Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 22, 2024, 23:40:06
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Всичко за кумовете - 7-ма част
Страници:
1
...
25
26
[
27
]
28
29
...
34
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко за кумовете - 7-ма част (Прочетена 167938 пъти)
crazynelly
Сватбен ГУРУ
твоя аз съм..
Re:Всичко за кумовете - 7-ма част
«
Отговор #390 -:
ноември 07, 2013, 14:32:16 »
Цитат на: yana_traeva в ноември 07, 2013, 14:24:57
това означава: кумоването е родствено т.е. предава по рода, кума който е бил на сватбата на "свекито ти и после става кръстник на мъжа ти и после трябва да стане на вашата сватба кум .т.е. предава се , но се гледа от страната на мъжа, и по принцип мъжа ти трябва да пита първо кума на техните или сина му да ли ще му кумува и чак товага ако откаже
ето тука го пише от форума" Кумовете са главно действащо лице в сватбата. Кумството се предава от баща на син, в българската традиция кумуването е наследствено. За кум се кани кръстника, този който е кръстил младоженеца като дете. Ако нямат родово кумство или кръстник, който е кръстил младоженеца, младоженците избират кумовете си.
Виж тук:
http://www.svatbata.bg/articles/kumove.html#ixzz2jxhpBI5S
"
Има го това и ние сме го говорили,но милото отказва и не иска на 100% да ги кани въпросните хора. Нито майка му иска това. Тя дори не харсва кумовете си. Кръстникът на милото пък е починал.Не знам дали има деца..
А и те нямат връзка вече с нито едно от двете семейства,а пък и не желаят да са някои от тях наши кумове.
Аз уважавам тяхното решение. Те си знаят най-добре според мен.
Аз бих се радвала повече да е неговата братовчедка и нейния мъж,тъй като са ни много близки приятели.
Активен
yana_traeva
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #391 -:
ноември 07, 2013, 14:39:43 »
дам вече не се гледат тези стари виждания , всеки кани най-добрите си приятели.На 90 %съм сигрн че няма да имате проблеми, просто няма да казвате че тя му в братовчедка хахахах защото може да го приемат и като кравосмешение , вие с него сте рода по сватовска линия а с нея по права ......
Но няма да казвате и тва е
Активен
yana_traeva
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #392 -:
ноември 07, 2013, 14:42:44 »
........що да не може, леля ми(на майка ми сестрата) като се жени, кръстница им стана сестрата(другата ми леля) на баща ми и мъжа й .
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ
твоя аз съм..
«
Отговор #393 -:
ноември 07, 2013, 14:44:21 »
Цитат на: yana_traeva в ноември 07, 2013, 14:39:43
дам вече не се гледат тези стари виждания , всеки кани най-добрите си приятели.На 90 %съм сигрн че няма да имате проблеми, просто няма да казвате че тя му в братовчедка хахахах защото може да го приемат и като кравосмешение , вие с него сте рода по сватовска линия а с нея по права ......
Но няма да казвате и тва е
Не знам дали милото,братовчедка му и мъжа й ще са съгласни да не казваме. Дори аз не съм сигурна,че съм. Ще се отиде до църквата и ще се пита. Но ако не са те -вече и аз не знам кой да е. Ще се отчаям!
Активен
yana_traeva
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #394 -:
ноември 07, 2013, 14:51:49 »
спокойно ще се
и ние мн се чудихме дали ще се съгласят нашите зслед като казаха че и те ще се женят....все пак ангажимент е...
Кога е датата?
Активен
Desislava
Сватбар
Публикации: 219
«
Отговор #395 -:
ноември 07, 2013, 15:51:44 »
И ние имаме сходен проблем (споделяла съм го тук), искаме за кумове семейството, чийто кум е моят приятел...
Скоро ще отидем да запазим час за църквата и много се чудя какво да правим...и все пак мисля директно да попитам, защото знам за сватби при които младоженци и кумове имат родствена връзка (Братовчеди) и ще споделя
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ
твоя аз съм..
«
Отговор #396 -:
ноември 08, 2013, 09:51:08 »
Братовчедката на милото ще пита някаква приятелка на майка й,която работи в църква и много се притеснявам какво ще каже тя.
До 2-3 дни ще разбера какво ще стане и ще ви пиша пак.
Не знам дали от много неща на главата ми или от притеснение вчера направо не можех да си поема въздух и да дишам нормално. Много съм притеснена.
Иначе за дата сме решили 07.06.2014г.
Активен
yana_traeva
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #397 -:
ноември 08, 2013, 10:43:52 »
ахм имате време
може и да си промените решението до тогава за кумовете, едни мои познати се скараха с кумовете си 1 ден преди сватбата и други им станаха.
Една друга съфорумка ще е май също такова пишеше се malkapanda май.
Активен
yana_traeva
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #398 -:
ноември 08, 2013, 11:09:10 »
някой може ли да ме насочи къде да търся, какво трбява да носи кумата като ме вземат? букета? друго?
Активен
blackisback
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1067
«
Отговор #399 -:
ноември 08, 2013, 11:31:31 »
Според мъничката Библия на сватбата, която се раздава тук при записване за ритуална зала, трябва да те забули и помага с разни неща ( не пише какви конкретно). Трябва да те разбули и да хвърля жито и бонбони по гостите
Ти трябва да подариш на кумата си нощница, плат за рокля, пешкир, може и бижута
Свалянето на булото се правило с точилка или пръчка от плодно дърво
Активен
SummerMoon
Сватбар
Много,много влюбена :)
«
Отговор #400 -:
ноември 08, 2013, 12:02:53 »
Тази традиция с кумуването,предавано по родовете,ме разби просто...Когато бъдещото свеки каза,че кумове трябвало да ми бъдат еди-кои (хора на по 50 години,които дори не познавам!
),ми призля...Оправихме ситуацията,но според мен такива остарели традиции не трябва да се налагат в съвременното общество.Лично мое мнение,не желая да обидя никого.Просто това си е моят ден и никой няма право да решава вместо мен.
Активен
blackisback
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1067
«
Отговор #401 -:
ноември 08, 2013, 12:24:09 »
Да, това е така. То кумуването се предавало и по роднинска връзка.
Нашите кумове дори не се познават
Активен
yana_traeva
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #402 -:
ноември 16, 2013, 09:56:08 »
Имам въпросче- при вземането на кума и кумата трябва ли да носят нещо родителите на младоженеца. Знам за младоженеца-бъклица/шише с ракия и букет за кумата но нз за родителите дали трябва нещо да носят?
Активен
SummerMoon
Сватбар
Много,много влюбена :)
«
Отговор #403 -:
ноември 16, 2013, 11:48:14 »
Аз изобщо не съм запозната с традициите,но ако кумовете са от друг град и са дошли за сватба в друг град,какво се прави изобщо?Хората ще са на хотел,а знам,че трябвало да посрещат гости или нещо подобно?Ще ме извинявате за безкрайните глупави въпроси,просто хич не съм наясно относно много неща и традиции
Активен
Seagirl
Сватбар
Публикации: 224
And lived happily ever after....
«
Отговор #404 -:
ноември 18, 2013, 09:58:23 »
Цитат на: SummerMoon в ноември 16, 2013, 11:48:14
Аз изобщо не съм запозната с традициите,но ако кумовете са от друг град и са дошли за сватба в друг град,какво се прави изобщо?Хората ще са на хотел,а знам,че трябвало да посрещат гости или нещо подобно?Ще ме извинявате за безкрайните глупави въпроси,просто хич не съм наясно относно много неща и традиции
Здравей,
Ще ти споделя как са процедирали мои приятели, на които кумовете бяха от друг град.
В единия случай, бяха говорили с хотела и във фоайето имаше скромна почерпка, дребни сладки, соленки, хапки и питиета. Отидохме свитата на младоженеца за около 30 мин. по една наздравица, едно хоро и айде към булката. На друга сватба пък, на кумовете не им беше удобно да посрещат никой в хотел, затова кума и кумата дойдоха направо в жилището на младоженеца и всички заедно от там тръгнахме за булка.
Няма неща, които "трябва", а по-скоро въпроса е как ще ви е удобно на Вас като младоженци и на кумовете. Договаряте се и както сте решили, така ще стане.
Когато аз и мъжа ми бяхме кумове, дойдоха да ни вземат от жилището ни. Беше си голяма отговорност да се подготвим, буквално за 30 мин. беше цялото гостуване, все пак има още доста ангажименти, а и акцента е върху взимането на булката. Останаха ни храна и питиета за 2 седмици напред
Обсъдете с кумовете какво е удобно за вас и за тях. Успех
Активен
Страници:
1
...
25
26
[
27
]
28
29