Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 23, 2024, 06:51:55

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: " Захранване на бебетата - 4 "  (Прочетена 169831 пъти)

Капризче
Наблюдаващ
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3244

Baby Time

Моят сватбен албум

« Отговор #195 -: декември 12, 2011, 18:36:50 »

Майче, аз бях решила да започна със зеленчуци, но педиатърката като каза плодове и реших с плодове. До колкото разбрах от прочетеното в нета няма кой знае какво значение дали е плод или зеленчук.

При положение, че той яде в 7ч, 10ч, 14ч, 17ч, 20ч добре ли е да дам пюрето в 12ч?

Петя и аз си мислех за банан, най-вече защото аз много го обичам. Имам време ще реша smile
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #196 -: декември 12, 2011, 18:38:51 »

И аз започнах с ябълка, но второто беше слива, защото имахме нужда от разхлабване. Иначе преди сливата може круша, ама аз им размених местата. Нашата педиатърка каза първо между храненията в 9 и 12 преди обед - 1, 2 и т.н. лъжички. Аз давах в 10.30.
Горе-долу ми е ясно защо в началото трябва да са термично обработени пюретата, ама все пак много не го разбрах това. Нека да каже някой, който е на ясно. Аз така или иначе давах на Гербер, че ми се сториха най-чисти от излишни добавки.
Банана и той има леко спичащ ефект и аз за това го отложих, а и се ръководих от това, че не е от нашата географска ширина.
Наистина 12 е добър час  good
Активен
*mwpo
Професор
Публикации: 479

« Отговор #197 -: декември 12, 2011, 18:42:12 »

За рибата-на лекцията  за храненето казаха,че рибата трябва да е бяла, не мазна. Скумрия не бих дала. Една педиатърка казала на позната мама,че рибата трябва да е изключително прясна,з-то много бързо завъждала бактерии. Но примерно би могла да дадеш пъстърва,имаме си развъдници в БГ. Чиста и немазна риба е. Хек също,бяла риба.
Банана трябва да се попари,с-жа хистамин.Ако ще го правиш сама.Круша също,в момента е сезона и може да намериш и хубави,домашни круши. А за поредноста-уж било да не свикне детето със сладко и да откаже зеленчука после. А можеш и с тиква. Цитат : "Тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци. " Хем е сладка, хем не съвсем.
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1377

Обичаме нашето хубаво момиченце :)

Моят сватбен албум

« Отговор #198 -: декември 12, 2011, 18:46:42 »

Ние плодови пюрета не ядем с особен апетит,въпреки че и мен ме посъветваха да започна със зеленчук. pardon
Скумрията е наистина доста мазна риба и не мисля,че е подходяща.Добро предложение е пъстървата.И ние си взимаме често прясна. good
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #199 -: декември 12, 2011, 18:56:43 »

Основната причина да казват, че се започва със зеленчуци е, че уж да не свикнело детето със сладко и после да не иска другите. За мен това е голяма глупост, първо защото кърмата е сладка и така или иначе детето е "свикнало" (ако въобще може да се използва тази дума) със сладко. Аз започнах с плодове, но така или иначе у нас все още не са на почит и ги яде трудно и понякога. Това е втората причина да не вярвам в горната теория.
За рибата - пъстървата макар и прясна в развъдниците я тъпчат с какво ли не само за да наедрее по-бързо. Скумрията е много полезна заради мазнините, които съдържа и живее свободно в океана. За това я предпочитам. От детската кухня даваха преди скумрия, но сега за жалост минаха на хек. От друга страна една веднага замразена след улавянето риба запазва повече полезни качества от престоялата два дни и продавана за прясна.
Активен
van4ii
Професор
Публикации: 409

Моят сватбен албум

« Отговор #200 -: декември 12, 2011, 19:18:38 »

И на нас ни казаха, че задължителното захранване е първо със зеленчуково пюре, което се дава на обяд, а плодовото е отделно и може за следобяд. Аз започнах с картоф и добре си свикна, вече не давам мляко на обяд, а само пюре, после добавих и морков. А онзи ден пробвах и с тиква и дори повече го хареса, та мисля да я храня малко и с нея. По принцип зная, че трябва да се разнообразяват, но то пък какъв друг зеленчук може да се включи на този етап?
Активен
sunray
Публикации: 2805

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #201 -: декември 12, 2011, 22:54:25 »

Мда, може и да е мазна скумрията, затова казах, че не съм сигурна. Аз още не съм давала риба, може би около годинката.
Ванчи, след като си давала вече картоф, морков и тиква, можеш да опиташ и с тиквичка, пащърнак, батат - все полезни зеленчуци good
Активен
prety
Сватбар
Публикации: 208

« Отговор #202 -: декември 13, 2011, 08:17:46 »

Sunray,Sveti,Carlyangel,Inaxtra благодаря ви за отговорите  give_rose,ще изчакам с даването на кашкавали и ще си хапваме сиренто само. Относно рибата аз мисля, че ако неможе да се намери прясна,по-добрия вариант е замразената.   
Активен
*mwpo
Професор
Публикации: 479

« Отговор #203 -: декември 13, 2011, 08:53:44 »

То хубаво замразена, ама знаем ли колко,как и къде е стояла?
Въпреки че си правя сама пюретата,не бих рискувала с риба. Плазмон имат доста видове-лаврак,ципура,пастърва,съомга и моруна,май само те имат, та купувам от тях. Ако ми попадне наистина прясна риба,бих си купила.
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1377

Обичаме нашето хубаво момиченце :)

Моят сватбен албум

« Отговор #204 -: декември 13, 2011, 10:03:39 »

Да,именно и аз мисля като mwpo относно замразената риба.Аз колкото пъти съм взимала замразена скумрия,всеки път е много миризлива и понякога почти разкашкана.Имам чувството,че е седяла със седмици,преди да я замразят. bad Поради тази причина спряхме да купуваме скумрия.Не съм виждала прясна в магазините,в които пазарувам(основно Карфур).За това бих взимала готови рибни пюрета. smile Сега съм взела готово пюре с хек,което възнамерявам да дам другата седмица. Wink
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031

« Отговор #205 -: декември 13, 2011, 17:20:57 »

Аз намирам смисъл в започването със зеленчуци, тъй като детето свиква със сладкото пюре и после блудкавите зеленчуци може да не ги иска. Друг е въпросът дали като почнеш със зеленчуково, и захранването ти върви като по книга - изобщо не е гаранция, но все пак според мен така е по-правилно. Все пак въвеждаш "храна" - зеленчуци и месо, затова е "захранване", а не десерт (сладкото пюре).

svetli, кърмата не е сладка, а сладникава, според мен не може да се каже, че кърменото дете е "привикнало" към сладко. Усети ли веднъж захар, макар и фруктова  smile, тогава разбира какво е сладко.

Моето момче пък, макар и старателно захранено по модерната зеленчукова теория, ела да видиш как лапа с лъжицата плодови пюрета, направо ръмжи от кеф  Girl_hide.
Активен
dodo23
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #206 -: декември 15, 2011, 15:19:28 »

Относно рибата...
Скумрията не се препоръчва на бременни заради съдържанието на живак,следователно едва ли е подходяща за захранване.
Бяла риба се намира лесно,но замразена-незнайно кога.
Реших,че ще купя прясна черноморска-ще видя какво се предлага и ще споделя.
Активен
sunray
Публикации: 2805

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #207 -: декември 15, 2011, 17:02:05 »

Диде, ще чакам да кажеш какво си дала good Аз около годинката ще дам риба, че на нашия кум детето такава алергична реакция получи заради ранното даване на риба, че беше на система. При все това, че няма алергии и всичко друго си яде без проблеми към момента good Вярно, че сигурно се случва по-рядко, но ще изчакам още малко сякаш...Това не го казвам в никаква връзка с твоето намерение да дадеш риба kiss2
При нас опитите с попарата на този етап приключиха, няма да я насилвам. Това е единственото, което засега не яде. На втория ден й я направих с шипков чай и сухари, пак хапна съвсем малко. Но пък сиренцето си го обича - ето, например, днес и го натроших в пюре от спанак с картофи и го омете за отрицателно време. А отделно яде и сухари, и хляб, така че...
Сега ще потърся по-надеждна марка извара и ще я въведа, намазана на филийка или сухар.
Взела съм и зелен фасул за въвеждане, с което приключвам с традиционните български зеленчуци и плодове.
Много се накефих днес за пореден път на нашия педиатър, защото след като много пъти ми казваше, че няма смисъл от ранно захранване като кърмя и детето си наддава нормално, то сега като я питах за жълтъка ми каза, че според новите методи е добре да се даде по-късно - 11-ти месец, че и по-натам. То и аз така смятах да направя, но много ме зарадва още веднъж с напредничавото си мислене и склонността да възприема и по-нови практики и теории, при положение че е около 60-годишна.
« Последна редакция: декември 15, 2011, 17:19:02 от sunray » Активен
kokiche
Професор
Публикации: 312

« Отговор #208 -: декември 15, 2011, 20:46:01 »

За рибите Диде, и аз не съм давала, калканът е подходящ от нашите риби. Мисля и лаврак да му правя на малкия и може би и ципура, въпреки че не се водят бели риби./те са гръцки,но се предлаагат пресни у нас./
Това дават за рибите:
Риби преди 1 год.:
- хек
- треска
- мерлуза
- пангасиус
- пастърва
- калкан
- щука
- евентуално някои по-мазни риби (напр. шаран)

Риби след 1 год.:
- всички бели риби
- шаран
- сьомга
- скумрия
- херинга
- тон
- сом

Риби, които се избягват:
- акула
- риба меч
- консервирана скумрия
- консервирана риба тон
Аз пък да си кажа недоумението от нашата педиатърка. Каза ми да давам на малкия дроб Oh my .... Много ме изненада/изобщо не възнамерявам да се вслушам в наставленията й/. Вие чували ли сте за подобно предписание?
И ние попарата я отказваме, както и кус-куса nea. И не го мъча като не ще, не ще. Той и без това е доста капризен към храната.
Искам да попитам мога ли да давам овче сирене, вместо краве?И каква марка сирене давате? Аз утре планирам да дам за първи път краве сирене и купих био, но цената му е 16 и ...лв и ми идва малко множко, а истинско овче сирене има от къде да купя.
И още едно въпросче кога да въведа вечеря? Нашето последно твърдо ядене варира като час между 4 и 6, зависи кога спи следобяд.
« Последна редакция: декември 15, 2011, 20:47:56 от kokiche » Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #209 -: декември 15, 2011, 21:07:51 »

Аз пък да си кажа недоумението от нашата педиатърка. Каза ми да давам на малкия дроб Oh my .... Много ме изненада/изобщо не възнамерявам да се вслушам в наставленията й/. Вие чували ли сте за подобно предписание?

Да, мен на сьбранието на Лече Лигата ми казаха, ако ме е страх за желязото да й давам кьрвавица, при което аз сметнах, че е шега и започнах да се смея, докато разбера, че никой друг не се смее и си е сьвсем сериозно. Храносмилала се лесно и била най-богата на желязо (много ясно). Лично аз такова нещо не ям и нямам намерение да го давам на детето.

За дроба хубаво, желязо в него бол, ама е филтьр на организма и тея масовите животни ги хранят с какво ли не, хормони, боклуци е фрашкано, та купешки дроб не бих дала.

Риба давам отдавна. Не знам как се казва на Бг тази дето я давам, давала сьм и сьомга. Марта много не я харесва (беше замразена) и почти не я яде, но сега в Италия имаше прясна мерлуза (нали тьй й е името) и се я хапна с кеф. Реакции не е давала.
Активен
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: