Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 15, 2024, 18:00:14
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Църковен брак - 4
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Църковен брак - 4 (Прочетена 156052 пъти)
menyanthe
Сватбен ГУРУ
Публикации: 564
Отг: Църковен брак - 4
«
Отговор #75 -:
октомври 23, 2010, 10:16:50 »
За изключенията - понеже ние искахме да сключим църковен брак на 2 август (2008), което за нас беше много ключова и важна дата, дори съдбовна, ако мога така да се изразя. (при нас всичко се случва на 2-ро число, даже и бебето има голям шанс да се роди на 2 май
)
Та ни казаха, че такова нещо нямало да се приеме - не разбирам защо, все пак църквата е религия и би трябвало да се уважават такива "знаци" от съдбата (или дори от Бог, ако мога да се измъкна с това
), ама то вече всичко в църквата е материализирано, и въобще такива "съдбовни" неща нямат значение.
И казаха, че единствените изключения, които се приемат, са - булката е бременна (а уж и това е против каноните на църквата, ама карай), някой от преките роднини на младоженците е на смъртен одър или някой от младоженците или преките роднини е в чужбина и няма как да се организира по друго време, но за последното не било много сигурно. Което означава, че който и от тези варианти да се използва, това трябва да се обяви едва ли не непосредствено преди сватбата...
Поради тази причина, че тогава ни отказаха, още нямаме сключен църковен брак. Но дори и да сключваме такъв - отново ще е на второ число, може би 2012г.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #76 -:
ноември 03, 2010, 14:15:53 »
Скъпа menyanthe. Не всичко в църквата е материализирано,и по тази причина не са направили изключение за Вас. В противен случай щяха да Ви приемат "офертата". Тези дати и случайни съвпадения нямат никакво значение за църквата. Ако на Вас всичко Ви върви,то заслугата е на Бог, а не защото се е случило на определена дата. От доста време следя тази тенденция със съвпадението на датите и повярвай ми,няма никакво значение. Един от най големите напливи за сключване на брак и сватби беше 07,07,2007г. На същата тази дата и аз бях ангажиран. Но на долния етаж на сградата имаше друг ресторант и друга сватба която беше започнала от обяд. Един от сватбарите се качи на мотора на друг сватбар вероятно колега по маса. И се преби жестоко на 150 метра от ресторанта. Заби се в задницата на един джип управляван от мйка с малко дете на задната седалка. Беше тежко ранен а от мотора нищо не ставаше.Тази година на 10,10 2010 кумата припаднала в църквата и не могат да я свестят. Сватбата в ресторанта закъсня с около час и половина,а кумата дойде с някорко часа закънение,като си личеше че не е много адекватна. Дали пък това не е знак от Бог че не са важни датите и зодийте а ние Му дължим повече уважение?
На всички бъдещи сватбари желая успех в подготовката!!!
«
Последна редакция: ноември 03, 2010, 14:17:35 от AIVEN
»
Активен
menyanthe
Сватбен ГУРУ
Публикации: 564
«
Отговор #77 -:
ноември 03, 2010, 17:39:09 »
Е, добре, как ще обясниш това:
Запознаваме се 02.04.2002 (я, колко много двойки), той е роден на 02.12.1980, аз съм родена на 02.11.1985. А сега бебето е с термин 6 май, но както расте по-голямо, като нищо да се роди 4 дена по-рано на 2 май.
И по случайност (още от преди да се запознаем) и на двамата двойката ни е любимо число. А имаше и други двойки в живота ни, но в момента само за тези се сещам.
Докато при тези хора, за които ти говориш - дали 7-цата или 10-ката са били от някакво значение за тези хора от преди това? Или просто са си ги харесали, защото са 3 еднакви? Понеже по тази логика вместо 02.08.2008, ние трябваше да изберем 08/08/08, нали така? Не че това нещо щеше да промени по отношение на църковния брак, тъй като постите са от 01.08 до 15.08 включително.
Но все пак в Библията уж се говори за разни предзнаменования, за разни пророчества и не знам си какво още, но когато има нещо такова в живота на един човек - нее, тогава не може.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #78 -:
ноември 08, 2010, 13:05:51 »
Това което за което пишеш е напълно нормално нещо. В живота на човек има толкова много дати че е съвсем нормално да има някакво ЧАСТИЧНО съвпадение както е при теб. Даже ако няма такова ще е по-странно.И колкото повече дати добавяш толкова повече съвпадения може да има. Не виждам какво значение може да има това кога сте се запознали. Ако искаш добави и датата на първата целувка,на първия полов акт,и.т.н. Извън тези неща виждам че съвпада само една двойка в рожденната дата,това че и двамата сте родени на 2-ри. Но нито месеца,нито годината съвпадат. Въобще човек ако се замисли може да си измисли хилади причини за това дали му върви или не. Поредни цифри,съвпадения,дори липсата на такива. Както е при мен. Аз съм женен и имам 3 (три)
деца родени на различни дати,и на пръв поглед няма никакви съвпадения в нашето семейство. Значили това че ми върви на дати които не се повтарят или дублират с други такива от нашия семеен живот? Трябва ли да планирам златна или сребърна сватба на дата в която няма никакви съвпадения само защото и до сега нее имало такива? Повярвай в това, че е по-добре да спазиш постите и позволените дати за венчание,отколкото да спазиш някаква дата за която няма никаква гаранция че ще ти донесе щастие. Успех
«
Последна редакция: ноември 08, 2010, 13:19:08 от AIVEN
»
Активен
Myriam
Регистриран
Публикации: 1
«
Отговор #79 -:
ноември 09, 2010, 15:02:07 »
хахаах, колко парадоксално - може ли да искаш да сключиш брак пред Бог, което означаваш, че вярваш в него, и да вярваш в същото време в глупости като числа, съвпадения на дати
преди да влезете в църквата, отворете за малко Библията и попрочетете, за да сте сигурни от къде идват тези знаци, защото не само Бог праща
Активен
BulkaBeglec
Регистриран
Публикации: 4
«
Отговор #80 -:
ноември 10, 2010, 00:38:29 »
Църковния брак си е нещо невероятно, но е малко отживелица вече
по една или друга причина...
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883
«
Отговор #81 -:
ноември 10, 2010, 02:58:30 »
Цитат на: BulkaBeglec в ноември 10, 2010, 00:38:29
Църковния брак си е нещо невероятно, но е малко отживелица вече
по една или друга причина...
Интересни са ми и едната и другата причина...
Активен
katqsl
Ентусиаст
Публикации: 61
«
Отговор #82 -:
ноември 10, 2010, 09:44:34 »
На мен пък ми е чудно как може църковният брак да бъде нещо модерно или пък отживелица
...за мен е въпрос на вяра и вътрешно усещане, а не на модни тенденции.
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023
«
Отговор #83 -:
ноември 10, 2010, 11:18:49 »
katqsl,
Добавям, че имаше време, когато църковният брак беше и забранен!
. Съгласна съм, че това трябва да е въпрос на вътрешно усещане!
Била съм на доста църковни бракове като гостенка и никога не съм се заслушвала в думите на отеца. Скоро обаче попаднах случайно на едно бракосъчетание - бях в църквата и си мислех за мои неща, когато започна церемонията. Едно от малките шаферчета все тичаше и се въртеше и накрая реши да дойде при мен. Гушнах го и му предложих да слушаме и гледаме заедно какво става в момента, та дано се "кротне". Думите на отеца ме хвърлиха в недоумение, защото той каза на младоженеца /много младо и много усмихнато момче/:".....
откажи се
от своите родители и създай свой дом". То хубаво, ама да излезе от устата на свят човек
. На всичко отгоре го повтори два пъти, съвсем правилно съм го била чула! Реакция никаква, нито от младите, нито от сватбарите - добре, че никой не е схванал какво казва. Аз, както знаете, обичам да се справям със съответната литература
и видях, че думата е
откъсни се
, нещо много смислено, но пък съвсем различно. Та ви съветвам, слушайте и изпълнявайте избирателно!
Активен
stefanel
Сватбар
Публикации: 212
Не искам много,искам всичко :)
«
Отговор #84 -:
ноември 10, 2010, 12:35:47 »
Свекърва,трябвало е да изслушаш целия ритуал,за да разбереш смисъла
Казва се,че всеки от младоженците трябва да се отлепи от родителите си и да се прилепи към партнъора,за да се сформира ново семейство.И никога трети човек не трябва да се намесва между двамата,било близък или далечен.Имаше и заръки,въпреки че се откъсваме от родителите и поемаме по собствен път,да не ги забравяме и винаги да се отнасяме с признателност и благодарност към тях.Искам да ти кажа,че при нас родителите ни бяха много развълнувани от ритуала.Не виждам нещо лошо в него.Винаги идва момент,когато децата се откъсват от полите на мама и тати и поемат по собствен път.Това е напълно естествено.
Активен
katqsl
Ентусиаст
Публикации: 61
«
Отговор #85 -:
ноември 10, 2010, 12:55:40 »
Аз доколкото разбрах според svekarva проблемът е, че отчето е казал
откажи се
вместо
откъсни се
, тъй като смисълът на двете думи наистина е различен
Но пък и може да не съм разбрала правилно
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #86 -:
ноември 10, 2010, 13:15:40 »
Ха Ха Ха ...Свекито май се е засегнала...
По нататък отеца казва: Жената да се бои от мъжа си и да му се покорява така както на Господ, а мъжа да обича жена си така както себеси.... и двамата ще станат една плът.
Когато се слуша внимателно всичко което отеца казва,тогава смисълат е ясен. Има се в предвид че жената ще се отдели от родителите и ще се прилепи към мъжа си. Дали е казал отдели , откъсне или откаже, мисля че не е съществено за човек който е схванал смисъла. Но ако не слушаш внимателно и чуеш само откъс от цялата реч,то тогава лесно можеш да извадиш нещо от контекста и да се зачудиш.- какво ли иска да каже отеца? И накрая,всичко което става във църквата не е случайно,нито дума,нито запетайка дори. Ако отеца е казал нещо на което някой са обърнали внимание а други не.То тогава това се отнася за тях. ????????
«
Последна редакция: ноември 10, 2010, 13:24:10 от AIVEN
»
Активен
svekarva
«
Отговор #87 -:
ноември 10, 2010, 14:17:27 »
Да, в случая има два проблема:1. Човек не може бъде съветван да се
откаже
от родителите си, може да се откъсне, за да създаде свой дом- отчето трябва да вниква в смисъла на думите, които казва!
2. Никой не слуша и не се мъчи да разбере какво се говори /нямаше никаква реакция от страна на присъстващите/ - защо се прави тогава църковен брак!
За разлика от Aven, аз се изказвам, след като съм чула, прочела и
разбрала
, за какво става въпрос.
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #88 -:
ноември 10, 2010, 14:26:13 »
Понякога не е много добре да слушате какво пее попа. На една сватба едва не изпопадахме от смях. Спомням си само: "....има 7 сина, за вас ще са само трима..." :funny:и все в този стил бяха. Но поне му се разбираше. Има и такива попове, на които колкото и да се мъчиш, не можеш да разбереш и дума.
Активен
svekarva
«
Отговор #89 -:
ноември 10, 2010, 15:01:46 »
По отношение на разбирането - Един доста подпийнал отец заплиташе " И Светаго Духа....", та се чуваше само "та го духа" и всички се заливаха от смях, а на булката и текнаха сълзи от стискане да не избухне в кикот. Аз съм източно православна, но шапка свалям на проповедите на католическите свещеници, обясняват и разясняват всичко.
Активен
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...