Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 27, 2024, 21:51:09
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Сватбени фотографи част 2
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Сватбени фотографи част 2 (Прочетена 161043 пъти)
emmmmmy
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4265
Отг: Сватбени фотографи част 2
«
Отговор #75 -:
май 02, 2012, 19:27:15 »
Ние получаваме ползването услугите на фотограф на нашата сватба като подарък
и сме много щастливи, тъй като познаваме човека отпреди това. Прохождащ е в сватбената фотография- снима абитуриенти и спортни събития от години, но ние решихме да си дадем взаимно шанс. И да ни бе поискал пари, пак щях да се съглася точно на него - просто харесвам фотосите му, снимал ни е по други поводи и мисля че всеки трябва да получи своята възможност да стартира и да се развива в мечтаната област, както и да събира портфолио.
Важно е да си допаднете със своя фотограф като виждане и посока и да намерите най-правилния избор за себе си. Аз съм спокойна, защото се отпускам пред нашия, а иначе съм едно дърво и ми трябва време, за да се получи фотосесията.
А за ценовия клас- други пера от бюджета ги премахнахме, но държа да има снимки и диджей, така че според мен това е важен фактор за избора на ценови клас. Има хора, които снимките не са им кой знае колко важни- всеки си преценява.
«
Последна редакция: май 02, 2012, 19:29:24 от emmmmmy
»
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #76 -:
май 02, 2012, 19:52:52 »
gucci , задължително трябва да ги вълнува това булките, защото каквото млякото, такива и фотографите на подобна цена. Булката по-напред се опитва да ме убеди, че сирене за 3 лева и 15 лева е едно и също като качество. Вярно е, че е въпрос на вкус, но аз лично си правя гръцката салата със сирене за 20 лева / и то гръцко козе сирене / , защото не става с това за 3 лева.
Никой няма нищо против вкуса към фотографите за 280 лева, те не снимат моя празник. Но имам против всички, които ползват непрофесионална техника, нелецензиран софтуер, техника внесена без платено ДДС и мито, 280 лева сложени в джоба без да се плати данък печалба и осигуровки. Срещу това съм, защото празника ще мине и замине, фотографа ще си вземе паричките, а вие ще искате по-високи детски ,по-високи майчински и т.н. , които трябва да дойдат именно от този фотограф, който много добре си е направил сметката , но за собственото дупе. Не съм съгласен да се толерира сивата икономика или бизнес ,това рефлектира и върху мен и върху всички, включително децата ни. И за това не си купувам мляко от Лидъл или подобни обекти, то не е за мен и моите деца.
«
Последна редакция: май 02, 2012, 19:58:30 от Pachoran
»
Активен
Лилияя
Новак
Публикации: 14
«
Отговор #77 -:
май 02, 2012, 20:04:15 »
хехе извинявай ама в днешно време това което казваш за сирената е така. и за фотографите също... само надуват цените за изгода... а правят едно голямо нищо. истината е че хората гледат по евтинко, а има и свестни фотографи които обичат работата си и взимат нормални пари от това без да дерат кожи...
П.п. - и честно казано една грозна булка какъвто и фотограф да я снима пак магаре ще излезне...
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #78 -:
май 02, 2012, 20:44:46 »
Цитат на: ladilla в май 02, 2012, 17:40:56
Ние на нашата сватба си имахме страхотен фотограф за 280лв и снимките ни бяха по - хубави от тези на наши приятели които бяха дали 1000лв....
просто някои си надценяват работата и се правят на важни персони. качествените хора в този бизнес си траят...
Добре , ама доказателство не предоставяш. Албум нямаш, постовете са ти 22 само?!? Работата понамирисва малко . Или поне в този и вариант в който е представена. Иначе нищо лошо, покажи да видим. Вкусове различни, на някой булки ще се харесат , на други вероятно не. Качествените хора си траели, НЕ никой вече не си трае.Защото предлагането е огромно. Ако се криеш и бог да си, няма как да те намери клиента.
«
Последна редакция: май 02, 2012, 20:51:17 от Deliysky
»
Активен
posum
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #79 -:
май 02, 2012, 20:52:19 »
Мн искам да видя снимки от сватбата на
ladilla
.
За мен беше важно да знам с какво снима фотографът. И не мога да се съглася, че скъпите фотографи само надували цените. Скъпите фотографи снимат със скъпа техника, от това зависи качеството на снимките. Само ще дам пример с 1 от най-спряганите имена в темата: Балевски, ако си продаде цялата техника, може да си купи чисто нова кола и не говорим за Ланча. Нали се сещате, че тези суми трябва да се избиват, а има и амортизация на техниката, трябва да има и печалба.
Имаше 1 тема във фото форум, 1 момче искаше да се присъедини към някой фотограф да се учи на занаят, имал Канон 450Д с КИТОВ обектив и 1 светкавица. Ми, извинявай, ама 450Д зърни още от 400 исо, китовият обектив е посредствен обектив, аз с такава техника не бих се наела да снимам снимки за сем. албум, та какво остава за сватба.
Като си гледам екзифа на снимките, имам снимки вкъщи на 1600 исо, които са кристални, ми няма какво да говорим. С кеф дадох 600 жълтици за фотото и не съжалявам и за секунда за избора си, защото снимките остават за цял живот. Яков направи споменът от сватбената ми приказка незабравим.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #80 -:
май 02, 2012, 21:02:26 »
Цитат на: gucci в май 02, 2012, 18:18:49
.........Като си купуваш мляко замисляш ли се млекопроизводителите колко им е струвало.Виждаш хубаво мляко на добра цена и го купуваш.
:offtopic:Кажи къде има , че да си купя. Не стига , че не е мляко ами и цената му не е добра. А и точно млякото ако намеря евтино, задължително ще се запитам ЗАЩО , преди да го купя. Много ще излезем извън темата, ако ти обясня, че съм звънял на почти всички производители на кисело мляко от интерес, за да зная какво ям. Това е важно, фотографа не чак толкова. Но 90% от хората се интересуват само от цената. И затова не може да има никакъв прогрес.
Активен
djdimi
Професор
dimifoto.weebly.com
«
Отговор #81 -:
май 02, 2012, 21:04:16 »
Цитат на: penka.. в май 02, 2012, 20:04:15
... и честно казано една грозна булка какъвто и фотограф да я снима пак магаре ще излезне...
Много грубо изказване...Няма грозна булка, бил съм на над 1000 (хиляда) сватби и грозна булка не съм видял.Добрият фотограф показва и подчертава красотата.Винаги има и по-хубави снимки и по-скъпи фотографи...според естетическите потребности, познания, a и финансови възможности...
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #82 -:
май 02, 2012, 21:11:43 »
Цитат на: penka.. в май 02, 2012, 20:04:15
хехе извинявай ама в днешно време това което казваш за сирената е така. и за фотографите също... само надуват цените за изгода... а правят едно голямо нищо. истината е че хората гледат по евтинко, а има и свестни фотографи които обичат работата си и взимат нормални пари от това без да дерат кожи...
П.п. - и честно казано една грозна булка какъвто и фотограф да я снима пак магаре ще излезне...
Мине , не мине време и пак фотографите били кожодери. Там ли ви е проблема? Колко ви струва сватбата и какъв процент отива при фотото, или видеото, или ДЖя? Огледайте се малко преди да пишете глупости.
И честно казано, една грозна булка и добър фотограф, ако е барната преди това ( имам предвид грим прическа, рокля), ще я направи като принцеса. А ако е кофти фотографа и хубавата булка може да изкара като плашило. Искаш ли да се обзаложим, че е вярно?
Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
Публикации: 47
«
Отговор #83 -:
май 03, 2012, 08:11:21 »
Наистина не е справедливо да се упрекват фотографите за "високи" цени. Цените на фотографията в България са всичко друго, но не и високи.
За да мога да поема аз нагажимента и отговорността, че ще се справя в един от най-важните дни във вашия живот, скъпи младоженци, това означава, че аз съм вложил години в обучение, в проби, в грешки, безсънни нощи да чета и да гледам как работят професионалистите, в експерименти, във време (винаги за сметка на семейството ми). Затворени са пари в техника, като тези пари в 90% надвишават бюджета на цялата сватба. Техниката остарява както физически, така и морално за няколко години.
Пример: техника за 10 000 лева при 1500-2000 сработвания на една сватба генерира амортизация от 100-130 лв. За моралното остаряване не говоря.
Питам: каква според вас би била нормалната цена за сватбена фотография при тези обстоятелства?
Защо даваме по 80 лева за 5-минутен преглед при специалист и не мрънкаме?
Защото не бива да броим парите и минутите, прекарани в кабинета. Защото той е инвестирал години в образованието си за да се стигне дотам да му се доверяват пациентите..
Същото е и тук.
Не казвам, че който снима за 280 лева не е професионалист (въпреки, че е така). Но не виждам как е възможно да покрие разходите си, работейки за тези пари.
Забележете: дотук още не съм отворил дума за офис, данъци, осигуровки, инфлация и всичко съпътстващи професията финансови утежнения.
Сватбените фотографи снимат сватби не защото се чудят какво да правят през уикенда. Те с това си изкарват хляба.
Вероятно всеки от вас би могъл да даде различни примери за да ме обори, но това са изключения. В повечето случаи ситуацията при професионалистите е именно такава, каквато я описвам.
Останалото вече зависи от личните качества на фотографа, отношението му към работата и клиентите, дисциплината и отговорността, която влага в работата.
Когато всички тези фактори са налице - нормално е и цената на услугата да бъде по-висока.
«
Последна редакция: май 03, 2012, 08:16:53 от Pencho_Chukov
»
Активен
alla
Професор
Публикации: 338
«
Отговор #84 -:
май 03, 2012, 08:26:39 »
Цитат на: Pencho_Chukov в май 03, 2012, 08:11:21
Питам: каква според вас би била нормалната цена за сватбена фотография при тези обстоятелства?
Като за нашата страна и възможности около 500лв за стандартна сватба. Не казвам, че парите са ок, но това е средната заплата (даже е и по-ниска, но аз не вярвам
). За София май беше към 700лв.
Би ли казал колко часа работа отнема всичко снимане + обработка, приблизително? Като смятаме от времето на предварителната среща до предаването на готовия продукт.
«
Последна редакция: май 03, 2012, 08:29:55 от alla
»
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #85 -:
май 03, 2012, 08:51:46 »
За пореден път се убеждавам ,че професионалистите хич не търпите на критика и не приемате чуждо мнение.Но каквото и да си говорим булките не ги интересуват вашите разходи-интересува ги крайния продукт на добра цена.Всеки това го интересува макар да не си го признава.Само се чудя дали вие се замисляте като отидете някъде какви са разходите на другите професионалисти и заплатите им.Малко пресилено ще ми е ако кажете че се замисляте.Има търсене и предлагане.Има и високи и ниски цени.Но аз съм на принципа че всеки се преценява колко може да отдели и търси сравнително добро качество спрямо доходите.
Pachoran има и сирене от 5 лв което е по добро от това за 15 лв.Не винаги цената отговаря на качеството.Пък и кой каза че този за 280 лв не плаща данъци.Ти как го реши ей така по коментара на потребителката.Просто си имате разни болни теми и като влезне някой и ви подразни на дадената тема и едно и също си пишете-неоценени,техниката скъпа,разходите много,конкуренцията голяма.Ами то навсякъде е така.Ама всеки гледа собствената си камбанария.На мен ми прави лошо впечатление това че драматизирате всеки път като се напише някоя ниска цена или някой не е съгласен с вас.
Ама спирам да давам мнение ,че да не се стигадо едно голямо разводняване на теми които не вълнуват булките.
Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
Публикации: 47
«
Отговор #86 -:
май 03, 2012, 10:47:31 »
Гуци,
всъщност аз никъде не писах, че човекът, който снима за 280 лева, не плаща данъци. Това са субективни случки. При всеки е различно.
Напротив, търпим критика и още как :-))
Ако се критикува резултатът аз съм абсолютно съгласен. Всъщност забравих да спомена в горния си постинг, че най-важни от всичко са самите сватбени кадри. Те са резултат от всичко, което по-горе писах
Съвсем естествено ако цената, която се иска, не води до резултат, това не е добре.
Колкото до това, колко часа отнема всичко като труд на сватбения фотограф, тук еднозначен отговор няма. Каквото и да кажа, ще е валидно само за мен. Но бих могъл да го споделя ако с това ще помогна за охлаждане на страстите
Лично на мен ми отнема: няколко часа за среща с младоженците, средно по 13-14 часа снимане на самата сватба, около 24 часа работа по отделяне и обработка на кадрите. Тоест сумарно около 5 до 6 работни дни. Различно е. И по 17 часа съм бил на сватба.
Успях ли да помогна с отговора, който дадох?
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #87 -:
май 03, 2012, 10:54:07 »
Pencho_Chukov относно плащането на данъци не съм визирала твоето мнение.
Ника ми е Гучи а не Гуци.
Кой колко часа бачка не е показателно-аз също не бачкам по 8 часа.Но в крайна сметка всеки си преценява колко струва труда му и колко трябва да е заплатен.Но не съм съгласна ,че вашия труд е по различен от труда на другите хора-лекари,учители,инженери и т.н. и че сте по специални.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #88 -:
май 03, 2012, 11:25:27 »
gucci , не си права , трудът на почти всеки в сватбения бранш, шоу и развлекателния бизнес изключително много се различава от общоприетото за труд. За него Кодекса на труда няма как да важи.
На първо място никой не чака на определено число да получи заплата, този бранш не е на държавна или общинска издръжка.
На второ място почти всеки добър има собствен бизнес и лично с поведението и имуществото си отговаря за постъпленията във фирмата си, пред НАП, НОИ и други институции.
На четвърто място - трудът е ненормиран, в почивни дни, празнични дни, в тъмната част от денонощието и т.н.
На пето място - влагат се лични средства, умения и опит, които в някои случаи са уникални и водят до повишена цена на услугата. Нека не забравяме, че фотографията е преди всичко изкуство. Понякога е наистина скъпичко. Но този, който упражнява тази дейност само , за да задоволява глада си мисля, че няма какво да очакваме от него да ни предложи .
«
Последна редакция: май 03, 2012, 11:29:54 от Pachoran
»
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #89 -:
май 03, 2012, 11:35:32 »
Цитат на: Pachoran в май 03, 2012, 11:25:27
gucci , не си права , трудът на почти всеки в сватбения бранш, шоу и развлекателния бизнес изключително много се различава от общоприетото за труд. За него Кодекса на труда няма как да важи.
На първо място никой не чака на определено число да получи заплата, този бранш не е на държавна или общинска издръжка.
На второ място почти всеки добър има собствен бизнес и лично с поведението и имуществото си отговаря за постъпленията във фирмата си, пред НАП, НОИ и други институции.
На четвърто място - трудът е ненормиран, в почивни дни, празнични дни, в тъмната част от денонощието и т.н.
Никой на сила не ви кара да го работите нали.Повечето фирми не са на държавна или общинска издръжка.И не сте единствените с ненормирано работно време.А и всеки които има фирма има същите задържения като вас към НАП НОИ и т.н.Вие сте си избрали да вършите тази работа,но това не ви прави по специални.Има хора които полагат много по тежък труд от вас.Ето ти един пример-лекари даващи нощни смени ,в спешни центрове-те не спират работа през почивните дни или празничните,работят през тъмната част на денонощието,от тях зависят човешки животи и т.н.
Така че пак твърдя ,че не сте по специални с нищо.А и вие си определяте цените и на който му изнася в крайна сметка ще ви наеме.Ама малко в повече ми идва това че все се чувствате недооценени и нападате всеки който изрази мнение за цената на труда ви.
Активен
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...