Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 28, 2024, 07:55:21
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Сватбени фотографи част 2
Страници:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Сватбени фотографи част 2 (Прочетена 161344 пъти)
flyin
Сватбен ГУРУ
Отг: Сватбени фотографи част 2
«
Отговор #180 -:
май 09, 2012, 19:21:36 »
Цитат на: Влади Балевски в май 09, 2012, 10:23:16
Аз за себе си мога да кажа защо не съм посочил цени на сайта си, въпреки че не са тайна нито за колегите ми, нито за клиентите ми (всеки, който отправи мейл получава отговор): причината е, че не искам хората, посещаващи сайта, да се насочат първо към цената. По същата причина, когато някой ми се обади по телефона предпочитам да ми пише от формата за контакт, защото желая да види моята работа и едва тогава да знае каква е цената за нея.
Г-н Балевски, клиентът като е в сайта ви, ще ви види снимките. Колкото и да ви хареса обаче, ако няма възможност да ви наеме, няма да ви наеме. За мен това обяснение не важи.
Цитат
Но, моля ви, нека бъдем коректни и спазваме добрия тон и си помагаме. Конфронтацията не води до градивни резултати в повечето случаи.
Аз не виждам къде сме нарушили добрия тон
Не виждам защо отчитате това като конфронтация "типично по български". Във всяка една професия е хубаво да се получи градивна критика - ние сме ваши потенциални клиенти и бихте могли само да спечелите, ако предоставяте качествени услуги спрямо клиентските изисквания. Току-виж сте разбили "българския манталитет"
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #181 -:
май 09, 2012, 20:11:43 »
Цитат на: flyin в май 09, 2012, 19:21:36
Аз не виждам къде сме нарушили добрия тон
Не виждам защо отчитате това като конфронтация "типично по български". Във всяка една професия е хубаво да се получи градивна критика - ние сме ваши потенциални клиенти и бихте могли само да спечелите, ако предоставяте качествени услуги спрямо клиентските изисквания. Току-виж сте разбили "българския манталитет"
Уважаема,
Вие може да не сте нарушили добрия тон, но през годините на съществуването на този форум, няма друга тема (като тази за сватбените фотографи), която да е заключвана многократно заради възникнали спорове и безполезни крайни настроения. Радвам се, че има хора, които търсят най-доброто - както сред младоженците, така и сред нас, които се стремим да се развиваме професионално.
Редовно се сблъсквам с различни специфики в манталитета и народопсихологията ни и се опитвам да правя това, което правя, въпреки тези фактори.
В този форум участвам с моя опит и с желанието да видя очакванията на младоженците (развитието им през годините като мислене, очакване, отношение - мога да го заявя това, защото знам какво се харесваше и снимаше през 1995г, през 2005г и сега... и се стремя към неща, в които тепърва навлизаме).
Вярвам, че взаимно сме си от полза.
Активен
flyin
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #182 -:
май 09, 2012, 22:22:40 »
Хах, май като гледам, до никъде не стигнахме
Със здраве
Активен
goldish
Сватбар
Публикации: 168
«
Отговор #183 -:
май 10, 2012, 17:10:50 »
Ние си избрахме фотограф. Тихомир Начев. Показа ни 2 цели сватби. Харесах ме ги. Допадна ми как снима. Надявам се и от крайния продукт да сме доволни.
Активен
Tonina
Професор
Публикации: 354
«
Отговор #184 -:
май 10, 2012, 18:12:51 »
Привет и от мен!
Моля някои да сподели, дали има преки наблюдения от работата на Гого Кехайов. Разгледах сайта му, но ако някои е запознат "от по-близо", ще бъда благодарна ако сподели впечатления. Благодаря!!
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #185 -:
май 10, 2012, 20:15:00 »
Цитат на: Tonina в май 10, 2012, 18:12:51
Привет и от мен!
Моля някои да сподели, дали има преки наблюдения от работата на Гого Кехайов. Разгледах сайта му, но ако някои е запознат "от по-близо", ще бъда благодарна ако сподели впечатления. Благодаря!!
Добър избор!
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #186 -:
май 11, 2012, 00:59:54 »
Ще си позволя да копирам част от поста на
Флуин
( с малко добавки от мен), защото съм на мнение, че новите потребители са скарани с четенето!
Цитат на: flyin в май 07, 2012, 21:04:10
Защо съм разочарована от сватбените фотографи:
1. Цена в сайтовете им няма. Цената се определя на базата на информация, която фотографите си набират за ресторанта, в който ще е тържеството.
Изключения - много малко
.
Ако ще претендират, че цените им са справедливи - да си ги качат в сайтовете и рекламните материали и да има прозрачност.
2. Снимки от цели сватбени тържества - при много малко фотографи. Предимно избрани снимки. Е как да си съставиш добра представа за това как снима един фотограф?
едит - в нета може да няма, искайте да ви бъде показано!!!
3. Искаш да наемеш професионалист и да му/й дадеш горе-долу твоята месечна заплата, за да снима на вашия специален ден. Очакваш нормално отношение, ............. Отношението е все едно той/тя ще ти направи всичко безплатно, че даже все едно му искаш пари да ти дава.
Четете и помнете
, за да може утре да разпознаете професионалиста още в началото на разговора. И още един съвет. Фотографа, оператора, Дж-я са хора творци. Вижте се с тях, поговорете. Ако
НЕ ВИ ДОПАДАТ като хора, не ги наемайте!
. Защо - защото щом не ви допадат няма да има комуникация между вас и няма да стане. И защото вероятно вкусовете ви и разбиранията не се припокриват! На собствения си сайт на мястото на което би трябвало да изброя дипломи или да поставя всякаква друга главозамайваща информация има текст със същия смисъл. Която булка открие пасажа и текста и го постне вярно или ми го изпрати на лични има черпене от мен. Именно смисъла на този текст е мотивът ми да наема на сватбата си фотограф чужденец, не защото нашите не стават!
Едит - копнах поста, защото зная, че от някъде успявате да отидете първо при хората който добре е описала Флуин.Провокиран съм от една среща със заблудени люде, за съжаление късничко разбрали . Ако за вас е добре да гледате добре подбрани фотографии на Айпад в някое луксозно кафе или сватба от о-в Тасос, вземете този фотограф, но не се оплаквайте после, че снимките който ще получите няма да са същите. Не се оплаквайте после и, че отношението е такова, защото няма да се жените на Ривиерата или в Париж и въпросният колега е силно разочарован от вас, че не е намерил във ваше лице следващата спестовна касичка. За съжаление, хората който наистина имат работа нямат необходимото свободно време целодневно да се занимават със задачата " Как да се появим на 1 място при търсене в гугъл". Защото за тази операция е необходимо денонощно ровене и писане в нета и денонощно регистриране и обновяване на инфото навсякъде в мрежата. Аз също скоро спирам да пиша, сезона вече започна. И запомнете - хората който наистина са велики, никога, никъде не го изтъкват! Тези който го изтъкват, явно имат нужда от това, следователно................. направете си изводите сами. Пожелавам на всички - успех в организацията и повече щастливи мигове.
«
Последна редакция: май 11, 2012, 01:08:47 от Deliysky
»
Активен
Hecate
Професор
«
Отговор #187 -:
май 11, 2012, 01:31:03 »
Аз минавам да пожелая на всички сватбени фотографи успешен сезон и да снимате запомнящи се сватби. Колкото по-хубави снимки от вас, толкова по-хубави снимки за нас
Активен
Боян Павлов
Любопитен
«
Отговор #188 -:
май 11, 2012, 13:31:46 »
Яаа, каква интересна дискусия съм изпуснал...
Нека и аз изкажа някои съображения, първо за цените.
Абсолютно убеден съм, че всеки фотограф трябва да има цена, обявена в сайта си.
Аз лично организирах миналата година среща с фотографите от високия ценови клас от София, именно за да пледирам да покажем всички цените си в сайтовете и по възможност да работим и на една и съща (+/- 10%) цена.
Резултатът от срещата беше, че само Бони Бонев си сложи цени в сайта, а пък други двама, които имаха цени, ги свалиха. Получих мнения, че нищо не разбирам от "маркетинг", "търговия" и работа с клиенти.
Искам отново да призова всички колеги, поне тези, които могат да застанат смело зад цените и портфолиата си, да направят прозрачност в ценовата си политика.
Защото индивидуалната оферта към клиента не е "глезотия" и внимание към него, а начин да бъде преценен по обувките.
Влади, точно ти като "най-стар" и вещ в занаята, трябва да даваш пример. Както сам каза, времената се менят, въпрос на много малко време е сайтове без цени да бъдат тотално игнорирани.
Логиката, че клиента трябва да се запознае първо с творчеството и чак тогава да узнае цената може и да работи, но най-меко казано не е правилна. Именно по тази причина има закон за защита на потребителите, в който ясно е указано, че като влезеш в магазин, трябва да има цена на всяка стока.
Защото интервирането на клиента преди да разбере цената се нарича манипулация.
Има още една основателна причина за прозрачност в цените.
Много фотографи се опитват да вменят на клиентите, че сватбеното заснемане е нещо много индивидуално според самата сватба, местоположението, броя гости и т.н. субективни фактори, което само по себе си изключва обявяването на цена в сайта, тъй като трябва да се направи оферта по "специфичните" изисквания.
Ето като пример ще дам и цитат от Пачоран, с чиито мнения иначе съм 100% съгласен:
Ако аз бях на мястото на фотографката, от която си разочарована щях да те попитам за същото нещо, което и тя и то с цел да си отговоря на въпросите - какво, къде, кога и да изготвя правилната оферта.
Тук обаче не съм съгласен. Защото "правилна" оферта съществува само тогава, когато фотографа се опитва да минава тънко и лесно по разни параграфи и в дадени ситуации. "Правилната" оферта е адекватна за фотографи от ниския ценови клас, които работят на принципа "ти ме лъжеш, че ми плащаш, я те лъжем, че работим", затова дай да ти направя "индивидуална" оферта, та да видим кой кого повече ще излъже.
Във високия ценови клас обаче, или иначе казано, там където имаме "фотография", нещата трябва да са поставени по съвсем друг начин. Добрата сватбена фотография означава 14 часово пълно себеотдаване и стремеж да извлечеш максимума от всяка ситуация. Тук няма индивидуалности, винаги е еднакво, независимо дали е кошарата на село или Шератон.
Точно затова е много лесно да се даде точна и еднаква за всички клиенти и дестинации цена - тя е цената за пълното себеотдаване на фотографа за целия сватбен ден. Като отделни и вариращи цени могат да бъдат обособени единствено фотосесиите в отделен ден, хартиените албуми и индивидуалната обработка/ретуш на брой снимки. Както и цената на горивото.
Много колеги ще кажат - след определен момент е безсмислено да се седи, защото не стават вече интересни снимки. Аз пък ще кажа - стават.
Тук е момента също да призова за прозрачност и с понятието "оувъртайм".
Повечето клиенти не могат да се ориентират достатъчно добре, че след деветия или десетия час почват да плащат по минимум 50 лева на час, което често излиза окло +300 лева, което надали обяснено в първите редове на "индивидуалните" оферти.
Активен
Боян Павлов
Любопитен
«
Отговор #189 -:
май 11, 2012, 13:32:07 »
Сега за RAW.
Смехотворно е въобще да се разисква има ли почва да се снима в RAW.
Сравнението на Пенчо Чуков, че Canon 5D Mark II ще изкара по-добър JPEG от RAW-файл на Nikon D300 и че даже има по-голям динамичен обхват, също е крайно безпочвено.
Нека го оприлича така: имаме Mercedes SL63 и VW Golf 1.8, на Mercedes-а му слагаме едни гуми Вида Спорт, а на VW-то най скъпите и качествени гуми и ги пускаме по една абсолютно права и суха отсечка между Равно Поле и Чепръчане. Mercedes-а побеждава...
Сега, какъв е извода? Че няма смисъл да се слагат качествени гуми на колата ли? Щото като си много добър шофьор и караш яка машина, можеш да се справиш и с евтините гуми?
Можеш, ама не навсякъде.
В сватбената фотография не можеш и нямаш време да контролираш условията, тези, които Чуков е написал, че са по-важни от снимането в RAW.
RAW-файлът дава възможност да се извадят детайли от иначе напълно неизползваема в JPEG снимка. Без значение с какъв апарат е снимана.
В моите галерии има много над 2000 снимки и мога смело да заявя, че ако бях снимал в JPEG, поне 1/3 от тях щяха да са изтрити поради неизползваемост и то не е защото съм некадърен или ми е лош апарата.
Да, има добри фотографи, които работят в JPEG, но ако работеха в RAW, ефективността им щеше да се качи поне с 30% и крайното качество на снимките - с 20%.
Тук е момента да зачекна и Иван Григоров. Той снима в JPEG, а е изключително талантлив фотограф с рядък усет за моментите. Препирал съм се с него, че трябва да снима в RAW, може би тази случка ще му бъде някакъв урок и мотивация за по-нататък.
Ако е имал грубо и арогантно отношение към булката обаче, провокирано от болната му тема JPEG/RAW, няма никакво оправдание и се извинявам като човек, който го е препоръчал.
Активен
Tsutsi
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #190 -:
май 11, 2012, 14:08:54 »
Да вметна малко хумор, на снимките от сватбата на братовчед ми от 1990 г. са направени от тогавашен много добър фотограф, не че са лоши, ама нали се сещате - тогава и сега разликата. За това казвам няма нищо вечно, всичко постоянно се променя и обновява, става все по-добро и по-добро ...така, че не се вманячавайте толкова в снимките.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #191 -:
май 11, 2012, 14:12:23 »
Г-н Павлов, прав сте за много от нещата . С едно обаче не съм съгласен - ценовата политика. В бизнеса няма една и съща цена на продукт, създаден от различни производители. Ако има такова положение - то със сигурност е негласно споразумение, което считам е нарушава закона за конкуренцията. Няма логика фотографите от един "ценови клас" да имат едни и същи цени. Те имат различно по марка ,модел и обем оборудване, което е на различна покупна цена. Юридиески и в данъчно отношение нащата са също различни - аз регистриран по ДДС, вие -не пимерно . Имаме различия в цената на ставката за труд. Различна технология и метод на работа - с асистент или без, с автомобил или без и т.н. В края на краищата няма как различни булки да получат една и съща цена за нещо, което ще бъде различно при всяка една от тях по много белези. Не съм съгласен с еднаквата ценова политика.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #192 -:
май 11, 2012, 14:38:27 »
Айде отново, уйде коня у ряката
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #193 -:
май 11, 2012, 14:51:33 »
Цитат на: Боян Павлов в май 11, 2012, 13:31:46
Нека и аз изкажа някои съображения...
Влади, точно ти като "най-стар" и вещ в занаята, трябва да даваш пример. Както сам каза, времената се менят, въпрос на много малко време е сайтове без цени да бъдат тотално игнорирани.
Логиката, че клиента трябва да се запознае първо с творчеството и чак тогава да узнае цената може и да работи, но най-меко казано не е правилна.
Тук е момента също да призова за прозрачност и с понятието "оувъртайм".
Повечето клиенти не могат да се ориентират достатъчно добре, че след деветия или десетия час почват да плащат по минимум 50 лева на час, което често излиза окло +300 лева, което надали обяснено в първите редове на "индивидуалните" оферти.
Бояне,
Радвам се, че се включи.
Когато в края на миналата година се срещнахме, имахме възможност да обменим мисли и идеи, което бе полезно за всички. Всеки е направил нужните изводи и е постъпил както е преценил за добре.
В голяма част от нещата, които споделяш, съм съгласен с теб - и от опита си, и от аргументите ти.
Мога да говоря за себе си и работата ми с чиста съвест.
Относно офертата, обаче, имам си свои доводи за това да не е на сайта като цифри, а като услуги само. Ще уточня, обаче, че всеки, който отправи запитване към мен и съм свободен за неговата дата получава единствената оферта, с която разполагам за текущата година, която не се влияе от мястото на сватбата, броя на гостите, бизнес ангажиментите на клиентите или други субективни фактори, съобразени с възможностите на младоженците или техния статут в обществото.
Ето защо считам, че колеги и клиенти нямат основанието да ме обвинят в субективност или некоректност. Дори повече ще уточня: цената ми за целият сватбен сезон е една и също и не се променя според това дали е преди или след Великден, дали е силния сезон (май-септември) или пък е на някоя "велика" дата (07.07.2007 ... 11.11.2011 и пр).
Цената се формира на база на фактори като стойност на вложена техника (фото-апарати, обективи от най-висок клас; светкавици, допълнителна фотографска техника и аксесаоари; компютри и приложения), опит в бранша; заплащане на данъци, осигуровки и заплати; наеми; вложени средства за реклама и сайт; други).
Аз работя по начин, приложим от много малко фотографи у нас - снимам единствено с втори фотограф (не говоря за асистент или такъв, който не е равнопоставен по качество и стил на заснемане в репортажното отразяване на събитията). Какви са доводите ми за това - не е обект на дискусия, но не са тайна и който желае - мога да ги споделя. По тази причина цената ми е по-висока от тази, която искат фотографите, които работят сами.
Аз харесвам стилът ти на репортажно заснемане и пост обработка и не случайно на една девойка по-рано в темата я насърчих да се обърне към теб, защото за предлаганите услуги цената ти е значително ниска. Аз, ако снимах сам, много бих се замислил дали да се хвана за 1000лв да снимам 16ч в сватбения ден, да снимам още 4-5 часа фотосесия в отделен ден, а също и да включа двустепенната обработка, която предлагам на своите клиенти. Сам посочваш, че трудът за обработката после има определена стойност и като се сметне по броя кадри, които предоставяш като обработени, излиза, че снимането ти е направо без пари. За това, отново мога да заявя, че за предлаганата от теб услуга за сватбено заснемане и фотосесия в отделен с пълна обработка на всичко - цената ти е много изгодна за младоженците. Младоженци, не се колебайта!
Относно оувъртайма - и на последната ни среща се аргументирах защо вземам пари, а дали ти ще го правиш е твое решение. Но аз често снимам сватби по 10-11ч; но има и такива, които са по 18ч и не мога да сравня 10ч заснемане с такова за 18ч (особено когато сватбата е извън София и имам няколко часа шофиране в една посока).
/за пример ще дам как на 04.09. една булка ме викна в 8ч сутринта, сватбата бе вечерна; отивам и тя с готова прическа - започнала в 6ч и вече бе готова. Каза ми "не се притеснявай за допълнителните часове - ще си платя". Но въпросът не опираше до пари, но до времето, което изтощава - да носиш 10кг раница, да снимаш, да ангажираш втори човек от екипа си... и да бъдат тези 18ч сравнени с тези сватби от по 10ч снимане - е няма как да стане/
Ти и преди изрази своето несъгласие с доводите ми и аз уважавам твоето мнение, но позицията ми остава непроменена и всички мои клиенти са запознати с това. И няма недоразумения и неприятни изненади.
«
Последна редакция: май 11, 2012, 16:40:38 от Влади Балевски
»
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #194 -:
май 11, 2012, 14:52:10 »
А за снимането в RAW формат - също съм коментирал и не случайно всички фотографи от екипа ми снимат в този формат. Посочил съм и в новата оферта за 2013 година техниката, с която всеки от екипа ми снима, за да се види, че съм инвестирал в такава от най-висок клас.
Говорил съм не само с Иван Григоров... и с Камен Вълканов съм споделял размисли и казвал защо е нужно да има постобработка и на клиента да не се дава суров материал, източен директно от картата. Защото хора като Иван, Камен и други са добри фотографи, но си развалят името, когато не подхождат докрай професионално. Позволявам си да казвам тези неща, защото съм се срещал с тях очи в очи. Препоръчвал съм ги, а после булките остават недоволни и по форумите пишат за тези неща.
Всеки един от нас има свой стил на работа.
Бояне, ти залагаш на репортажното заснемане като по-важно от фотосесията; за мен сватбените портрети, чрез които се изразява най-пълно любовта на младоженците не е по-малко важна от уловените моменти и за това се опитвам да ги съчетавам и двете. Не се налагам, но не считам и твоят стил като единствен. Харесвам това, което правиш и се радвам, че всеки от нас чрез работата си се стреми да спомогне за издигането на нов, по-висок стандарт в сватбената фотография у нас.
«
Последна редакция: май 11, 2012, 14:58:41 от Влади Балевски
»
Активен
Страници:
1
...
11
12
[
13
]