Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 01, 2024, 08:01:19

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: РЕСТОРАНТИ!!!! ЧАСТ 9  (Прочетена 202234 пъти)
 
estlar
Ентусиаст
**
Пол: Жена
Публикации: 133



« Отговор #285 -: август 30, 2012, 20:22:26 »

Според мен е редно всеки ресторант да включи сервиз в сметката. Това решава много колебания относно колко точно да оставиш, а ако вече си наистина изключително доволен, можеш да дадеш и бакшиш. Тези две понятия действително са различни. Колкото и да сме притиснати финансово, според мен задължително трябва да се остави допълнителна сума за обслужващия персонал, които са ангажирани в нестандартно работно време (вечерни сватби в ресторант, който принципно затваря в 18, например) без допълнително заплащане от страна на работодателите.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Мъж
Публикации: 1044


« Отговор #286 -: август 30, 2012, 21:25:44 »

 Kanna в България сватбеното тържество има своята специфика. Една от специфичните черти е , че е средство за печелене . Има отделна тема, в която всичко е дискутирано. Може всички да не са на това мнение , но аз лично съм на това, просто такава е сметката като извадя химикалката. Ресторантът е основното разходно перо и е нормално всичко останало да е подчинено на идеята за компенсиране на този разход. Второто разходно перо е медения месец, третото ....
Активен
Thea
Професор
****
Публикации: 323


« Отговор #287 -: август 30, 2012, 21:40:14 »

И аз не разбирам защо трябва да се оставя непременно бакшиш  huhhuh.gif Всеки ресторант си е направил доста хубава сметка, цените да са прилично завишени за една сватба, грамажите да са малко, да скрият от внесения алкохол и т.н. Аз лично не бих оставила бакшиш  pardon
И аз като си върша добре работата, някой път и в "необичайно" работно време, бакшиш не са ми дали  beating

Тук (западна Европа) ме изненада колко ценят всеки цент хората. Бакшиши се дават също, но не ми е направило впечатление да е така както в БГ, просто не "чакат". Тук ме гониха от един магазин да ми върнат 1 цент...
Активен
dani_dilov
Любопитен
*
Публикации: 27


« Отговор #288 -: август 30, 2012, 22:11:04 »

Определено цените на кувертите са завишени ..........
Не бих и посмял да си представя че едно основно ястие иначе е 20-25 лева една салата е 10 лева и предястие също 10-15 лева зада се стигне до 50-60 лева стандартен куверт
А да пропуснах 1-2 безалкохолни или бутилка вода
То не са такси и за гардероб тоалетни и прочие и прочие за внесен алкохол  така наречената такса тирбушон
Абе остави се
продукта е така направен че  поне 200 процента са завишени стандартни цени

Или ХАЙДЕ ДА ПОКАЛКУЛИРАМЕ ПРИМЕРНО ОСНОВНО ЯСТИЕ С ПИЛЕШКО ФИЛЕ
сРЕДНА АМА СРЕДНО БОГАТА ПОРЦИЯ Е С 300-350 ГРАМА  НЕКА ДА СА 400 ГРАМА МЕСО ПРИ 100 ГОСТИ ТОВА СА 40 КИЛОГРАМА ПИЛЕШКО ФИЛЕ СРЕДНО ПО 10 ЛЕВА НЕКА ДА СА 12-13ЛВ/КГ ПАК СА 500 ЛЕВА ЗА ОСНОВНОТО ЯСТИЕ КОЛКО ЛИ СТРУВА ГАРНИТУРАТА НА ТОВА ЯСТИЕ

ХАЙДЕ И ДА ПОМИСЛИМ  ОТ КОЛКО ЗЕЛЕНЧУЦИ ЩЕ СЕ ПОЛУЧАТ 100 САЛАТИ ПО 400 ГРАМА ДА КАЖЕМ  АМИ ТОВА СА 40КГ НАРЯЗАНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ И ПО 3 ЛЕВА ДОМАТИТЕ ДА СА И ДРУГИ ПРОДУКТИ МИСЛЯ ЧЕ СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 200-250 ЛЕВА ИЗХОДНИТЕ ПРОДУКТИ ЗА САЛАТИТЕ НЕ СА МНОГО  И ПРОДУКТИТЕ ЗА ПРЕДЯСТИЕ  ПРИМЕРНО ПО 200 ГРАМА НА ЧОВЕК СУХИ МЕЗЕТА ТОВА СА 20 КИЛОГРАМА ДОРИ ПО 20-25 ЛЕВА ДА ГИ СМЯТАМЕ СА 400-500 ЛЕВА
аБЕ ВИЖДАМ ГО ТОТАЛ  1500-1700 ЛЕВА ВСИЧКИ СУРОВИНИ ЗА 100 ЧОВЕКА

А КУВЕРТИ 50ЛЕВА ЗНАЧИ ПРИХОДА Е 5000 ЛЕВА ПОНЕ 2500 ЧИСТА ПЕЧАЛБА
« Последна редакция: август 30, 2012, 22:20:40 от dani_dilov » Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #289 -: август 30, 2012, 23:17:43 »

Мисля, че не е коректно и етично да се прави сметка на печалбите и надценките на някой друг. Всеки се запознава с посочените му условия , и ако не му изнася, не си прави сватбеното тържество на съответното място. В София има достатъчно ресторанти с куверти до 35 и без такса тоалетна и тирбушон, има и такива с куверти от 100лв. Не може да се прави аналогия с една обикновена вечеря, защото когато вечеряте, заемате една маса от ресторанта за 1, 2 часа. А сватбеното тържество продължава поне 6 часа и там условията са други.За сравнението колко струват доматите и т.н., ами нарежете си ги сами и си ги сервирайте сами.Този вариант го има в кв. Христо Ботев  на ромските сватби - голям двор, палатки, дървени пейки, скари, кебапчета, салатки и купон до зори за 10лв на човек.Аз лично съм присъствал на такова мероприятие. Но няма ресторант , няма калъфи по столовете, даже няма чинии - има пласмасови за еднократна употреба.Но хората се веселят, и то много добре за бюджета който са заделили. Въпрос на личен избор. Не бива да забравяме и  че никъде другаде по света (не знам само за Македония), не се разрешава внасянето на алкохол или каквото и да било отвън. Не е етично да се гледа в паницата на другия, всеки знае собствените си сметки. Аз  съм видеооператор. Възмущавам на ресторантите за лошо обслужване и некоректност, за дребнави номера ( липса на квалифициран персонал, климатици), но в нито един свой пост не съм коментирал цени. Както и аз не се радвам особено, на коментара "колко са високи цените на........", независимо за какво става въпрос.
Активен
kafe
Любопитен
*
Публикации: 34


« Отговор #290 -: август 30, 2012, 23:34:53 »

Аз пък много се издразних , когато една седмица преди сватбата ми поискаха да платя цял куверт и на персонала - готвачите и сервитьорите  diablo А токова нещо в предварителните ни срещи не беше споменавано . Не съм и чела до момента някъде да се прави това . Вярно , че ни разрешават да вкараме целия алкохол и част от безалкохолните , както и ядки и студени мезета , обаче този маниер да те притиснат тогава , когато не можеш да откажеш ,  е много просташко . Да не говорим и за другите номерца , които са си едва ли не в рода на нещата . Например знам , че в този ресторант се дава апартамент като подарък на младоженците , а човек от персонала се опита да ме забаламоса и да ме накара да си го платя . Изобщо наистина като чуят "сватба" и започват да гледат на теб като на банкомат . Съжалявам , че не избрах друг ресторант , но наистина в предварителните ни срещи нямаше такива неща . Дано поне на самата сватба нещата да се сносни , че съвсем ще издивея  diablo diablo diablo
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #291 -: август 30, 2012, 23:54:31 »

И аз не разбирам защо трябва да се оставя непременно бакшиш  ........
Тук (западна Европа) ......... Бакшиши се дават също, но не ми е направило впечатление да е така както в БГ, ...

1. Никъде няма задължение Бакшиш.Но не смесвайте цените на ресторанта и грамажите със заплатите на работниците.
2. Относно всеки ресторант си е направил сметката................намалените грамажи и т.н.Не може да слагате всички под един знаменател. Мога да ви посоча ресторанти с куверти от 30 - 40лв, в който ще се пръснете от ядене и такива от 100лв, в който сервират студена и маломерна храна и ще си тръгнете гладни.
2. В Западна Европа...........има едни круизни кораби , пълни само със западни туристи. Там когато ви приключи круиза раздават едни пликчета, надписани и празни, и очакват да им ги върнете.... не съвсем празни. Пак в Западна Европа съм бил в ресторант. Има си бакшиш, разлика от БГ - никаква, освен че е в Евро. Пак в Западна Европа - бирата струва 2-5 евро, у нас е 0.5 до 1.5 евро, що да не дадеш ако си доволен и цената те радва?
3. Защо на вас не дават бакшиш?  - ами професии хиляди, бакшиши взимат малко от тях. На мен също рядко ми дават, но това не пречи да давам когато съм преценил.Определението, на мен не дават  и аз няма да давам не е коректно. Всяка професия си има своите позитиви и негативи, не всичко се измерва с пари.
 :offtopic:Едит, не знам къде живеете, но не съм съгласен. Моите наблюдения са от доста държави, малки и големи, градове и села и навсякъде има бакшиш. Навсякъде по ваша преценка, никъде задължителен. Навсякъде се радват, даже и на малкото. Знаете ли как се радват в Египет на бакшиш от 1 долар, просто се размазвате от кеф да раздавате и да се наслаждавате на усмивките на хората. Даже у студените германци бакшиш от 1 евро прави чудеса.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #292 -: август 30, 2012, 23:57:34 »

kafe - Би било добре да споделите конкретно име. Тук въпроса беше за "по желание", а не по-изнудване. Такова поведение не трябва да се толерира, защото води до още по нагло поведение впоследствие, към следващите младоженци.
Активен
mari_m
Сватбар
***
Пол: Жена
Публикации: 216



Моят сватбен албум

« Отговор #293 -: август 31, 2012, 08:48:34 »

Мисля, че доста разводнявате основната тема! Бакшиш: да или не, всеки сам си преценява! good
Активен
Maria681
Ентусиаст
**
Пол: Жена
Публикации: 69



« Отговор #294 -: август 31, 2012, 09:29:05 »

Kafe, и аз ще те помоля да споделиш името на ресторанта. За хора като мен, които сега се ориентират в обстановката, такава информация наистина е важна. Благодаря ти give_rose
Активен
Kanna
Ентусиаст
**
Публикации: 136


« Отговор #295 -: август 31, 2012, 09:34:21 »

Kanna в България сватбеното тържество има своята специфика. Една от специфичните черти е , че е средство за печелене . Има отделна тема, в която всичко е дискутирано. Може всички да не са на това мнение , но аз лично съм на това, просто такава е сметката като извадя химикалката. Ресторантът е основното разходно перо и е нормално всичко останало да е подчинено на идеята за компенсиране на този разход. Второто разходно перо е медения месец, третото ....

Така е, основно перо е ресторантът. И ми е ясно, че като има сватба - ден година храни... Но като искат да печелят, да сложат по 2-3 лева отгоре на куверта, а не да лъжат и младоженци, и родители и същите да се чувстват неудобно, защото в случая това е непоправимо... Ресторантът е 80%, а в някои случаи и 100% от сватбата /като време/ и изложат ли се, мисля е ясно, че сватбата е провалена. Общо взето предполагам, че повечето хорат гледат основно местоположение, обстановка и т.н. и дали куверта е 45 или 47 лева не е от особено значение. Разбира се има и изключения.


Мисля, че доста разводнявате основната тема! Бакшиш: да или не, всеки сам си преценява! good


 good


Аз пък много се издразних , когато една седмица преди сватбата ми поискаха да платя цял куверт и на персонала - готвачите и сервитьорите  diablo А токова нещо в предварителните ни срещи не беше споменавано . Не съм и чела до момента някъде да се прави това . Вярно , че ни разрешават да вкараме целия алкохол и част от безалкохолните , както и ядки и студени мезета , обаче този маниер да те притиснат тогава , когато не можеш да откажеш ,  е много просташко . Да не говорим и за другите номерца , които са си едва ли не в рода на нещата . Например знам , че в този ресторант се дава апартамент като подарък на младоженците , а човек от персонала се опита да ме забаламоса и да ме накара да си го платя . Изобщо наистина като чуят "сватба" и започват да гледат на теб като на банкомат . Съжалявам , че не избрах друг ресторант , но наистина в предварителните ни срещи нямаше такива неща . Дано поне на самата сватба нещата да се сносни , че съвсем ще издивея  diablo diablo diablo

Нямам думи. Е, това вече е нечувано.  shok shok shok crazy crazy
Активен
flyin
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 602



Моят сватбен албум

« Отговор #296 -: август 31, 2012, 09:57:38 »

Аз да върна лекичко темата Wink
Нашето сватбено тържество беше в Континентал Плаза, София. Ресторантът ни спечели най-вече с това, че е на централно място (малкото НДК) и с просторните помещения. Аз много държах сватбата ни да е в градината и, слава богу, времето издържа един ден, за да постигнем това smile

Кувертът ни беше 47 лв, като включваше салата от най-скъпото им меню и останалото, предястие и основно ястие, беше от най-икономичното smile Имахме включени по 2 безалкохолни и неограничено количество вода на човек. Тортата ние си я внесохме, както и алкохола, без такси алкохол/тирбушон и тн.

Имах доста сериозни притеснения относно коректността най-вече на управителите на заведението, защото комуникацията вървеше доста трудно - ние говорихме с един управител, след това се наложи да уговаряме всичко от начало с другия (дъщерята на собственика), но слава богу, обслужването на сватбата беше на ниво и всичко мина гладко. Фотографът ни, който за 1ви път беше там, ни сподели, че за първи път вижда толкова добро обслужване и как всичко е било перфектно, което си е доста добър feedback smile Гостите също бяха доволни, което си е за нас най-важното.
Според мен управителят се отнася грубо с персонала, но те си знаят най-добре smile

Определено препоръчвам заведението за сватба, само един съвет - ако ще наемете и фирмата за украса към ресторанта, най-добре уточнете всичко до най-малката подробност, за да избегнете проблеми smile
Активен
DjNick Mc
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Мъж
Публикации: 568


Ние можем и знаем как... !!!


« Отговор #297 -: август 31, 2012, 11:41:14 »

dani_dilov,
Не е правилно да се смята и определя цената по този начин. Вие смятате храната по закупни цени. За да се притготви тази храна се изисква ресурс - труд, хранителни консумативи, ток, вода, и др..... . Имам още неща които влизат в сметката - ползването на заведение, което също си има режийни разходи (все пак не сте на поляната в гората). Едно заведение има и още разходи като - данъци, държавни такси, лицензи, заплати, рекламни материали и още... и още... и всички съпровождащи разходи, които също се калкулират във всяка една порция и всяка една напитка която получавате. Нека не забравяме и перо - амортизация и фири, както на оборудването в кухнята, така и на оборудването в търговската зала !!! Никак не е елементарна тази сметка така както Вие я направихте по долу. И не на последно място - заведението трябва да има и печалба, инъче за какво да работи това заведение?!
Замисляли ли сте се че - дори в къщи да си купите пържоли за 8-9лв. килото, след като си ги приготвите вече са на минимум 12-13лв. в готов вид.
« Последна редакция: август 31, 2012, 12:08:14 от DjNick Mc » Активен
Kanna
Ентусиаст
**
Публикации: 136


« Отговор #298 -: август 31, 2012, 12:30:26 »

Аз да върна лекичко темата Wink
Нашето сватбено тържество беше в Континентал Плаза, София. Ресторантът ни спечели най-вече с това, че е на централно място (малкото НДК) и с просторните помещения. Аз много държах сватбата ни да е в градината и, слава богу, времето издържа един ден, за да постигнем това smile

Кувертът ни беше 47 лв, като включваше салата от най-скъпото им меню и останалото, предястие и основно ястие, беше от най-икономичното smile Имахме включени по 2 безалкохолни и неограничено количество вода на човек. Тортата ние си я внесохме, както и алкохола, без такси алкохол/тирбушон и тн.

Имах доста сериозни притеснения относно коректността най-вече на управителите на заведението, защото комуникацията вървеше доста трудно - ние говорихме с един управител, след това се наложи да уговаряме всичко от начало с другия (дъщерята на собственика), но слава богу, обслужването на сватбата беше на ниво и всичко мина гладко. Фотографът ни, който за 1ви път беше там, ни сподели, че за първи път вижда толкова добро обслужване и как всичко е било перфектно, което си е доста добър feedback smile Гостите също бяха доволни, което си е за нас най-важното.
Според мен управителят се отнася грубо с персонала, но те си знаят най-добре smile

Определено препоръчвам заведението за сватба, само един съвет - ако ще наемете и фирмата за украса към ресторанта, най-добре уточнете всичко до най-малката подробност, за да избегнете проблеми smile

И аз обмислях този ресторант, но се отказах, защото управителката определено не ми допадна. Дори, след като й отказах ми звънеше да ме пита какво точно не ми е харесало, че съм се отказала. А всъщност причината да отпадне беше това извиване на ръцете относно украсата...моя приятелка ми прави украсата, но тя каза: "Имаме сключен договор с тази фирма за поне 200 лева украса от тях, така че нека приятелката ви си я направи украсата, пък ще вземете едни калъфки за столове или нещо подобно и готово". След нищожна проверка в интернет се оказа, че просто управителката има различни фирми...една за украса, една за ресторанта /всъщност тя го стопанисва, заедно с баща си/ и така са затворили цикъла, което не е лошо, просто подходът не ми допадна...

Иначе съм била в ресторанта на сватба, беше страхотно. Градината също е страхотна.
Активен
DjNick Mc
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Мъж
Публикации: 568


Ние можем и знаем как... !!!


« Отговор #299 -: август 31, 2012, 12:44:35 »

Kanna,
Не я ли попитахте - има ли вариант нищо да не наемаме от вас свързано с украса ?
Активен
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines