Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 03, 2024, 01:38:51
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Кафе или чай?
(Модератор:
магито
) > Тема:
Отдушник!
Страници:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Отдушник! (Прочетена 140672 пъти)
BASTET
Сватбен ГУРУ
Публикации: 699
пак съм се размечтала..
Отг: Отдушник!
«
Отговор #315 -:
февруари 13, 2011, 08:49:05 »
Ох, чудих се, чудих се къде да пиша и реших тука да си излея каквото ми се е събрало. Много е субективно, може и да не съм хич права, обаче..
Имам чувството, че
колкото и да се говори за кърменето, никога няма да е достатъчно
Защо мисля така.. ами провокира ме една моя позната. Тя е бременна сега и е млада - някъде около 24 годишна или по-малко, в перфектно физическо състояние, бременността й е лека и само я разкрасява. Абе като от книжка за бременни направо. Но тя отсега е решла, че "не може". Не можела да роди естествено, страх я било, тя иглата не можела да понася като й вземат кръв, искала планово секцио. Не можела да кърми, как така щяла да кърми, какво щяло да му стане на бебето, ако не кърми, тя не била кърмена и ден, пък нищо й нямало. Аз й подметнах с накривена усмивка първо да почете още малко по въпроса и пак да си говорим като му дойде времето. Но тя не четяла, защото "за бременните само страхотии пишело". Намерили си някакъв "страхооотен" високоплатен доктор, познайте от коя още по-"страхооооотна" частна болница, който още повече й поддържа грешните разбирания, и тя на него пълно доверие му имала. Абе на тоя лиценза трябва да му вземат, бе, какво доверие, какви 5 лева.. Направо онемях. Не знаех какво да й кажа. И не, не е с образование до 8ми клас, не живее на самотен остров и да, знае как се ползва интернет. Не знам, не знам, накъде е тръгнал тоя свят..
Друга покъртителна история , майка на 22, отново здраво, нормално на пръв поглед момиче. Имала тя кърма много. И я имала поне 6 месеца след раждането. Обаче 20-тина дена след като родила се разболяла и се наложило да взема антибиотик. И бебето минало на АМ. После обаче баба й (забележете.. тя жената, да е жива и здрава, ама сигурно гони 80-така) и казала да не възобновява кърменето, защото не било на хубаво веднъж отбито бебе да се кърми, че щяло да има лоши очи. Пояснявам - едно време отбиването е значело преминаване на кисело мляко и попари, а не адапте, поради очевидната липса на такова. И лоши очи не означава кривогледство, кокоша слепота, глаукома или друга страхотия, а теоретична способност на човека да урочасва с поглед. И какво направило майчето - ами вслушало се в мъдрия съвет, разбира се.. вие какво си помислихте?
Още бисери -
имах много кърма, няколко месеца продължаваше да ми тече, но зърната ми бяха хлътнали, затова давах АМ
(а изцеждане?)
И аз кърмя изключително - замествам с АМ не повече от едно хранене на ден
(да кърмиш изключително - exclusive breastfeeding - не значи да кърмиш по изключение)
«
Последна редакция: февруари 13, 2011, 08:54:01 от BASTET
»
Активен
BASTET
Сватбен ГУРУ
Публикации: 699
пак съм се размечтала..
«
Отговор #316 -:
февруари 13, 2011, 08:49:41 »
Другата крайност - за роднините ми по съребрена линия пък кърменето е нечовешко изпитание, крайно страдание и срамно занимание, което жената трябва да прави скришом. Обаче ако по някаква, независимо колко основателна причина тя НЕ кърми, то тогава е лоша майка, това е причината за всяко непослушание на детето й поне до навършване на 30 години, и.. о да, и причина за всякакви разногласия с мъжа й (наред слабите й кулинарни способности, които са извор на всяко зло в семейството, а и в обществото като цяло, но обикновено тези два ужасни порока вървят заедно).
И малко личен опит, който много ме дразни. Като пътуваме щем не щем с мъжа ми и бебко сядаме да хапнем в някое заведение, защото и аз съм човек и не ми е приятно всеки път да нагъвам сандвич на крак под отворената врата на багажника, особено при метеорологичните условия в есенно-зимния сезон. И понякога докато чакаме да получим поредния кулинарен шедьовър от пресни салати и скара, бебето също огладнява и започва да вокализира желанията си. Много бързо развих способности за мимикрия докато го храня, като използвам шал, с който "се покривам", и блуза в приглушени цветове с еластично деколте, за да не привличам излишно внимание. И въпреки това не мога да се отърва от укорителните или дори погнусени погледи на околните, като част от тях са жени и на повечето облеклото и деколтетата разкриват много по-голяма част от млечните им жлези, отколкото биха се видяли от моите, ако ще гола да седях, просто с бебето на ръце. Нооо.. това е положението. Кърменето за тях е срамно. Много по-готино е бебето да се съдира от рев на съседната маса. Или, в крайна сметка, тия биберони за какво са?? Няма нищо по-естествено и умилително от мъниче, захапало жадно шишето с адаптето..
А образа на кърмачката, мадоната с младенеца? Преди да напиша този коментар проверих във ФБ - нито една моя приятелка с дете няма нито една снимка как кърми. И аз нямам, поне имам една-две веднада след това, на доволното напапкано бебче и мамата с разкопчаното деколте.
Евалла на потребителката
inaxastra
в тоя форум, за един неин коментар в личната й тема, в който разказва какво е усешането при кърмене, за спокойствието, насладата и интимността на момента, в който времето спира. Искам тоя пост да си го разпечатам и да си го сложа на стената в хола, честно. И да го подарявам в рамка на всичките бременни жени, които познавам. Да, сигурно е много гадно ако наистина не можеш да кърмиш. Аз и сега живея в тоя страх, имам близо 7 литра кърма в камерата. Обаче можеш ли, е супер. Искам да го кажа на всички,които се колебаят, т.е. имат някаква възможност да го правят,
просто да го правят
.
Активен
uliaulia
Сватбар
Публикации: 298
«
Отговор #317 -:
февруари 13, 2011, 15:34:14 »
Да ви питам защо соред вас въпреки информираността и желанието, не всяка майка успява да кърми? В днешно време има много информация, помощ, която една родилка може да потърси, защо въпреки това не всяка майка успява, къде е разковничето на проблема. Аз не съм била кърмена и съм бъкана с алергии и много ми се иска един ден като имам дете, дай Боже, да кърмя, но не знам каква е тайната и дали ще се справя. Може ли някой да го формулира с едно изречение точно и ясно.
Активен
kali_gali
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #318 -:
февруари 13, 2011, 17:23:24 »
:tarzan:ааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
ааааааааааааааааааааааааааааааааа
едвам я издъ,жам свекъ,вааааа мииииии
Активен
kali_gali
«
Отговор #319 -:
февруари 13, 2011, 17:34:02 »
BASTET ,напълно подкрепям мнението ти.
Спорде мен за секциото всичко идва от системата-щом се дава възможност за избор ще е така-ако лекарят преценява няма да е така.А за кърменето-обществото ни не е надживяло тъпите предразсъдъци от времето на бабите ни.Аз самата когато кърмех /до колкото ми се отдаваше това/ съм се притеснявала да го правя навън и съм се възхищавала на жените,които го правеха без притеснение.
Активен
Vessi
Професор
«
Отговор #320 -:
февруари 13, 2011, 17:44:42 »
BASTET макар и гневен постатаи е
На мен това също ми направи впечатление в БГ , дали се срещнах само с такива бременни и майчета или болшинството мислят така повлечени от общото не мога да кажа , но като споделих , че съм кърмила дъщеря си до 13 месеца и всички
"Ама как издържа"
Ина вече го е казала и с риск да повторя - кърменето дава онази наситена с мир и спираща дъха връзка между майката и детето , която нито може да се обясни, нито може да се опише.В този ред на мисли аз кърмих, кърмя и сега почти 6 месечния си син , за което свекърва ми беше
"Ама как с тези малки ц***и толкоз време" Върви обяснявай , че размера няма значение
uliaulia тайна няма всичко е до желание и настройка, всяко начало е трудно При мен с първото дете първият месец беше ад.Мъжът ми дори с ръце ме цедаше , но не се отказах.С второто е песен !
kali_gali има си тема за свекървата избии всичко там аз го направих преди време и ми олекна .......
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #321 -:
февруари 13, 2011, 18:17:09 »
Цитат на: BASTET в февруари 13, 2011, 08:49:41
Другата крайност - за роднините ми по съребрена линия пък кърменето е нечовешко изпитание, крайно страдание и срамно занимание, което жената трябва да прави скришом. Обаче ако по някаква, независимо колко основателна причина тя НЕ кърми, то тогава е лоша майка, това е причината за всяко непослушание на детето й поне до навършване на 30 години, и.. о да, и причина за всякакви разногласия с мъжа й (наред слабите й кулинарни способности, които са извор на всяко зло в семейството, а и в обществото като цяло, но обикновено тези два ужасни порока вървят заедно).
Това ме сьсипа от смях. С моя разбутан перинеум
Цитат на: BASTET в февруари 13, 2011, 08:49:41
Евалла на потребителката
inaxastra
...
Благодаря, ама това се просто моите емоции, не сьм предполагала, че са така споделени, макар, да не е далече от ума, че всяка мака го изпитва.
А за другото какво да ти кажа... Светьт е хубав, защото от всичко има в него. Ти нали правиш твоето, даваш и добьр пример около себе си. Който успее да го оцени - хубаво. Който не успее, толкова по-зле за него. Всеки си носи последствията от решенията.
За кьрменето трябва основно две неща - мотивация и твьрда увереност човек да продьлжи, каквито и трудности да срещне. Ама тея нямам мляко, та детео не го обича, та не знам какво...
Имам една приятелка (айде и аз да се изкажа с примери) в 6ия месец получи прееклампсия. В 7ия й изкараха бебето й го сложиха в кувьоз. Тя толкова решена да кьрми, че цеди на всеки три часа с рьчна помпа. От които 1час цедене, 1 час стерилизация и подготовка за следващото кьрмене и 1 час почивка. Целият й живот месеци наред беше само цедене, само и само като си вземе детето да има кьрма.
Докара си какво ли не - и хиперлактация и тендовагинит на рьцете от помпата, и мастит, бебето не искаше да цока, че беше вече захраненто с шише, една седмица ревяха и то, и тя, но го вьрна на гьрда и се кьрмиха успешно почти две години.
Е това е мотивация
(мен тук ми дадоха от аптеката двустранна електрическа помпа, безплатно, без да имам нужда, за всеки случай, ама за Бг за сьжаление трябва двойна мотивация).
Активен
cherry_tea
Професор
Публикации: 364
«
Отговор #322 -:
февруари 13, 2011, 23:36:14 »
Бих казала, че трябва информация, мотивация и тапи за уши.
Преди две седмици посетих лекарката, която ми следи бременността. Докато се обличах, чух коментара на сестрата - беше нещо като насмешка в този стил: "Голямо кърмене... с тез' малките ц..и!"
Жалкото в цялата ситуация е, че го казва професионалист, който работи точно в тази област и би могъл да е полезен, а не безучастно-присмехулен.
А иначе има и забавни изказвания от далечни познати: "Спирай, спирай с това кърмене! Вече нищо полезно не й даваш. От какво я предпазваш, тя не е бебе..."
Като цяло мисля, че по-голямата част от майките в момента са мотивирани да кърмят и това е засилваща се тенденция.
При мен началото беше сравнително гладко, но вече "издишам", защото ми се струва, че по-трудната част е отбиването.
Активен
Данитка
«
Отговор #323 -:
февруари 14, 2011, 10:03:43 »
Ще ме извинявате,ама това кърмене стана ...
Който иска кърми да го прави,който не иска не го съдете!
От всичката тая пропаганда,защото видиш ли,ако една мама не кърми е половин човек толкова се измъчих...е не мерси ! Толкова виновна никога не съм се чувствала! Постоянното висене на гъдрите ми близо 2м,пиенето на течности и тем подобните храни. доведе единствено до ужасно нервна майка,а не до увеличаване на лакацията!Сори,ама не се сдържах!
Много ми е кеф да видя кърмещи майки навън,не ме гнуси!
И аз кърмех навън,гледаха ме тъпо и т.н.,ама кво от това,но кърменето не е най-важното!По важното е да има спокойствие и от двете страни!
Инка тва дето си го е причинила твоята приятелка е голям показател,за мен това си е чиста проба мазохизъм,защото видиш ли тя ще се докаже...нали трябва да се кърми...
Не съм кърмена и не страдам от никакви алергии!
И да не си помислите,че съм против кърменето....напротив!Но всичко трябва да е в границите на нормалното и без излишни драми!Изключително кърмене до 6м. е чудесно,до 1г. става,но кърмените нагоре деца....е това за мен е НЕНОРМАЛНО! Изяжте ме сега
«
Последна редакция: февруари 14, 2011, 10:06:04 от Данитка
»
Активен
kali_gali
«
Отговор #324 -:
февруари 14, 2011, 10:21:41 »
Цитат
Изяжте ме сега
Дани,напълно си права.Аз също смятам,че малко се преекспонира кърменето.А това води до ненужно чувство за вина,каквото и аз изпитвах когато се мъчех с кърменето.Навсякъде се говори,че нямало жени,които да нямат къра и аз смятах че аз не се справям и се чувствах много виновна.А повярвайте ми,направих чудеса от храброст за това кърмене.Аз обаче не одобрявам когато жени преди още да родят категорично отказват да кърмят.Смятам,че всяка жена трябва да пробва,ако стане супер,ако не няма да се мре,но трябва да се пробва.
Активен
магито
Global Moderator
яхнала метлата
«
Отговор #325 -:
февруари 14, 2011, 10:53:19 »
Момичета вие говорите така от ваша гледна точка, но знаете ли колко момичета не искат да кърмят, за да не си развалят бюста?Няма прекалено говорене за нещо, след като е полезно ще се говори до откат и ще се разясняват всички плюсове и минуси, кога и защо може да стане или не.В малките градчета кърменето на улицата е равносилно на самоубийство, обществено.Също така напоследък е нещо като мода да отказват да кърмят още преди да са родили.Познавам няколко новородили с кърма, който не предлагат гърда, защото боляло, цедят си и дават от шише, на третия месец кърмата е спряла.Мога да пиша романи на тая тема, че покрай мен все бременни и с бебета.Това което наблюдавам е, че настройката на майката е много важна.Имам позната роди и беше сигурна, че ще кърми, за нейна радост имаше кърма и кърми и до момента и на обществени места в града и не и пука.И тя и бебето са щастливи.Имам позната която реши, че зърната и били лоши бебето не може да суче, и отказа да кърми, на 4 месеца въведоха киселото мляко, защото НАН-а е скъп.На мойте приказки да извика консултанти тя ме гледаше като полезно изкопаемо.
Така че мили мой ние сме затънали в предразсъдаци, знаещи всичко(т.е. не знаещи) и компетентни, в същото време много ограничени хора.Поне така е в малките градчета.
А бабите колко вредят, там няма да разказвам, че ще стане роман.
Активен
cherry_tea
Професор
Публикации: 364
«
Отговор #326 -:
февруари 14, 2011, 11:23:09 »
Маги!
Дани, за теб знам, че ти изживя такъв момент с кърменето. Тогава ти виждах статуса във ФБ и видях, че доста хора те окуражиха, сред тях и аз. Предполагам, че близките ти не се съмняват, че си страхотна майка, при това на две деца с малка разлика, което не е никак лесно.
Дотук те разбирам! Наистина.
Сега ще ти кажа, кое ме разтрепери и от кое ми стана обидно.
Цитат на: Данитка в февруари 14, 2011, 10:03:43
Който иска кърми да го прави,който не иска не го съдете!
....
Изключително кърмене до 6м. е чудесно,до 1г. става,но кърмените нагоре деца....е това за мен е НЕНОРМАЛНО! Изяжте ме сега
1. Ти съдиш и квалифицираш.
2. Аз и дъщеря ми влизаме в твоето определение за "ненормално".
Повярвай ми, не съм си представяла до кога ще кърмя. Още нямам ясна визия как и кога ще спираме, но все повече усещам натиск - и вътрешен и външен - да го направя. Ти добре знаеш какво е да усещаш натиск на чуждо мнение. Можеше да си спестиш прилагателното, но го плесна тук с големи букви, където знаеш, че през последните часове четат и пишат все още кърмещи майки. При това го направи с кеф:
Цитат на: Данитка в февруари 14, 2011, 10:03:43
Изяжте ме сега
След тази дисекция на поста ти, аз се оттеглям.
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1031
«
Отговор #327 -:
февруари 14, 2011, 11:54:18 »
Аз съм съгласна с Дани и Калина. Най-вече вярвам в думите на Дани, че най-най-важното нещо за едно дете в края на краищата са спокойни и уверени родители. Ако майката е потънала нон-стоп в цеденета, помпи и т.н. и нещата не се получават и за нея кърменето постепенно се превръща в някакво ежедневно изпитание, няма смисъл да се подлудиш, но да докажеш на света, че можеш да кърмиш. Според мен трябва да се продължава напред с всичко, а не да се зацикли на това кърмене до безкрай. Казвам това от позицията на общо-взето информиран човек
.
Активен
juji
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1425
«
Отговор #328 -:
февруари 14, 2011, 13:21:43 »
Цитат на: rozovka в февруари 14, 2011, 11:54:18
Аз съм съгласна с Дани и Калина. Най-вече вярвам в думите на Дани, че най-най-важното нещо за едно дете в края на краищата са спокойни и уверени родители. Ако майката е потънала нон-стоп в цеденета, помпи и т.н. и нещата не се получават и за нея кърменето постепенно се превръща в някакво ежедневно изпитание, няма смисъл да се подлудиш, но да докажеш на света, че можеш да кърмиш. Според мен трябва да се продължава напред с всичко, а не да се зацикли на това кърмене до безкрай. Казвам това от позицията на общо-взето информиран човек
.
Активен
kali_gali
«
Отговор #329 -:
февруари 14, 2011, 13:55:25 »
Хайде почна се,ето тона е преекспониране-стане ли въпрос за кърмене веднага става скандал.Дани написа просто мнението си,че ЗА НЕЯ Е НЕНОРМАЛНО И ТЯ НЕ БИ ГО НАПРАВИЛА,а не че хората които го правят са ненормални.Аз съм на същото мнение,по отношение на МОЕТО ДЕТЕ,всеки сам решава за детето си.Аз кърмих смесено до 5ти месец.Цедях се 5 месеца на всеки час иполовина,а между цеденето слагах на гърда.Всеки път когато напишех в темата си,че едвам издържам се включваха сто човекека,които почваха да ми дават акъл какво да правя и да не правя.Аз се чувствах виновна,че не се справям и половината от нещата ги пробвах,но това водеше до непрестатен рев на бебето и мой.Ревях,че не се справям,ревях,че бебето може би е гладно,ревях,че нямам кърма-и какво 5 месеца в къщи беше военно положение,аз бях на ръба НО кърмих смесено 5 мсеца.Ако някоя майка каже,че не може повече и се отказва направо както е казала Дани я "изяждат".Никой не я подкрепя в решението и,а я карат да се чувства виновна,че се отказва.Акакво и струва неотказването,никой не пита.Лесно е като тече кърмата и бебето е спокойно да се дава акъл,ама като бебето реве непрестатнно-ами нали не реве на хората със съветите,а на майка му.
Пак казвам,не би трябвало да има майки,които не кърмят щото ще им се развали бюста или други такива глупости,но не би трябвало да има и такива,които са на ръба на нервен срив щото не се получава.
Активен
Страници:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
...