Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 23, 2024, 07:03:26

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: " Захранване на бебетата - 4 "  (Прочетена 169907 пъти)

Anichka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 984

Моят сватбен албум

« Отговор #285 -: януари 10, 2012, 18:29:44 »

Капризче, аз съвет за ориза не мога да ти дам още, но като прочетох историята за тази майка реших да споделя тукашна майка какви ги върши...Просто не се стърпях...
Жената слуша за всичко педиатъра и нищо не чете - той щял да й каже. Изчака да дойде прегледа на детето на 6.5 месеца, за да и каже педиатъра, че е ОК да захрани - по-точно той я попитал - а защо не си захранила още?! Та мадамата захрани вечерта след прегледа(няколко пъти се пробвах да се обоснова защо е по-добре да захрани сутрин/обяд). Като след това продължи да дава пюре в 16ч и в 20ч.
Как захрани - по същия начин като твоята позната. Но това, което ме шокира най-много беше факта, че 3-4 дни след 'захранването' даваше на детето 3 бурканчета с различни пюрета по 70гр = 210гр + 140мл формула за вечеря...Но тя е щастлива - казва, че пюретата били за десерт smile Аз само казах, че това не е захранване според мен и престанах да коментирам. Няма смисъл...

Аз смятам да захраня по Рапли метода, който е на принципа - предлагане и детето избира. Но ме човърка - колко да предложа като количество? Да продължа да предлагам, докато детето каже не? Или да имам контрол над количеството все пак? Като си представя колко е голямо коремчето на едно бебче, някакси 350гр храна наведнъж ми се струва ужасно много. Какво мислите Вие?
« Последна редакция: януари 10, 2012, 19:25:36 от Anichka » Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Публикации: 921

Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати

« Отговор #286 -: януари 10, 2012, 18:34:14 »

Капризче, аз също съм попадала на инфо, в което пише, че елдата се дава след 7ия месец, но и на такова в което пише да се започне захранването с нея. Лично за мен елдатае  good, но разбира се ти си човекът, който ще реши. Нека другите момичета, които са я давали да кажат кога са я дали за първи път. Аз знам, че тя е изключително полезна и моето момче я яде с голямо удоволствие.
Активен
Miri
Баш Майстор
**
Публикации: 1748

Моят сватбен албум

« Отговор #287 -: януари 10, 2012, 18:44:50 »

Аничка, аз също захранвам по Рапли метода. Казвам захранвам,защото ние на 11 месеца все още нямаме заместено хранене, а и до една годинка кърмата/АМ трябва да е основната храна. Според мен най-добре е да оставиш детенцето да си определи количеството храна. То само ще ти покаже , кога се е заситило. Така че води се по нея. Аз никога не карам Крис да изяде количеството храна. Той сам ми показва ,че е приключил с твърдата храна и си търси  млякото след това.
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #288 -: януари 10, 2012, 19:25:13 »

Мири, Благодаря, че се включи. Да, и аз не искам да заместя на Леа хранене до 1 година и съм абсолютно съгласна, че детето до 1 година трябва да приема възможно най-много кърма/мляко, но въпросът ми е  - ако детето си яде кърмата + много solid food - да го оставя ли да яде solid food, докато каже не? Дори, ако е количество, което е много според мен - 200 -300 грама?
Активен
Miri
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #289 -: януари 10, 2012, 19:47:20 »

Според мен начинът, по който можеш да контролираш количеството solid food е ти да определиш количеството , което предлагаш и да я оставиш сама да прецени колко да изяде. Примерно аз обикновенно варя на пара 3 вида зеленчук, но не му давам всичко , а примерно 1/3 от всеки вид и го оставям сам да си определи колко иска да яде. То това е хубавото на Рапли метода, защото детето само спира, когато е заситено. Тъй като ти още не си захранила е хубаво да започнеш с един зеленчук , за да видиш дали ще има реакция. Примерно 3-4 парчета морков разрязан по дължина, за да може да го хваща по лесно. Съмнявам се ,че още от първия път детето ще изяде всичко, по-скоро ще бъде процес на опознаване.
Ох, дано се изразих ясно , просто исках да кажа, че ти самата можеш да определиш какво количество храна да и предложиш , но от там насетне да я оставиш сама да прецени колко иска да изяде.
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #290 -: януари 10, 2012, 20:11:05 »

Диде, Ели изяжда по толкова от познати храни като каши или пюренца - обикновено около 200 г. И пак сме с едно теглоо, да ти падне шапката - 8300 shok Отдавам го на това, че е твърде енергична и не се спира.
А от плодовете, така в суров вид, на резени и парчета, по колко изяжда Дари?color]

Дани,според теб малко или много е теглото на Ели?Дара е 8кг,но само 70см и според мен това е ок(тя също е много енергична и спи малко).А Ели е висока-при вас май си е ген.
Според това,което съм чела,заместено хранене отговаря на количеството на изсукано мляко/АМ.
Това,може и да отговаря на въпроса на Аничка.
Аз не знам колко изсуква Дара,но максималното изядено количество е 150гр.

Плод суров,давам само банан-държи ми влага едно задавяне с ябълка.Изявала е и цял,може би близо 200гр-но това е едно хранене,а не десерт.Така,както ти казваш "да си гризка" не давам.
По въпроса с плодовете-тиква даваш ли или я числиш към зеленчука?

Капризче,само като инфо-на мойта кукла й харесаха повече пасирани овесени ядки или елда,пред готовите каши.Мисля,че елда дадох в 8м.
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #291 -: януари 10, 2012, 21:42:01 »

Мири, разбрах те много добре и Благодаря - приготвям количеството, което аз мисля, че е максимално ОК да яде Леа за това ядене - съответно на нея и го предлагам и тя решава колко да изяде/изхвърли/играе.
И в книгата пишеше да не дам всичко приготвено наведнъж, защото е вероятно детето да си играе с храната, докато не останат 1-2 парченца и чак тогава да ги пробва. Ясно ми е, че в началото ще бъде запознаване с храната, смукане, плюене, хвърляне, игра..А дори и да глътне нещо, най-вероятно ще го намеря цяло в памперса..Поне това е на теория.
Додо, Благодаря и на теб, че сподели прочетеното за количеството твърда храна.
Аз имам идея колко Леа яде - но всяко хранене си е различно, не е константа.
Колкото и абсурдно да звучи, но от толкова цедене вече като си пипна гърдите и мога да кажа колко ще излезе. Зная, че детето изсмуква повече от помпата, но имам представа (инфо за мен). Сутрин например яде по-малко, както и късен следобяд, отколкото на обяд и вечер. За през нощта не искам да пиша колко изяжда  shok, но тя яде на поискване.
« Последна редакция: януари 10, 2012, 21:59:49 от Anichka » Активен
sunray
Публикации: 2805

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #292 -: януари 10, 2012, 21:45:56 »

Ами, съдейки по повечето таблици за мерките, Ели върви по-скоро в долна граница. А и наистина, сравнена с повечето ни познати бебенца, тя прилича на... солетка, а другите са по-пухкавки. Разбирам, че си е до дете, нищо лошо не казвам good А за гена - аз не съм висока - 167-168см. Но пък има и в двата рода доста високи хора, но ще видим след години дали ги е наследила.

Аз само суров плод/ или плодово пюре, давам като основно хранене на следобедна закуска - около 14.30-15.00ч. През останалото време, ако дам суров плод, ще е преди основното, защото един от принципите на разделното хранене е плод преди останалата храна, за да не загнива той, докато се храносмила тя.
Банан съм теглила, без кората, варира около 120-130 г, средно.
Тиква не смея да дам, след като и двата пъти, когато давах, спа неспокойно през нощта и имаше газове. Дали е било от нея, не мога да съм сигурна, но още не ми се потретва. Иначе, Ели я хареса. По-скоро, лично аз, я числя към зеленчуците pardon
Активен
minalina
Сватбен ГУРУ
Публикации: 734

Моят сватбен албум

« Отговор #293 -: януари 10, 2012, 22:49:44 »

Ясно ми е, че в началото ще бъде запознаване с храната, смукане, плюене, хвърляне, игра..
Така ще е, а и лакомията доколкото знам не е развита при децата до 2 годишна възраст :)Важното е да предлагаш кърма преди да даваш твърда храна.
Ние се храним уж от 2 месеца вече, а най-голямото му постижение е ядене на 2 парчета круша (която обожава, зеленчуци недолюбва). Просто на третото предложено парче стистна устни и не можеш да го накараш да го поеме. Привържениците на Рапли твърдят, че се избягва с този метод точно "тъпченето" на детето.
Активен
Капризче
Наблюдаващ
Публикации: 3244

Baby Time

Моят сватбен албум

« Отговор #294 -: януари 10, 2012, 22:54:15 »

Методът Рипли е много интересен, но аз не се осмелявам да го пробвам. Струва ми се сложно с него. Може би не е, но аз съм си втълпила че е така и реших, че няма смисъл да се тормозя с допълнителни терзания относно това захранване. Наличните драми си ми стигат  tease

Ние сега си имаме домашни ябълки и мисля с тях да започна от зеленчуците. Мисля да мине месец от началото на захранването и тогава. Притеснявам се да не се върнат коликите. Знам, че не е невъзможно и като се има предив ние до колко късно ги имахме не ми се рискува.

sunray, Никола пък от моркова получи газове и искарахме една доста неспокойна нощ. По повода днес беше само на мляко. Да видим как ще тази нощ и ако нищо му няма утре мисля да го пробвам с тиквичка, картоф и ориз( такава е комбинацията на пюрето). Но да не се каня много, много де smile

Диди, дали ще имаш време да ми споделиш как приготвяш домашни пюрета и каши? Може и на лични и разбира се когато ти е удобно. Благодаря  give_rose
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #295 -: януари 10, 2012, 22:59:09 »

Ани, бих се учудила да имаш проблем с твьрде голямо количество храна.
Децата на Рапли често хапват микроскопични количества и то до пьрвата си годинка. 200-300г ми се вижда супер много за приготвяне. Аз в началото давах 1/4 тиквичка. Но ти много бьрзо сама ще се регулираш  good

Иначе аз вече започнах да давам от общата храна, но Марта продьлжава да не яде нищо друго освен хляб и плодове.
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1377

Обичаме нашето хубаво момиченце :)

Моят сватбен албум

« Отговор #296 -: януари 10, 2012, 23:09:07 »

На мен ми е чудно едно нещо.Не е ли проблем задавянето при този метод? huhhuh.gif Мен това би ме притеснило доста.Имахме едно задавяне и то с вода,та оттогава..  angry
Ани,макар да кърмиш,а аз не,при нас количествата са същите-вечер и на обяд хапва повече,а през останалото време-не.Особено сутрин е много злояда,освен ако не й дам попара.Нея я излапва за нула време. crazy Отдавам го на факта,че в 6-7ч. яде по 200мл.,което си е доста и след това сигурно е сита за по0дълго време.
А аз да попитам на какви интервали се хранят децата ви?Ние ядем на 4 часа.Минахме на този режим,защото на 3 й идваше прекалено рано и отказваше храната. smile
Активен
Капризче
Наблюдаващ
Публикации: 3244

Baby Time

Моят сватбен албум

« Отговор #297 -: януари 10, 2012, 23:31:06 »

Петя, Никола яде на 3 часа и половина, а понякога и на 4ч. Мисля че е нормално, все пак са големи вече  tease
Активен
Miri
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #298 -: януари 11, 2012, 00:13:56 »

До сега Крис не се е задавял. Но аз съм винаги до него, когато се храни. Ина е права, при Рапли метода , детето изяжда микроскопични количества. При нас в момента положението е такова, че Крис иска само месо, авокадо и моркови. Вчера направих крем супа от броколи и кафяв ориз. Хапна 4-5 лъжички от супата и малко ориз и това беше. Основната му храна си остава млякото. Не иска плодове, ненавижда банани, но смятам ,че това просто е фаза от развитието му.
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Публикации: 921

Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати

« Отговор #299 -: януари 11, 2012, 10:15:19 »

И ние ядем през 4 часа.  good
Активен
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: