Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 27, 2024, 14:18:52
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Видеооператори
Страници:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Видеооператори (Прочетена 206837 пъти)
Pachoran
Сватбен ШАМАН
Отг: Видеооператори
«
Отговор #240 -:
май 29, 2012, 21:58:34 »
Ще си позволя като човек , който 20 години упражнява професията сватбен оператор да има едно нормално и толерантно поведение от страна на клиенти и професионалисти !
«
Последна редакция: май 29, 2012, 22:00:59 от Pachoran
»
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #241 -:
май 30, 2012, 11:56:29 »
И след този антракт, в който всеки се полигави давам възможност за свободна дискусия по следния въпрос. Преди това обаче искам да отбележа следния факт. Технологическият скок във времето, в което снимките не се копират на хартиен носител , а на всякакъв вид електронна памет, доведе до рязък спад на оборотите във фотостудията. За да оцелеят, те започнаха да продават стоки и услуги, които до скоро изобщо нямаха място на рафтовете и ценоразписите. Икономическата криза предизвикана от банковите институции и застрахователни компании допринесоха допълнително за задълбочаване на проблема в бизнеса на фотостудията. За да излязат от ситуацията фотографското съсловие, по-голяма част от тях, се хвърли да упражнява дейност , която е далече от фотографията, а именно телевизията, в частност видеото. Тук обаче те се сблъскаха с няколко проблема, които няма да дискутирам, а ще наблегна на един от тях - изключително високата цена на телевизионното оборудване. Тази цена в сравнение с фотографското оборудване е няколкократно по-висока. За да успеят някак си да заобиколят професионалната техника фотографите започнаха да снимат видео с фотоапарати. Производителите моментално се ориентираха и предложиха оборудване. И така в световен мащаб започна едно изкривено от технологична точка заснемане на различни тв форми, които са непредназначени за професионалната телевизия. Не знам до колко от бъдещите младоженци са запознати с този проблем, но като гледам до 1 година занаятчийската гилдия ще се ориентира към тази технология. Проблемът е обаче друг . Тази технология крие много негативи, които масовият потребител загърбва. Та въпросът ми е до каква степен ще сте съгласни сватбеният филм да бъде сниман от фотограф с фотоапарат. Как приемате този факт, при положение, че в този случай нямаме нормално варио, прецизен фокус, прецизна бленда, прецизна цветна температура. Аз знам лечението на проблема - 3 D технологията, която пак ще върне фотографите на мястото им. Но очаквам една сериозна дискусия от младоженци и професионалисти знаещи за този проблем.
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #242 -:
май 30, 2012, 12:42:22 »
Темата е по почистена.Ако темата продължава да се пълни с
и заяждания,скандали и т.н. ще бъде заключена.Ако не можете да комуникирате културно и да водите културно дискусия или да си сдържате нервите значи няма нужда от това темата да е отключена.
Моля не влизайте в дискусии ,в които си изпускате нервите и после пишете на Модератора да изтрие нещата.
Всеки който си позволи да използва обидни квалификации независимо колко мнения има и да е рекламодатор ще получава БАН за 15 дни.
Компромиси няма да има.Нито за булки нито за професионалисти!!!!!
Активен
Slavi_DVArt
Новак
«
Отговор #243 -:
май 30, 2012, 12:42:59 »
Това според мен не е проблем а предизвикателство.
Снимането с SLR също не е толкова евтино колкото може би изглежда.
-от ръка не може да се снима
-звук трябва да се пише отделно
-с по малко от два SLR е лудост да се снима
-за да се направи както трябва, обективите също са от огромно значение
дотук не говорим за нищо евтино
-фотографа може да има техниката и да заснеме няколко сцени, но не мисля че може да направи филм с начина си на мислене/фоторафско/, видеото е изкуството на движението не на момента
-много по лесно се снима от един човек/видеооператор/ екипа е друга вода не е за подценяване
Филма се превръща във филм с предварителна разкадровка и подготовка, запис на качествен звук и правилен монтаж.
3-D технологията ? масово все още се поръчва DVD за каква технология говорим.
Почти като подарък давам комплект в AVCHD защото труда ми отива на вятъра и снимане и монтаж и техника и накрая като се пусне на 42" та и по големи телевизори какво се случва с нашата работа и изписани от сенки и торбички очи.
СПИРАМ макар да има още много за казване.
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #244 -:
май 30, 2012, 12:44:15 »
Pachoran темата,която си започнал за мен е абсолютно безиинтересна.Тя е по подходяща може би за професионален форум за видеооператори.Не мисля ,че булките се интересуват от тези неща.Но може и да греша.Само моля да не навлизате сега с колегите ти в спорове подходящи за други форуми.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #245 -:
май 30, 2012, 13:32:25 »
Темата на пръв поглед е безинтересна за българския потребител, но интересува живо европейския / и руския /. Именно интересът на младоженците накара бързо, почти експресно преоборудване на почти всички оператори / най-често фотографи / примерно в Испания. Много пъти съм си задавал въпроса, защо бъдещите младоженци във всяка западноевропейска страна знаят какво искат и знаят къде да го намерят. А българският потребител в лицето на младоженците защо не се интересува от тези процеси ? Защо като плаща определена сума не се интересува за какво си дава парите, актуално ли е като технология.... ? Изправени сме пред поредния български парадокс - испанците по села и паланки се интересуват да ли сватбата ще им се снима с фотоапарат или тв камера, а българските младоженци наблягат на други звена -хапване, пийван, екскурзийка, количка .....Въпрос на вкус, манталитет и интелект е тази разлика, която по този въпрос е просто убийствена. Какви са причините да се различаваме от десетки европейски нации ?
В един момент, когато виждаш как по-голяма част от европейските младоженци имат едно поведение, а само едни /българските, нашите / и малка бройка страни като Македония, Албания, Босна и Херциговина ...- имат абсолютно коренно различно поведение си правиш едни лоши заключения, които няма публично да напиша. И в крайна сметка защо ? Вече наистина си мисля, че сватбата като събитие в България е основно средство за набиране на капитал от страна на младоженците или начин на спестяване .
«
Последна редакция: май 30, 2012, 13:52:09 от Pachoran
»
Активен
ivailogeorgiev
Ентусиаст
«
Отговор #246 -:
май 30, 2012, 15:34:37 »
Не смятам ,че темата на Pachoran е безинтересна изхождайки от това ,че колкото и да е интересен форума присъствието на булки и младоженци е с "затихващ" характер както напоследък се коментират нещата след земетресенията разбирайте след сватбите .По константни са изявите на част от професионалистите и нетолкова професионалисти в бранша .Не твърдя ,че няма интерес към форума след сватбеният ден от младоженци но в основни линии по рядко се влиза ........
Темата повдигната е интересна за бъдещите младоженци ,защото поне ще им даде повод ако желаят да потърсят да прочетат и поразмислят върху така нахвърляни мнения и направят сами за себе си какво търсят ,какво желаят да получат ,и къде да си поръчат съответната услуга .
Но накратко -няма и да стане DLSR апаратите да изместят телевизионните камери и да се намесят в телевизионното производство както и филмовото производство.
Те ще си останат като избор пред професионалистите за по кратки форми и по нискобюджетни продукции.
Имаме повод само да си мечтаем поне в близко бъдеще до 10 години -технологиите и начина на правене на нещата като на запад да навлезнат и се утвърдят масово в България при отразяването на сватбените тържества .Има и ще има отделни проблясъци -но кажете какъв е смисъла да произведаш продукт макар и много качествен в отделни бройки на бутикови цени вместо да се насочиш към конвейнерно производство на по достъпни неща за клиентите ,защото самите клиенти не са готови да потребяват такива услуги -ЗАЩО ???? ами защото поведенческата култура на потребителя се формира с години и носи белезите повече на миналото отколкото на съвременните тенденции ...
За какво става дума -влизат клиенти в офиса които търсят начина на направа на филма примерно на абитуриента или сватбата на детето им ако случайно доидат до офиса с младоженците -те търсят и питат за неща вече отживелици като начин на снимане като монтаж и прочие ...
Разбираемо е -колко пъти една двоика може да стане клиент на услугата видеозаснемане
ами сватба,изписване на бебе,кръщавка и аб.балове на децата а и някоя годишнина ако решат ....
Та изхождайки от горното говориме ,и за липса на съответната "Култура" в нашите потребители в областа на видеоуслугите .....
Как да коментираме нещата -отправена съсвсем разумна направо "смешна-ниска" оферта за видео ФУЛ Хайдефинишън и полученият отговор от младоженеца ,че тои няма как да даде примерно 550 лева защото за тези пари би си купил цяяяяяяяла видеокамера -видял ги в магазините на промоция....
Иначе друга тема -ами българина или българският народ си се различава доста от останалите населяващи нашият континет и изобщо светът ...........
От детството ми извират спомени как на типично "НАРОДНА" "БЪЛГАРСКА" СВАТБА /все пак живея в София но родителите ми не са родени и живяли на жълтите павета/ ....Та на тези сватби баби и дядовци развързват кърпички със скатани парички за сватбата на внучето и то добри суми в хиляди от онези комунистически пари -изводът може да се твърди ,че сватбите в миналото са правени с цел всички да помогнат на младата двоика да укрепне финансово ,да си купи жилище,кола и прочие ....
Оф носталгия новак в видеозаснемане търча преди почти 20 години по една сватба с камерката и родителите на булката карат цял камион мебели за "зестра" .......
Все пак да си признаем ,че ако не сега поне сме го правили правят сега и "Големите" както ги наричам -тоест приемат по 6 и повече анганжимента за уикенд и какво .....
Ако го правят съвременно с по две и повече камери утвърдено отдавна като стандарт на запад -ако изобщо имат налична тази техника и персонал на заплата и го правят на средни цени за нашият стандарт изобщо не говорим за международният то ги обявявам за луди ...
Защо изобщо са инвестирали в покупката на 20 и повече камери и са наели много персонал на заплата ако са имали тези пари да не са и почвали бизнес изобщо да си живеят от лихвите само .....
При население колкото населението на един голям западен град.
При брой сватби изобщо в страната за година колкото една стотна и по малко дори от някоя средна западна държава -за какъв бизнес местен национален говорим от бранша за какви стандарти и прочие...
«
Последна редакция: май 30, 2012, 15:47:55 от ivailogeorgiev
»
Активен
flyin
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #247 -:
май 31, 2012, 18:21:41 »
http://vimeo.com/39389076
Слагам това клипче като пример какво ми се иска да има като продукт на българския пазар. Ясно, че една голяма част от красотата на този сватбен ден е в детайлите, в красивите хора и прекрасното място, но и начинът на заснемане, музиката, всичко е просто невероятно, красиво и с внимание заснето и монтирано.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #248 -:
май 31, 2012, 18:57:09 »
Има го, кой каза че няма? БГ пазара е част от европейския. Търсиш в Европа, поръчваш ......... има. И няма да си първата, да ти кажа. Робърт Баласко е снимал у нас, на 3 Юни една булка ще бъде снимана от екипа на Дедков продакшънс за много прилична сума и ще има подобен филм. Според нашите си сватбени условия обаче. Ето ви линкче от Дедков, от Украйна са, близко е, цените народни! Аз съм им официален представител за наше село, който иска да пише на лично.
https://vimeo.com/38727258
Активен
ivailogeorgiev
Ентусиаст
«
Отговор #249 -:
май 31, 2012, 20:30:43 »
Впечатляващо....
Иначе вижте тук
http://dedkoff.com/service/
-това е ценовият лист
какво говориме по 100 $ на час минимална ставка за оператор само ..
Краен продукт ??? часа престои оператора колко за монтаж и прочие и какво като сума -все си мисля,че крайната цена е впечатляваща сума но клиентите му явно не мърморят ,че с въпросната сума може да се купи еди какво си ....При нас в България обратното -казваш сума примерно 400 $ за всичко заснемане и монтаж в HD получаваш отговор младоженеца няма да даде тия пари защото може с тях да си купи ..... Препоръка мили младоженци не си хабете парите за наемане на професионални оператори или фотографи -минете през Техномаркет и си купете едно фотоапаратче връчете го в ръцете на свои приятел с един куршум два заека -хем си имате фотоапаратче хем снимки или видео от сватбата ....
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #250 -:
май 31, 2012, 21:20:30 »
Мисля, че младоженците и професионалистите се увличат по гледането на сватбени филми в повечко от необходимото. Няма абсолютно нищо впечатляващо, съвсем стандартно нещо като технология на заснемане, твърде нескопосно обаче като реализация с много грешки. За сверка - отворете два три учебника от ВИТИЗ или Сорбоната. Относно цената , нормална е за това, което гледаме и в български условия може да е в пъти по-ниска. 2 000 евро и имате много по-добър продукт от наблюдаваните. Има ли някой, който е готов да плати тази сума ?
Активен
Slavi_DVArt
Новак
«
Отговор #251 -:
май 31, 2012, 23:26:22 »
Започвах и спирах да пиша няколко пъти.
Но не мога да остана безучастен.
Продукта е трейлър и няма как да бъде сравнен по емоционалност, въздействие, продължителност и идея
с клип от събитието какъвто масово се предлага до момента защото е по-желан от клиентите.
Трейлър е загатване на събитията, подтикване към желание за гледане на филма, в повечето случай с кадри неизползвани във филма.
Каква е идеята на клипа, да се събере есенцията от филма в 5-10 мин/ макс това което струва много пари и се счита за филм но 30-40 мин. в другият стандарт ние правим в 5 мин което е много по трудно и то от една камера.
Смисъла да се направи трейлер към 3-часов филм е нулев поне за мен.
Представете си ситуацията в която ви идват на гости след сватбата кумовете, роднини, приятели, комшии и прочие. Гледали са трейлъра в интернет или вие им го пускате да го гледат. Какво се случва?
Идеята на трейлъра - искат да гледат филма! Добре, пускаме 3 часа видео и никои не го гледа, не е ли глупаво?
Идеята на клипа, идват ви на гости тези хора и им пускате есенцията от събитието- клипа, а не 3ч. видео. Или пък имат възможност да го гледат в интернет.
Правилното според мен.
Трейлър в интернет, както се прави по света не само за сватби а за всякакви събития и филми.
И филм, но селектиран от вас младоженците, от така нереченият филм предлаган в момента се избират 30 до 40 мин. които да покриват очакването от трейлъра.
Не
20 минути хора пред младоженеца кума и булката/което също е селектирано, но още при снимането/
20 минути бутане плащане и взимане на булката /операторска селекция/
20 минути ритуална зала и поздравления с влизането излизането /операторска селекция/
20 минути църква с влизането и излизането, отново - /операторска селекция/ дай боже да не е 40 мин.
до тук 80 мин. остават още 100 за ресторанта.
10 мин. посрещане
5 мин. реч на кума
5 мин. първи танц
3 мин. танц кумове
3 мин. танц родители
5 мин Бяла роза
отегчих се само докато го пиша, но остават още 80 минути, много нали -да ама не
разчупване на погачата -5 мин.
поздравления с кумовете и родителите - 5мин.
уникалните поздравления с гостите - неопределено/20-30-40-50-60мин./ аз не го снимам
игри всякакви:
кумско пиле
обувки
балони
бутилки
и какво ли още не - неопределено
Пий куме пий -5мин
хвърляне на букета 5 - 10 мин
жартиер - 5-10 мин.
торта - 10 - 30 мин.
за танци май не остана време, но все пак снимаме и доста танци.
ПОМИСЛЕТЕ ПРЕДИ ТОВА ЗА ТЕЗИ НЕЩА!
Снимаме ги да ОК!
НО помислете какво искате да гледате след това.
Може да съм досадил с това но това са около 90% от сватбите ми до миналата година.
За щастие нещата се променят, бавно но се променят, разбираемо е финансовото положение и невъзможността да имаме всичко което желаем, но е въпрос на приоритети в живота кое е важно и кое не, ако е да е, или да ви снима комшията пък каквото излезе.
Цените в България са ниски за качеството което се предлага в повечето случай, и това не е случайно както вие така и ние се опитваме да преживяваме с професията си, и поемаме ангажименти с минимална печалба само за да не сме без работа. Инвестираме едни хиляди пари за да се пазариме след това като на битака.
Хубаво е когато някои изпъкне и прави нещо ново и различно което се харесва но не за собствена сметка, така се прави един два пъти за реклама, но така не се преживява.
И аз искам нов мерцедес за 5000лв ама не ми дават и като отида в магазина не се пазаря за цената на яйцата и хляба.
В крайна смета помислете какво искате от сватбения си филм, архив или хубав спомен.
Активен
dixie
Сватбар
«
Отговор #252 -:
юни 01, 2012, 00:11:52 »
Слави , много подробно и точно написано! Определено ме накара да седна и да се замисля
Активен
ivailogeorgiev
Ентусиаст
«
Отговор #253 -:
юни 01, 2012, 00:23:03 »
Преглеждам чужди сайтове ,видове услуги какво включват каква продължителност.....
Поглеждам назад в миналото -VHS камери ,касети предимно 180 мин.Не че не е имало други дължини но масово бяха 3 часови -спомени дълго търсене и обикаляне преди 13-15 години за да се намери 60мин касета и прочие.
Извода ФЕНОМЕНА -Сватбено видео 3 часа /180мин/ си е изцяло наш български Патент ....
Може и да греша ....
Та нагласата на клиента за 3 часа видео си идва още от т.нар. "миналият век" утвърден от първите колеги видеооператори още от 80 и 90 те години ....
По горе в мои пост говорих и за "култура" на разбиране и търсене на предлаганите видеоуслуги.....
Да ние изобщо като клиенти на каквато и да е стока бързо се нагаждаме към новите тенденции -Примерно да вземем т.нар. пазар на черна техника -какво всички знаем бума на веригите Технополис,Техномаркет и др кога се появиха ,всички знаем как се промениха ТВ приемниците и колко бързо все нови и нови модели с нови технологии навлизат да се стигне до наши дни с ПЛАЗМИТЕ и прочие..
Вина имаме и ние професионалистите ,че не помагаме,налагаме,новите тенденции в европейски и световен мащаб в сватбеното видеозаснемане и краен продукт ......
Клиента това търси"обременен" от милите спомени за семейното кино на VHS касети -свабата на сестр ми ,брат ми защо не и на родителите ако се пази носителя ,аб.балове на братовчедите и прочие и прочие .....
Слави точно и ясно е описал с разшрифовка в основни линии какво къде колко дълго се снима монтира
и се очаква от клиента....
Питам ЗАЩО след като толкова години се ползват носители DVD повечето еднослоини по малко двуслоини защо не се премина към стандарт видео примерно 60-90 мин или крайно 90-110 минути а още предлагаме снимаме монтираме "стандарта" 3 часа ....
Защо първо клиентите питат - колко часа????
Смях на много места рекламирайки се пиша стандартно -престои на оператора до 11 часа
Поне 3 клиента разбират, че аз действително стоя до 23.00 часът вечерта и след това ще искам доплащане и изрично се губи време да обяснявам ,че това са АСТРОНОМИЧЕСКИ ЧАСА .....
Тръгва вятъра на промяната -дано да е за добро ....Като започнем от налагането на нови стандарти ,до изрично спазване на утвърдени етични норми в бранша .........
Но истинска "етика" .....
Активен
Christy
Сватбен ГУРУ
Публикации: 758
«
Отговор #254 -:
юни 01, 2012, 06:28:57 »
пп - нашият филм е дълъг действително, 4 часа. Но пък има всичко - най-дългата част е в ресторанта, като там е страшно забавен филма, няма ги наздравиците с гостите. Но нямаше как да отрежем всичко останало, защото първо е хубаво да си го имаме, второ едни го гледат едни не (имам предвид например църквата, поздравите след гражданското... ние ги превъртяхме първия път, защото нямахме търпение да гледаме ресторанта, но другите които искаха да го гледат не дадоха и дума да го превъртим, така че няма как да отрежеш почти всичко до забавната част - тези неща все пак са голяма част от сватбата ви, а дали са по-мудни или не какво да се прави
) А и мисля, че до тук е показателно, че всички гледали филма са го гледали целият - пак казвам 4 часа и останаха повече предоволни, сега се мята едно записване, че искат пак да го гледат! Какво по-добро доказателство от това, че филмът се е получил, а не е поредния сватбен филм, които се гледа един път и после като пораснат децата да видят мама и тате как се женят
«
Последна редакция: юни 01, 2012, 08:09:30 от gucci
»
Активен
Страници:
1
...
15
16
[
17
]