Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 00:55:06

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Вие сменихте ли фамилията си?
Да - 111 (90.2%)
Не - 10 (8.1%)
Нямам отношение - 2 (1.6%)
Общ брой гласове: 122

Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Лични карти II-ра част  (Прочетена 187747 пъти)

Alleksia
Сватбен ГУРУ
Публикации: 711

« Отговор #225 -: февруари 02, 2012, 08:07:29 »

Ариел, за книжката, можеш да си я смениш с местна, но мисля, че не е задължително. Но все пак за различните страни може би е различно, евнтуално може да се наложи да се регистрира някъде.
Мисля, че има общо с това, дали имаш кола или купуваш кола на място.
На мен ми предстоят точно разправии с книжка, така че ще ви ъпдейтна скоро  smile
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1083

Моят сватбен албум

« Отговор #226 -: февруари 03, 2012, 17:08:25 »

Най-накрая майка ми е успяла да се свърже по телефона с външно министерство и ето какво са й отговорили (това е достоверна информация) - не трябва да се сменят документите при промяна на постоянния адрес ако новият такъв е чуждестранен. Ако просто бях последвала указанията в този закон по-горе досега 2 пъти да съм си запазила самолетен билет до БГ напразно.  nea

И второ - при смяна на шофьорската книжка с европейска такава ще ви я вземат от самия орган в държавата, където подавате документи за нова. Не трябва да се прибирате до БГ, за да си я върнете.

Дано това е полезно и на други момичета. Alleksia, Marchela, благодаря ви много за отговорите и отзивчивостта! Marchela, всичко, което каза е точно така!
Активен
Alleksia
Сватбен ГУРУ

« Отговор #227 -: февруари 03, 2012, 18:30:04 »

Ариел, значи както си и мислех.
А само за шофьорската книжка  - можеш да си караш с българската, ако си в страна от ЕС, без никакъв проблем.
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #228 -: февруари 03, 2012, 22:07:19 »

Alleksia, може да. Ако имаш постоянно пребиваване можеш да си я замениш с книжка от държавата, където си. Ето какво ми отговориха преди време, когато писах на МВР:

Българските граждани, които обичайно пребивават в държавите - членки на ЕС, могат да заменят българското национално свидетелство за управление на МПС с национално свидетелство издадено от компетентните власти на държавата в която пребивават.
"Обичайно пребиваване " е мястото, където дадено лице обикновено живее повече от 185 дни през последните 12 последователни месеца поради лични или трудови връзки, или ако лицето няма трудови връзки - поради лични връзки, които сочат тясна обвързаност на лицето с мястото, където то живее.

Но казват "може", а не, че е "задължително". Права си! smile
« Последна редакция: февруари 03, 2012, 22:08:53 от Ariel » Активен
DG
Сватбар
Публикации: 222

Моят сватбен албум

« Отговор #229 -: февруари 07, 2012, 16:34:37 »

Момичета, да ви попитам дали имате представа трябва ли да си сменям личната карта, ако фамилията ми е като на бъдещия ми съпруг? Сватбата ни предстои, а аз вече нося "неговата" фамилия така да се каже  blum.
Активен
Kiwi
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1003

« Отговор #230 -: февруари 07, 2012, 17:26:44 »

На личната карта никъде не пише семейна ли си или не, следователно аз не виждам смисъл. Мъжете не си я сменят.

А когато си попълвате декларациите в гражданското имаш опция за избор на фамилията - запазва, променя или добавя - питай на място кое трябва да избереш, но според мен опцията запазва (твоята си фамилия,която е и същата като на мъжа ти) би трябвало да не води до промяна на лични карти.
Активен
DG
Сватбар

Моят сватбен албум

« Отговор #231 -: февруари 07, 2012, 17:33:01 »

На личната карта никъде не пише семейна ли си или не, следователно аз не виждам смисъл. Мъжете не си я сменят.

А когато си попълвате декларациите в гражданското имаш опция за избор на фамилията - запазва, променя или добавя - питай на място кое трябва да избереш, но според мен опцията запазва (твоята си фамилия,която е и същата като на мъжа ти) би трябвало да не води до промяна на лични карти.
И аз си мислех същото, но нали на самата лична карта има цифри и букви, които имат определено значение, и затова се чудя. Едно време, когато имаше паспорти в тях пишеше дали си омъжена или не, сега би трябвало тази информация да се въведена в тези цифри и букви ( поне аз така си мисля  nea).
Активен
posum
Сватбен ГУРУ
Публикации: 725

Моят сватбен албум

« Отговор #232 -: февруари 07, 2012, 18:33:54 »

Цифрите и буквите са за друго.
Щом си с 1 фамилия с бъдещия мъж, не виждам никакъв смисъл да си сменяш ЛК. Аз бих те посъветвала да си я смениш, когато ти изтича старата, тогава ще си смениш и ПА, стига да не го прибираш зет де. pleasantry
Активен
DG
Сватбар

Моят сватбен албум

« Отговор #233 -: февруари 08, 2012, 10:17:50 »

Щом се прибера в България ще попитам за това. Аз също мисля, че не трябва да я сменям, пък и тя важи чак до 2017. Не ми се иска да вися по опашки лятото  blum

тогава ще си смениш и ПА, стига да не го прибираш зет де. pleasantry

posum това не го разбрах. Wink
Активен
Kalama
Сватбар
Публикации: 265

Моят сватбен албум

« Отговор #234 -: февруари 22, 2012, 18:49:11 »

Ако не си сменяш фамилията или в твоя случай сте с една и съща фамилия- каква късметлийка
smile ЛК не се сменя.
Активен
_Ezra_
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1114

много обичана

Моят сватбен албум

« Отговор #235 -: февруари 24, 2012, 12:16:49 »

а колко струва смяната на личната карта за 3 дни
Обмислям кума да е моя приятелка, която ще се омъжва 4-5 дни преди датата ни, съответно ще се води вече с друга фамилия и ще се наложи да се вади по-бърза поръчка ЛК...
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #236 -: февруари 24, 2012, 13:13:20 »

а колко струва смяната на личната карта за 3 дни
Обмислям кума да е моя приятелка, която ще се омъжва 4-5 дни преди датата ни, съответно ще се води вече с друга фамилия и ще се наложи да се вади по-бърза поръчка ЛК...

Ето тук са май цените: http://www.mvr.bg/guide/taksi_tarifa4.htm

Активен
_Ezra_
Сватбен ШАМАН
*

много обичана

Моят сватбен албум

« Отговор #237 -: февруари 24, 2012, 20:36:27 »

извинявам се ако е глупаво питане, но нали за лична карта да гледам, не за паспорт- не знам какво ще значи точно парспорт... задграничните ли... blush
Активен
Alleksia
Сватбен ГУРУ

« Отговор #238 -: февруари 24, 2012, 21:50:00 »

Да, така наречените задгранични smile
Активен
_Ezra_
Сватбен ШАМАН
*

много обичана

Моят сватбен албум

« Отговор #239 -: февруари 25, 2012, 11:12:11 »

да и аз така предположих, но не бях сигурна-значи не е така скъпо 36 лв е за три дни-мерси много  give_rose give_rose give_rose
Активен
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: