Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 18, 2025, 00:50:47
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
"Бременност,майчинство и закони - 4"
Страници:
1
...
26
27
[
28
]
29
30
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: "Бременност,майчинство и закони - 4" (Прочетена 231316 пъти)
beb4eto_na_me4o
Сватбен ГУРУ
Невероятно е да си родител....
Отг: "Бременност,майчинство и закони - 4"
«
Отговор #405 -:
октомври 14, 2011, 07:07:50 »
Аз бих искала да попитам нещо - казуса е свързан с близка приятелка и обещах да поразпитам.
Детето е на година и половина някъде, на нея й предстои раждане догодина. Т.е ще е излязла от майчинство, втората година ще е изтекла, но тя ще роди само два или три месеца след това. Какво майчинство ще взима през първата година на новото майчинство, при положение, че е работела преди излизането си в първото майчинство? Минимално ли? Изобщо, как ще бъде изчислено, на какъв доход? Благодаря предварително за отговорите!
Активен
mimi1809
Професор
Публикации: 481
«
Отговор #406 -:
октомври 14, 2011, 07:34:21 »
Ще бъде изчислено от осигурителния и нетния доход за 18 месеца преди месеца в който ще ползва болничен за 45 календарни дни преди раждането.
Активен
rosit@
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #407 -:
октомври 16, 2011, 14:30:03 »
Момичета,можете ли да ми кажете как стои въпроса с 45дневния болничен,при положение,че съм работила само 6 месеца и най-вече,че съм закъсняла с 10 дена за него?
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #408 -:
октомври 16, 2011, 22:22:08 »
Роси, това, че си закъсняла не е толкова голям проблем. За разлика от другите болнични, тези при раждане и бременност не е проблем и по-късно да ги издадат лекарите. Направо отивай и си го взимай.
Сега за шесте месеца. Сега работиш ли някъде? На документи разбира се. Ако си назначена се прави следното - носиш болничния и работодателя го отчита в НОИ както си му е реда, само че в една декларация, която винаги се попълва към него се пише датата, от която придобиваш право на обезщетение. За да имаш такова право трябва да си се осигурявала 12 месеца. След като имаш вече шест се смята кога ще станат 12 и от тогава НОИ ще започнат да ти изплащат обезщетение. Така се прави и с другите два болнични - втория е от болницата след раждането, а третия от личния лекар на детето за оставащите дни до 135 общо. След това ще подадеш декларация за ползване на майчинство до 410 дни.
През това време иди в Социални грижи и виж точно какви документи ще ти искат, защото мисля, че в такъв случай от тях ти се полага помощ преди раждането и след това месечна помощ докато не взимаш обезщетение. Със сигурност после за месечното майчинство искат писмото от НОИ за отказ за плащане на болничните, но друго не съм достатъчно запозната.
Това е накратко, ако имаш още въпроси, с радост ще ти отговоря. Пиши ми на ЛС или ЛС във FB. При всички положения според мен не се отказвай от правата си - и 240лв да са - минимума, защото не знам какво ще ти се получи като ти ги сметнат, все ще са ти от помощ за бебето.
Активен
rosit@
«
Отговор #409 -:
октомври 24, 2011, 17:50:49 »
Светли
много ти благодаря за бързия отговор!
В момента си се водя безработна и може би,поради тази причина доки ми каза,че нямам нужда от издаване на този 45дневен болничен.
Разбрах,че няма да имам право на 2годишно майчинство,а само на 1 година и то на социално майчинство в размер на 100лв.
Сега в четвъртък доки трябва да ми издаде медицинско удостоверение,че съм в бременна и в кой месец и с тази бележка и формуляр от социални трябвало да ги подам за някаква еднократна помощ от 150лв за бременност,та да видим какви ще ги свърша!
«
Последна редакция: октомври 24, 2011, 17:53:38 от rosit@
»
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати
«
Отговор #410 -:
октомври 24, 2011, 21:03:01 »
Да, Роси, точно така този болничен 45 дена преди раждането е за тези, които имат трудов договор. Относно майчинството не съм наясно, но си мислех, че е мин. работна заплата или по-скоро - 240лв., но не съм сигурна. Относно тези 150 лв. отивай и ги взимай. Аз доколкото разбрах те са за всички, но аз като бях бременна никой не ми каза за такова нещо и аз не съм взимала.
Активен
Рени
Баш Майстор
Аз дочаках своето малко чудо*2!
«
Отговор #411 -:
октомври 24, 2011, 22:02:09 »
150лв. са само за тези, които не са на трудов договор и няма да получават майчинство в рамкие на 2 години, а само една и то социалното майчинство от 100лв. Иначе за всички е еднократната помощ за живородено дете от 200лв или 250 беше не се сещам.
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати
«
Отговор #412 -:
октомври 25, 2011, 10:00:57 »
Мерси, Рени за уточнението
Сега знам защо аз не съм взимала. Помощта еднократната след раждане е 250 мисля. Исках да те попитам, а ако майката има стажа, но към момента на раждането е безработна пак ли не получава 2 години майчинство или това е само за тези, които нямат 12-18 месеца стаж??
Активен
Рени
Баш Майстор
«
Отговор #413 -:
октомври 25, 2011, 15:14:46 »
Това, което аз знам е, че за да се получава майчинство 2 години към момента на получаване на 45 дневния болничен трябва да си на трудов договор, ако ще и сама да си внасяш осигуровките. Имаш два варианта да "започнеш" работа на висока осигуровка, за да вземаш по-високо майчинство или другия вариант е на ниска, като най-ниската сума, която ще получаваш е 270лв., защото няма как майчинството да е по-ниско от минималната работна заплата за страната. И при двата случая трябва да имаш 18 месеца назад осигурителен стащ въобще през живота си.
Активен
Слънце
Усмихни се!
«
Отговор #414 -:
октомври 27, 2011, 22:31:00 »
Ето още една новост в "пестенето от плащания на безработни, майки и болни от страна на държавата".
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/830057729-Darjavata_pesti_ot_parite_za_bezrabotni_mayki_i_bolni.html
Разтърсих се за информация, след като видях поста на svetli във ФБ. Оказва се, че обезщетението за бременност и раждане ще се изчислява на база доходите за 24 месеца назад, а това за болничен - 18 месеца назад.
Няма още голяма яснота по въпроса. Аз обаче се чудя, ако това нововъведение влезе в сила от януари 2012, дали това ще засегне мен. Моят термин е през януари. Но не съм сигурна от коя дата назад се изчислява обезщетението - от термина/раждането или датата на излизане в 45-дневния болничен. А и изобщо аз заварено положение ли ще се водя или ще съм от късметлиите първи да спомогнат за "пестенето"?
Активен
Рени
Баш Майстор
«
Отговор #415 -:
октомври 27, 2011, 23:06:17 »
Светле, дните за майчинството се броя от 45 дневния болничен, така че не би трябвало да те засегне тази промяна независимо, че термина ти е през януари.
Активен
vanessa
Сватбар
Публикации: 262
«
Отговор #416 -:
октомври 28, 2011, 13:46:44 »
Здравейте момичета!Искам да ви попитам имате ли бавене на майчинството.Първата година бяха много точни от НОИ.Синът ми навърши 1 год. на 31 юли.За август месец ми изплатиха майчинство за 10 дни през септември ,и в началото на октомври ми изплатиха останалата част за август.А за септември месец до днес нямам нищо преведено.Благодавя ви предварително!
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #417 -:
октомври 28, 2011, 14:14:46 »
Ванеса
, може би работодателят бави подаването на информацията в НАП и НОИ и от там ти се бавят нещата. Предполагам, че терминът ти е бил през август и за това си получила обезщетението за август на части. След това ще получаваш 240лв наведнъж, но преди това е необходимо работодателят да си даде данните за назначените в НАП.
Слънце
гледа се момента, в който излизаш в 45 дневния болничен. Към него ще ти върнат 18 месеца назад за изчислението и след това ще работят само с тази цифра вече, т.е. нещо като заварено положение
Активен
Слънце
Усмихни се!
«
Отговор #418 -:
октомври 28, 2011, 16:49:41 »
Благодаря ви,
Рени
и
Светли
!
Аз съм осигурявана на реална заплата, не съм внасяла никакви "допълнителни" осигуровки - изцяло съм коректна към държавата. Обаче за цели две години назад си има промяна в доходите, хората си сменят работата, понякога остават без такава за известно време, така че тази нова мярка определено ще е с негативен ефект за повечето хора.
Активен
vanessa
Сватбар
Публикации: 262
«
Отговор #419 -:
октомври 28, 2011, 18:06:58 »
Благодаря ти
svetli
,в понеделник ще отскоча до работата да видя там как са нещата.Да ,термина ми беше август месец.Още веднъж ти благодаря!
Активен
Страници:
1
...
26
27
[
28
]
29
30
...