Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 28, 2024, 14:56:37

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Сватбени фотографи част 2  (Прочетена 161488 пъти)

Josephine®
Сватбен ГУРУ
Публикации: 640

Come Josephine in my flying machine

« Отговор #270 -: август 28, 2012, 23:00:55 »

Не предизвиквам спор, просто обясних, защо професионалистите са толкова чувствителни към темата.
Deliyski, вижданията ни по този въпрос напълно съвпадат! И аз се пошегувах за лъва...
Ще споделя за  нашата фотографска услуга: тя е в "диапазона 900лв-1000лв" (подчертавам услуга, защото купувам такава, а не фотограф). Тук не са включени хиляди лъжливи бонуси, пред-след сватбени фотосесии, няколко фотографа и т.н.
Не зная дали е малко или много, но е толкова, колкото отделихме от бюджета без никакво колебание. Предполагам, че дори не стига до раздел "кожодери". Все пак, не цената беше определяща, а желанието и избора, което в крайна сметка е най-важното! И съм щастлива...  give_rose
« Последна редакция: август 28, 2012, 23:09:06 от Josephine® » Активен
theone
Професор
Публикации: 482

« Отговор #271 -: август 29, 2012, 01:13:25 »

Колкото по-голям "кожодер" си си харесала, толкова по-ранно трябва да го ангажираш за "дрането" diablo

хехе, делийски, делийски, '' не си оставяш коня в барата'' (както би казал някой стар врачанин) коментарат ти искрено ме развесели  give_rose

Активен
Alichka
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3214

« Отговор #272 -: август 29, 2012, 08:55:24 »

Maria681, имай предвид, че май и септември са най-натоварени от към сватби. Затова е добре от рано да се ориентираш не само за фотографа good Ние ангажирахме фото и видео услугите 3 месеца преди датата на сватбата, поради една лична трагедия и късното решение, че сватбата ще е тази година. Но все пак октомври има вече по-малко сватби и успяхме да запазим датата за всички услуги.

Deliysky, и на мен ми е ставало неприятно, когато са ми слагали етикети и са калкулирали заплатата ми  pardon За мое съжаление тези хора са много далеч от истината
Активен
Maria681
Ентусиаст
**
Публикации: 69

« Отговор #273 -: август 29, 2012, 09:28:25 »

Maria681, имай предвид, че май и септември са най-натоварени от към сватби. Затова е добре от рано да се ориентираш не само за фотографа good

Да, явно се оказва, че 8 месеца не е чак толкова много време в това отношение.  good Явно ще трябва да се ориентирам по-бързичко и до края на Септември да капарирам ресторант, DJ и фотограф, за да си продължа спокойно с другата подготовка след това smile
Активен
Iliana84
Регистриран

Публикации: 3

Моят сватбен албум

« Отговор #274 -: август 29, 2012, 18:29:26 »

Може би 8 месеца са достатъчни в това отношение. Не правете моята грешка да оставяте избора за последния момент. За няколко дни изгледахме купища от снимки и оферти, мислите ми ставаха все по-хаотични от всичката информация. ************
*Модератор:Е от първия пост и реклама!
« Последна редакция: август 30, 2012, 08:08:22 от gucci » Активен
Jane
Ентусиаст
**
Публикации: 88

« Отговор #275 -: септември 01, 2012, 12:23:12 »

Ние запазихме Дамаянти и Лански студио около три месеца преди сватбата и според мен бях страшно закъсняла и извадих див късмет, че бяха свободни. Бих те посъветвала да се ориентираш около половин година по - рано, за да няма неприятни изненади.

Още не съм видяла нашите снимки, но да си похваля фотографите - бяха много готини, весели, професионалисти и според мен се справиха чудесно. Освен това до последно работиха без един лев, по различни причини не успяхме да оставим капаро и понеже пътувахме веднага след сватбата ще платим сега, седмица по - късно. Никакво мрънкане не съм чула по въпроса, спазиха си всички уговорки, макар че на мен ми беше много неудобно и ще ми е, докато не успея да платя.
Активен
gost13
Новак
*
Публикации: 8

« Отговор #276 -: септември 08, 2012, 08:38:25 »

Г-н Делийски,
Мнооого интересно ще ми бъде да ми разкажете нагледно как точно реинвестирате по 10 хил лв годишно.Малко хора в България са добре платени, включвам и сигурно 99% от фотографите, но тази цифра с която се опитвате да оправдаете "високи" цени първо предизвика смях в мен, а след това възмущение.

Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #277 -: септември 08, 2012, 09:12:47 »

Без да се заяждам искам да отбележа, че цената на телевизионната техника /говоря за професионалната/ е нещо страшно скъпо и с много бавна възвращаемост. За пример ще дам нещо примерно различно от сватбата - футболната среща България- Италия снощи. Нито една българска фирма държавна и частна няма техника нормална за излъчване на срещата, нито една. За това хората си бяха наели от Испания, Германия, Турция.... Там зрителя не прилича на българските булки да се задоволява с всичко стига да е за мизерна сума. Хората имат поглед и вкус за всичко.
 Та за инвестицията от 10 000 лева - нормално е в сватбения бранш да се прави нещо подобно всяка година, даже бих казал, че е никаква сума. Та толкова уважаема госпожо струва новия ми обектив на едната ми камера, и имайте в предвид, че камерата е най-евтиния клас. Обективът също. Ако не вярвате ще ви посоча фактурата. А една камера има 2-3 обектива. Едната карта памет е 750 долара, ами останалите ? Един статив е 3 000 евро минимум. А се чупи по два пъти в годината.
 Не се заяждайте за цени ! И на услуги и на техника. В бранша има хора инвистиращи милиони левове, а не някакви си 10 000 лева. Разбира се не всичко касае сватбения филм или булките. Но техника само за сватби не се купува, защото са пари хвърлени на вятъра.
Активен
gost13
Новак
*

« Отговор #278 -: септември 08, 2012, 09:27:36 »

Уважаеми Пачоран,
1) Ставаше дума за фото, а не видео.
2) Обективи не се сменят всяка година.Обективи се сменят на минимум 5 години.В повечето случаи се ползват и 10 години.Ако случайно излезе нов обектив, то се продава стария с 30% ( да 30% следя добре пазара втора ръка на фото техника ) отбив от цената му като нов преди 5 години и се закупува новия.Като се сложат и ДДС врътки...съвсем става грозна картинката с "реинвестирането".
3) Телата БИ трябвало да се сменят по-често.Но и това не се прави също.За това през 2012 год ми се фукат с Фуджи С5 про ( за незапознатите това е тяло от 2007 год ) и 17-55 и ми обясняват колко много пари за техника били вложени.Аха...преди 2 месеца беше.

Най-много някой затвор на тяло да смените, някоя друга карта и батерия.Убеден съм, че погледнато напред във времето и разпределени парите във времето, тези 10 хил лв са за повече от 10 години.

Цена се защитава с умения, не вложения в техника.Още повече в България.Нормално ли е любител да снима на фирмено парти с по-скъпа и по-добра техника от наетия "професионалист", като се вземе и предвид и че не е кой знае каква техниката на любителя и възнемерява да вложи още поне толкова пари във фототехника.
Активен
gost13
Новак
*

« Отговор #279 -: септември 08, 2012, 09:36:44 »

А по отношение на снощния мач, чужди фирми ли бяха наети?Защото нито операторите се справиха добре, нито режисьора.Беше нормално за БНТ излъчване на спортно събитие.
Хората слагат подвижни камери отстрани на тъча, нашите си седят на статива и ги мързи да се завъртят даже.Повторения? - ха. ха.Режисьор, о да....то напечено на терена, той ни показва 5 човека с 1 знаме или Л.Пенев как дъвчи.нямам думи...........
Активен
slavi_vt
Любопитен
*
Публикации: 24

« Отговор #280 -: септември 08, 2012, 10:54:59 »

Колеги, стига сме се заяждали за това, кое колко струва. Щом колегата Делийски казва, че реинвестира 5-10 хил. лева, явно е така(поне аз му вярвам). Стига сме се оправдавали за цените си. В момента се намираме в пазарна икономика и всеки има право да си сложи каквато иска цена. Ако някого не го устройва дадена цена, винаги може да потърси и намери по-ниска. Живеем в свободен свят, така че всеки има право да оценява собствения си труд както сметне за добре.Който не иска да плаща високи цени за фото и видео, нека да не ги плаща, няма нищо задължително. Има достатъчно евтини фотографи и видеооператори.Ще кажете, че тези евтините не снимат като скъпите, ами така е. Като отидете на пазара и си купите домати от 1 лв вместо от 3 лв, то е нормално да са по-лоши от тези от 3 лв. Не си мислете, че фотографите и видеооператорите са хората, които изнудват булките за много пари.
« Последна редакция: септември 08, 2012, 10:58:31 от slavi_vt » Активен
stoyanov
Професор
Публикации: 320

"Всяка случайност е скрита форма на необходимост!"

« Отговор #281 -: септември 08, 2012, 11:15:27 »

В момента клиентите основно се интересуват от цената, а не от качеството!
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #282 -: септември 09, 2012, 03:20:12 »

Г-н Делийски,
Мнооого интересно ще ми бъде да ми разкажете нагледно как точно реинвестирате по 10 хил лв годишно.Малко хора в България са добре платени, включвам и сигурно 99% от фотографите, но тази цифра с която се опитвате да оправдаете "високи" цени първо предизвика смях в мен, а след това възмущение.

:offtopic:Уважаеми колега, ако си бяхте направили труда да инвестирате 2х 250лв и да посетите 2та международни семинара организирани лично от мен последната година ( на Бабичус 10. 2011г и форума в Дряново 04. 2012г) щяхте да получите изчерпателен отговор на вашите въпроси.  Не твърдя, че аз инвестирам по 10х. лв, но познавам такива хора. Аз реинвестирам всяка година между 30 и 50% от доходите си в развитие, което не означава само техника. Включва всичко комплексно - ноу хау, обучение, камери, компютри, аксесоари и т.н. Има неща който не се виждат, един семинар в чужбина излиза около 2 000лв.Няма за какво да ми се смеете, нито възмущавате, по скоро аз бих ви се смял на твърдението, че един обектив се ползва 5г.Защото при сериозно снимане един обектив от високия клас се разбива точно за 2г. Износват се втулките и се появяват такива луфтове, вследствие се появяват разни артефакти и вашите снимки стават неузнаваемо мазнички. Вие може би не сте толкова прецизен, за да забележите този факт. Но ако все пак забележите, че снимките ви вече не са това което бяха и се разходите до сервиза ще установите, че в БГ няма кой да ремонтира и калиброва обектив от високия клас. Защото в Канон няма стенд, а в Никон даже няма и техник.Ще получите предложение да заплатите една сериозна сума за ремонт в западна Европа, вследствие на което просто ще си купите нов обектив и ще продадете стария на половин цена. Точно поради тази и още 100 причини се налага аз да съм добре платен, за да мога да изпълня претенциите на клиента който е готов да заплати 1000+лв например. И понеже нашия пазар е малък и тези който могат да си позволят 1000+лв не са много, всеки ден се налага да се срещам и с другия клиент - този от Люлин и Надежда, на който месечната му заплата е 500лв, например. Точно тук се появява проблема - как да поддържаш балансирана политика, за да можеш хем да се развиваш, хем цените да са ти пазарно адекватни.Дотук обяснихме за обективите, пропуснахме камерите.Живота на последен модел камера, фотоапарат или компютър е точно 2г. След това пак си работите, но ставате абонат на сервиза.Следващите 2г вече нямате Топ техника и ако не си купите нова и за тези 2г, се оттегляте безславно и се качвате в последния вагон на товарния влак.И така докато един ден изпаднете съвсем.
Иначе принципно сте прав за някой неща. Имате една реплика към Пачоран в която казвате, че не е нормално на събитие, любител да извади по-скъпа техника от професионалиста. Вие определено визирате едни псевдо-професионалисти. Аз визирах не просто професионалистите, а мисленето на истинските професионалисти.Повярвайте ми, познавам достатъчно такива, който няма да позволят да изпаднат в такава ситуация.В края на сезона отново ще има семинар, заповядайте, ще запозная и вас с тях.
Едит - извинявам се на всички потребители за дългия пост. Ако се интересувате предимно от цената - не го четете, ще си загубите времето. За останалите - може да се информирате, ако ви е интересно, за обща култура. Но не за оправдая високите цени на някой от колегите, а за да знаете какво трябва да изисквате от тях!
« Последна редакция: септември 09, 2012, 03:35:02 от Deliysky » Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
*
Публикации: 47

« Отговор #283 -: септември 10, 2012, 16:03:11 »

Между другото спорът за цените на услугите в България неизменно почива върху фундамента на народопсихологията на Българина.

Българинът недоволства не защото са високи цените на услугата и му идват в повече, а защото този, който я предоставя, ще спечели едни пари.

Това е простата истина в 99% от случаите
И това не е само в сватбения бранш.

Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
*
Публикации: 47

« Отговор #284 -: септември 10, 2012, 16:14:34 »

Най-много някой затвор на тяло да смените, някоя друга карта и батерия.Убеден съм, че погледнато напред във времето и разпределени парите във времето, тези 10 хил лв са за повече от 10 години.

Цена се защитава с умения, не вложения в техника.Още повече в България.Нормално ли е любител да снима на фирмено парти с по-скъпа и по-добра техника от наетия "професионалист", като се вземе и предвид и че не е кой знае каква техниката на любителя и възнемерява да вложи още поне толкова пари във фототехника.

Това е най-сериозната глупост, която съм чел по отношение на техниката.
Нямам желание да оборвам всяка дума, защото разходите се усещат едва тогава, когато са на твой гръб. Ако фотографите, които познавате, правят такива смени значи толкова и снимат.

Все пак ще внеса малко яснота
1. Една канонска светкавица 580 ЕХ2 (доскоро най-високия модел на Канон) се съсипва точно за една година снимане. Струва към 1000 лева. Сериозните фотографи раоботят минимум с 2 такива.
2. За обективите Делийски го е казал.
3. След смяна на затвора никой не ти дава гаранция, че тялото ще изкара и 2000 кадъра. На колега след смяна на затвора на EOS 1DS апаратът окряка точно 2000 кадъра (няма и една сватба). 500 лева за смяна плюс чакането да се отремонтира
4. Сериозно се работи с 2 и повече тела (проблемите - по 2)
5. Тия 30% дискаунт можеш спокойно да си ги прибереш у вас. Техниката се продава с около 45-50% обезценка. Справка: тяло, което купувам ново за 4800 е продадено за 2200. Няма клиенти за повече. За обективите - на старо вървят наполовина от цената им като нови в България

Покрай фототехниката вървят ремонтите и поддръжката на компютрите за постобработката, автомобила, осветлението, поддръжка и реклама на сайт, повишаване на квалификацията (който иска разбира се) и т.н.

Тия сметки може да си ги направи само тоя, който е скочил в джаза. Другите са просто читатели  smile
« Последна редакция: септември 10, 2012, 16:17:03 от Pencho_Chukov » Активен
Страници: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: