Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 01, 2024, 06:41:32
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
"Бременност, майчинство и закони - 5"
Страници:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
...
28
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: "Бременност, майчинство и закони - 5" (Прочетена 246141 пъти)
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023
Re:"Бременност,майчинство и закони - 5"
«
Отговор #105 -:
март 04, 2013, 16:42:00 »
La_Fleur
, въпросът ти е много интересен, нямам опит с майки, които прекъсват отпуска си преди 410- те дни. Ето ти телефоните в Пловдив, да попиташ директно там 032/608 - 646, 647 а на началника с последни цифри 640. Ето ти линк за формуляри, които трябва да попълниш
http://www.noi.bg/forusers/forms/239-maternity
Първо е Приложение 12, за промяна на обстоятелствата /че започваш работа/. Следва Приложение 4 /то е при положение, че вече си ползвала 410- те дни/. Тук условието да не е в заведения на пълна държавна издръжка не касае детски градини и ясли - това са домове и разни оздравителни санаториуми, за да получаваш тези 50% обезщетение до навършване на 2 годишна възраст.
От практиката имам опит, че майките, когато дават деца в ясла или детска градина, първо започват по половин ден или само плащат такса, за да запазят място. Без значение, че не е на цял ден детето, това не ти дава право да получаваш обезщетение. Затова майките подават Декларация за промяна на обстоятелствата /че прекъсват отпуска си/ и излизат в платен отпуск за да мине периодът, в който децата се адаптират към ясла или градина. През това време получават 5о%, без да са в нарушение. повтарям, че става въпрос за отпуск за отглеждане на дете след 410 дни. В сайта на НОЙ, като отидеш на нормативни документи, погледни КСО, към чл. 54 и преди това. Нищо чудно, за периода до 410 дни да нямаш право на това обезщетение, аз така и не намерих "сламка". Онези телефони трудно вдигат, но все някога се трогват
Успех и ще ми е полезно да зная как е разрешен твоя казус.
Активен
iliqna11
Регистриран
Публикации: 1
«
Отговор #106 -:
април 06, 2013, 16:37:34 »
Здравейте. На 31.03 с приятелят ми правихме секс ( без предпазни мерки ) , а на 03.04 ми дойде м.цикъл (не много обилен но все пак .. ) на 04.04 и 05.04 ми зацапваше само ... та въпроса ми е : Възможно ли е да съм забременяла в тази ситуация ? Вероятно глупав въпрос но ... От няколко дни имам главоболие и някак ми е отмаляло ( но сигурно е много рано за признаци )
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
«
Отговор #107 -:
април 08, 2013, 11:45:36 »
Да попитам набързо. Някой знае ли когато се регистрира ЕГН на детето дали може само аз да отида или и бащата трябва да присъства (или пълномощно)?
Активен
punk_girl123
Публикации: 2204
«
Отговор #108 -:
април 08, 2013, 13:33:06 »
Аз за първи път чувам за регистрация на ЕГН. Принцес дай малко инфо за непросветените.
Активен
Roxanne_
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #109 -:
април 08, 2013, 13:54:20 »
Принцес, достатъчно е само ти да отидеш с оригиналното удостоверение за раждане на детето, преведени и легализирани. За Великобритания мисля, че се искаше Апостил. Нали знаеш, че ти задържат оригинала и ти издават нов български с ЕГН. Ще стане за около 2 седмици.
П.С. Пънк, това е за бебенца българчета родени в чужбина. Ако е в БГ още с издаване на удостоверението за раждане ти дават ЕГН на бебчето.
«
Последна редакция: април 08, 2013, 13:56:30 от Roxanne_
»
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
«
Отговор #110 -:
април 08, 2013, 14:42:35 »
Благодаря
Roxanne_
много за бързия отговор. Това е добра новина.
Аз всъщност мислех, че и на дечицата, родени в България също по-късно издават ЕГН-то, затова и не уточних, че става въпрос за дете, родено в чужбина.
Активен
toni8301
Професор
Публикации: 346
...живота е чудо....
«
Отговор #111 -:
април 08, 2013, 21:07:22 »
Princess_of_the_Dawn - ние точно днес ходихме да изкарваме интернационален акт за раждане на Лукас.
От Варна ни обясниха, че акта за раждане трябва да бъде с апостил и преведен и когато сме готови можем да "правим" нашият момък БГ гражданин...хихиии
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
«
Отговор #112 -:
април 09, 2013, 09:48:29 »
Благодаря ти
Тони
за отговора. Също на сайта на нашето посолство пише, че до 1 година по закон трябва да регистрираме детето, но от Варна ни казаха, че няма проблем и по-късно, тъй като ние ще пресрочим с 1-2 месеца. Това ти го казвам за информация, ако не са ви го казали.
Активен
fibi
Баш Майстор
Ангелчето на мама Изабел
«
Отговор #113 -:
април 09, 2013, 15:39:28 »
аз пък много заблудена или нашия консул не му се занимава, защото като звънях да питам ми казаха че дете не може да е с две подънства и трябва да избирам. Съответно избрах Холандското ( Всъщност тя го получава автоматично.), родена е тук и тук живее. Единствено може да е проблем за имуществото ми в Бг след години, но до тогава законите ще се променят, чужденци вече могат да купуват земи в БГ
като ходихме в Гърция и на границата ме питаха дали има Бг паспорт и аз казах че не дават и тя жената ми каза учудено че дават, да и взема документите и в Бг да и изкарам.
Ама хич не обичам да ме правят на маймуна, като не искат Бг граждани да си гледат работата, то така или иначе в Бг трудно се прокопсва
Активен
Roxanne_
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #114 -:
април 09, 2013, 16:38:44 »
Фиби, има някои държави, които не позволяват гражданите им да имат двойно гражданство. Нямам време да проверя, но вероятно Холандия е сред тях. За Бг със сигурност няма ограничение, единствено ако ще я правиш кметица или първата жена президент.
Аз мисля, че ако има възможност е хубаво детето да си има и Бг гражданство все пак, но това си е мое мнение.
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
«
Отговор #115 -:
април 11, 2013, 09:47:10 »
Фиби
, наистина има някои държави, които не позволяват двойното гражданство (Великобритания позволява). За Холандия нямам представа, но питах един познат от друг форум, който живее там и се занимава с подобни неща и ми пусна следната информация. Не знам дали върши някаква работа, тъй като не го разбирам, понеже е на холандски.
Иначе си права, че може да променят законите за чужденци относно имуществото, но пък ако се разпадне ЕС? Освен това мисля, че данъците и т.н са много по-високи за чужденци. Да ти кажа моят мъж не искаше да регистрираме Вероника в България, но аз държах на това и се наложих, особено при двама родители българи. Ако наистина след време се разпадне ЕС, виза ли ще й трябва, за да ходи да види роднините си, а и за имуществата. Но все пак това си е лично решение за всеки, разбира се.
Uitzonderingen afstand:
Wanneer hoeft u geen afstand te doen van uw huidige nationaliteit:
*U verliest door naturalisatie tot Nederlander automatisch uw oorspronkelijke nationaliteit.
*De wetgeving van uw land staat verlies van uw nationaliteit niet toe.
*U bent getrouwd met of u bent geregistreerd partner van een Nederlander.
*U bent minderjarig, dat wil zeggen jonger dan 18 jaar.
*U bent erkend vluchteling en hebt een verblijfsvergunning asiel.
* U bent geboren in Nederland, Aruba, Bonaire, Curacao, Saba, Sint Maarten of Sint Eustatius, en u woont hier nog steeds op het moment dat u uw aanvraag indient.
*Van u kan niet worden verlangd dat u contact opneemt met de autoriteiten van de staat waarvan u de nationaliteit bezit.
*U hebt bijzondere en objectief waardeerbare redenen om geen afstand te doen van uw nationaliteit.
* U hebt de nationaliteit van een staat die niet door Nederland erkend wordt.
*U moet om afstand te kunnen doen van uw huidige nationaliteit een hoog bedrag betalen aan de autoriteiten van uw land.
*U zou door afstand van uw nationaliteit te doen bepaalde rechten verliezen. Daardoor lijdt u ernstige financiele schade. Denk aan erfrecht.
*U moet uw militaire dienstplicht vervullen (of afkopen) voordat u afstand kunt doen van uw huidige nationaliteit.
«
Последна редакция: април 11, 2013, 10:07:19 от Princess_of_the_Dawn
»
Активен
fibi
Баш Майстор
Ангелчето на мама Изабел
«
Отговор #116 -:
април 11, 2013, 11:30:32 »
Благодаря принцес, не е нужно да търсиш информация, аз отдавна зачеркнах Бг поданството и единствено заради имуществото и семейството ми, държа моето
хич амa хич не се гордея със страната ми,
хваля я -да,
казвам колко е красива, защото е така (тази година и тукашните роднини ще я посетят за дълъг уикенд),
ама от политическа страна и т.н. са боклуци с извинение.
нещо не мога да схвана написаното, като че ли нещо липсва, ще трябва Тон да го прочете довечера.
Пише че станеш ли Холандски поданик, автоматично пада другото гражданство, аз това го знам и за това не съм си изкарала паспорт имам карта както се казва "завинаги" и съм със същите права като тях, само че без поданство.
Това със затъмнените букви за деца под 18 нищо не ми говори
какво значи като стане на 18, пак трябва да избира ли (БГ = НЛ) малоумна работа
няма да търся вратички за да си регистрирам детето там където не го искат.
После ще викат "не останали Българи",
еммииии как да останат
аз избягах навремето от милата ни страна, не желая детето ми да живее там, така или иначе, ако трябва ще си продам имуществото и готово, проблема решен, а роднините ще ни идват на гости тук, както до сега, ние до БГ на ваканция, има скайп, фейса
съжалявам за
Активен
PetraShili
Ентусиаст
«
Отговор #117 -:
май 22, 2013, 12:09:07 »
Момичета, здравейте,
доста отдавна не съм писала в този форум, но сега покрай втората бременност се сетих, как тук съм научила много полезни неща около първата бременност и реших да проверя съществува ли още форума. За мое огромно задоволство не само, че съществува, но все така има интересни и полезни темички. Поздравления на модераторите и всички съфорумци!
Относно гражданствата, аз съм на мнение, че ако има възможност няма нищо лошо да се получи, без значение какво е и колко е в момента "престижно". Така например дъщеря ми има три гражданства> сръбско (понеже е родена в Сърбия), българско (от моя страна) и унгарско (от страна на баща си). По принцип казват, че не е позволено да имаш повече от две гражданства, но ние кандидатствахме за нея за унгарско гражданствто и я одобриха, следователно може. Тя като стане на 18 да си решава кое иска да задържи и кое не...
И сега един въпрос, който много ме мъчи тези дни: Някой от мамите, които живеят и учат в чужбина, пробвала ли се е да получи еднократната помощ за отглеждане на дете от майка студентка? Никъде не мога да открия информация тази помощ само за българските университети ли е или и за чуждестранните. Ако някой има инфо моля да сподели.
Активен
roumyana
Публикации: 2648
«
Отговор #118 -:
май 22, 2013, 13:24:12 »
Петра,четейки закона не се прави разлика ,къде си студентка,важното е да си редовно обучение,НО според мен най добре питай по телефона,за да си сигурна. ти реално като подаваш молбата представяш и удостоверение от университета,че си студент редовно обучение,после те правят проверка по едни списъци в министерствого,защото може да е фалшиво.теб незнам как ще те проверят.
Активен
PetraShili
Ентусиаст
«
Отговор #119 -:
май 23, 2013, 15:13:12 »
roumyana съветът ти наистина бе най-практичния, колкото и глупаво да звучи ми беше неудобно да звъня, но се престраших и
Вчера им се обадих, и те не бяха много сигурни, затова ми казаха днес пак да им звънна. Днес са се разпитали и до София и се оказа, че мога да получа, стига да им донеса преведено и легализирано удостоверение, че съм редовен студент и задължително детето ми трябва да има българско гражданство.
Така, че ако има и други мами студентки в чужбина, да знаят, че може.
Все пак, не е толкова лошо, че съм и български гражданин
Активен
Страници:
1
...
6
7
[
8
]
9
10