Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 23, 2024, 02:55:55

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: " Захранване на бебетата - 4 "  (Прочетена 169687 пъти)

cRy
Ентусиаст
**
Публикации: 74

« Отговор #75 -: ноември 15, 2011, 14:23:30 »

И мен ме мъчи един въпрос. Започнах заханрване с пюренца на ХИП. Те обаче доста скъпички идват и разгледах и другите марки,обаче това което ми направи впечатление е че съдържат захар. Струва ми се че не е редно в самото начало да давам пюрета със захар. Бъркам ли? И може ли да ми препоръчате такива,които да нямат захар.  good
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2805

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #76 -: ноември 15, 2011, 16:30:19 »

Аз съм като теб - стремя се да давам възможно най-изчистени откъв вкус пюрета - без сол, захар и разни нишестета. Все пак е захранване и е важно. Не вярвам от евтините пюрета - тоест, Ганчев, Овко, Бебивита, да има без овкусители и подобрители. Аз и затова взимам Гербер, Сънвал, Холле, Хипп и Нестле Алете от време на време. Скъпо излиза, да, ама предпочитам да се лиша от нещо друго, но да яде по-добра храна.
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
Публикации: 916

Моят сватбен албум

« Отговор #77 -: ноември 16, 2011, 19:26:21 »

И мен ме мъчи един въпрос. Започнах заханрване с пюренца на ХИП. Те обаче доста скъпички идват и разгледах и другите марки,обаче това което ми направи впечатление е че съдържат захар. Струва ми се че не е редно в самото начало да давам пюрета със захар. Бъркам ли? И може ли да ми препоръчате такива,които да нямат захар.  good

А защо не пробваш да си приготвяш пюренцата сама вкъщи? Не отнема толкова много време, ще знаеш какво има вътре, а вкусът е КОРЕННО различен в полза на домашно приготвените.
Активен
dodo23
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #78 -: ноември 16, 2011, 19:32:49 »

А защо не пробваш да си приготвяш пюренцата сама вкъщи? Не отнема толкова много време, ще знаеш какво има вътре, а вкусът е КОРЕННО различен в полза на домашно приготвените.
До сега аз не съм купила нито едно пюре.През лятото си замразявах домашни,сезонни плодове и зеленчуци,и сега ги използвам.В момента също има добър избор-моркови, броколи, карфиол,круши,дюли,ябълки...
Знам,че много хора се притесняват да не би да съдържат вредни вещества,но аз смятам,че ако се избират сезонните,рискът е малък. good
Активен
sunray

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #79 -: ноември 16, 2011, 23:18:58 »

Така е, Диде, но предполагам вие имате или в градината, или поне достатъчно надежден производител, от който купуваш плодовете и зеленчуците. Като няма такъв вариант, като при нас, например, давам пюренца pardon
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Публикации: 921

Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати

« Отговор #80 -: ноември 17, 2011, 01:46:13 »

Аз също първите няколко месеца (4-5) готвих пюретата.  good
Все пак ако търсиш готови пюрета аз купувах такива на Гербер най-често. От тях има доста без захар, а и цената им е по-ниска от Хип.
Активен
dodo23
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #81 -: ноември 18, 2011, 23:36:54 »

Така е, Диде, но предполагам вие имате или в градината, или поне достатъчно надежден производител, от който купуваш плодовете и зеленчуците. Като няма такъв вариант, като при нас, например, давам пюренца pardon
Дани,май принципа е избирането на по-малкото зло.
Аз си падам селско чедо и твърдя,че мога да отсявам на пазара кое е "истинско".
Да питам кога могат да се въвеждат подправки,по конкретно чубрица и канела?
Ще предлагам царевица,с какво да я комбинирам?
Активен
sunray

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #82 -: ноември 19, 2011, 02:30:08 »

Диде, аз давам едно пюренце на Хипп - Картофи със сладка царевица good На мен много ми харесва на аромат и вкус, дори и хапвам по мъничко blush Взимала съм и пюре Тиквички с царевица. Така че това са поне 2 комбинации. Ели ги яде, (макар и да пръцка повечко после funnytooth )
« Последна редакция: ноември 19, 2011, 02:31:46 от sunray » Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ

« Отговор #83 -: ноември 19, 2011, 11:41:02 »

Аз комбинирам царевицата с брокули и-или чушки. Царевицата и запича малко.
Относно подправките аз слагам малко чубрица. След годинката според мен може спокойно. Канела още не съм давала.
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1377

Обичаме нашето хубаво момиченце :)

Моят сватбен албум

« Отговор #84 -: ноември 19, 2011, 12:21:39 »

Ето една статия за подправките:
* Повечето широко използвани подправки не са хранителни алергени.
* Въвеждането им се отлага за по-късен етап, тъй като могат да дразнят стомаха - не заради алергенния им потенциал.
* Ако се въвеждат преди 1 год. – винаги да е като нова храна и да се следи за реакция. Възможни са индивидуални реакции предвид крехката възраст.
* Някои подправки са алергени по принцип, но не хранителни – например соковете на растението или семената предизвикват обриви при допир, но това не са често срещани случаи.

Разрешени подправки под 1 год.:
- босилек
- джинджифил
- индийско орехече
- копър
- кориандър
- куркума
- лимонова кора
- магданоз
- мащерка
- мента
- портокалова кора
- риган
- розмарин
- червен пипер
- чесън

Проблемни подправки под 1 год.:
- ванилия (да не съдържа алкохол)
- горчица
- канела (спорен алерген)
- къри (понякога алерген)
- лимонов сок или лимонена киселина (по няколко капки може преди 1 год.)
- целина (алерген)
- хрян
Само да допълня, че канелата е проблемна, защото може да причинява контактен дерматит. При директен прием може да предизвика подуване на езика и задушаване, което всъщност е сериозната опасност.

Това е причината да бъде в списъците със силни алергени, но реално не е типичен и често срещан алерген.
Това е причината да попада в списъците с храни, които се ограничават по време на кърмене - с основание или без.

Канелата на прах е по-слаб алерген от канелата под друга форма – масло, екстракти в сладкарството и т.н.
Реакциите най-често се проявят при първия прием.
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
Публикации: 916

Моят сватбен албум

« Отговор #85 -: ноември 19, 2011, 16:33:04 »

Аз давам на Сиана едни оризови бисквитки /не са точно бисквити, но не знам как да ги нарека/ с канела - на пакетчето пише от 7мия месец, аз тогава не ги бях открила още и може би и ги давам от средата на 8мия.
Чубрица също слагам от време на време, започнах в 9тия месец, когато всъщност започнах и да и готвя разни неща различни от зеленчукови пюрета /супички, манджички и тн/
Активен
sunray

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #86 -: ноември 19, 2011, 16:38:54 »

Аз комбинирам царевицата с брокули и-или чушки.

С уговорката, че всичко наистина е индивидуално, но все пак - комбинацията царевица с броколи ми се струва като бомба със закъснител, защото и двете образуват повечко газове. Може би и затова в пюретата винаги я комбинират с по-щадящи зеленчуци, каквито са картофа и тиквичките, например.

Аз засега давам по-леки подправки, не силно ароматни. Канела предполагам е по-добре след годинката. За чубрицата нямам представа, но като знам, че е доста силна, може би бих я дала по-късничко.
Активен
cRy
Ентусиаст
**
Публикации: 74

« Отговор #87 -: ноември 19, 2011, 17:59:35 »

Момичета помощ! Въвела съм доста неща от които тиква и картофи,като максималното количество което съм давала е около 60грама /всичките пюрета досега са били на ХИп/. Днес реших ве4е да заместя едно хранене и му дадох 180 грама тиква+картофи на Ганчев. Обаче настана такъв обрив!!!  cray ПО цялото тяло, по главата-страшна алергична реакция /досега не е имало проблеми!/ Има два варианта или да е от скока в грамажа /но аз захранвам ве4е от доста време-тиква,картофи,мкоркови,пащърнак,тиквички,но все по 60 грама някъде/ или да е от марката:((( Какво мислите,случвало ли ви се е и на вас;(((????
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ

« Отговор #88 -: ноември 19, 2011, 21:20:36 »

С уговорката, че всичко наистина е индивидуално, но все пак - комбинацията царевица с броколи ми се струва като бомба със закъснител, защото и двете образуват повечко газове. Може би и затова в пюретата винаги я комбинират с по-щадящи зеленчуци, каквито са картофа и тиквичките, например.

Аз засега давам по-леки подправки, не силно ароматни. Канела предполагам е по-добре след годинката. За чубрицата нямам представа, но като знам, че е доста силна, може би бих я дала по-късничко.

Да, разбира се винаги съм казвала, че храненето-захранването трябва да се води от детето. Моето момче няма проблеми с газовете чак такива, но пък лесно се запича, а царевицата запича.

cRy, аз съм по-склонна да вярвам, че е от марката-съответно от качеството. По принцип и количеството също би могло да окаже влияние, но щом отдавна даваш тези зеленчуци не вярвам. Сега според мен е важно да се консултираш с лекар(може би кожен) и да прецените как да процедирате. Лично при нас не е имало проблеми от Ганчев, но аз съм давала само 2-3 вида точно по съображение - качество.
« Последна редакция: ноември 19, 2011, 21:27:43 от malinkata » Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1377

Обичаме нашето хубаво момиченце :)

Моят сватбен албум

« Отговор #89 -: ноември 19, 2011, 21:26:44 »

Момичета помощ! Въвела съм доста неща от които тиква и картофи,като максималното количество което съм давала е около 60грама /всичките пюрета досега са били на ХИп/. Днес реших ве4е да заместя едно хранене и му дадох 180 грама тиква+картофи на Ганчев. Обаче настана такъв обрив!!!  cray ПО цялото тяло, по главата-страшна алергична реакция /досега не е имало проблеми!/ Има два варианта или да е от скока в грамажа /но аз захранвам ве4е от доста време-тиква,картофи,мкоркови,пащърнак,тиквички,но все по 60 грама някъде/ или да е от марката:((( Какво мислите,случвало ли ви се е и на вас;(((????
Давам месни пюрета на Ганчев и до сега не ми се е случвало подобно нещо.Консултирайте се с педиатър незабавно и спри захранването за сега. good
Активен
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: