Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 22, 2024, 12:05:57
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Ще си запазите ли моминското име? - III-та част
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Ще си запазите ли моминското име? - III-та част (Прочетена 168686 пъти)
posum
Сватбен ГУРУ
Отг: Ще си запазите ли моминското име? - III-та част
«
Отговор #60 -:
декември 30, 2010, 22:35:46 »
Цитат на: lionelsa в декември 30, 2010, 19:16:02
posum,
щом не искаш, недей да го правиш. Това е твое решение. В крайна сметка трябва да се чувстваш добре
OТ уважение към съпруга ми. Иначе, ще нося фамилията на бившия ми, с когото имахме мн бурна и силна връзка, ей, затова не искам.
Активен
Hekseskud
Професор
«
Отговор #61 -:
януари 05, 2011, 13:44:19 »
И аз ще сменям фамилията:) Знам, че след това е тегаво с документи всякакви и декларации за съответствие, ама...ще мина през това.
Както разбирам - има възможност по закон да си заявя фамилия завършваща на ''в'', а не ''ва''...Трябва да пробвам номера дали е възможен.
А да ви питам - понеже искам да легализирам образование в чужбина след сватбата - обясниха ми че само ми трябва легализирано копие на граждански брак и декларация за съответствие на имената. Някой да е минавал по такава процедура? Не мисля, че някой ще ме върне, ако приложа всичко това като доказателство, ама...
Някой знае ли как и от къде се вади тази декларация за съответствие?
Активен
pinkbird
Професор
Публикации: 415
«
Отговор #62 -:
януари 05, 2011, 17:48:41 »
Първоначално твърдо бях решила да не си променям моминското име, дори бях споделила с приятеля ми и той каза, че няма никакъв проблем с този факт. Колкото повече наближава сватбата обаче, все повече се убеждавам, че трябва да я сменя и така и ще направя. Все си повтарям на ум новата фамилия и някак ми е странно, но с времето сигурно ще свикна.
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #63 -:
януари 05, 2011, 21:28:32 »
Hekseskud
, когато попълваш декларацията саморъчно изписваш новото си име. Пишеш го с "в" на края и ако те питат нещо, казваш че живееш в чужбина и няма да имаш проблем. Поне моя приятелка направи така. Обикновено служителките са доста некомпетентни, ако ползвате цитати от закони. Мен ме пратиха към закон, отменен още през 1999 г.
А за декларацията - след брака се вади от Общината. Изчакай поне седмица, за да са актуализирали данните.
Активен
Hekseskud
Професор
«
Отговор #64 -:
януари 06, 2011, 12:13:28 »
Много благодаря, lionelsa! Ще проверим и с юрист, за да сме сигурни за имената! А удостоверението - ще се пробвам задължително!
Активен
InaLutay
Ентусиаст
«
Отговор #65 -:
януари 19, 2011, 18:25:38 »
Аз ще си запазя моминското име, защото ще ставам преводач, а искам там то да фигурира, ще е с тире, все пак нашите са ме изучили и отгледали, това е някакъв респект към тях
Активен
caffein
Ентусиаст
Публикации: 59
«
Отговор #66 -:
януари 20, 2011, 17:38:19 »
Аз отделих доста време да мисля върху този въпрос и въпреки десетките хора, които ме убеждават и правят забележки къде обмислени, но най-вече не особено, смятам да си запазя моминската фамилия. И това не го правя като реверанс към нашите, а към себе си, аз съм си личност с тази фамилия, изградила съм се донякъде с тази фамилия и искам така да си остане. Не на последно място - личното ми име и личната ми фамилия много си ми харесва. Дори се подразних, че когато правих албума си в този сайт нямаше възможност да пише семейство "А.А" и "Б.Б" примерно, а задължително трябваше да се сложи Семейство "Желеви", както аз написах по името на бъдещия ми съпруг. Не може ли да сме семейство Биляна Русева и Георги Желев? по какъв начин това влиея на това семейство ли сме или не? Мисля, че с оглед на това модераторите трябва да се позамислят за опции. Аз много искам да се омъжа, организирам сватбата си с огромен ентисуазъм, но нямам никакво намерение да си сменям името или да добавям още едно.
Не смятам, че ще ставам друг човек след брака та да е нужно да си сменям името. Не смятам също, че това е нещото, което определя семейството и го прави такова. И не на последно място не смятам, че заради някакъв отживял (според мен) обществен предрасъдък трябва всеки път когато някакъв документ придобит преди брака - диплома, сертификат, удостоверение за положен адвокатски изпит и какви ли не - сега като се замисля хич не са малко и пр. трябва да се занимавам с бюрокрацията покрай установяванеро на съответствие.
Най-вече не разбирам хората защо настояват толкова за това? На моменти имам усещането, че цялото общество иска някак да ме "пречупи" по тая тема. Самият ми годеник никога не се е опитвал да ми влияе - винаги казва и за мен очевидното - "Ти ще носиш това име, ти трябва да се чувстваш комфортно с него, що се отнася до мен - аз съм те харесал и обикнал с името, с което си сега!"
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #67 -:
януари 20, 2011, 17:45:56 »
caffein
, ще свикнат с тази мисъл. Остави ги да си говорят.
Аз с времето само се убеждавам в ползите на това, че не си смених фамилията.
А за албума - пробвай се да напишеш и двете фамилии "сем. Желев-Русева. Дали няма да го приеме?
Активен
eviaz
Ентусиаст
отче наш които си на небесата.........
«
Отговор #68 -:
януари 21, 2011, 10:37:56 »
кафеин браво и мен милото ме натиска да си сменя фамилията а на мен хич не ми се разправя после да ходя да сменям всички документи
но тои се засяга сякаш едно име ще ни направи семеиство или незнам какво това било уважение към него дрън дрън аз дали ще го уважавам изобщо не зависи от това писна ми с тия селски отживелици
неискам да обидя някои всеки вижда нещата различно
Активен
caffein
Ентусиаст
Публикации: 59
«
Отговор #69 -:
януари 21, 2011, 12:11:59 »
lionelsa
, не - и така не става. Както и да е - това не е толкова важно, просто го дадох като пример. Може да е смешно, но и това дори е някаква форма на натиск.
А на
eviaz
само искам да кажа да се опита да убеди с добро младежа, че това не е никаква форма на неуважение към него. Точно обратното - той проявява неуважение към теб като личност за това, че те натиска да промениш името си след като не искаш. Това е строго личен акт, дори съпругът не би трябвало да ти се меси. И ще има достатъчно други, които с един неразбиращ поглед ще те питат "Ама как така?", за да се разправяш със собствения си мъж на тая тема. Убеди го с добро.
Как ли би се почувствал той или пък потенциално роднините и приятелите, които също ще те убеждават да си я смениш фамилията, ако им кажат - ето от днес си с друго име. Ще се намерят и доста дами, сменили или добавили още една фамилия след брака, които ще те убеждават колко е важно и хубаво. ОК, може да е извънредно хубаво за тях, но нека приемат, че има и друга гледна точка. Това е, нищо повече. Според мен на никоя жена това не й идва абсолютно естествено, винаги е някакво усилие. Ако човек го желае и така приема нещата - няма нищо лошо. Дори има известен чар в общото име на пощенската кутия или табелката на входа на дома. Но ако някой ще те кара да го правиш, за да докажеш, е го уважаваш. Не разбирам? Не е ли достатъчен израз на уважение факта, че си се съгласила да се омъжиш за него?
Успех!
«
Последна редакция: януари 21, 2011, 12:14:35 от caffein
»
Активен
eviaz
Ентусиаст
«
Отговор #70 -:
януари 21, 2011, 14:20:35 »
мерси кафеин
ще видим дано успея иначе ще се съмнявам дали не съм сгрешила в избора си на мъж
ако е с такива архаични разбирания
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
Обичаме нашето хубаво момиченце :)
«
Отговор #71 -:
януари 21, 2011, 23:47:45 »
Аз ще приема фамилията на мъжът ми
Много се вълнувам от този факт! *YAHOO*Честно казано,изобщо не съм се замисляла на друг вариант
Активен
eviaz
Ентусиаст
«
Отговор #72 -:
януари 23, 2011, 11:33:31 »
момичета ужас
няма да се разберем за тези фамилии снощи ми заяви че ако не я сменя значи не го уважавам обясних му с нормален тон че това не определя отношението ми към него ама не тои си знае неговото много бил даржал
използвах доводите и на кафеин нищо не помага накрая се ядосах и се изразих доста вулгарно
казах му значи като ме ..... до сега не ти пречеше че не те уважавам т.е. не съм с неговата фамилия а сега изведнаж стана на ултиматом толкова е важно започвам наи сериозно да се замисля дали да се омажвам за такав човек да не кажа селянин не съм подозирала че е такав
лошото е че подготовката доста напредна и сме вложили пари и хора сме ангажирали
Активен
uliaulia
Сватбар
Публикации: 298
«
Отговор #73 -:
януари 23, 2011, 11:44:37 »
Аз няма да си сменя фамилията, заради човек, който не се интересува от сина си и не саслужава да нося фамилията на неговия род. Освен това си харесвам сегашната и най-вече човекът, който е заслужил. Има ли вариант мъжът да вземе фамилията ми?
caffein, eviaz не се поддавайте на предразсъдъци и го направете така както го чуствате.
Активен
eviaz
Ентусиаст
«
Отговор #74 -:
януари 23, 2011, 12:00:23 »
аз не че толкова даржа на моята фамилия но не ми се занимава да си сменям документите хем губене на време хем разходи пък и някои ден ако се разведа трябва пак да ходя по инстанции да си върна старото име и за какво е цялата патардия че не съм го уважавала е определено така няма да го уважам повече като не се държи лоялно даже може изобщо да престана да го уважавам и тогава кво праим
хм незнам не съм заядлива и не обичам до отмъщавам ама тои маи си го търси
Активен
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7