Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 22, 2024, 23:33:01

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 34   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за кумовете - 7-ма част  (Прочетена 167926 пъти)

blackisback
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1067

Моят сватбен албум

« Отговор #375 -: октомври 22, 2013, 08:54:22 »

Аз пък за такъв казус не съм се и замисляла. Значи няма проблем, ако кумувете са женени и след това кумуват, а има, ако кумуват и след това се женят. Впрочем звучи логично, ако го мислим като кръвосмешение. В някои краища на родината ни преди кумството се е предавало по роднинска връзка...тоест знаеш още от малък, че еди кой си братовчед ще ти е кум. Единият ми дядо така са му кумували.

Аз се сещам, че имам една приятелка, чиито кумуве са двойка, при това сгодена. Ще се чуя с нея да ми каже какво е развитието там. Според мен важното тук е до колко църквата поддържа база данни, макар че "църква" и "база данни" в едно изречение звучи смешно.
Активен
Lillly
Сватбен ГУРУ
Публикации: 599

Моят сватбен албум

« Отговор #376 -: октомври 22, 2013, 09:01:57 »

Не, те не поддържат такива работи. Това не е като законите, няма да те глобят или да ти забранят. Всичко е до твоята лична съвест, желание и разбирания  good
Хайде сега не е чак такъв проблем. Ако бъдещите ви кумове са сериозно заедно и се очаква да сключат брак смятам, че не е "болка за умиране". То и съботния ден не е за сватби, но всички ги правят тогава...
« Последна редакция: октомври 22, 2013, 09:04:30 от Lillly » Активен
pandapanda
Баш Майстор
**
Публикации: 1848

Моят сватбен албум

« Отговор #377 -: октомври 22, 2013, 09:11:45 »

Ако кумувете не са женени, във венчалното свидетелство фигурира само името на кума. Реално може да имате само кум. Кумата не фигурира никъде, ако не е женена за кума. Така, че кумувете ви ще могат да се оженят. Но, примерно, не  може вие да сте им кумуве.
Активен
ilss
Любопитен
*
Публикации: 48

« Отговор #378 -: октомври 22, 2013, 11:54:20 »

ще попитам в църква, разбира се... снощи обаче размишлявах по темата-аз когатосце кръщавах преди две години, попа ми каза, че не мога вече да имам нищо с кръстника си, имам предвид връзка... да не би това да се има предвид?
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ
Публикации: 720

твоя аз съм..

Моят сватбен албум

« Отговор #379 -: ноември 07, 2013, 11:58:37 »

Искам да попитам дали първата братовчедка на милото може да ни е кума с нейния мъж?
Ще се радвам,ако някой може да ми отговори.  cray blush blush
Активен
Allicia
Сватбар
Публикации: 211

« Отговор #380 -: ноември 07, 2013, 12:07:39 »

Би трябвало да няма проблем... аз кумувах на първия ми братовчед преди 1 месец. Но те подписаха само в гражданското. За църква догодина- мисля, че няма да има проблем.
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ

твоя аз съм..

Моят сватбен албум

« Отговор #381 -: ноември 07, 2013, 13:02:09 »

Би трябвало да няма проблем... аз кумувах на първия ми братовчед преди 1 месец. Но те подписаха само в гражданското. За църква догодина- мисля, че няма да има проблем.
Мерси много за отговора. Аз най-вече се притеснявах за църквата да не би да има проблем.
Дано наистина да няма.  Yes
Активен
yana_traeva
Сватбен ГУРУ
Публикации: 784

Моят сватбен албум

« Отговор #382 -: ноември 07, 2013, 13:12:05 »

питай най-добре на място в църквата в която искате . Защото май май всяка църква по различно казва  crazy
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ

твоя аз съм..

Моят сватбен албум

« Отговор #383 -: ноември 07, 2013, 13:17:39 »

питай най-добре на място в църквата в която искате . Защото май май всяка църква по различно казва  crazy
Наистина ли? Аз не съм сигурна,а и не разбирам много,много.  Hmmm  sad Може би ще  е най-добре да отида на място да попитам.
Активен
yana_traeva
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #384 -: ноември 07, 2013, 13:32:01 »

Да, примерно вече след изменението на СК от 2009 можеш по какъвто и да е ред да скл брак, а нашите  попове не , твърдо държат да е 1-во гражданския, а причината е просто защатото нямат регистри smile
другото нали от 14.11-26.12 неможеш да скл църковен брак-еми преди да решим да е на 21.12 датата бяхме мислили за 14.12 и ни казаха че може тука в една църква.....абе общо взето за парите и религията не зачитат хаха така че ако искат и им утърва няма да е проблем. И другото , в църквата не е важна кумата а КУМЪТ!Той говори той ви свидетелства за брака и той ще ви остане завинаги кум дори да се разведат/разделят и пр.
Надявам се да съм ти била полезна smile
И ние имахме една делема ама нащо наистина не може хахахах ние да сме кумове на сватбата на нашите кумове (която беше на 29.09) и после те на нас да са ни хахах . Просто защото мн се имаме ама ние ги изпреварихем с въпроса и те ще  ни бъдат само на нас .Но на ако знаехме че няма да имаме църковен ся , в ритуалната няма проблем.
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ

твоя аз съм..

Моят сватбен албум

« Отговор #385 -: ноември 07, 2013, 13:50:13 »

Да, примерно вече след изменението на СК от 2009 можеш по какъвто и да е ред да скл брак, а нашите  попове не , твърдо държат да е 1-во гражданския, а причината е просто защатото нямат регистри smile
другото нали от 14.11-26.12 неможеш да скл църковен брак-еми преди да решим да е на 21.12 датата бяхме мислили за 14.12 и ни казаха че може тука в една църква.....абе общо взето за парите и религията не зачитат хаха така че ако искат и им утърва няма да е проблем. И другото , в църквата не е важна кумата а КУМЪТ!Той говори той ви свидетелства за брака и той ще ви остане завинаги кум дори да се разведат/разделят и пр.
Надявам се да съм ти била полезна smile
И ние имахме една делема ама нащо наистина не може хахахах ние да сме кумове на сватбата на нашите кумове (която беше на 29.09) и после те на нас да са ни хахах . Просто защото мн се имаме ама ние ги изпреварихем с въпроса и те ще  ни бъдат само на нас .Но на ако знаехме че няма да имаме църковен ся , в ритуалната няма проблем.
Да знам,че кума е важен. За мен и двамата са еднакво важни. Иначе кума идва вследствие от кумата,която се пада първата братовчедка на милото. Въпроса ми беше дали е възможно да е  тя и мъжа й, и дали няма някакви забрани. Той и тя са ни близки доста. Иначе нямаше да искаме да са те.  smile. Аз знам само че кумовете трябва да са от страната на младоженеца.
Активен
pandapanda
Баш Майстор
**
Публикации: 1848

Моят сватбен албум

« Отговор #386 -: ноември 07, 2013, 13:57:26 »

какво ще рече " да са от страната на младоженеца" ? нашите кумове са мои приятели, които с течение на времето ни станаха общи
Активен
yana_traeva
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #387 -: ноември 07, 2013, 14:14:22 »

Има мн разбирания за кумовете , според мен няма да имате проблем , дори изобщо не споменавай кой на кой къв е , нито фигурират имената им някъде нито вашите.
Понеже уча право, и лектора по гражданско право се шегуваше може да си се развел в гражданското ама църквата? хах
А датата коя вие между другото (сори ако си поствала другаде)
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ

твоя аз съм..

Моят сватбен албум

« Отговор #388 -: ноември 07, 2013, 14:20:54 »

какво ще рече " да са от страната на младоженеца" ? нашите кумове са мои приятели, които с течение на времето ни станаха общи
Не знам душа.  Hide Мен така ми казаха по-старите,а пък всеки да си го разбира и избира както му се иска.
: yana_traeva - 07.06.2014г. smile
Сега ни предстой да запазваме в църквата и залата.
Всякакви суеверия има. Аз самата се чудя кое да спазвам и кое не. Гледам да е нещо по-средата.  LAUGHTER
« Последна редакция: ноември 07, 2013, 14:22:50 от crazynelly » Активен
yana_traeva
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #389 -: ноември 07, 2013, 14:24:57 »

това означава: кумоването е родствено т.е. предава по рода, кума който е бил на сватбата на "свекито ти и после става кръстник на мъжа ти и после трябва да стане на вашата сватба кум .т.е. предава се , но се гледа от страната на мъжа, и по принцип мъжа ти трябва да пита първо кума на техните или сина му да ли ще му кумува и чак товага ако откаже
ето тука го пише от форума" Кумовете са главно действащо лице в сватбата. Кумството се предава от баща на син, в българската традиция кумуването е наследствено. За кум се кани кръстника, този който е кръстил младоженеца като дете. Ако нямат родово кумство или кръстник, който е кръстил младоженеца, младоженците избират кумовете си.

Виж тук: http://www.svatbata.bg/articles/kumove.html#ixzz2jxhpBI5S"
Активен
Страници: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 34   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: