Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 12, 2024, 20:07:54
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Църковен брак - 4
Страници: [
1
]
2
3
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Църковен брак - 4 (Прочетена 155804 пъти)
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙
ヅ
Leader
·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·
Църковен брак - 4
«
-:
юли 18, 2010, 17:33:55 »
Предишната тема
Активен
posum
Сватбен ГУРУ
Отг: Църковен брак - 4
«
Отговор #1 -:
юли 21, 2010, 18:30:38 »
Най-вероятно ние няма да имаме църковен брак. Но това не ми пречи да надничам в темата.
Активен
Trubadura
Ентусиаст
«
Отговор #2 -:
юли 21, 2010, 22:34:28 »
да споделя особеностите и за нашия църковен брак:
първата ситуация беше като разбрахме, че кумата не е кръстена - с кума живеят заедно, имат си детенце и не са се женили ...
втората ситуация беше като тя сподели макар и притеснена, че не й е присърце да се кръщава ...
е, говорихме с единия от поповете, дето ще ни посвещават, и той през смях каза, че на сила няма да караме никого да се кръщава - така и така след като кумувете не били официално семейство в книгата ще се запише името само на единия - кръстения кум; кумата ни милата ще си бъде там и ако има желание ще изпълнява ролятя си, но името й няма да бъде записано ... всички сме щастливи
явно наистина е необходимо всички въпроси да се обсъдят с поповете, за да няма кофти случки, а очевидно, че има и решения на изглеждащо неразрешими ситуации
не успях да се ориентирам - житото, бонбонките и стотинките трябва ли да си ги направя на късметчета или се хвърлят в насипно състояние? знам, че мога да си купя готови, но готовите не са ли за след гражданския брак?
Активен
OscarWilde
Регистриран
«
Отговор #3 -:
юли 29, 2010, 12:02:43 »
Здравейте!
След като вече 3ти ден не можем да се справим с изчисленията и хилядите правила на църквата, бих искал да попитам кога е позволено да се прави църковен брак през март 2011? Първоначално правихме планове за 12.03.2011, но по мои изчисления, тази дата се пада м/у 1 и 2ра седмица от Сирни Заговезни. т.е. не е позволено да се сключва църковен брак. От друга страна, 05.03.2011 е съботата преди началото на Сирни Заговезни и май пак не е позволено да се сключва църковен брак. Намеирх и някакви други информации в които се споменава, че църковен брак е възможен едва ли не само в Понеделник и Вторник.
Та... някой да може да ми каже кога е възможно да сключим църковен брак от съответните 3 дати (ако въобще е възможно) - 12.03.2011, 05.03.2011, 26.02.2011. Датите след 12.03 ги изключвам тотално, тъй като съм 100% че вече са в Сирни Заговезни.
Благодаря предварително!
Активен
roxanne
Професор
Публикации: 329
«
Отговор #4 -:
юли 29, 2010, 12:26:23 »
Oscar Wilde
, ако се зачетеш в темата, ще видиш, че като всичко в тази страна, май и всяка църква в България си има собствени правила. Най-добре си харесайте с бъдещата ти съпруга някоя църква и попитайте намясто. Каквото и да ти кажем тук, рискувате да се окаже грешно за църквата, която сте избрали. Така че за да ви е мирна главата, най-добре си питайте там.
Trubadura
, предполагам и без жито за хвърляне ще ви оженят
. От моите посещения на сватби съм забелязала, че на някои има само късметчета, а на други - и насипно жито, объркано с бонбонки и монети. Редът обаче (кое след кое се хвърля), така и не можах да запомня. За нашата сватба реших да има и двете, като след гражданското хвърляме насипните неща, а след църквата - късметчетата. Така по ми харесва, защото пред гражданското е по-тясно и грозно, а пред църквата има красиви стъпала и някак повече място, по-удобно ще е за всички да си "преследват" късметчетата. Е, за всички, освен за гълъбите пред църквата, за които няма да има гощавка
, но тъй не са канени на сватбата, няма да ги мисля
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
яхнала метлата
«
Отговор #5 -:
юли 29, 2010, 13:07:26 »
Oscar Wilde
по канон би трябвало сватби да се сключват всеки ден извън пости и след 18 часа в събота, защото съботата в православния календар е денят на починалите.Сирни Заговезни отбелязват началото на Великденските пости и зависят точно от това кога се пада Велик ден.Но както ти е казала
roxanne
отидете в църквата в която сте решили да се венчаете и питайте попа той ще ви каже как е прието при тях.Защото във всеки регион в страната се спазват различни неща.
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
Публикации: 908
«
Отговор #6 -:
юли 29, 2010, 18:07:34 »
Аз да споделя
, че вече ни се реши проблема с кумувете, питахме попа във Велико Търново и той каза не може, край, все едно аз да си кръстя детето, защото кумът става духовен баща и не е позволено. Явно попът от Русе не е наясно с каноните.
Ще ме извинят гражданите на Велико Търново, обаче много от хората с които се срещахме не си знаят работата. Не казвам, че всички са такива или може би не искат хора от други градове да се венчаят там. Първо имахме проблем с госпожата от гражданския, после жената в църквата, която си продава свещички все едно искаше да ни изгони оттам. Не й се обясняваше нищо. Дразни се, че я питам разни неща по повод църковния брак. Годеникът ми даже я попита нея първо дали може да са ни кумуве, тези на които ще кумува и тя казва да, и вади черковния календар и почва да чете при кои случаи не може, но все едно ни държеше тон. Аз много се издразних, засщото бях сигурна, че не е така и се дръпнах настрани, че все пак бях в черквата и не исках да ми идват груби думи на устата. След това казах на моя годеник (той много искаше неговият приятел да ни е кум от деца са заедно и сега се чудим кои ще са, затова и бързо се съгласи с нея), че трябва да питаме попа, а не жената, която продава свещи и насреща ни той. Попитахме го и както и при другия поп и той веднага се сепна и каза, не, не може, абсурд е това. И така .
Може би просто хората са си такива, а не гражданите на града, затова не го приемайте лично. Попаднали сме на такива.
Активен
evane
Ентусиаст
Публикации: 145
«
Отговор #7 -:
август 04, 2010, 08:45:25 »
момичета, откъде да си купя свещи за ритуала - съвсем обикновени, без брокати и украси? предпочитам тези, които се купуват от черквите - те се правят от св. Синод и миришат мн хубаво
, но са с парафин и се притеснявам за роклята и костюма ...
и още нещо - колко време е церемонията? 15 или 30 мин? оказа се, че между началото на ритуала и ресторанта имаме 1.30 мин, чудим се с какво да уплътним времето - не искам да правим фотосесия, а за друго не се сещам
«
Последна редакция: август 04, 2010, 09:05:52 от evane
»
Активен
Nina Style
Баш Майстор
www.ninabg.com
«
Отговор #8 -:
август 04, 2010, 10:55:08 »
Цитат на: evane в август 04, 2010, 08:45:25
момичета, откъде да си купя свещи за ритуала - съвсем обикновени, без брокати и украси? предпочитам тези, които се купуват от черквите - те се правят от св. Синод и миришат мн хубаво
, но са с парафин и се притеснявам за роклята и костюма ...
и още нещо - колко време е церемонията? 15 или 30 мин? оказа се, че между началото на ритуала и ресторанта имаме 1.30 мин, чудим се с какво да уплътним времето - не искам да правим фотосесия, а за друго не се сещам
Повечето църкви имат съкратен ритуал . Във Всяка църква ритуала е различно времетраене ,както и цените на ритуала ! Свещи ритуални има във всеки сватбен магазин даже и в по големите магазини за 1 лев виждам ,че и там вече ги продават .
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #9 -:
август 04, 2010, 12:25:21 »
Цитат на: Trubadura в юли 21, 2010, 22:34:28
не успях да се ориентирам - житото, бонбонките и стотинките трябва ли да си ги направя на късметчета или се хвърлят в насипно състояние? знам, че мога да си купя готови, но готовите не са ли за след гражданския брак?
Няма никаква разлика м-у насипните и късметчетата и това, кога ще се хвърлят си преценявате вие. Както и дали ще са забъркани в купа, или ще са поотделно под формата на късметчета. На мен лично втория вариант ми харесва повече. Представи си това жито да ти се набие в сватбената прически - иди го изкарай после
Активен
Trubadura
Ентусиаст
«
Отговор #10 -:
август 04, 2010, 13:25:43 »
Цитат на: lionelsa в август 04, 2010, 12:25:21
...Представи си това жито да ти се набие в сватбената прически - иди го изкарай после
хахаха някъде четох, че се хвърля и цветен ориз - тогава мисля, че нямам нужда от специална прическа или поне от аксесоари - ще си имам житно-оризена прическа
съгласна съм с това, че е по-добре да се хвърлят късметчета, стига те да не са тежички до степен да представляват опасност, но пък някак по-приказно ми е с жито и монети в насипно състояние ... мерси за коментарите ви
. ще консултирам с младоженеца какво мисли и ще решим - това му е хубавото на днешната сватба, че можем както искаме да направим всичко
всъщност не успях да открия какъв е символът на житото, бонбонките и монетите, които се хвърлят - бракът ни да е плодороден, сладък, състоятелен????
а, защо ги хвърляме върху всички???
Активен
evane
Ентусиаст
Публикации: 145
«
Отговор #11 -:
август 04, 2010, 15:08:13 »
ами, кумата ги хвърля върху вас
на мен ми харесват снимките, на които фотографът е уловил движението на зрънцата, изглежда като дъжд, много нежно
но пък съм виждала и снимки с булка, която се е свила, ударена от късметчетата
тук е моментът да се замислиш дали кумата ти няма зъб за нещо
късметчетата ги събират дечицата и много им се радват
по моя въпрос (за свещите) да кажа - в JUMBO има съвсем обикновени, бели, 2лв струват, но са само 20см. една приятелка е питала в руската църква по колко се продават сватбените и са й казали 40лв?!
«
Последна редакция: август 04, 2010, 15:11:34 от evane
»
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #12 -:
август 04, 2010, 15:37:20 »
Цитат на: Trubadura в август 04, 2010, 13:25:43
всъщност не успях да открия какъв е символът на житото, бонбонките и монетите, които се хвърлят - бракът ни да е плодороден, сладък, състоятелен????
а, защо ги хвърляме върху всички???
ориз/жито - плодородие
бонбони-да е сладък
монета - да е богат
Който си вземе късметче един вид ще прихване късмета на младоженците.
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #13 -:
август 04, 2010, 15:38:59 »
evane,
както е казала и Нинка, ритуалите са съкратени, а и във всяка църква е различно. Вие в коя сте? Ако ритуалът е 20 мин. си сметни и 10-15 мин. закъснение от предишни сватби, много рядко няма закъснения. После 10-20 мин. снимки с роднини и приятели пред църквата. После евентуално ако имате уелкъм дринк в ресторанта можете да убиете още 30-40 минути. И някакво време още за придвижване от църквата до ресторанта и сте почти готови!
Активен
Trubadura
Ентусиаст
«
Отговор #14 -:
август 04, 2010, 19:42:27 »
Супер сте, момичета! Благодаря много,
lionelsa & evane
!
Досега съм си мислила, че кумата хвърля от наше име, а то е обратното - за нас!
Аз също ще си взема църковни свещи, тъй като останалите, които се предлагат по сватбените магазини, не са ми по вкуса. Не ме притеснява това, че са късички, а един от тримата попа, които ще ни венчаят, каза, че ако искаме можем да сплетем три свещи, за да изглеждат по-така.
Възможности - всякакви. Само ще си сложим панделките - основен елемент в цялостната украса, и ще вържем свещите с дълга бяла панделка.
Активен
Страници: [
1
]
2
3
...
30
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>