Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 22, 2024, 23:33:07
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Всичко за кумовете - 7-ма част
Страници:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
34
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко за кумовете - 7-ма част (Прочетена 167927 пъти)
ratatui
Баш Майстор
Re:Всичко за кумовете - 7-ма част
«
Отговор #150 -:
април 12, 2013, 14:26:48 »
Мрявка
, това че когато двойка, която не е венчана след това неможе да сключат брак по между си не е поверие, а църквата /на някой/ места не им позволява, защото един вид те вече са се сродили и неможе два пъти. Но пак казвам това е на някой места и зависи на какъв поп ще попаднеш, защото имам чувството, че тук всеки чете каноните като дявола евангелието.
Активен
Lillly
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #151 -:
април 12, 2013, 14:28:25 »
И аз знам , че не дават, но ми е много интересно как ще разберат
Активен
silver_f
Професор
Публикации: 477
«
Отговор #152 -:
април 12, 2013, 14:49:58 »
И нам в църквата ми направи впечатление и попитах какво значи това и ми казаха: "Кръстниците не могат да сключат брак-да се оженят един за друг", защото вече са се сродили помежду си.
Активен
ratatui
Баш Майстор
«
Отговор #153 -:
април 12, 2013, 14:54:44 »
Ами, незнам може би ако те си кажат? Леле аз сега трябва да кажа на наще кумуве, че ако ни кумуват в църквата после може да не могат да се венчаят- а те искат
Активен
silver_f
Професор
«
Отговор #154 -:
април 12, 2013, 14:59:57 »
Всичко това ми е много странно и не мога да го разбера
Активен
ratatui
Баш Майстор
«
Отговор #155 -:
април 12, 2013, 15:07:27 »
И аз не разбирам защо. Още повече на нас попа ни каза, че щом кума и кумата не са венчани ще пишат само името на кума и кумата няма да взима участие- все едно я няма. Тогава какъв е проблема да си се венчаят после?
Активен
Lillly
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #156 -:
април 12, 2013, 15:16:41 »
АМи може би поради тази причина попа ти е казал да направите така, за да може после да се венчаят без да нарушават църковните закони
Активен
silver_f
Професор
«
Отговор #157 -:
април 12, 2013, 15:17:35 »
Да има логика и на мен така ми казаха
Активен
ratatui
Баш Майстор
«
Отговор #158 -:
април 12, 2013, 15:26:07 »
Е той незнае, че те после ще се женят. Каза, че го прави така, защото за църквата те не са семейство щом не са венчани и неможе да ги пише и двамата в такъв случай.
Дано след време да нямат проблем заради това!
И в кръга на шегата- така поне ако искам да се оттърва от кумувете ще им кажа това и те ще се откажат
Това е само шега разбирасе!
Активен
evyevy
Професор
Публикации: 406
«
Отговор #159 -:
април 13, 2013, 23:12:05 »
Да се включа и аз в дебата
Ние сме двойка от 14г (тъкмо почнахме 15-тата), кумувахме преди 7г и ще сключваме брак през септември. Когато ни поканиха да кумуваме и ние се сблъскахме с тази дилема - да приемем или да откажем, защото според църквата се сродяваме и после не можем да сключим брак. Аз се определям като суеверна и вярваща и доста се бях притеснила, но в крайна сметка приехме и до днес не съжалявам. Основната причина да се съгласим бяха различните мнения и становища на църквата, т.е. липсата на единство в църквата като институция, с което се сблъсквам и сега, подготвяйки се за сватбата. Съвсем пресен пример - когато избирахме датата на сватбата се двоумяхме между събота и неделя. Знаех, че събота не е подходящ ден за сватби, тъй като се води "ден на умрелите", но пък е по-удобна за гостите, а неделя е прекрасен ден за сключване на брак, но тъй като сватбата ни е вечерна за гостите ни ще е доста неудобно, тъй като на следващия ден са на работа. В нашия град има 2 църкви - попитах и в двете, дори и женичките, които продават свещичките кой ден е по-добър за сватба и познайте - получих 2 различни отговора - в едната твърдяха, че нямало значение кой от двата, а в другата бяха категорични, че неделя е за предпочитане. Е, на кого да вярвам питам аз? Останах с впечатлението, че на поповете им е все тая, важното е да ти вземат парите...
Активен
petq1989
Сватбен ГУРУ
моят сватбен ден 13.07.2013
«
Отговор #160 -:
април 14, 2013, 08:35:23 »
еви еви, ако тръгнеш да гледаш през половината година не можеш да се венчаеш, заради пости,заради богородични празници,заради великден,заради йоан кръстител, еди си кой ден църквата избягвала да венчае, събота бил ден на мъртвите,защото задушниците са в събота, но в събота вечерта няма проблем,това го бях чела някъде, моята сватба е вечерна и не мога да се съобразявам само с една институция, а да не се съобразя със 70 човека
Не се позволява сключване на църковен брак в православна църква на младоженци от две различни религии или между различни християни (например католик и православен). Задължително условие е и двамата младоженци да бъдат православни християни. Ако единият от тях не е, но иска да приеме християнската православна вяра, се налага миропомазване.
Не се позволява венчание:
През Великия пост – от Сирни заговезни до вторник на Светлата седмица.
През Богородичните пост.
През Коледните пости – от Коледни заговезни до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.
Срещу неделя, срещу дванадесетте Господски и Богородични празници и срещу дните Отсичане главата на св. Йоан Кръстител и Въздвижение на светия Кръст Господен (Кръстовден).
ако имате църковно календарче,вижте дните,че това е половината година, е как да се съобразяваш само с една институция
Родства, при които не се позволява църковен брак:
Кръвно родство по права линия от всички степени.
Кръвно родство по съребрена линия до пета степен включително.
По двоеродие (сватовство) до трета степен и от четвърта степен само случаите: двама братя да вземат две сестри и брат и сестра да вземат сестра и брат.
По св. кръщение – първа степен и от втора степен следните: кръстници да встъпят в брак с родителите на своите кръщелници.
При изключителни случаи обаче могат да стават венчавки с благословията на епархийския архиерей и във всички други забранени за това дни, освен през дните на Великия пост. Св. Синод разрешава на енорийските свещеници при изключителни случаи да извършат тайнството брак през дните от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от епархийския архиерей.
Активен
desideskata
Сватбар
«
Отговор #161 -:
април 14, 2013, 12:07:04 »
Защо правите тогава църковен брак като не искате да спазвате каноните и да се съобразявате с една институция..
То на гостите обикновено църковния брак им е доста скучна част от целия ден, та за кого е цялото нещо..
Активен
casky
Баш Майстор
Публикации: 1557
«
Отговор #162 -:
април 14, 2013, 15:33:29 »
Цитат на: evyevy в април 13, 2013, 23:12:05
Останах с впечатлението, че на поповете им е все тая, важното е да ти вземат парите...
На някой попове им е все тая, но пък се венчаем ние, не те
А и както знаем - всеки си носи последствията от действията, така че какво значение има на кой какво му е, като ние ще плащаме...говоря принципно
Активен
evyevy
Професор
Публикации: 406
«
Отговор #163 -:
април 14, 2013, 18:19:41 »
Петя, да така е, голям зор видях, докато си избера дата, която да отговаря на църковните канони - християнка съм, желая да се венчая в църква и искам да спазя ограниченията на църквата. Но как да стане това, като самите Божии служители (поповете) не ги спазват. Ако не се бях разровила в интернет, нямаше кой да ми каже кои дни са подходящи. А за мен е недопустимо да сключиш църковен брак на забранен от църквата ден. Вече няколко момичета си сменят датата, просто защото не са знаели, а забранените дни за венчавка са наистина много. Надявам се само попа, който ще ни венчае да не е пиян, както се случи на моя приятелка, която кръщава детето си...
Активен
casky
Баш Майстор
Публикации: 1557
«
Отговор #164 -:
април 14, 2013, 18:26:23 »
Че са малко възможностите, спор няма. Това какви са служителите не искам да коментирам, първо защото нашия не беше сред тях и второ защото не ми е работа. Ние още като решихме да се женим първото нещо, което направихме преди да изберем датата беше да разгледаме църковното календарче
Успех на всички, а за кумовете наистина това е опция ако са неженена двойка да се впише само единият - ето, че са намерили вратичката
Активен
Страници:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...