Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 28, 2024, 01:46:23

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Сватбени фотографи част 2  (Прочетена 161183 пъти)

Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #150 -: май 07, 2012, 07:24:39 »

Впуснахме се в изключително професионална материя и загърбихме чисто бизнес елемента, а именно какво би струвало на крайния клиент - младоженците , толкова оборудване допълнително, толкова време на работа . Аз считам, че има достатъчно основание да имаме различна цена на услугата при RAW, JPEG, TIF файлове на архивиране и постобработка.
Активен
goldish
Сватбар
Публикации: 168

« Отговор #151 -: май 07, 2012, 07:58:12 »

Впуснахме се в изключително професионална материя и загърбихме чисто бизнес елемента, а именно какво би струвало на крайния клиент - младоженците , толкова оборудване допълнително, толкова време на работа . Аз считам, че има достатъчно основание да имаме различна цена на услугата при RAW, JPEG, TIF файлове на архивиране и постобработка.

Мисля, че си го казал ясно: Снимат в jpeg, защото им е по-евтино и по-лесно. Интересното е, че пак си взимат същите пари.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #152 -: май 07, 2012, 08:33:26 »

Не, не ! Имам в предвид, че младоженците трябва да са наясно с технологията задължително , сами или чрез фотографите - мисля, че е без значение. Работата с RAW в снимачния процес или в последващата обработка до популярен гледаем файл си има своята цена. Мисля, че до този момент тази цена не се иска от крайния клиент в лицето на младоженците. Говоря за чисто техническата и технологична страна на нещата.
« Последна редакция: май 07, 2012, 08:35:06 от Pachoran » Активен
Josephine®
Сватбен ГУРУ
Публикации: 640

Come Josephine in my flying machine

« Отговор #153 -: май 07, 2012, 10:02:30 »

Въпреки, разразилият се спор, бяхте много полезни. До сега ценях творчеството, идеята, емоцията, естествено качеството, но като цяло крайния продукт. Цена - за мен под 600лв. е ниска и необещаваща. Не се бях замисляла за формата, честно казано... Е, вече ще питам и за него  good
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #154 -: май 07, 2012, 11:07:18 »

...... Темата е повдигната от потребител на форума и не виждам нищо, което да не е по темата?! Не мисля че е редно в 10 страници да се обясняваме как се плащат жълти стотинки на бг фотографите, а сега от 10 кладенеца ще носим вода, за да се обясняваме колко приятно и стилно е да се снима професионално като с обикновено апаратче,.......
Всъщност опитах да приключа дискусията, не защото е безполезна, а защото засипахме потребителя с много понятия, и се превърна в спор. Какво се случи в същност? Потребителката е имала среща и е било обяснено, че снимките който ще получи няма да се обработват и ще са снимани в Джипег. Фотографа е твърдял, че ще ги направи хубави и няма смисъл от обработка. Тя не е съгласна и е права за себе си, защото е клиент и има право да си постави изискванията. Фотографа това си предлага, да кажем , че и той има своето право. Не се договарят, до сделка не се стига. Дотук нищо лошо, но се намесва и неподходяща комуникация и момичето си тръгва обидено от срещата. Това вече не е добре и не е професионално. След това започва дискусията Джипег- Роу. Тук основния проблем е, че според мен двамата колеги  не се разбраха още в началото. Пенчо твърди, че има техника която много добре снима в Джипег, но не твърди, че снимката не трябва да има постобработка.Това мисля, че не стана ясно от началото. Любенов твърди, че който не снима в Роу, не подхожда професионално и отговорно. Аз твърдя, че трябва да се снима в Роу защото има по-големи възможности за обработка, но има техника която позволява много детайлна ( макар и не същата) обработка и на Джипега. Който може да се справи, ок, негова си работа. Със сигурност обаче има няколко неоспорими факта: 
1.Снимането в Роу не е гаранция за професионализъм, защото аз лично познавам много хора , който не могат да конвертират правилно и финалния резултат е лош.Казвам го, защото се злоупотребява с това понятие пред клиентите. Колеги, ако не знаете и това е факт!
2.Снимането в Джипег не винаги е по-евтино, защото последващата обработка може да се окаже много по-тежка и трудоемка.
3.И накрая важен е крайния резултат! С най-голямо уважение и към двамата колеги (Любенов и Чуков) бих споделил, че за мен и двамата са професионалисти. Без да се интересувам кой, как снима и как обработва. Но клиента има право да се интересува! И малко допълнение - понятието професионализъм не включва само снимането и обработката, а още много фактори  -  как ще се отнесем с клиента, как ще подходим към ангажимента и ........още много неща.
Сега наистина мисля дискусията за изчерпана, не защото не е интересна, а защото отново ще засипем клиентите с понятия от които много от тях не разбират.
« Последна редакция: май 07, 2012, 11:12:43 от Deliysky » Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
*
Публикации: 47

« Отговор #155 -: май 07, 2012, 12:15:57 »

Да, Делийски правилно е обобщил всичко казано до тук в постингите
Според мен не сме ги отегчили много булките  smile  (Това по-добре от нас ще свършат годините след брака - в кръга на шегата разбира се)

Вижда се, че нещата са комплексни, не са прости и лесни. Вижда се, че самото притежаване на професионална техника (всеки с пари би могъл да има такава) не е достатъчно за да гарантира краен резултат. Тук използвам случая да намигна на колеги, които лансираха преди време в една от националните телевизии, че ако сватбения фотограф или видеооператор няма офис, то и услугата му не е професионална  smile

Та така
Активен
lyubenov
Любопитен
*
Публикации: 49

« Отговор #156 -: май 07, 2012, 12:26:56 »

smile Интересно умозаключение
Усилията, които вложих, за да изпиша тия редове, не са положени с идеята да убедя, че не трябва да се снима с професионална техника, че не трябва да се снима в РОУ и т.н.
Добре, уточнението е важно, но този смисъл не лъхаше от първоначалния пост.

За последен път казвам
Преди 10 години пак е имало сватбена фотография и то не-по лоша от сегашната с всичката и техническа обезпеченост
(моля, не съдете по собствените си творения отпреди 10 години)
Това го разбрах пределно ясно. Ясно е и че с обикновен апарат, може да се направи по-добра снимка и от най-хубавата на официалния фотограф. Не ми стана ясно обаче, защо при наличието на по-добър и сигурен вариант, съветваме потребителите да не го взимат предвид, при положение че има разлика, а обявената цена на goldish очевидно предополага не просто "копнати жепеци на диск" - а именно за този вариант говоря аз (виждал съм го много пъти!) - снимаш там нещо, копираш го на диск и го предаваш без даже и да отваряш файловете, че даже може да си го пишеш и като екстра, примерно "5000 снимки още в същия ден!" - не е ли оферта?!
 А на моите творения, не им берете грижа, пазя си всички raw-ове от първата ми сватба през 2006-та, именно защото не вярвам в софтуери за пост обработка, независимо дали съм я правил аз или апарата. Shrek

Тук използвам случая да намигна на колеги, които лансираха преди време в една от националните телевизии, че ако сватбения фотограф или видеооператор няма офис, то и услугата му не е професионална  smile
Е тук вече, няма да споря, несъмнено това интервю беше историческо, но да не започваме темата...  god
Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
*

« Отговор #157 -: май 07, 2012, 12:42:02 »

Любенов,
в интерес на истината недопрочетох за случая с колегата с джипезите директно копирани на диск.
Никога не бих дал кадрите директно смъкнати от картата, независимо от парите, които ми предлагат.

СЪщо не предоставям RAW-кадрите за да си ги обработват младоженците.

В крайна сметка тези кадри са атестат за моята работа и реклама за потенциалните ми клиенти. Не мога да доверя обработката на файловете на друг човек.

Това е фундаментален принцип.
« Последна редакция: май 07, 2012, 12:48:57 от Pencho_Chukov » Активен
lyubenov
Любопитен
*
Публикации: 49

« Отговор #158 -: май 07, 2012, 13:03:11 »

СЪщо не предоставям RAW-кадрите за да си ги обработват младоженците.

В крайна сметка тези кадри са атестат за моята работа и реклама за потенциалните ми клиенти. Не мога да доверя обработката на файловете на друг човек.

Това е фундаментален принцип.
Това е ясно и това е практиката навсякъде. Говорихме за пост обработката и първоначалната медия на снимане.

в интерес на истината недопрочетох за случая с колегата с джипезите директно копирани на диск.
Никога не бих дал кадрите директно смъкнати от картата, независимо от парите, които ми предлагат.
Това съм виждал с очите си и то на мои приятели (уточнявам - не конкретния фотограф от поста на goldish), за това и твърдя че това е основната причина да се снима директно в jpg, при "фотографи" от такъв тип.
Активен
posum
Сватбен ГУРУ
Публикации: 725

Моят сватбен албум

« Отговор #159 -: май 07, 2012, 18:30:34 »

Надявам се Сигмата вярно да ти служи  smile
А и вашият сватбен фотограф не е човек, който не си разбира от работата, нали?
1. Oooo, да, почти не сме я откачали.
2. Оооо, да. Доволни сме, защото той запечата по необикновено красив начин нашата приказка завинаги.
Активен
flyin
Сватбен ГУРУ
Публикации: 602

Моят сватбен албум

« Отговор #160 -: май 07, 2012, 21:04:10 »

Ехаа, какво хубаво спорче се е завихрило тук и аз да не разбера :-)

От няколкото месеца, в които сме се ангажирали с организацията на сватбата ни, успях най-бурно да се разочаровам от сватбените фотографи. Добре, че намерихме свестен човек и професионалист, дано сме така доволни от нашите снимки, както сме от чуждите, и от отношението му след сватбата, както сме преди нея smile

Защо съм разочарована от сватбените фотографи:
1. Цена в сайтовете им няма. Цената се определя на базата на информация, която фотографите си набират за ресторанта, в който ще е тържеството. Изключения - много малко.
Ако ще претендират, че цените им са справедливи - да си ги качат в сайтовете и рекламните материали и да има прозрачност.
2. Снимки от цели сватбени тържества - при много малко фотографи. Предимно избрани снимки. Е как да си съставиш добра представа за това как снима един фотограф?
Като ще претендират, че цените са справедливи - да си качат снимки от цялостното тържество, за да се виждат.
3. Искаш да наемеш професионалист и да му/й дадеш горе-долу твоята месечна заплата, за да снима на вашия специален ден. Очакваш нормално отношение, в никакъв случай не очакваш хората да пляскат с ръце и да ти се радват, че ще се жените, ама поне да се държат любезно и да се стараят да ги наемеш. Отношението е все едно той/тя ще ти направи всичко безплатно, че даже все едно му искаш пари да ти дава.

[Нека да уточня - аз самата работя с клиенти от доста години и това е една от причините да се държа с хората, които ми предоставят услуги (било то сервитьор, лелката, която чисти офиса, момичето, което ми обяснява за трети път този месец, че има техническа проблем с интернета, или продавачката в магазина) така както искам с мен да се държат - любезно, мило и винаги с уважение. ]

Ако сватбените фотографи твърдят, че цените им са справедливи, ще се постараят да не се държат надуто и арогантно с потенциалните си клиенти. Според мен в този бранш отношението към клиентите е една от гаранциите професионалистите да имат добра репутация и да имат добра реклама.

Не е нормално да звъниш на фотографка, тя да те пита в кой ресторант ще е тържеството (все едно пък нашият е Шератон, ама айде) и след няколко часа да получиш оферта, в която цената е точно 38 % по-висока от тази, която платиха приятели, които се жениха преди няколко месеца. Е няма такава инфлация biggrin После като се опиташ по изключително любезен начин да промениш определени услуги, защото тази същата фотографка е писала, че е готова на промени, тя изведнъж да се обижда и да обяснява как е в бранша от не знам си колко си години и как не можела да спре на еди кой си кадър.

Допълване - в последствие разбрах, че нашият фотограф трябва не само да има страхотни снимки, но и да бъде свестен човек, така че да се чувстваме комфортно с него. За сега сме доста убедени, че сме намерили такъв човек, няма да споменавам имена, защото не мисля, че е коректно. Решихме да дадем малко повече пари, но да не ни е яд после. В нито един случай не съм оспорвала дали някой фотограф заслужава или не обявената си цена, за мен това е недопустимо - или имаш възможност и наемаш някого, или нямаш възможност и търсиш нещо, което те устройва.
« Последна редакция: май 07, 2012, 21:12:36 от flyin » Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
*

« Отговор #161 -: май 07, 2012, 21:21:49 »

Боже, чета това, което си написала, и в мен веднага изниква въпросът "за къде, аджеба, става дума"

Не познавам сериозен фотограф, който да има подобен подход. Нито по отношение на въпросите с ресторанта, нито по отношение на снимките от цяла сватба. ?????

Къде е това?
София, Варна ???? Или?
Активен
flyin
Сватбен ГУРУ
Публикации: 602

Моят сватбен албум

« Отговор #162 -: май 07, 2012, 21:25:25 »

Боже, чета това, което си написала, и в мен веднага изниква въпросът "за къде, аджеба, става дума"

Не познавам сериозен фотограф, който да има подобен подход. Нито по отношение на въпросите с ресторанта, нито по отношение на снимките от цяла сватба. ?????

Къде е това?
София, Варна ???? Или?
София, г-н Чуков, София. Постът ми не е да рекламирам някого или да очерням нечие име, а само да накарам фотографите да се замислят какви услуги предоставят.
Активен
goldish
Сватбар
Публикации: 168

« Отговор #163 -: май 07, 2012, 21:42:48 »

Искаш да наемеш професионалист и да му/й дадеш горе-долу твоята месечна заплата, за да снима на вашия специален ден. Очакваш нормално отношение, в никакъв случай не очакваш хората да пляскат с ръце и да ти се радват, че ще се жените, ама поне да се държат любезно и да се стараят да ги наемеш. Отношението е все едно той/тя ще ти направи всичко безплатно, че даже все едно му искаш пари да ти дава.

С това си ужасно права!!! И мен фотографите ме разочароваха най-много. Високо самочувствие без кой знае какво покритие. Поне от моя злополучен опит.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #164 -: май 07, 2012, 22:45:42 »

София, г-н Чуков, София. Постът ми не е да рекламирам някого или да очерням нечие име, а само да накарам фотографите да се замислят какви услуги предоставят.
Не знам защо, но много държа да разбера за кой фотограф става въпрос. Може и на лични! Допускам само че може би, ако е застъпен зимният период е възможно да са били в сила някакви отстъпки. Такава практика имат много колеги. Но посочената разлика ако не е аргументирана някак си със друг пакет или по друг начин е странна. Не е вярно, че няма цени на сайтовете, на повече от 50% има. Попаднали сте на такива хора, чудно как ли? Ами вероятно чрез усилена реклама навсякъде, излизат едни и същи имена. Ние например имаме цени на сайта си още от неговото създаване.
Активен
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: