжка:
Необходими са карфиол,масло,сухар/галета!
Натроших сухара на едри трохи и ги запържих за секунди в разтопеното масло.Полях върху предварително сварения карфиол и обърках добре.
На малката много й хареса,но следващият път ще нарежа карфиола на по-ситно.


* PIC_0145.JPG (71.37 KB, 300x255 - видяно 3711 пъти.)
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 813


Моят сватбен албум

« Отговор #163 -: март 30, 2012, 14:58:31 »

Относно копривата-не е рано. Сега се прибрах от село с една чанта коприва лапад и спанак от градината на мама. Там имаме един корен с коприва който е израснал точно до стълбите и всеки който мине се пари но смее ли да го изреже blum И аз и сетра ми го опоскваме от края на февруари...
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #164 -: март 31, 2012, 16:26:12 »

Не знам, явно аз не намирам smile
Иначе лапад и спанак купувам/ бера си, но преди години уж копривата идваше след лапада. Явно глобалното затопляне са е казало тежката дума blum

Мири, да те питам за гуакамоле-то. Тъй като, признавам си, никога не съм яла, суровия лук не мирише ли твърде силно blush Извинявай за глупавия ми въпрос, но наистина не зная. Това ми е чуденката дали ще се понрави на Ели....
Активен
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines