Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 28, 2024, 00:55:09

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Сватбени фотографи част 2  (Прочетена 161135 пъти)

Pencho_Chukov
Любопитен
*
Публикации: 47

« Отговор #90 -: май 03, 2012, 11:56:06 »

Добре, защо толкова нерви трошим?
Аз лично не се оплаквам от нищо. Просто понякога съм принуден да обяснявам защо се взимат такива пари. Часовете ги написах в отговор на питането на alla
Описал съм разходите, защото не всички са длъжни да се интересуват и да ги знаят.

Но се учудвам защо винаги има нерви в тия теми.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #91 -: май 03, 2012, 12:07:15 »

:offtopic:Излязохме от темата. Гучи, реакцията беше заради израза кожодери. Това се повтаря непрекъснато и е обидно. Кожодерство е да платиш 331лв за изнесен ритуал, или ...., или няколко хиляди лева за....... .Колко е най-високият фотографски хонорар? 1200лв. И то за 3 души екип. Всички останали работят в 3 ценови класа. Висок  - 900 - 1200лв, среден  - 500 - 700. И нисък  - под 400лв. Колко фотографа  ( или видеооператора ) взимат над 800лв?  Това са единици. Булките ги интересувала цената, а не другото. Да, но гледате чужди сайтове.Ще пусна едно сватбено клипче.Приятно гледане, дано разберете текста:
http://vimeo.com/41436060
на един Украинец е. Харесва ли ви? На мен да. И затова тази година лично поканих 20 чужди топ автора и организирах невиждан досега сватбен семинар  в БГ.
http://www.facebook.com/events/367416869942950/
Дойдоха над 100 участника, всички с желание за развитие:
http://www.facebook.com/groups/napsfv/
Но докато първия въпрос на клиента е каква е цената, нищо няма да се случи. Хубавите неща ще си останат в нашите и вашите мечти. Защото хубавото е сложно и излиза много скъпо. И за да се предлага на ниво, трябва непрекъснато да се работи. Заснемане на сватба като линка струва 1500евро. В Украйна заплатите и стандарта на живот не са по-различни от тук.Там се снима така, у нас не. И скоро няма да се снима така, защото........ една ръка сама не пляска, трябват 2 и синхрон.У нас втората липсва. Вижте в другата тема, като пуснах обява, че търся булки да се снимат безплатно на семинара, колко се появиха? Останете си със спомените от пържолите, у нас те са приоритет пред снимките.
« Последна редакция: май 03, 2012, 14:14:26 от Deliysky » Активен
Tsutsi
Сватбен ГУРУ
Публикации: 624

« Отговор #92 -: май 03, 2012, 12:24:38 »

Тука гледам пак са се вихрили страсти ...Съотношението цена - качество  е еднаква навсякъде - има си нисък клас, среден и висок. За едни едно е приемливо, за други - друго ...Постоянно водите без никакъв смисъл  спорове. Този, който иска ще си наеме по-евтин фотограф, ако му харесва работата. Този, който иска ще си наеме скъп...
Ние решихме да правим сватбена книга. Аз лично много ги харесвам. Малко са скъпички, но пък са удобни, всеки може да ги разглежда и да се носят навсякъде без да се придружават задължително от лаптоп  blum Избрахме и местенцата на фото сесията , това ме радва  danceg
Казала съм, че не искам никакви снимки с фото обектив рибешко око, разни кривотели и модерни щуротии. Искам нежни снимки.  girl_wink
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #93 -: май 03, 2012, 12:39:16 »

Аз имам предложение за тази и някои други теми. Щом като е най-важен фактора цена и непрекъснато се спори на тази тема, то нека се даде възможност за публикуване на цена на всеки заинтересуван и да се спрат диалози, монолози и т.н. Една ценова листа мисля, че ще е най-доброто, което една булка ще получи в темата за фотографи. Това интересува повечето булки, това е редно да получат те в тази тема. Не може непрекъснато да се спори за цени. Така, че от когото зависи подпомогнете публикуването на един ценоразпис.
 И е редно според мен да се формулира тема, в която могат да се дискутира всичко що касае сватбената фотография, у нас и в чужбина, модни течения и увлечения. Да се оценя работата на наши и ужди фотографи, техника за заснемане и т.н
Активен
Tsutsi
Сватбен ГУРУ

« Отговор #94 -: май 03, 2012, 15:07:00 »

Пачоране това е форум, а не борса. Тук бъдещите булки обменят опит, мнения и така нататък. Това не е място за реклами и ценови листи. Може всеки от работещите в сферата да си сложи по един линк в подписа със сайта си и там да си пише колкото си иска ценови листи.
В темите в организацията има 10% мнения и 90% тъпи спорове.
И да си знаеш - в една сватба най-важното нещо е булката и младоженецът, а не фотографа.  give_rose
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*

« Отговор #95 -: май 03, 2012, 16:07:41 »

Tsutsi , аз знам много преди тебе какво представлява форума и не е нужно да виниш професионалистите за реклами и ценови листи. Аз много отдавна съм против регистрацията на хора и фирми с истинските им имена, но като се замисли човек май е по-добре да се запази положението такова, каквото е станало. А ценовите листи - на вас ви трябват, вие само за това говорите. И споровете изобщо не са тъпи, в един спор много неща излизат наяве. Примерно, че с последното си изречение в поста се опитваш да ни докажеш, че слънцето изгрява от изток. Ами всеки знае, че на една сватба са най-важни младоженците. Но казано от твоите уста звучи малко.....елементарно някак си.
 И много важно нещо забравяш, професионалистите съществуват още преди появата на интернет, този форум и т.н. Много от тях са тук, опитай се да се вслушаш в техните съвети.
 Фотографията е едно от елитарните изкуства наред с изобразителното изкуство, театър, опера. Не всеки е в състояние да разбере всичко онова, което авторът се е опитал да ни каже, подскаже. Често за това е необходимо възпитание, образование.
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863

Dum spiro, spero!

« Отговор #96 -: май 03, 2012, 16:37:32 »

Че форумът не е място за реклами, съм съгласна, защото е досадно.

Но, от друга страна пък, на мен споровете са ми интересни и ако се водят интелигентно и раузмно, човек може само да научи нещо от тях, ама тук май не са такива. Това да разбереш как се формират цените в някаква сфера може само да ти налее допълнителни знания в главата, така че не бива да се възприема на нож. Когато правим консултации с професионалисти в някакви сфери се скъсваме да търсим техни мнения безплатно и сме им благодарни, а тук, когато ги получаваме точно така, се ядосваме, че не казват това, което ние си представяме.

На никой от нас не е работа да поучава фотографите какво да мислят и как да се изказват. Ние, булките,  се опитваме да ги поучаваме в тяхната сфера, не те в нашите професии... значи не сме на прав път. Не ни е работа да казваме на професионалистите, че не заслужават парите, които искат, защото щом са стигнали ниво да си определят такива хонорари, значи можем само шапка да им свалим. Не ни е работа и да поучаваме невиждащите разликите в гениална и в обикновена снимка, защото ако те не притежават сетива за това да видят разликата, то ние няма да ги пробудим. На мен не ми пречи ако Делийски/Пачоран взимат хиляди за снимка/ангажимент, не ми пречи и като ми обясняват защо са точно толкова парите, не ми пречи и като считат, че ги заслужават. Дайте всички да не си пречим взаимно, защото колкото повече фотографи, взимащи хиляди левове, имаме в България, значи толкова по-добре сме всички. Винаги ще има и начинаещи, снимащи за по-малко, винаги ще има спасителни лодки и за тези, които не искат да вкарват много пари в това перо, така че като се опитваме да обясним на всички професионалисти защо трябва да получават по 300лв. за сватба, най-много да постигнем снимки, подобни на картините на художника в една от книгите за Незнайко (сещате ли се?) - там всички момичета искаха той да им нарисува вежди като Х, нос като на Y и уста като на Z. Застова художникът просто направи шаблон за всички и момичетата бяха вече щастливи. Само че протретите на всички бяха еднакви и фалшиви. Е какво пък... ама пък бяха доволни.  pleasantry Едва ли тук ще разрешим спора между изкуството и практичността.

На мен идеята на Пачоран за място с обявени цени ми се струва повече от необходима, защото ако наистина някога се приложи, ще спести много време на булките. Ако ли не листа с цени (защото ми се струва, че никой не обича да си публикува в интернет пространството цените), то поне да има единен списък с координати на фотографи, сайтове, линкове и подобна систематизирана информация. Това вече няма да е само реклама, а и голямо удобство за всички четящи, защото няма да се губят дни в това да си подберат предпочитани фотографи, след това да си пишат с тях, за да разберат дали са във възможностите им, пък да се разочароват, пък да го преживяват и след това да уточняват графици и ангажименти.

Мисля, че ако продължават тия сравнения за сиренето и фотографиите, ще се застрелям. Не защото съм голям интелектуалец, а защото ако си позволим да водим такива спорове, значи сме едно козе сирене всички...  gthouh
« Последна редакция: май 03, 2012, 16:46:47 от Деничка Звездичка » Активен
Tsutsi
Сватбен ГУРУ

« Отговор #97 -: май 03, 2012, 17:17:42 »

Цитат
Дайте всички да не си пречим взаимно, защото колкото повече фотографи, взимащи хиляди левове, имаме в България, значи толкова по-добре сме всички.

ROFL ROFL ROFL

Честно да ти кажа така не се бях смяла цял ден.
Аз да си кажа честно не ми пука дали X или Y колко взимат за техните снимки, намерили кой да ги плаща - платил им ги.
Проблемът е, че тук се пише все от едни и същи хора, които очевАдни си нямат друга работа.
За това в един друг сватбарски форум си има раздел - обяви и всички си пишат цени, линкове и т.н.
И така ...

Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*

www.Deliysky.com

« Отговор #98 -: май 03, 2012, 17:36:52 »

......... то поне да има единен списък с координати на фотографи, сайтове, линкове и подобна систематизирана информация. Това вече няма да е само реклама, а и голямо удобство за всички четящи, защото няма да се губят дни в това да си подберат предпочитани фотографи, след това да си пишат с тях, за да разберат дали са във възможностите им, пък да се разочароват, пък да го преживяват и след това да уточняват графици и ангажименти.

В момента се прави, идеята е от 4г, малко остана до финала. Сайта е:
http://napsfv.com/  ,
за съжаление е почти празен в момента, но се надяваме много скоро да заработи, така както други подобни сайтове в по-развитите западни и източни държави.
Иначе тук не е място за цени, все пак е форум, не бит пазар.
« Последна редакция: май 04, 2012, 00:14:46 от Deliysky » Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863

Dum spiro, spero!

« Отговор #99 -: май 03, 2012, 17:42:26 »

Проблемът е, че тук се пише все от едни и същи хора, които очевАдни си нямат друга работа.

Радвам се, че съм развеселила денят ти, Tsutsi.
Аз не намирам проблем в това, че в тема за сватбени фотографи... пишат сватбени фотографи...  crazy Все едно в юридическия форум да се скарат на юристите, че пишат, щото си нямали друга работа. tease

Делийски, стискам палци скоро да се налее с данни сайта. Ще е полезен със сигурност.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*

« Отговор #100 -: май 03, 2012, 19:12:23 »

Направата на единен ценоразпис на фотографските услуги е нещо много сложно и трудно начинание. Много фактори пречат за осъществяването на тази идея. И не на последно място - много колеги ще останат извън подобен регистър по много причини.
 Ценообразуването на всеки фотограф или фотографска фирма е на различен принцип, юридически всеки се различава като статут и регистрация. Типичен пример е регистрацията по ДДС - фотографите или фирмите регистрирани по този закон автоматично ще имат по-висока цена на услугата към крайния клиент в сравнение с една по-малка фирма.
 Всеки фотограф или фирма работи с различна марка и модел техника, при повечето марки в съответния клас цените са приблизителни, но има и големи изключения. Съществуват различия в трудовата ставка, тя също е основен фактор в ценообразуването.

По-напред колегата Делийски предлага съсредоточаването на фотографските мнения и творби да се обособи в сайт, която е на създадена наскоро асоциация. Добре, но има още асоциации, сдружения ....те какво да правят ? Има множество фирми, физически лица, които имат същия предмет на дейност . Опитите за създаване на сайт в този бранш, който да обединява повечето колеги от бранша се оказа неуспешен в годините. Опитите са няколко.

Бъдещата булка Tsutsi по-напред споменава съществуването на други сватбени сайтове. И тя като Моникамария като калинка от сайт на сайт. Да, но сайтовете различни от svаtbаtа.bg са на доизживяване.  Ще попитате защо  ? Ами защото създателите се опитаха да играят ролята на професионалисти и игнорираха основния двигател на този бизнес - истинските професионалисти, онези, които всяка събота и неделя се борят с булки като .... няма да давам примери.

По въпроса за сиренето - твърдо съм за козето гръцко сирене, умирам за него. Без него гръцка салата няма. Нищо не може да го замени, и това от 2 лева и това от 15 лева.
Активен
Nina Style
Баш Майстор
**
Публикации: 1790

www.ninabg.com

Моят сватбен албум

« Отговор #101 -: май 03, 2012, 21:42:10 »

ROFL ROFL ROFL

Честно да ти кажа така не се бях смяла цял ден.
Аз да си кажа честно не ми пука дали X или Y колко взимат за техните снимки, намерили кой да ги плаща - платил им ги.
За това в един друг сватбарски форум си има раздел - обяви и всички си пишат цени, линкове и т.н.
И така ...

Аз пък не разбирам,защо ти са проблем толкова хората от бранша в този форум? Ако беше прочела по-внимателно СМИСЛЕНИЯ пост на Деничка Звездичка нямаше да се включваш толкова неподготвена.  good Какъв е този неприязъм към професионалистите от твоя страна наистина не разбирам.
Активен
0xff
Новак
*
Публикации: 15

« Отговор #102 -: май 04, 2012, 09:55:52 »

На мен лично ми писна да чета колко обидени и накърнени са т.нар. професионалисти в този форум като се заговори за цени на конкуренция. Мили фотографи и оператори, вместо да се чудите как със спорове да карате хората да приемат високите Ви цени, правете го с хубави материали, не показвайте на чуждите Ви колеги. Оправданието, че давате такива продукти, защото клиента плаща толкова пари е неоснователно и да не кажа направо смешно. Отидете на следващата си сватба, снимайте на максимума който можете, направете най-хубавата обработка, не се обеснявайте коя булка била хубава и коя не и накрая дайте продукт, който струва много повече от това, за което са Ви платили. Гарантирам Ви, че със сигурнсот ще бъдете запомнени и като поискате след време много по-голямо заплащане ще има кой да Ви го даде.
Верно е, че пазара се определя предимно от цената и примера с млякото в магазина беше много правилен. Никой от нас не го е грижа какъв процес е имало и какво е инвестирал производителя за този продукт, просто търсим нещо, което да ни хареса на вкус и да ни е по джоба. Аз 5 стотинки не давам за чуждото мнение и колкото и някой да се опитва да ме убеди, че конкурентен по-скъп продукт е по-хубав, пак няма да успее с празни приказки.

И като заключение - ако на някой от вас не му харесва средната цена, на която се продава продукта сватбено фото/видео заснемане, то нека си я вдигне ако иска тройно.
Активен
gucci
Leader
Публикации: 6319

Обичаме се!

Моят сватбен албум

« Отговор #103 -: май 04, 2012, 10:26:57 »

На мен лично ми писна да чета колко обидени и накърнени са т.нар. професионалисти в този форум като се заговори за цени на конкуренция. Мили фотографи и оператори, вместо да се чудите как със спорове да карате хората да приемат високите Ви цени, правете го с хубави материали, не показвайте на чуждите Ви колеги. Оправданието, че давате такива продукти, защото клиента плаща толкова пари е неоснователно и да не кажа направо смешно. Отидете на следващата си сватба, снимайте на максимума който можете, направете най-хубавата обработка, не се обеснявайте коя булка била хубава и коя не и накрая дайте продукт, който струва много повече от това, за което са Ви платили. Гарантирам Ви, че със сигурнсот ще бъдете запомнени и като поискате след време много по-голямо заплащане ще има кой да Ви го даде.
Верно е, че пазара се определя предимно от цената и примера с млякото в магазина беше много правилен. Никой от нас не го е грижа какъв процес е имало и какво е инвестирал производителя за този продукт, просто търсим нещо, което да ни хареса на вкус и да ни е по джоба. Аз 5 стотинки не давам за чуждото мнение и колкото и някой да се опитва да ме убеди, че конкурентен по-скъп продукт е по-хубав, пак няма да успее с празни приказки.

И като заключение - ако на някой от вас не му харесва средната цена, на която се продава продукта сватбено фото/видео заснемане, то нека си я вдигне ако иска тройно.
Прекрасен пост.Точно и ясно.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*

www.Deliysky.com

« Отговор #104 -: май 04, 2012, 11:18:36 »

На мен лично ми писна да чета колко обидени и накърнени са т.нар. професионалисти в този форум  ..............Оправданието, че давате такива продукти, защото клиента плаща толкова пари е неоснователно и да не кажа направо смешно. ............... Гарантирам Ви, че със сигурност ще бъдете запомнени и като поискате след време много по-голямо заплащане ще има кой да Ви го даде.
Верно е, че пазара се определя предимно от цената и примера с млякото в магазина беше много правилен.
:offtopic:Здравейте колега от Пловдивския регион.
1.Добре би било да пишете под истинското си име.
2.Колко са обидени професионалистите? Явно не си чел внимателно . Не става въпрос за пари, обидното е да те наричат кожодер, разхода видео/фото е максимум 5% от всички сватбени разходи и представлява малка сума в сравнение с много други.
3.За оправданието че........бих се радвал да покажеш нещо по-европейско и различно, аз миналата година се жених, търсих и не намерих. Ако трябва ще си облека костюма още един път само заради теб!
4. Гарантирам ви че ще бъдете запомнени и..........., аз ти гарантирам , че ще се запомни цената.Днес имах такъв телефонен разговор който започна с " Много ни харесаха нещата, ние дълго търсихме, видеото е това което искаме, снимките са много хубави и непринудени и булката която ни даде телефона е много доволна" . Назовах цената за желаната услуга, и веднага имаше остра реакция - " Ама ние питахме, тази булка преди година и половина е платила ........."!!! Обаче сегашните харесаха по-нови и хубави неща.
5. Затова и млекото не е млеко, защото с това мрънкане до тук. Цената продава и на производителя в един момент му писва. Искате евтино, ОК, млекото е немско обезмаслено или радиоактивно от Украйна и е пълно с растителни мазнини.Така е навсякъде.
Не зная колега кой си и на какви цени работиш, но има клиенти и клиенти. Каквото почукало, такова се обадило. Аз може да си пиша, но всъщност не се оплаквам. На сайта ми има цени от 350лв до 1000 . Предлагам  продукти от 3те ценови класа който описах в по-горе.Каквото си плати клиента това ще получи.Няма никакъв шанс да гледаш най-скъпото и да искаш да платиш за икономичен пакет.Защото и това ми се случва често. Поне при мен има избор. Е да ама не, всички искат хубавото, но голяма част от клиентите глесаг цената на евтиното. Социализма беше хубаво нещо, но за жалост отдавна си отиде.Хората сами си го избрахте, на мен лично ми харесваше.
За да бъда обективен ще призная, че написаното от мен касае определен тип клиенти,  не може да се слагат под общ знаменател с всички.  Има и друг тип клиенти, който твърдя, че са повече.Това са клиентите търсещи качество и готови да участват с желание в създаването на сватбените си спомени. Има хора който са готови да платят и искат качество. В момента имам и такъв случай. Момиче което търси качество , но датата и е много търсена и въпросните "Кожодери" отдавна са ангажирани. Има от евтините, но девойката очаква хубави спомени.
« Последна редакция: май 04, 2012, 18:25:59 от Deliysky » Активен
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: