Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 22:25:25

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 28   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: "Бременност, майчинство и закони - 5"  (Прочетена 247552 пъти)

sabeva_07
Сватбен ГУРУ
Публикации: 506

I am Happy!

Моят сватбен албум

« Отговор #180 -: ноември 21, 2013, 10:18:15 »

flyin и аз така мисля болничния ми от 45 дни да започне от 1 януари, и аз мисля че няма да е проблем, но ще видим какво ще каже доки. А иначе аз не съм на работа от 8-9 седмица така че не ме бърка датата 30 декември.

Поздрави!
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
Публикации: 813

Моят сватбен албум

« Отговор #181 -: ноември 21, 2013, 21:55:17 »

punk_girl123, извинявам се, че се намесвам, ама подранете малко с второто и го роди в рамките на 2-рата година. Така ще ти се запази майчинството. Иначе така, както го мислиш, винаги ще си прецакана...А най-големият бум беше, когато се връщаше 6 месеца назад, но тогава си беше направо източване на бюджета...А нещо за болничните не се ли чува, че какво е прецакването с тях, когато се върнеш на работа ....16 лева на ден, при все, че майчинството ми беше 50 лв. на ден...
Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1484

« Отговор #182 -: ноември 22, 2013, 17:01:17 »

Като човек, на който работата му ежедневно е свързана с прилагане на конкретен закон, мисля че да се създаде такъв, който да е добър за всички, е невъзможно. Винаги ще има клаузи, които ще са несправедливи и ощетяващи за част от хората, за които е предназначен.
 С горното не целя да изразя подкрепа за проекта за намаляване на срока за изчисляване на майчинство. Според мен сумата, която се получава за майчинство, е една подкрепа, стимулиране от страна на държавата (за тези, които са с малък или никакъв стаж) или справедлива помощ (за тези, които са работили, за да го заслужат). По-съществено е какво ще се случи, когато една жена приключи с 1-2 годишния период на майчинство. Така че тази стъпка с проекта за 18-те месеца е добро начало за стимулиране на раждаемостта, ала за съжаление е не решава проблемите на майките с деца.
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023

« Отговор #183 -: ноември 22, 2013, 19:10:05 »

Ами, връща се на работа и "бърка в здравето" на работодателя с 40 дни платен отпуск, освен 20-те за текущата година. После може още почти година да взима неплатен /6 месеца нейни и 5 за съпруга/отпуск със зачитане на трудов стаж.
Съгласна съм, че това нищо не решава, но винаги е било трудно да се гледат деца. Колкото повече растат, толкова повече средства трябват.  smile Но всеки се справя някак, в темата за бъдещите майки повече от половината чакат второ детенце. Стига да можем, ние /бабите/ също ще помагаме. heart heart heart
Активен
flyin
Сватбен ГУРУ
Публикации: 602

Моят сватбен албум

« Отговор #184 -: ноември 22, 2013, 21:47:27 »

Мен ме изненада тази промяна и не мога да намеря обяснение защо я предлагат.
Реално на доста жени ще им падне майчинството, защото масово се намалят заплати или се остава без работа в последните месеци. А колко могат да се похвалят с увеличение толкова голямо, че да се отрази осезателно на майчинството? Май ползва ще има при младите майки, които са нямали как да работят последните две години.
Това си мислех и аз като чух за новината, даже не разбрах как по-точно са решили, че това е "увеличение" на майчинството.
Активен
sabeva_07
Сватбен ГУРУ
Публикации: 506

I am Happy!

Моят сватбен албум

« Отговор #185 -: ноември 29, 2013, 16:33:00 »

Това което разбрах последно за намаляване месеците за изчисляване на майчинство от 24 на 18 че закона е приет на второ четене и ще важи за мамите чиито болничен от 45 дни преди раждането започне от 1 януари 2014г.
Активен
menyanthe
Сватбен ГУРУ
Публикации: 564

Моят сватбен албум

« Отговор #186 -: ноември 30, 2013, 09:39:52 »

Ами моето точно ще се увеличи, защото точно в този период смених работата и минах на по-висока заплата. А и първите 3 месеца в работата ми бяха изпитателен срок и нямах нощни смени, които са на по-висока ставка. Та може да не е много, но със сигурност ще се увеличи.
Активен
desita80
Регистриран

Публикации: 2

« Отговор #187 -: декември 02, 2013, 19:28:46 »

Здравейте,
моя термин е на 16.02.2014 г. и се пада да изляза в 45 дневния болничен на 02.01.2014г., което означава, че ще ме хване 18 месечния срок за изчисляване на майченството. От 4-тия месец ползвам болнични и последния е за месец декември за 30 дни, за периода 01.12.2013 до 310.12.2013 г. Трябва на 31.12.2013 и на 01.01,2013 г. да ми се пусне болничен за общо заболяване и на 02.01.2014г. да изляза в 45 дневния болничен. Проблемът е, че наблюдаващия лекар ме отряза като ми каза, че не може да ми даде болничен за 2 дни, тъй като досега болничните са ми издавани от лекарска комисия, която дава по 30 дни.
Има ли някой с подобен казус, моля дайте съвет какво да направя, за да няма прекъсваме между болничните. Посъветваха ме да си пусна отпуск 2 дни, но според мен няма как да стане, тъй като 31.12.13 и 01.01.2014 са официални почивни дни и не съм на работа O.
Другия вариан беше личната лекатка да ми даде болничен задвата дни, но ми каза, че след лекарска комисия няма право на това.
Активен
punk_girl123
Публикации: 2204

Моят сватбен албум

« Отговор #188 -: декември 02, 2013, 20:42:01 »

Единствения ти вариант е лекарската комисия да ти даде продължение. А това че ще се застъпи с 45 дневния болничен не е проблем.
Активен
Mrs.™
Публикации: 4641

Моят сватбен албум

« Отговор #189 -: декември 02, 2013, 23:01:55 »

Говори с личния си лекар или се обърни към НОИ. Единственият ти вариант е болничен т.к. няма как да си отпуска в почивни дни.  Комисията може да ти дава до 30 дни, т.е.може и само два да ти дадат.  Предполагам няма проблем да се застъпят двата болнични.
Активен
angel4e
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1058

Моят сватбен албум

« Отговор #190 -: декември 02, 2013, 23:53:36 »

Хм, в същата ситуация съм. Днес говорих с наблюдаващия лекар, не възрази. Останах с впечатлението, че ще ми даде болничен за тази дупка. Ама ти няма как да спориш с твоя, щом има мнение по въпроса и ти е отказал. Я, наистина, питай в НОИ.
Активен
svekarva

« Отговор #191 -: декември 03, 2013, 07:01:52 »

Щом сте работещи, какво ви притеснява прекъсването в почивните 31-ви и 1-ви? И без това за бременност и раждане /45 дни преди раждане/ процентът е друг, а и за работодателят няма дни за плащане за негова сметка. Ще проверя и аз днес какво ще каже нашето НОИ.
Активен
desita80
Регистриран

Публикации: 2

« Отговор #192 -: декември 04, 2013, 14:47:37 »

Говорих с НОИ и ми казаха, че няма да има проблем с двата дни прекъсване между двата болнични, тъй като са издадени на различни основания и 31.12. и 01.01.14 са почивни дни. Wink
Активен
ivelka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 618

Моят сватбен албум

« Отговор #193 -: декември 05, 2013, 12:11:00 »

Здравейте, момичета! give_rose
Наскоро разбрах, че съм бременна, което ме направи много, много щастлива  yahoo
Съвсем в началото на бременността си си съм (5 г.с.) , но вече се налага да планирам как да действам относно работата и работодателя ми, защото на 14 декември ми изтича временния трудов договор.
Не сме разговаряли наскоро, но съм убедена, че ще ми поднови договора, най-вероятно при същите условия, защото е доволен от мен и му върша много работа. Естествено, аз няма да му казвам новината сега, а чак след 3-тия месец живот и здраве.
Иска ми се да разговарям с него за евентуално увеличение на заплатата - имам достатъчно основания за това, като едно от най-важните е, че до септември си имах колежка, с която си деляхме работата. След напускането й, шефът не сметна за необходимо да наема друг човек, защото аз се справям и сама, но все пак това е не малка причина да си поискам увеличение при преподписване на договора.
Вие какво мислите? Как според вас да подходя, за да спечеля от ситуацията?
И друго - след като му съобщя новината за бременността ми, той ще има ли някакъв начин да ме освободи от работа (при положение, че на 14 декември ще подпишем постоянен трудов договор)? Изключвам дисциплинарно уволнение в случая. Може ли просто да ме съкрати?
Простете ми за въпросите, но съм доста незапозната с тези закони...все още...  blush
Активен
svekarva

« Отговор #194 -: декември 05, 2013, 12:34:38 »

Първо честито, много се радвам! heart heart heart
Може да те съкрати, ако има разрешение от Инспекцията по труда. Ама дори и да те съкрати /което не го вярвам, защото Инспекцията рядко дават съгласие в този случай/, после няма как да назначи човек на това място поне 2 месеца, защото имаш право да го съдиш. То си има редица "врътки", но не вярвам да се стигне до там. Може да реши да ти предложи да ти прекрати трудовия договор срещу уговорено обезщетение /минимум 4 заплати/, като за това не се изисква разрешение от Инспекцията. Не го мисли това...Пък за заплатата имаш пълно право - искай повишение, щом се справяш сама, пък и щом е доволен. Казваш, че си на срочен договор. Има ли клауза срок на изпитване? Ако няма, гледай в новия договор да е без това /да не пише във връзка с чл. 70 от КТ/, защото може да ти прекрати договора на основание чл. 71, като и за него няма нужда за разрешение от Инспекцията. Трудов договор с клауза срок на изпитване може да се сключва с един и същи човек, за една и съща длъжност само веднъж в дадено предприятие. При сключването на новия договор /или допълнително споразумение/, гледай и длъжността да е същата по тези причини.
Питай, ако нещо не ти е ясно от обясненията ми. good
« Последна редакция: декември 05, 2013, 12:37:06 от svekarva » Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 28   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: