Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 00:42:33

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Вие сменихте ли фамилията си?
Да - 111 (90.2%)
Не - 10 (8.1%)
Нямам отношение - 2 (1.6%)
Общ брой гласове: 122

Страници: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Лични карти II-ра част  (Прочетена 187734 пъти)

Christy
Сватбен ГУРУ
Публикации: 758

Моят сватбен албум

« Отговор #315 -: юли 24, 2012, 15:59:49 »

Ама аз като отидох да си сменям документите ми дадоха готов формуляр с вече сменена фамилия, аз само трябваше да чекна вярно/невярно. Т.е. те имат информация за нова фамилия и ми изкара формуляра като въведе ЕГН. Та сигурно ли е, че нямат информация като пътувате в чужбина? Аз отидох на 25-тия ден от сватбата горе-долу...

пп - документите за книжка отиват в КАТ, но аз подадох всички в РПУ по постоянен адрес, те ги пращат към КАТ.
Активен
cveta_d86
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1290

Моят сватбен албум

« Отговор #316 -: юли 24, 2012, 16:04:37 »

Криси мисля че нямат информация...аз на 11,07 подадох за нова ЛК и после на 13,07 заминахме за Турция без проблеми...и после се и върнахме. Аз също се бях притеснила на границата да не ми направят проблем, но нямаше нищо..минах си спокойно smile
Активен
Christy
Сватбен ГУРУ
Публикации: 758

Моят сватбен албум

« Отговор #317 -: юли 24, 2012, 16:40:13 »

Криси мисля че нямат информация...аз на 11,07 подадох за нова ЛК и после на 13,07 заминахме за Турция без проблеми...и после се и върнахме. Аз също се бях притеснила на границата да не ми направят проблем, но нямаше нищо..минах си спокойно smile

Значи са на принципа тука-има тука-нема (информация) lol
Активен
flyin
Сватбен ГУРУ
Публикации: 602

Моят сватбен албум

« Отговор #318 -: юли 24, 2012, 20:01:39 »

Момичета, живот и здраве след малко повече от месец ми предстоят всичките тези нерви, но ето на кратко процедурата:

1. Срок за подаване на заявка за подмяна на документите заради смяна на името - 30 дни. Никой няма да ви спре, ако решите да пътувате със старите документи извън страната, стига разбира се валидността на самите документи (като дата) да не е изтекла.

За някои страни изискването е личната карта/паспортът да са валидни минимум още 6 месеца към датата на влизане в страната. Можете да проверите в сайта на МВнР за повече информация;

2. Първо се подновява личната карта и паспорт, после се подновява шофьорската книжка;
3. Документите се подават в районното на новия постоянен адрес, в някои случай за шофьорската книжка е необходимо да се ходи до КАТ;
4. След подновяване на документите следва подмяна на талон за МПС (ако има такова на ваше име);
5. В срок от 7 дни след смяна на талона трябва да отидете до застрахователя на вашето МПС и да подновите документа за гражданската отговорност и стикера. Услугата струва 3 лв.

Необходими документи:
- Старите документи - лична карта, шофьорска книжка, паспорт (ако ще сменяте международен паспорт);
- Удостоверение за сключен граждански брак - оригинал и копие;
- Медицинско за шофьорската книжка - най-лесно от личния лекар. Трябва да се извади на новото ви име;
- Голям и малък талон, документ за гражданската отговорност за смяна на регистрация на МПС.
- Снимки за лична карта и шофьорска книжка НЕ са необходими - снимат на място.

Остава само да разузная какво е положението с дипломите за висше образование и дали е достатъчно уверение за идентичност на имената. Здравната книжка също не знам дали трябва да се сменя. Дебитните и кредитните карти, както и други сметки възнамерявам да сменя, не ми се рискува, макар че знам, че може и на старите имена.
Ако някой има съвет/коментар, ще се радвам да споделите smile
« Последна редакция: юли 24, 2012, 20:09:04 от flyin » Активен
punk_girl123
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2204

Моят сватбен албум

« Отговор #319 -: юли 25, 2012, 07:18:02 »

Flyin освен лична карта, паспорт и книжка, всичко останало може и да не се сменя. От общината се вади едно удостоверение, че лицето е идно и също и толкова. Аз лично даже не съм си извадила такова.
Активен
irena_popova
Професор
Публикации: 458

Моят сватбен албум

« Отговор #320 -: юли 25, 2012, 07:30:41 »

Пънк е права, освен тези документи за самоличност, друго не се сменя. Все пак ЕГН- то не се променя, не са необходими удостоверения за идентичност.
А колкото до инфото, което имат - дали имаме промяна на обстоятелство.. това е НБД Население (въпросната бланка, която ни дават попълнена в МВР, за смяна на л.к.) веднага, след като си подадем въпросните декларации в съответната зала, са длъжни да подадът инфото, което ние сме заявили, след сключването на гр. брак. Така, че се знае, но документите ни са валидни и след самата дата на гр. брак, но имат срок за подмяна.
« Последна редакция: юли 25, 2012, 07:39:29 от irena_popova » Активен
Josephine
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1053

Моят сватбен албум

« Отговор #321 -: юли 25, 2012, 07:54:24 »

въпрос, ако искам да си сменя в личната карта не само новото име, ами и нов адрес какво правим тогава? Трябва ли да ходя до някъде да вадя документ за нов постоянен сдрес, защото се водя по лична карта на адрес на който не живея от 10 години....та достатъчно ли е само нотариалния акт за покупката на апартамента в който живеем (на мое име е), или трябва да ходя да сменям адресна регистрация предварително?
Активен
irena_popova
Професор
Публикации: 458

Моят сватбен албум

« Отговор #322 -: юли 25, 2012, 07:58:52 »

Ами с нот. акт отиваш в съответната община (новия адрес), за да ти издадат бележка, че искаш да се водиш на новия адрес. Дават ти въпросната бележка и отиваш с нея в съответното РПУ и подаваш заявление и бележката за смяната на л.к.
« Последна редакция: юли 25, 2012, 08:01:13 от irena_popova » Активен
snowy
Сватбар
Публикации: 276

« Отговор #323 -: юли 25, 2012, 09:44:33 »

въпрос, ако искам да си сменя в личната карта не само новото име, ами и нов адрес какво правим тогава? Трябва ли да ходя до някъде да вадя документ за нов постоянен сдрес, защото се водя по лична карта на адрес на който не живея от 10 години....та достатъчно ли е само нотариалния акт за покупката на апартамента в който живеем (на мое име е), или трябва да ходя да сменям адресна регистрация предварително?

В общината си променяш адресната регистрация. Вадят ти едно жълто листче, което после носиш в МВР при издавнето на лична карта. А и си носи нотариалния акт, щом апартамента е на твое име.
Активен
Josephine
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #324 -: юли 25, 2012, 10:32:43 »

мерси много, а имаш ли идея общината от колко до колко работи? Честно казано се надявах да мина тънко без да вадя адресна регистрация, а само да си попълня новия адрес на място smile
Активен
snowy
Сватбар
Публикации: 276

« Отговор #325 -: юли 25, 2012, 10:46:35 »

мерси много, а имаш ли идея общината от колко до колко работи? Честно казано се надявах да мина тънко без да вадя адресна регистрация, а само да си попълня новия адрес на място smile
Не мисля, че без формуляра за смяна на адресната регистрация ще ти издадат лична карта. А по отношение на раб. време - за съжаление, не. С милото бяхме в отпуска тогава......
Активен
Josephine
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #326 -: юли 25, 2012, 10:53:48 »

трябва да измисля нещо, че аз хич нямам отпуска, само за след сватбата ми остана...
Активен
alla
Професор
Публикации: 338

« Отговор #327 -: август 03, 2012, 10:26:13 »

Oххх, с нетърпене чаках да си сменя името. Мислех да ви питам трябва ли да сменям и документите за собственост или само това удостоверение е достатъчно? По-конкретно ме интересува ще трябва ли да си преиздавам нотариален акт, примерно, с новото име?
След като изчетох тема, обаче, май почвам да се отказвам.  cray Някой да си сменял името след време, и след като е писал в декларацията, че няма да го прави?
Активен
veseto_87
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2189

Моят сватбен албум

« Отговор #328 -: август 03, 2012, 10:33:34 »

Дипломи, нотариални актове и други подобни не се сменят! Важат с документ за идентичност на имената!
Активен
alla
Професор
Публикации: 338

« Отговор #329 -: август 03, 2012, 11:37:57 »

Дипломи, нотариални актове и други подобни не се сменят! Важат с документ за идентичност на имената!

И аз така си мислех, но да съм сигурна. Че понякога е такъв абсурдистан.  smile
Активен
Страници: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: