Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 22, 2024, 22:02:55
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Очаквани бебчета - 2016 г.
Страници:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Очаквани бебчета - 2016 г. (Прочетена 167507 пъти)
always_and_forever
Заслужил майстор на спорта
Re:Очаквани бебчета - 2016 г.
«
Отговор #285 -:
януари 04, 2016, 17:31:09 »
Фери
, до колкото знам ФМ се прави някъде между 11 и 13 гс. Аз на моята ще бъда в 12с4д, дано да няма промяна в датата. Докторката ти най-добре ще те насочи.
Иначе майка ми постоянно ме пита няма ли да е твърде рано сега за ФМ, не е ли малък плода и т.н. И за месеца, в който съм постоянно спорим.
За коремче, май имам малко и аз или поне така си мисля. С килограмите и аз съм като теб 1-2кг съм качила засега. Трябва да намеря кантара да проверя.
Активен
Feribotka
«
Отговор #286 -:
януари 04, 2016, 17:51:04 »
А, чудесно, няма да ми е късно и на мен значи другата седмица
Абе какво спорите с твойто мамче, изтегли си приложение на телефона, аз по него се водя и никой не ми спори хаха...освен това те са си спорни като цяло, има там лунарни и календарни ама няма чак такова голямо значение
Активен
pandapanda
Баш Майстор
«
Отговор #287 -:
януари 04, 2016, 19:46:02 »
Миме
, майките много ги учудва ФМ, няма как. Моята никога не са я гледали на ехограф и беше изумена, че в 20 седмица се виждат органите на бебето и колко му е оформена муцунката
Правилно си си записала часа
А за месеците, аз си направих таблица с това на коя дата на колко седмици е бебето и това кой календарен месец е, защото на мен ми е лесно по седмици, но повечето хора си нямат идея и ако не им кажеш месец (и то календарен, че иначе нали са 10) само мигат недоумяващо. Днес съм 24с2д, което е средата на 6ти месец.
ето какво видях току що от бгмама
Активен
nansita
Баш Майстор
«
Отговор #288 -:
януари 04, 2016, 22:59:15 »
Мда, медицината е доста по-напред вече, технологиите също. Има какво да му се гледа на бебето, няма страшно
Пък ако чакам на съветите от майка ми и свекървата, щях да отида на общо 3 ехографа "за да не се облъчва бебето, щото е вредно" и "тия 3Д глупости са само да ви вземат парите". Слушайте си проследяващите лекари, ФМ не са задължителни, но са препоръчителни. Същото важи и за БХС, макар и да е стъкмистика.
По мое мнение е по-добре да разбереш за евентуален проблем по-рано, отколкото на късните ФМ да се установи някоя аномалия в развитието, типична за генетично увреждане и вече да е късно да се вземат мерки.
Мога да дам и пример с моя позната, която направи изследванията, установи се висок риск и след това едното бебенце се роди със синдром на Даун. Другото си е здраво.
Също така има и обратните случаи- установява се висок риск, а след допълнителни изследвания се изключват аномалии. И двата случая са на млади жени под 35г.
Може и да не съм права, но тия 60-80лв не са чак толкова много. Все пак всеки само си преценява доколко вижда смисъл и има възможност да прави прегледи и изследвания.
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #289 -:
януари 04, 2016, 23:05:32 »
Ами не знам… Вьв Франция има само 3 ехографа, за да не се обльчва бебето.
Активен
Marri
Баш Майстор
If you want a rainbow, you have to stand the rain.
«
Отговор #290 -:
януари 05, 2016, 00:11:46 »
При мен, и в България и в Швейцария , имаше ехограф на всеки преглед.
Последните седмици на втората бременност, поради седалищната позиция(докато се чудихме какво да правим ), всяка седмица.
Активен
sunray
Публикации: 2805
Имам всичко.
«
Отговор #291 -:
януари 05, 2016, 00:37:05 »
Аз като лично пострадала от лоши резултати от БХС, мога само да кажа, че емоционалния стрес беше ужасен. Имах чувството, че светът около мен е спрял, не можех да спра да плача - както съм си на улицата, вкъщи. Тогава човек се налага да седне и обмисли вариантите с бащата, защото не навсякъде отглеждането на такова детенце е улеснено и подпомагано от държавата. Черни размисли, никому не ги пожелавам...
А относно откриването на аномалия - има много по-достоверни начини за това: машината и задапаратното устройство най-вече. А при риск, или съмнение от страна на лекаря, или Пренатест или амниоцентеза. БХС е гавра с психиката на родителите, категорична съм след онова, през което преминахме.
2 ФМ при кадърни специалисти, евентуално кръвен тест или амниоцентеза е къде къде по-надеждно от скрийнинг.
Активен
Marri
Баш Майстор
If you want a rainbow, you have to stand the rain.
«
Отговор #292 -:
януари 05, 2016, 08:34:45 »
И при мен имаше лош резултат на БХС изледването..... 1:70 беше вероятността за едно от генетичните заболявания.
Предложиха ми кръвни тестоте, тези за които се говореше по-горе. Много надежни и ужасно скъпи.
На всичко отгоре имах и малко време, за да взема решение, понеже три пъти ходих за БХС и все позицията на плода не беше подходяща.
Реших и направих теста. Чаках 2 седмици за резултат, направо сърцето ми беше спряло.....
Не знам, ако трябваше да чака няколко месеца, докато се роди бебето какво щеше да е...
Вярно е, плашещ е теста, но пак бих го направила.
Активен
Feribotka
«
Отговор #293 -:
януари 05, 2016, 09:21:25 »
Ами то до колкото знам за ехографите и тук по ЗК са 2...едва ли е по същите причини, ама не съм много наясно колко е добре да се гледа наистина
За изследванията моята мама пък е на мнение оооо ще си направиш всички възможни изследвания няма как
Аз ѝ обяснявам за БХС, че мисля да не го правя ако не се налага...ама сме в спорове с нея, то не че няма да стане както си реша ама е така да има за какво да се ръчкаме
Активен
fanimira
Mom of 2
«
Отговор #294 -:
януари 05, 2016, 09:32:49 »
Не може да си направиш всички възможни изледвания просто, защото не знаеш за тях, правиш там които са задължителни+които прецениш пък останалото е Божа работа. Пък ако става въпрос те и наште изледвания и ехографии едни, може и всяка седмица да те облъчват и пак накрая да не са видели каквото трябва.
Активен
Alichka
«
Отговор #295 -:
януари 05, 2016, 09:35:51 »
Миме, месеците са 10, а не 9, както е добре разпространено. Тук наистина повечето мигат и не разбират за какво иде реч. Аз се водех по това "колело", което и лекарите ползват и хич не съм говорела за месеци
http://www.ladypill.com/calendar.php
Просто се наглася по деня на последната менструация и гледаш вече седмиците. Свекърва ми в тази връзка попита защо сега се гледат по седмици и аз обясних за ФМ, че е между точно определени седмици и нито ден повече, за да не се изкривят резултатите. В 12-та седмица има вече доста оформено бебе, а не точка
Има какво да се види и следи. В 20-та пък се гледат детайли. Любимото на родителите е пръстчетата на ръцете, на краката... Това е най-атрактивното. Иначе лекарите гледат предсърдия, камери, черен дроб, бели дробове, аорти, как точно протича кръвообръщението, до колко е натрупало мастна тъкан плодът и куп други неща. В 20-та седмица се гледа и броят на кръвоносните съдове вътре в пъпната връв. По спомени трябваше да са три. Ако са два, то рискът от увреждане е увеличен, тъй като не достига достатъчно кислород до плода. Гледа се и за сраснати органи...
http://www.worldnn.com/serv/Document?Action=show&DocID=2131415396
- ето тук има снимки за съответната седмица. Жалко, че не намирам варианта на английски, където се описваше и в коя седмица се формират очите, ушите... Беше хубаво обяснено на немедицински
И мен ме гледаха всеки месец, а накрая всяка седмица по 2 пъти поне. Това вече малко и от лекар зависи дали ще плащаш. Аз не знаех, че момата е усукана в пъпната връв. Просто моят лекар си изчакваше до край, като ме следеше на ехограф, а не на захарче
Активен
nansita
Баш Майстор
«
Отговор #296 -:
януари 05, 2016, 10:08:27 »
Допълнение към 2та ФМ в 19-23 седмица: тогава се проследява развитието и на сърцето. Може да се препоръча и допълнително изследване от детски кардиолог (фетална ехокардиография), което се прави до 23 г.с.
А задапаратното устройство е също много важно. Затова и се предпочитат едни и същи специалисти по областите.
Активен
always_and_forever
«
Отговор #297 -:
януари 05, 2016, 13:12:35 »
Фери
, имам приложение на телефона и по него се водя, ама айде обясни де. Тя си изчислява някакви неща, според термина, който ми е определен. Ама аз няма как да й се сърдя, защото когато тя е била бременна с мен е нямало подобни неща.
Панди
, много полезна таблица.
И аз по седмица си следя, ама някой като ме пита кой месец съм и кажа 3-ти те веднага си представят, че е навършен и иди обяснявай после.
Иначе майка ми няма нищо против изследванията, ехографите и т.н. По-вероятно е свекървата да се шашка като чуе за облъчване, ама тя си е такава.
Аз съм готова всичко, което е необходимо за бебето да направя, пък да си говори кой каквото иска.
Нат
, на същото мнение съм за ранното диагностициране на някакъв проблем.
Сънрай
, много съжалявам за това, което сте преживели. Дано само хубави неща ви предстоят!
Али
, точно по това колело и аз си изчислих в коя седмица съм и кога се пада термина.
Благодаря ви, момичета, много сте ми полезни.
Активен
nansita
Баш Майстор
«
Отговор #298 -:
януари 05, 2016, 19:56:27 »
Аз постоянно съм в спор с майка ми за седмиците и месеците. Тя ги смята от предполагаемата дата на зачеване. Ходи ѝ обясни, че без доказана Ову няма как да предполага, ама тя си знае нейното. Едно време така са го смятали. Сега й показвам какво ми пише на изследванията, за да я оборя.
Миме, не споменавай нищо за облъчване
Аз до сега не намерих нито една научна статия за вредите от ехографите, така че не ми се вярва. Както вече казах, техниката и медицината са достатъчно напреднали.
Сънрай, важното е, че всичко е наред и проблем няма.
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #299 -:
януари 05, 2016, 22:49:06 »
Зачудих се дали е така и намерих произволна научна статия в Гугьл Сколар:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(93)91944-H/abstract
Чието заключение гласи:
"Repeated prenatal ultrasound imaging and Doppler flow examinations
should be restricted
to those women to whom the information is likely to be of clinical benefit. Lancet 1993, 342:887–91"
Edit: разгледах по-подробно и предполагам, че няма достатьчно данни за ефектите в дьлгосрочен аспект (може и да няма никакви, но не се знае), затова се счита за по-предпазливо ограничаването.
«
Последна редакция: януари 05, 2016, 22:55:08 от inaxastra
»
Активен
Страници:
1
...
18
19
[
20
]