Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 25, 2024, 01:26:13

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Ще си запазите ли моминското име? - III-та част  (Прочетена 168858 пъти)

Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #30 -: юли 27, 2010, 15:41:18 »

stefanel, защо те връщат?
Доколкото знам, после може да смениш името си само по съдебен път и то не е гаранция, че съдът ще ти позволи.
Активен
stefanel
Сватбар
Публикации: 212

Не искам много,искам всичко :)

Моят сватбен албум

« Отговор #31 -: юли 27, 2010, 16:31:54 »

Ооох,най-накрая си извадих нова лична карта  tease Обаче си взех специален ден отпуска заради тях  diablo Само разиграват хората.Не обясняват както трябва.Повечето хора на опашките бяха връщани по няколко пъти и бяха с нагласата,че пак ще ги върнат  angry Както и да е.Желая успех на всички,на които това предстои!
Lionelsa,благодаря за отговора!Не знаех,че е толкова сложно.Пък и аз не го мислех сериозно.Просто бях афектирана.Сега се радвам на новата фамилия  heart Пък и днес навършваме година и осем месеца откакто се запознахме и това е един чудесен подарък  smile
Активен
tsvetentse1
Сватбар
Публикации: 183

« Отговор #32 -: юли 27, 2010, 20:24:36 »

Аз имам един въпрос - тъй като годеникът ми е немец, се поразчетох из немските закони за имената. Там пише, че ако си немец по желание може да приемеш закона на родината на годеника/годеницата ти относно имената (например, ако българинат Иванов се жени за германка, която иска да приеме неговата фамилия, по немските закони трябва и тя да се казва Иванов. В такъв случай може да си избере българския закон и да се казва Иванова). Има ли го това и в България, т.е. аз като българка, която се жени за чужденец да мога да избера по кой закон да си променя фамилията??
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #33 -: юли 27, 2010, 21:27:01 »

Моя приятелка се записа така. Само я попитаха, дали ще е живее в чужбина и толкова.  pardon Нито е носела документи, нито се е оповавала на определени закони.
Активен
Maria_I
Ентусиаст
**
Публикации: 62

Моят сватбен албум

« Отговор #34 -: юли 28, 2010, 09:32:58 »

Аз, ужким, съм модерна жена. Разбирайте, че нямам идея на мъжа ми къде му седи бельото и отказвам да му приготвям какъвто и да е вид багаж, обаче това с името хич не ми е и минавало през акъла да не си го сменя. Идвам от голямо семейство (децата клоним към безкрайност), винаги сме били НИЕ, семейството, което, явно, аз свързвам и с фамилията. И освен това фамилия, която е фамилия, не върви името на дядото. За мен това е важно, доказва синята ми кръв, един вид. И сега искам с моя мъж и ние да си имаме стотина дечица и всичките да сме с едно име и пак да сме НИЕ. Да, името не прави семейството, да, подписът не прави семейството, ама все пак... За мен това е важно, това е малка крачка към изграждането на семейство като на моите родители, за което фамилията е важна. Отживелица, но това съм аз pardon.

И аз мисля точно така и главно поради мои си романтични убеждения взех неговата фамилия, въпреки че имах милион причини да не го направя. Моята фамилия беше много хубава - Илиева, и всеки много ми се радваше, че съм Мария Илиева като певицата, всеки ме запомняше лесно, да не говорим, че от 5 години работя в определена сфера и също до определена степен съм си създала "име" в тази сфера със старата фамилия. Като добавим и главоболията по издаване на нови документи поради километричните опашки тази година, това, че трябва и аз като управител на фирма да се занимавам с Търговския регистър и куп институции, да си издавам нови визитки, направо да ми се чуди човек защо го правя /предвид, че съпругът ми не е настоявал/. Ами така го чувствам, така направих. Ще изтърпя малко главоболия по смяна на документи и обикаляне на институции, ще мине известно време, докато всички свикнат с новото ми име, но пък ми харесва идеята да сме НИЕ с една фамилия и бюрокрацията, колкото и да е тежка, не е достатъчна пречка за решението ми.

conflate, на въпроса ти - правилно ли разбирам, че ти предпочиташ новият ти работодател да не разбира за смяната на семейното ти положение, поне в началото? Аз си мисля, че няма как да стане това при смяна на фамилия, защото в НОИ информацията с новата ти фамилия постъпва дори преди да си издала новите си документи /явно автоматично обновяват базата данни след брак/, поне аз 2-3 седмици след като се омъжих проверих в интернет /там, където по ЕГН си проверяваш здравноосигурителния статус/ и вече излизах с новата фамилия, та си мисля, че от счетоводството при всички случаи ще разберат /мисля, че в НОИ ти регистрират трудовия договор, отделно може би и други справки се подават там/... Затова май по-добре да си кажеш.

Вече, ако имаш някакви други съображения да не разбира работодателят ти, може да помолиш да подпишеш договора след сватбата, когато ще имаш вече нова лична карта...
Активен
conflate
Сватбар
Публикации: 227

« Отговор #35 -: юли 28, 2010, 13:47:43 »

Maria_I  - Единствените ми съображения са тези: младоженци означава скорошно майчинство за работодателя. Изпитателния срок му дава право да "премахне" риска. Аз нямам намерение да увеличаваме семейството близката година поне, но всеки като чуе сватба ме пита дали съм бременна, нали се сещата каква крушка светва при новия работодател. Не мислех, че системите ни се актуализират толкова скорострелно - дори повечето служби са ужасно тромави, както всички знаем. След 2-3 седмици си видяла новата си фамилия в системата без да променяш документите си, така ли? Все още не съм сигурна как ще постъпя, но определено не мога да подпиша договора след сватбата. Не бих напуснала сегашната си работа без нов договор. А и това нищо не спестява - те знаят каква е фамилията ми в момента и подписвайки с нова изниква въпроса защо....
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1083

Моят сватбен албум

« Отговор #36 -: юли 28, 2010, 14:11:25 »

Здравейте момичета, аз имам един въпрос с повишена трудност.

Годеникът ми е холандец и според холандските правила за смяна на име, жената приема следните имена след сключен брак:

първо име + второ име ако има такова + фамилията на годеника + тире и моминската фамилия на жената

Това е различно от България, където имаме три варианта - да запазиш името си, да го смениш изцяло или да запазиш твоето и да добавиш неговото с тиренце. Виждате ли къде е разликата? В едната държава трябва да съм НОВА ФАМИЛИЯ-тире-СТАРА ФАМИЛИЯ, а в другата да съм СТАРА ФАМИЛИЯ-тире-НОВА ФАМИЛИЯ, ако се спра на този вариант с тиретата. Ние ще се женим в България и не знам дали в този случай това би било проблем, но ако някой се е сблъсквал с подобен проблем, ще се радвам да сподели.  give_rose
Активен
Maria_I
Ентусиаст
**

Моят сватбен албум

« Отговор #37 -: юли 28, 2010, 14:46:27 »

conflate, и аз така предположих за причината да не споменаваш пред работодателя смяна на семейно положение, то по принцип и без да си семейна, пак им светва лампичката, ако си жена в детеродна възраст без деца все още, та какво остава за семейна... Друг вариант, за който се сещам, е да не си сменяш личната карта докато не ти мине изпитателния срок и после да си платиш глобата /която нямам идея при такова забавяне колко ще бъде/. Или просто да си запазиш своята фамилия.

Ariel, в България няма изискване коя фамилия да е първа - моминската или новата, ако избереш варианта с тирето, т.е. можеш спокойно да сложиш първо фамилията на съпруга си и после новата и така да отговаряш и на двата закона.
Активен
conflate
Сватбар
Публикации: 227

« Отговор #38 -: юли 28, 2010, 15:33:50 »

Така и мислех да направя - да не си сменям личната карта. Не ми се иска да НЕ сменям фамилията си по толкова злободневна причина. Не искам да подчинявам живота си на съмнения и страхове.
А и скоро подадохме декларациите, решено е - сменям фамилията, така чувствам нещата. Надявам се без последствия в професионален план.
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #39 -: юли 28, 2010, 15:47:21 »

Ariel, в България няма изискване коя фамилия да е първа - моминската или новата, ако избереш варианта с тирето, т.е. можеш спокойно да сложиш първо фамилията на съпруга си и после новата и така да отговаряш и на двата закона.

Това наистина ли е така? Значи аз съм живяла в пълна заблуда, мислех, че имам точно определен ред за имената.  huhhuh.gif
Активен
Maria_I
Ентусиаст
**

Моят сватбен албум

« Отговор #40 -: юли 28, 2010, 16:06:44 »

Да, имам познати, които са избрали този вариант, което означава, че може smile.
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #41 -: юли 28, 2010, 16:48:29 »

Maria_I, много ти благодаря, много полезна информация!  give_rose
Активен
tsvetentse1
Сватбар
Публикации: 183

« Отговор #42 -: юли 28, 2010, 16:51:38 »

Да, и за мен е много полезна информацията, защото в тази тема бях прочела преди време, че не може. Но след като има живи примери, че може, значи сигурно наистина е така.
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #43 -: юли 28, 2010, 22:04:04 »

По принцип много неща са възможни в нашата страна, стига да попаднеш на отворени за идеята служители. Най-добре звънни и попитай конкретно за твоя случай.

И аз имам примери как се добавя четвърто име без торе, но във варненската ритуална не ми позволиха  pardon
Активен
Maria_I
Ентусиаст
**

Моят сватбен албум

« Отговор #44 -: юли 29, 2010, 00:06:11 »

Така и мислех да направя - да не си сменям личната карта. Не ми се иска да НЕ сменям фамилията си по толкова злободневна причина. Не искам да подчинявам живота си на съмнения и страхове.
А и скоро подадохме декларациите, решено е - сменям фамилията, така чувствам нещата. Надявам се без последствия в професионален план.

При всички случаи обаче в НОИ ще излезе информацията... Дано ти регистрират договора преди да излезе промяната /по принцип има случаи, в които не става толкова бързо, даже имам колежка, омъжена от 3 години, която още излиза с моминското си име по регистрите, макар и да е със сменена лична карта/. При всички случаи, щом така го чувстваш, значи е за добро, пък и не всички работодатели се отказват от служител само заради вероятност от излизане в майчинство.
Активен
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: