Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 14, 2024, 22:09:25

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Дете с наднормено тегло  (Прочетена 11897 пъти)

rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031

« Отговор #15 -: май 18, 2012, 13:54:07 »

Зависи от кухнята. Ето наприме грамажите на Ян Бибиян, която е една от най-големите частни кухни в София: http://yanbibiyan.net/order Както се вижда, има три вида грамажи: 160, 210 и 300 гр., като това е менюто за деца от 10 месеца до три годинки. Ти си избираш колко да поръчаш. За едно двегодишно дете, което е по средата между 10 месеца и три годинки ми се струва естествено подходящо да се вземе средния грамаж - 210 грама. Това имах предвид като казах, че 200 грама храна не е толкова много. Но виждаш, че има и по-големи грамажи дори  smile.

Исках да те успокоя по-скоро  smile, не критикувам как мериш храната.
Активен
slance123
Новак
*
Публикации: 9

« Отговор #16 -: май 18, 2012, 14:22:29 »

благодаря ти..ще следвам съветите ви ако много взема да търси ще дам някакъв плод и ще търся някой друг педиатър да се посъветвам smile smile
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 665

Моят сватбен албум

« Отговор #17 -: май 19, 2012, 11:31:04 »

Здравей slance123, в коя държава си?! В Англия ни дават здравни книжки за бебоците (предполагам навсякъде е така де), най-отзад има едни графики (същите ги има и в нета). По тези графики много лесно се следи как върви детето откъм тегло. Наднормено го водят, когато детето ти попада над 98%. Твоето е на 75% линия (там е и моето  blum ) и на 2 годинки "би трябвало" и моето да тежи 13 кг. Аз не мисля, че моето бебе има проблем с теглото, с яденето още по-малко, а хапва като твоето. Не меря и не тегля храната, така че не знам какви грамажи яде на всяко хранене  pardon . Меря и единственото месото, че ме е страх да не ѝ натоварвам организма.

Ходим с малката на готварски курс (за деца). Там ни дадоха едни листовки за балансирано хранене. Пускам част от тях, дано да са полезни на някой.

Храните са разделени на 4 групи:

Храни съдържащи скорбяла (Starchy foods)-хляб, картофи, батат, паста, нудълси, ориз и др. зърнени. 4 порции на ден. Грамажа за деца от 1-5 год.(ориентровачна) порция е 90 гр (картофи, ориз, спагети и т.н.), хляб 25 гр, оризови кексчета 16гр, зърнени закуски 25 гр. 3те основни хранения трябва да съдържат едно от тези + една порция между храненията.

Плодове и зеленчуци. 5 порции на ден. Порцията е 40гр. Тук са включени и леща, нахут, соя, боб. Соковете(100 мл, разредени)  също се броят за порция. Като една ябълка не се брои за 2 порции. Важно е да има разнообразие т.е. 1/2 ябалка и 1/2 круша.

Месо, риба, яйца, бобени и ядки. 2 порции на ден. 40гр порцията.

Мляко и млечни продукти. 3 порции на ден. 100мл прясно мляко, кашкавал 15гр, моцарела 17гр, топени сиренца 18гр, млечен крем 60гр, мляко с ориз 75гр, кисело мляко 60гр.

Писах по-нагоре, че става въпрос за деца от 1 до 5 годинки (то е ясно, че едно дете на 1 год не яде колкото едно на 5 години, затова и грамажите са само ориентир за родителите).
Активен
slance123
Новак
*

« Отговор #18 -: май 19, 2012, 20:10:57 »

здр.aprilka и благодаря за отговора..да и ние имаме книжката и има там графики ли как да кажа но аз нищо не разбирам от тях за жалост..колкото и да сам се опитвала само виждам 4е сме в самите 4ертежи не излизаме уж но колко процента  и какво точно незнам..аз гледам и най различни норми за тегло и винаги сме в нормата  за 2год почти навсякъде пише минимум 9кила средно 11.900 и максимум 14.600 ние сме 13.200 близо до макса но пък и на сантиметри сме до макса който е 92 а ние сме 88-89 може и повече ще видим другия месец...както и да е а относно храната просто аз незнам дали аз греша някъде че да не кажем постоянно но си търси това онова..други деца неможеш да ги накараш да лапнат и една хапка (не казвам че е правилно или хубаво)но незнам..та за това споменх грамажи да не би аз да давам малко и съответно да е гладна и да търси или просто си е такава...
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
Публикации: 813

Моят сватбен албум

« Отговор #19 -: май 25, 2012, 23:07:03 »

И аз да се изкажа с мнение - четох в една книга която е писана 83 година и в някоя от днешните че децата на тази възраст и до към 3 години влизат в период в който предпочитат да се хранят прави тичайки между хапките и са в състояние да сядат на масата със всеки който ги покани. Виждала съм единият от племенниците който с дядо си изяжда филия с пастет след един час идва брат му и с него изяжда филия с манджа и след 30 мин дойде и майка му и с нея седна да яде. Аз искрено се притесних и и споделих а тя само се засмя и каза че щяло да премине. Беше точно на тази възраст - около 2 години. В момента е много активен- и тогава беше- нито е дебел нито затлъстял едно нормално здраво дете. Ако това те притеснява просто дръж плодове и зеленчуци винаги подръка.
Активен
slance123
Новак
*

« Отговор #20 -: май 26, 2012, 08:05:31 »

m-eleva  благодря за съвета..мене лично ме притеснява че има огромен апетит за храна и сега не смятам че е дебеличка малко по едра от повечето дечица на нейната възраст но ме е страх за напред да нямаме някои затлъстявания и тем подобни и за това докато мога от някои неща я ограничавам въпреки че е доста трудно но се страрая..но ви благодаря за отговорите и съветите нека са живи и здрави и вашите дешица smile
Активен
Страници: 1 [2]  Всички   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: