Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 26, 2024, 07:52:34
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Видеооператори
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Видеооператори (Прочетена 206584 пъти)
theone
Професор
Публикации: 482
Отг: Видеооператори
«
Отговор #75 -:
януари 09, 2012, 14:10:18 »
не искам темата да се превъща в караница, затова искам да подчетая, че следното е мое лично
МНЕНИЕ
според мен сватбените услуги са специфичен бранш и най-важно е операторът/фотографът да имат необходимият опит и качествена техника. под необходимият опит имам предвид да заснемат такива прояви от години, да са се сблъсквали с различни ситуации, да познават момента и да съумят да го уловят... няма никакво значение дали работят в телевизия или не според мен. също има значение за коя телевизия говорим. съмнява ме оператор от бтв да изнесе половината техника струваща хиляди, за да заснема сватби. ако пък го правят се надявам да имат застраховка. ако под телевизия се разбира местната кабеларка въобще не ми се коментира... също неудобство е когато човекът работи на няколко места и прави сватби между другото... както и да е, аз лично не съм питала дали видеооператорът работи в телевизия и нямам такова намерение
Активен
veseto_87
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2189
«
Отговор #76 -:
януари 09, 2012, 14:28:27 »
А замисляли ли сте се, че всички казват, че трябва човекът да се е занимавал с това от години! Е добре де, нали и този човек някога е започнал да работи без да има опит. По тази логика не биха се появявали нови оператори, а трябва да наемаме все едни и същи имана докато свят светува...
Активен
theone
Професор
«
Отговор #77 -:
януари 09, 2012, 14:37:02 »
разбирам какво казваш Весе. в случаят смятам, че се говори за доказано качество, което върви със съответната цена. разбира се, че трябва да се дава шанс на млади таланти да се докажат и именно за това такива хора работят на ниски цени докато придобият опит, портфолио и име. просто такива случаи крият рискове, аз лично не искам да рискувам с ден, които е един единствен...
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #78 -:
януари 09, 2012, 15:06:14 »
Весе - Да замисляли сме се. Мога да ти покажа първият ми филм който съм заснел през 2000г. Трагичен е! Би ли направила Черепно-Мозъчна операция без опит? Аз и при 10г. гледане пак не бих направил. Защото преценявам че може да умре човек. Е ама при сватбите е друго, не може да се сравнява. Да ок, експериментирайте ако ви стиска, от това няма да умре никой.
Хората преценяват , че може да се повеселят, да пийнат, да хапнат, а и да вземат някой лев за тая работа. И се почва една...... дето няма край. Важното е да те хванат за канарче. Дали ще те лъжат, че са най-добрите, или че купуваш на далавера( като с ваучера), или каквото и да е друго - просто няма значение. Истината е една и аз съм я писал вече няколко пъти. Гледате 3 реални цели филма ( на откъси естественно) и виждате за какво става въпрос. И да е ясно кой ще снима. Ако ви покажа филм на Пенчо, но ще ви снима Гошо, обаче имало логото на фирмата ми, значи аз съм имал еди колки си екипа и т.н., значи всичко е гаранция - франция!
«
Последна редакция: януари 09, 2012, 15:10:04 от Deliysky
»
Активен
veseto_87
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2189
«
Отговор #79 -:
януари 09, 2012, 15:14:55 »
Съгласна съм. Аз иманно затова разпитвам, не знам нищо за конкретната фирма. Ситуацията ми е следната - 1500 лв. за фото и видео просто не можем да отделим. Вариантите ми са два - или оператора и фотографа от телевизията, които имат опит и при снимането на сватби ( имена не знам) или някакъв подобен ваучер от интернет.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
Отг: Отг: Видеооператори
«
Отговор #80 -:
януари 09, 2012, 15:20:32 »
Делийски, опитът на тв оператор се придобива в телевизия. Не е небходимо да имаш задължително образованието, но там е мястото. Няма как да стане така, че от петък до понеделник да си дистрибутор на лекарства, да ги доставяш по аптките, а в събота и неделя да снимаш сватби. Телевизията има финансовата възможност най-малкото да закупува нова тв техника, да експериментира с нея, да въвежда технология.... С една камера гола, която НИТО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ СЕРИОЗНА НЕ СНИМА, с един компютър, който е с краден софтуер и измислен хардуер и нито една сериозна телевизия не монтира ,с едно ДВД .... няма как да придобиеш опита. Вярно, че София и Благоевград бълват тв инвалиди в университетите си, но все пак практиката в телевизия ги култивира. Да, най-трудно се става сватбен оператор, но от самозван сватбен оператор 100 пъти по-трудно става, такъв за спорт, мода, новини.... или изобщо подходящ за телевизия.
theone много е важно операторът да има практиката в телевизия. Под телевизия не разбирам "кабеларка". Но със сигурност theone нито един оператор в този форум няма опита в телевизия различна от кабеларка. Даже смея да твърдя, че изобщо не е влизал в тв студио, дори и кабеларка да се нарича. 70 % са ФОТОГРАФИ. Заради това Делийски много тв оператори не са членове на нито една асоциация или сдружение.
И в крайна сметка според мен извода е - пазарът определя кой ще свири. Каквото се търси на този пазар, това има, това и се продава. Каквито клиентите - такива и професионалистите. Нека не забравяме, че сме в България.
Активен
theone
Професор
«
Отговор #81 -:
януари 09, 2012, 15:23:15 »
весе
, според мен стои далеч от сайтове с ваучери...
Активен
stoyanov
Професор
"Всяка случайност е скрита форма на необходимост!"
«
Отговор #82 -:
януари 09, 2012, 17:34:48 »
Понеже много се пише по темата, искам да кажа на бъдещите младоженци - вземете този, който на вас ви харесва като професионалист и човек. Това ще ви гарантира качеството на услугата. Другото са празни приказки. Мисля, че е така.
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #83 -:
януари 09, 2012, 19:26:17 »
Pachoran смятам че не разбираш какво иска да каже Делийски.Според мен той иска да каже,че това че някой е тв оператор не е гаранция за добро качество и понякога с това се спекулира,а не че не е нужно да се има образование и опит.Сигурно има и добри оператори в тв които снимат добре сватби.Аз съм гледала сватбен филм от тв.оператор и не ми допадна.
veseto_87 както и във всяка професия е нужен опит.Опита се трупа с така нареченото стажуване,чиракуване и т.н.Така човек се учи а същевременно не съсипва сватбата на някой.Просто докато се учи той по скоро краде занаят.Сигурна съм че всеки един специалист минава през този период.Дори аз съм започнала в сферата където работя от най трудната и черна работа,въпреки образованието което имам.
Имам един съвет към булките-когато избирате видеопоретор изгледайте поне няколко сватби снимани от него,а не клипчета.Така ще разберете качеството и стила на снимане на въпросния видеоператор и ще добиете представа за крайния продукт.
«
Последна редакция: януари 09, 2012, 19:28:06 от gucci
»
Активен
juliet
Любопитен
Публикации: 34
«
Отговор #84 -:
януари 09, 2012, 19:38:24 »
Аз имам един въпрос. Вече на няколко места виждам съвет да се изгледат няколко филма на съответния видеооператор. Някой от вас искал ли е при среща оператора да му предостави свои филми и съответно получавали ли сте? И другия въпрос - след сватбата вашият оператор искал ли е разрешение да предоставя филма от вашата сватба на свои проекто-клиенти?
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #85 -:
януари 09, 2012, 19:40:58 »
juliet аз съм искала и са ми предоставяли такива филми да гледам.Не са ми искали позволението да го дават на други хора.Но аз не бих имала нищо против-няма нещо което да ме притеснява.Може би ако те притеснява,просто трябва да говориш ,че не желаеш да се разпространява филма ви.Според мен ще се съобрази с желанието ви.
Активен
theone
Професор
«
Отговор #86 -:
януари 09, 2012, 19:51:43 »
аз също съм искала и са ми давали. дали са имали разрешение не знам, редно е да са имали. аз със сигурност ще подчертая, че не съм съгласна
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #87 -:
януари 09, 2012, 20:01:58 »
gucci , много добре разбирам какво иска да каже Делийски. Нека не забравяме ,че аз съм представител на една една друга професия и бизнес различна от фотографията. И не за това е моето възмущение и моите коментари. Целта ми е ясно да разграничаваме професионализма от занаятчийството. Нещата от работата и живота не са само пари.
Телевизионният продукт е в следствие на екипната работа на n-брой професионалисти. Фотографският продукт е в следствие предимно на индивидуалната работа на един професионалист. Разликата между двата продукта е огромна - от създаването до консумирането му като зрители. Изключително трудно е да владееш възможността да твориш и създаваш двата продукта. Именно за това добрите фотографи работят само в областта на фотографията, а добрите оператори в областта на сватбения филм. От технологична гледна точка телевизията е стократно по-сложна система от фотографията. Обединяват се техника и технологии на визуализацията, звука, осветлението и ред други неща в зависимост от характера на крайния продукт.
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #88 -:
януари 09, 2012, 20:21:56 »
Pachoran аз честно да си призная не разбирам защо си така ревностен защитник.Тука не говорим за телевизионни продукти ,а за сватбено видеозаснемане.Аз на сватбата си не исках репортаж,нито предаване или филм.Аз исках някой да заснеме качествено и пълно и с усет моята сватба.Всеки има различни критерии за професионализъм и занаятчийство.Просто има разлика между видовете видеозаснемане,както и видовете фотография.Просто се чудя защо се сравняват фото и видео заснемането.Всяко то тях си има своята сложност,своята индивидуалност и талант.Защо трябва да се сравняват не разбирам.Няма нужда от изтъкване.
Нека да сме полезни,без да бъдем прекалено критични или поучителни с бъдещите булки.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #89 -:
януари 09, 2012, 20:43:33 »
Цитат на: juliet в януари 09, 2012, 19:38:24
Аз имам един въпрос. Вече на няколко места виждам съвет да се изгледат няколко филма на съответния видеооператор. Някой от вас искал ли е при среща оператора да му предостави свои филми и съответно получавали ли сте? И другия въпрос - след сватбата вашият оператор искал ли е разрешение да предоставя филма от вашата сватба на свои проекто-клиенти?
Аз дават филми, тоест не давам, гледат се при мене в офиса ми. За 1 час може да се види достатъчно, почти цял филм. Относно разрешението. Не е нужно да се иска. По закон авторското право е на оператора, респективно фотографа. Когато някой помоли, винаги е бил уважен. Не показвам неговата сватба. Това е мое решение. Някой може и да не желае да го уважи, трябва да платите за авторското право и по този начин да му забраните. Мен обаче такива молби не ме притесняват, имам над 200 сватби архивирани. Такива молби получавам не повече от 2 на година.
Активен
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...