Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 16:49:30

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Ще приготвяте ли домашна храна или предпочитате да купувате?
Ще я приготвям
Ще купя, ако се наложи
Нямам време да я приготвям сама
Ще комбинирам домашна и готова
Само ще я купувам
Още не знам

Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: рецепти за бебета и малки деца  (Прочетена 184171 пъти)
 
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #90 -: януари 20, 2012, 10:47:34 »

Инче, мерси за хубавата рецепта! Само дето който няма домашни яйца, не би посмял да даде суров жълтък sad Но пък ако намерия, задължително ще я изпробваме! good
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #91 -: януари 20, 2012, 11:08:04 »

Аз нямам домашни яйца. Купувам ги от био-магазина, но ако нямаше био-магазин бих купила от обикновения, от свободни кокошки. Просто хубаво трябва да се гледа срока на годност и да се измият добре отвьн. Салмонелата е вьрху черупката, а не вьтре, защото е голяма и не може да проникне мембраната на яйцето.

Ако много те е страх, може да го топнеш вьв вряла вода за няколко секунди, така става стерилно направо  good

Да не си помислите, че агитирам някой да си дава сурови яйца на детето?! Нищо подобно !! Темата е деликатна. Споделям аз какво правя и което знам  good
« Последна редакция: януари 20, 2012, 11:10:45 от inaxastra » Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #92 -: януари 21, 2012, 01:08:58 »

Много лесно:

1 малка глава лук
1 мальк картоф
1 мальк морков
1 парче тиква

Варя всичко и пасирам с 1 с.л сметана.
По сьщия начин (без моркова, а с малко пащьрнак) правя от тиквички и вместо сметана слагам сирене-крема.

Изабел беше възхитена пък от тиквичките и пащърнака със сиренето-крема  good
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #93 -: януари 21, 2012, 01:25:13 »

О, Инче, много ясно, че не агитираш. Не ми е минало и през ум. Наистина се радвам, че пишеш тук рецепти smile Това с пащърнака също ми харесва - Ели го яде. Тук съм виждала само в готово пюре обаче. Ако попадна някъде, ще й направя. Тя и сирене, и извара хапва. Може би с извара бих заменила сиренето крема просто smile
Активен
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #94 -: януари 21, 2012, 08:47:46 »

Две фурми (може и една) - обелвам ги доколкото мога под течаща топла вода (струва ми се, че така пада по-лесно кожицата, но рядко ми се обелват хубаво, де). Един банан и един суров жьлтьк (яйцето преди да го счупя го измивам с гьбката с топла вода и веро, за всеки случай), разбиваш с блендера хубаво да се вдигне на гьста пяна, консистенцията става като целувчено "тесто".

Мерси Inaxtra за рецептата  give_rose
Аз също съм малко резервирана към суровия жълтък,,но ще видя в органик супера какви яйца ше намеря и ще реша. Иначе изглежда супер вкусноооо и наистина много "желязно"  good
Активен
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53



« Отговор #95 -: януари 21, 2012, 23:52:16 »

Да се цопна и в тая тема smile скоро я открих, ама понеже вече 5 месеца пиша един дълъг пост в блога ми и все искам нещо да дооправя, реших междувременно тука да споделя моите рецепти може да са от полза на някой.

Синът ми е на 1 год и 3 месеца, но това давах и преди годинката, като махна цитрусите

Менюто вчера беше:

8.30- АМ
10.00- настъргана ябълка с малко парченца портокал
12.00- сирене по шопски (слагам в гювече по стените пресен домат нарязан на дебели колелца, на дъното на гювечето 1с.л. ситно нарязан стар лук върху него 30 гр. натрошено обезсолено бяла саламурено сирене, върху него 1 суров жълтък,за предпочитане да се запази цял че после да може да махнете част от него ако не давате цял, поръсвам с щипка суха чубрица и 1 ч.л. студено пресован зехтин, похлупвам и пека до готовност на яйцето. Става сочно и като изстине много лесно се отделя ципата на домата) Ако ми се стори че е още гладен давам и плод или бисквитка за десерт
16.00- млечна салата с 1 филийка хляб ( по принцип изцеждам кисело мляко повече да има и за нас, от него отделям около 300 грама и добавям обелена рендосана краставица и копър на вкус, добре е да преседи поне час да се овкуси хубаво. Използвам салатата за 2 пъти. Понеже хляба ми беше малко по сух направо го накъсах на малки парчета и обърках със салатата, иначе детето само си държи и гризка от филийката или питката според зависи дали съм купувала или месила)
19.00- картофена супа с малко хляб
21.00- АМ

Менюто днес:
8.30- АМ
10.00- круша нарязана на малки парчета
12.00- Елда с пилешко месо (2с.л. елда оставм да заврат във вода и после я хвърлям, добавям към елдата пилешки бульон около 300 мл със сварено 30 гр.пилешко месо,половин настърган морков,половин  светлозена чушка с тънка ципа нарязана на ситно, 1с.л. ситно нарязан стар лук, 1 ч.л. студено пресован зехтин.При необходимост добавям вода при варенето, докато стане готова елдата. Подобно е на Пиле с ориз. После добавям 2 листа пресен ситнонакълцан магданоз
16.00- кисело мляко с бисквитки
19.00- картофена супа с малко хляб
21.00- АМ
Активен
echy_
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1009



Моят сватбен албум

« Отговор #96 -: януари 22, 2012, 19:16:15 »

страхотна тема, аз сега я виждам, но си откраднах няколко рецепти.
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 916



Моят сватбен албум

« Отговор #97 -: януари 23, 2012, 15:03:06 »

Откога се каня да се вляза и тук, ама все не ми остава време  pardon

Пробвах огретена на prety, само че добавих и тиквички, защото Сиана много обича и наистина и хареса  good Благодарим!

Пробвах и кремчето "Чудесия" от Дани и освен малката и аз съм очарована от него, така че заедно си го хапваме  Torte Torte Благодарим!

И понеже досега тиквата не и беше много любима, но откакто пробва "чудесията" сякаш си промени вкуса, така че мисля да пробвам и крем-супата от тиква, както и варианта с тиквички..... въобще всичко май  smile

От krasart си открадвам сиренето по шопски  good

И накрая и аз да допринеса с нещо към темичката - напоследък любима закуска на Сиана е намачкано авокадо с обезсолено сирене върху лекичко препечена филийка - мноооооого просто и мнооооого вкусно, става и за малки и за големи

ПП Ааа, за малко да забравя да питам /може и много глупав да ми е въпросът де/, Ина сушени или пресни фурми се слагат към жълтъчения мус  crazy?? Още се двоумя по въпроса за суровото яйце, но да знам ако реша, какви фурми да търся.

Активен
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53



« Отговор #98 -: януари 24, 2012, 00:45:33 »

...авокадо с обезсолено сирене върху лекичко препечена филийка ...

 good Ще се пробва другата седмица, че за тая съм разчела менюто smile

Печени тиквички с кисело мляко и копър- 1 и половина малки тиквички, обелени и нарязани като за мусака се объркват с 1 ч.л. зехтин и се изпичат на умерена фурна, към тях добавям кисело мляко и копър на вкус. Давам и хлебче.

Пиле с ориз- 30 гр. пилешко варя в около 300 мл вода  и отпенвам (или използвам предваритено сварено пилешко с бульон от фризера), добавам 2 с.л. ориз, 1 с.л. ситно нарязан лук, 1/4 настърган морков, 1ч.л. зехтин. След като е готово, поръсвам с ситно нарязан пресен магданоз.

Пастет от печени чушки и сирене
- 2-3 печени белени червени чушки без семето, 30 гр. обезсолено сирене, няколко стръка пресен копър, няколко листа пресен магданоз, 1ч.л.зехтин - всичко врътвам в чопъра да се накълца на дребно (по принцип правя двойна доза и давам 2 поредни дена, по лесно се накълцва като е по голямо количество)

Яйца по панагюрски
- натрошавам 1 твърдо сварен жълтък и 30 гр обезсолено сирене в кисело мляко

Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #99 -: януари 24, 2012, 23:18:42 »

И накрая и аз да допринеса с нещо към темичката - напоследък любима закуска на Сиана е намачкано авокадо с обезсолено сирене върху лекичко препечена филийка - мноооооого просто и мнооооого вкусно, става и за малки и за големи


Ето това ще предложа на Ели утре за закуска, мерси give_rose Бени, Сисето какви количества изяжда на хранене? Разбирам, че за закуска яде по една филийка? А иначе - когато е в грамове, горе долу? Ако е офф топик, моля те, пиши ми на лични give_rose
Радвам се, че се е харесало кремчето. И аз вчера купих тиква, така че скоро ще дам отзиви също.

Красарт, колко голямо е детенцето ти, за да се ориентирам дали тези рецепти са подходящи и при нас? За някои съм сигурна, че стават, но за други се чудя, затова питам  smile give_rose Рецептите ти са просто страхотни - разнообразни, а същевременно лесни за реализация. Ще си ги копирам, благодаря и на теб!
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2192



Моят сватбен албум

« Отговор #100 -: януари 25, 2012, 11:25:04 »

Момичета днес ще правя за нас гювечета.Искам да направя и за малката-имам идея какво да сложа,но дали има причина да се избягва гозба от глинен съд при малки деца?
Дайте мнения!
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2805


Имам всичко.


Моят сватбен албум

« Отговор #101 -: януари 25, 2012, 12:52:07 »

Аз не мисля, дори напротив! Запазват се качествата на хранителните продукти, аромата и т.н. Съдовете пък са метални, едва ли е по-добре smile

Бениии, днес закусихме филийка с авокадо и извара, само добавих мъъъничко вода, че изварата е доста суха. После разбърках, докато се получи хомогенна смес и намазах. Ели беше супер доволна, дори ми се караше, когато се залисвах в нещо, а тя вече е глътнала хапката sarcastic Много съм ти благодарна за идеята!
Активен
krasart
Ентусиаст
**
Публикации: 53



« Отговор #102 -: януари 25, 2012, 14:23:57 »

sunray на 1 година и 3 месеца е синът ми, но съм давал същото и преди годинката, според зависи на кой етап съм била от въвеждането на храните. Радвам се че ти допадат, дано и на Ели й харесат smile


dodo23 не мисля че има проблем, не мога да го защитя с доказателства, а по скоро с липсата на такива - не съм чела досега глинените съдове да отделят вредни съставки , както например надраскан тефлонов тиган  angry

Още една рецепта от мен

Паста  с риба тон- 1 с.л. риба тон (ползвах от консерва натурал, но има малко сол, другия път може да купя прясна и да сваря или опека), 1 с.л макарони от лимец, 1 ч.л.зехтин, 1 домат, 2 листа магданоз, 1 стръкче копър. Махам ципата на домата (може и семките) и нарязвам на ситно всички продукти, сварявам макароните и още топли добавям към микса.

Кликни на снимката, за да увеличиш
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 916



Моят сватбен албум

« Отговор #103 -: януари 25, 2012, 18:01:23 »

Много се радвам, че пастета от авокада и сиренце/извара се е харесал на Ели, дано и на Красарт дребосъчето /не му знам името на детенце  blush/ да му/и хареса.

Бени, Сисето какви количества изяжда на хранене? Разбирам, че за закуска яде по една филийка? А иначе - когато е в грамове, горе долу? Ако е офф топик, моля те, пиши ми на лични give_rose


Когато и давам филийка с нещо, не успява да си я изяде цялата, но когато яде овесени/ръжени/ечемичени ядки може да изяде и 250 грама /че и повече понякога, много ги обича, без значение дали ги смесвам с плодове или сирене/. Това за закуска, а пък иначе от готвеното на обяд до скоро ядеше съвсем по малко /даже минахме през доста дълъг период, в който въобще отказваше всякакви зеленчуци и месо/, а сега различно - между 100 и 200/250 грама.


Нова рецепта от мен, която на нас идеално ни пасва за следобедна закуска, заедно с малко кисело млекце, за да не е сухо. Рецептата я намерих в интернет съвсем случайно, докато търсех хубава рецепта за шоколадови мъфини за едни гости  smile

Овесени блокчета
50 гр. фини овесени ядки, 50 гр. разтопено масло, 1 с.л. пшеничен грис, една голяма ябълка /аз сложих две средни ябълки/
Ябълката се почиства и настъргва на едро. Всичко се смесва. На дъното на малка тавичка се поситла хартия за печена и отгоре се разстила сместа. В зависимост как го искате, може да го сложите в по-малка тавичка и да стане малко по-дебеличко или пък в по-голяма тавичка и да стане по-тъничко, от вас зависи. Пече се около 40 минути, но това пак е ориентировъчно, защото ако искате да стане по-мекичко може и само 30 минути да печете, ако искате пък да стане като бисквитка за гризане може да се пече и повече. Моето стана нещо средно, не е твърдо като бисквитка, но пак може да се държи в ръчичка и да се гризка така. Най-важното - Сиана го одобри /но аз така и очаквах де, при положение, че има овесени ядки, които тя много обича/

Ето и готовият  продукт  smile


* IMG_0684.jpg (73.68 KB, 920x613 - видяно 341 пъти.)
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 665



Моят сватбен албум

« Отговор #104 -: януари 25, 2012, 22:07:51 »

krasart Супер, че се появи! Много свежи и лесни рецепти  give_rose Въпросче от мен  blush Как си съставяш менютата, че за мен това е най-трудното нещо на света? Май ти беше пускала Чийз кейк за бебета  blush може ли да пуснеш пак рецептата? give_rose

Изабел маха всичко от филииките  sarcastic и така ударихме на камък с авокадото  sad Изяде го (по-скоро изблиза) от масичката си за хранене  blum

Имам и аз доста нови неща, дано скоро ми остане време да ги постна  blush

Кус кус със зеленчуци :на принципа на тиквичките от krasart. Слагам чушка- червена и жълта, тиквички и запичам във умерена фурна с малко зехтин. Смесвам със свареният кус кус след като станат готови зеленчуците. Натрошавам сирене.

Активен
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines