Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 25, 2024, 05:49:12

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 37   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Цветята-красиви и обичани! част 2  (Прочетена 317188 пъти)

mariola85
Гост
« Отговор #315 -: март 10, 2015, 09:14:41 »

Ние в двора в мк имаме зюбмболи и не сме ги пипали не знам от колко години, не се помня даже, всяка година си цъфтят. Като кокичетата са  Наистина многооо хубаво миришат smile
Активен
Alichka
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3214

« Отговор #316 -: март 10, 2015, 09:17:24 »

Аз вчера се подсетих да проверя за това, че луковиците трябва да са наполовина извън пръстта. Наистина го препоръчват за саксийните зюмбюли. Аз пък съм ги заравяла дълбоко, все едно в градината ги копам crazy Снощи още я поразрових и поизвадих моята луковичка. Е, как бързо порастна, да знаете lol
Иначе сега саксийните са разни хибриди. Някои не миришат толкова, колкото рязания цвят, а и с годините си променят цвета. Ако е много тъмен, цветът става доста по-светъл на следващия цъфтеж.
Мариолка, то в земята е друго - там стават доста по-дребни луковички и са навързани една за друга. И ние на село не ги вадехме. Точно като кокичетата, лалетата и тн.
Активен
svekarva
Публикации: 4023

« Отговор #317 -: март 10, 2015, 09:33:57 »

Но се израждат, ако не се вадят. От едри, стават много по- дребни и кокичетата и лалетата и нарцисите. Хаха, аз също си мислех, че нашите в двора си цъфтят ей така, ама майка ми ги вадела на две години и не "биела тъпани" Wink.
Свекърва ми имаше разкошни зюмбюли, едри като храсти и ухаеха през две улици. Ама беше пълно с пчели покрай тях. nea. Няколко години след смъртта и всички загинаха....
Активен
nansita
Баш Майстор
**
Публикации: 1840

Моят сватбен албум

« Отговор #318 -: март 10, 2015, 09:45:57 »

И ние имаме много зюмбюли в двора, но луковиците им не се виждат. Затова се учудих и питах как ги присаждате.
Свекърва, моята баба така си гледа и лалетата, и зюмбюлите - по Петровден ги вади, по Димитровдден ги сади.
А този зюмбюл е много миризлив. Вчера се наложи да го преместя на шкафа зад мен, за да не ми стане лошо от миризмата.
Активен
alexandrova_90
Публикации: 3545

I'm wearing the smile you gave me....

Моят сватбен албум

« Отговор #319 -: март 10, 2015, 09:51:59 »

Да и аз знам това, което Свеки казва, за Петровден и Димитровден от баба ми..  good При нас и баба ми, и леля ми, и майка ми, а и БАЩА ми , дори обичат да се занимават с цветя.. Винаги и в трите къщи е било като джунгла.. Е, май не съм наследила .. Издънка съм си хаха  pardon
Активен
Рубин
Публикации: 2491

« Отговор #320 -: март 10, 2015, 10:11:58 »

Тези моите и те са почти отвън луковиците и като че ли им е тясна саксийката. :\Ама. Щом казвате няма да ги барам и без това в момента не мога да стигна до гаража за по голям съд от този сняг навън! pardon
Не знам този дали ще ухае,ама двете букетчета на мен и на дъщеря ми ароматизират целия хол. give_rose
Активен
nansita
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #321 -: март 10, 2015, 15:03:55 »

Днес се сдобих с една много симпатична хортензия. От няколко години си мечтая за хортензия вкъщи, но все не купувах. Вкъщи имаме много хортензии покрай блока и сега ще ми напомнят за вкъщи.
http://prikachi.com/images.php?images/808/7973808R.jpg
Активен
Alichka

« Отговор #322 -: март 10, 2015, 16:02:51 »

Изглежда страхотно! Аз като чуя хортензия и се сещам за "Отчаяни съпруги". Там нали бяха гордостта на Брий. Голямо ровене им ровеше на тия китки Xixixi Ще кажеш как се гледат в саксия - лесно, трудно, някакви тайни, ако има Wink
Аз днес направих някои подобрения. Подсипах пръст на някои. Кактусът беше пуснал едни мустаци - изрязах ги и ги насадих, ако искат могат да се хванат. Отделно отгоре имаше присадка от един цветен кактус, но присадките много често загиват във времето. Бях изчакала да изсъхне и сега го изрязах. Преместих някои цветя в нови саксии, че съвсем без пръст я караха. Поиграх си, но съм доволна. Трябва нова пръст да си взема, току виж ми дошла пак музата blum
Активен
alexandrova_90

Моят сватбен албум

« Отговор #323 -: март 10, 2015, 16:32:03 »

Ето ме тук съм "компетентна" smile Обожавам хортензии и имам две, едната е розова, другата синя, моите сега са с почти опадали листа и нямат цвят, но ще се разпъпят скоро (надявам се  huhhuh.gif) .. Не са трудни за гледане, обичат вода, но не трябва да ги преливаш (разбира се). И знам със сигурност, че обичат шарена сенчица, на предишната ми тераса ги печеше след обяд 2 дни и бяха ахаааа умрели.. Добре, че се прибрахме и успях да ги спася  danceg
Активен
nansita
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #324 -: март 10, 2015, 17:47:18 »

Е, супер си Тони, мерси за съветите. А колко често ги поливаш? 1-2 пъти седмично или по-рядко?
Аз не робувам на някакви канони за гледането на цветя, усещам си ги кога имат нужда от вода. Ама така едно го уморих- назад съм писала- все ми изглеждаше жадно, а се оказа,че е преполято.  nea
Аличка, градинските хортензии си виреят както си искат. Никой не ги полива специално, не ги и торят. Само знам, че от време на време ги поокастрят малко, но внаги оставят стари клонки, за да цъфти.
Активен
alexandrova_90

Моят сватбен албум

« Отговор #325 -: март 10, 2015, 19:01:37 »

Веднъж седмично, понеже една (първата) щях да я изпусна пък от преполиване. Стъблата й станаха на едни тъмни петна и питах в един съседен магазин за цветя, жената ми каза, че съм я преполяла.. Не я поливах малко и се пооправи  good
Активен
rosit@
Публикации: 2042

Моят сватбен албум

« Отговор #326 -: април 01, 2015, 08:20:08 »

Здравейте!Реших да си направя по-ранен подарък за цветница с тази красавица,но честно казано не съм много на ясно как се отглежда и бих Ви помолила да ми помогнете като ми дадете съвети и насоки как да успея да я задържа по-дълго време жива.Слънчев и усмихнат ден! give_rose

* 11079156_1057172980963461_1367889218_n.jpg (54.79 KB, 720x960 - видяно 251 пъти.)
Активен
Рубин
Публикации: 2491

« Отговор #327 -: април 01, 2015, 08:31:20 »

Момичета давайте съвет. @}->--Зюмбюла ми цъфна,почти е прецъфтял,ноо в момента са клюмнали стенлата от тежеста.Какво да ги правя.Усещам че трябва да им сменя сакдийката,ме им е много тясно?Да го направянли или е още хладно?
Активен
Alichka

« Отговор #328 -: април 01, 2015, 08:40:17 »

rosit@, страхотна е heart heart heart
Аз очевидно не съм супер добър пример как се гледат орхидеи. Няма да давам акъл blush
Пиша пак във връзка с тях. Бяха ми казали, че дори и за изсъхнат орхидеите - да продължавам да ги поливам. Така се стимулирали отново да тръгнат (или нещо подобно беше обяснението). Така и направих. На моите листата приличат на смачкали марули. Обаче забелязвам, че отдолу имам покарало ново листо - точно до самите коренчета, а не в розетката. Да режа ли сгърчените стари листа?

Рубинче, не го присаждай. Изчакай да увехне цветът - режеш го. Изчакваш да изсъхнат листата (да са жълти) - режеш ги. Лятото вадиш луковицата и на есен я прехвърляш в по-голяма саксия, но я садиш на плитко.
Активен
nansita
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #329 -: април 01, 2015, 08:57:48 »

Аз имам 3 орхидеи и си ги гледам от няколко години, най-старата е на 3години. И трите цъфтят всяка година по веднъж, още не мога да ги излъжа да цъфнат 2 пъти.  pardon
Орхидеите не обичат да ги пече слънце, но обичат светлината. Знам, че най-добре виреят на източен прозорец, но никога не съм пробвала, тъй като всичките ни прозорци са юг-запад.
Поливам ги рядко, може би на 2 седмици веднъж, но пък ги опръсквам с пулверизатор много често по листата и в коренчетата (2-3 натискания на помпичката).
Поливат се по 2 начина, аз лично нямам предпочитания и когато нямам време, поливам по първия:
1. поливаш ги отгоре, но оставяш саксиите да се оцедят хубаво, за да няма корени във вода. Така се имитира естественото им поливане в природата, тъй като орхидеите растат в кората на дървета и релано се поливат от дъжда.
2. напълваш леген с вода и поставяш саксиите за няколко минути (15-20). Изваждаш ги и ги оставяш да се оцеди водата.
Можеш да я наторяваш със специлна тор за орхидеи. Аз я торя, когато се сетя...може би на 3-4 месеца веднъж.
Прегледай хубаво саксийката дали има изгнили корени - кафеви и пихтиести. Ако има, хубаво е да се изрежат и да се смени субстрата (дервената почва), за да не се заразят и другите коренчета. Здравите корени са зелени, когато са мокри. Побеляват,когато изсъхнат. Дори и да стърчат извън саксията, няма никакъв проблем, че не са в субстрата. Можеш да помиришеш субстрата - ако ти мирише на изгнило и гадно, веднага го смени с нов и изрежи болните коренчета. Субстратът обикновено си мирише на мокра дървесина. Ако не си сигурна, питай в цветарския магазин за съвет.
Когато прецъфти и опадат всички цветове, изчакай цветоноса да изсъхне добре и тогава го отрежи.
Али, аз оставям листата да си паднат сами. Едната ми орхидея много често си сменя листата сама. Може би 2 пъти в годината й избива по едно ново листенце, но пък расте бавно.
Активен
Страници: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 37   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: