Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 22, 2024, 02:28:53

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Голямото пазаруване-кое колко ви струваше? - 3 част  (Прочетена 181985 пъти)

petichka
Новак
*
Публикации: 8

Моят сватбен албум

« Отговор #150 -: септември 10, 2010, 15:22:16 »

Нашата сватба  е съвсем скоро. Най-тържествената част сме предвидели да е в Ритуалната зала. Ще дойдат много приятели и колеги да ни поздравят. Подготвели сме и индивидуални покани, които ни костваха 43 лв./ 8 бр. В ресторантът ще сме ние кумовете и родители. Отказах ме се от DJ- няма смисъл за толкова хора. Видиозаснемане професионално в Ритуалната зала и снимки, камера и фотоапарат лични за след ритуала. Спестихме и от Църковен брак - моя не иска да храни попове. Ще се венчаем през делничен ден. Рокля, було, чанта и обувки - 1000 лв.; младоженец - 750; халки - 460 лв. / мама помогна/; бельо - 150 лв.; украса - част от украсата купи сестра ми. Медиц. свитетелства 112 лв. / ужас/.  Разбрах ме се с кръсниците да си разменим подаръци. Кръсницата ще купи букета - 65 лв. Сестра ми тортата и вип апартамента за І-та брачна нощ.Така, че нашата мини сватба е около 5 000 лв. Не съм си купила само бижутата.
Активен
evane
Ентусиаст
**
Публикации: 145

Моят сватбен албум

« Отговор #151 -: септември 16, 2010, 12:59:21 »

и аз направих сметката - 40 човека, 5000лв
халки и кутийка - 410лв, (с наше злато ни върнаха 200лв над цената)
за мен - рокля и воал с транспорта 850лв, бижута 14лв (+120 подарък), бельо 17, букет (38, но орхидеята си остава за мен), обувки 120лв (ще си ги нося), прически и грим - 164лв (с пробната ходих на рожден ден Wink), маникюр 20лв
младоженеца - костюм, риза и вратовръзка - 275лв
украса автомобил, кошнички - 40лв (всичко сама), покани, тейбълки, книга - 140лв, подаръци за гостите - 90лв, подаръци за кумувете - 150лв
ресторант, алкохол и мезета - 1400лв, почерпка вкъщи - 70лв, DJ и фото - 550
(уникална Wink) торта и 3 погачи (с транспорт до ресторанта) - 140лв
ритуалната 90лв, медицински 45, чаши и шампанско (може би 50, подарък са ми), черковен ритуал - 150, свещи 50, бутониери и украса за ресторанта - сами - около 240лв, повечето от нещата ги подарих на гостите, че много ги харесаха, а сферичките си ги ползвам като "органайзери" - пълня ги с какво ли не  - функционални са
за мен най - важното е, че се вместихме точно в сумата, която си бяхме определили, без компромиси с нищо
« Последна редакция: септември 16, 2010, 13:18:55 от evane » Активен
CabuHka
Професор
Публикации: 378

Моят сватбен албум

« Отговор #152 -: ноември 01, 2010, 10:37:58 »

Аз тепърва ще започвам със списъка, но до тук:

Чаши - 150лв
Капаро ресторант - 200лв
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883

« Отговор #153 -: ноември 01, 2010, 19:30:00 »

И аз да се включа:

Капаро ресторант - 500лв
Ритуална - 193лв
Активен
♥ Тiama ♥
Сватбен ГУРУ
Публикации: 638

"Do you think that our love can create miracles?"

« Отговор #154 -: ноември 03, 2010, 16:42:55 »

Да дам и аз отчет smile Става въпрос за София:

Ресторант - 500 лв. капаро;
Ритуална зала - 193 лв.;
Църква - 100 лв. капаро (остават още 160);
DJ - 70 лв./час;
Фотограф - 200 лв. (не сме давали капаро, защото ни е познат).
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ

« Отговор #155 -: ноември 23, 2010, 19:01:31 »

И аз да се включа:

Капаро ресторант - 500лв
Ритуална - 193лв

Добавям и аз за София:
210 лв капаро фотограф (общо 690 лв)
60 лв капаро църква (общо 260 лв)
Активен
caffein
Ентусиаст
**
Публикации: 59

Моят сватбен албум

« Отговор #156 -: декември 02, 2010, 13:20:57 »

И аз да се включа:

Капаро ресторант - 500лв
Ритуална - 193лв

Коя ви е ритуалната? И може ли да разясниш сумата от 193 какво включва? Предполагам и правото на фото и видео заснимане?
Активен
♥ Тiama ♥
Сватбен ГУРУ

« Отговор #157 -: декември 02, 2010, 13:35:14 »

Да отговоря аз, понеже с Mariaid сме в една и съща зала - Триадица на Витошка smile Цената включва хорово изпълнение, музикален съпровод, право на снимане и една книжка "За вашата сватба от А до Я".
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
Публикации: 878

« Отговор #158 -: декември 02, 2010, 14:12:08 »

Да отговоря аз, понеже с Mariaid сме в една и съща зала - Триадица на Витошка smile Цената включва хорово изпълнение, музикален съпровод, право на снимане и една книжка "За вашата сватба от А до Я".
Какво значи - право на снимане????? Може да получавате разрешение за снимане тогава когато авторските права върху събитието са чуждо притежание. Както паментиците на културата са изключителна държавна собственост. Ако в туристическия билет не е включена такава такса тогава  може някой да ви я поиска. Също и на концерти чийто авторски права са на собственост на организаторите. В случая събитието си е изцяло Ваше и финансирано от Вас. Ако някой Ви поиска пари за да ви продаде правото да снимате собствената си сватба,поискайте му фактура. Ако Ви даде такава. Може така да го осъдите че свят да му се завие. Просто нямам думи Oh my ... Наглоста на някой хора просто няма граници.
« Последна редакция: декември 02, 2010, 14:17:27 от AIVEN » Активен
♥ Тiama ♥
Сватбен ГУРУ

« Отговор #159 -: декември 02, 2010, 14:25:07 »

Както паментиците на културата са изключителна държавна собственост.

AIVEN, и на мен не ми харесва да плащам за щяло и нещяло, но ритуалните зали също са изключителна общинска собственост, така че според мен имат право да си поискат. В църквите до колкото знам също в цената влиза и такса за снимане. Плаща се, за да снимаш в това помещение, а не за да снимаш сватбата си.
« Последна редакция: декември 02, 2010, 14:31:26 от Тiama » Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #160 -: декември 02, 2010, 14:29:06 »

И в църквите и в ритуална зала се плаща допълнително, ако искаш да заснемеш церемонията. crazy
Активен
caffein
Ентусиаст
**
Публикации: 59

Моят сватбен албум

« Отговор #161 -: декември 02, 2010, 14:40:12 »

Какво значи - право на снимане????? Може да получавате разрешение за снимане тогава когато авторските права върху събитието са чуждо притежание. Както паментиците на културата са изключителна държавна собственост. Ако в туристическия билет не е включена такава такса тогава  може някой да ви я поиска. Също и на концерти чийто авторски права са на собственост на организаторите. В случая събитието си е изцяло Ваше и финансирано от Вас. Ако някой Ви поиска пари за да ви продаде правото да снимате собствената си сватба,поискайте му фактура. Ако Ви даде такава. Може така да го осъдите че свят да му се завие. Просто нямам думи Oh my ... Наглоста на някой хора просто няма граници.

Въпросът няма никакво отношение към авторските права. И никой не можете да осъдите затова, че ви иска такса за снимане вътре в ритуалната зала.
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ

« Отговор #162 -: декември 02, 2010, 21:25:22 »

При нас си го пише - 22.50 право на снимане, Хорово изпълнение - 110лв, Музикално озвучаване - 22.50, Списание - 5.83 и ДДС 32.17 = 193.00 
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
Публикации: 878

« Отговор #163 -: декември 03, 2010, 10:57:01 »

Поискайте фактура на която да пише - право на снимане. Аз съм сигурен че такава няма да Ви даде никой. Ако го направи значи е голям глупак или не му се вярва че ще направите нещо с нея. Озвучаването е допълнителна УСЛУГА. Таксата която плащате за ритуалната зала тогава тя за какво е??????? В църквите въпроса стои по същият начин. Много са малко църквите които са паметници на културата. Понеже на туристите се събира тази такса допълнително,някой е решил да я събира и от младоженците.Но това е незаконно,тъй като Вие не снимате самата църква а събитието за което вече сте платили голяма сума.От друга страна понеже със свещеници не бива да се карате. Винаги можете  да отидете в друга църква където такава такса няма да  ви поискат. Това го правят в по-големите храмове където има много венчавки и за там се записват по-заможните семейства. Това е просто предлог за да им вземат някой лев повече. Тази такса се появила поради факта че много туристи снимат на воля и споделяйки тези снимки със свойте близки,интересът към този обект намалява и посещаемоста става по малка. Освен това може да се използват с комерсялна цел. Но за вашата сватба единствените права са исключително собствено право и никой не може да Ви казва каво ще правите с Вашите снимки. Може ако искате да ги продавате. Накрая да обобщя. Не винаги когато някой Ви поиска такава такса има законово основание за това. Друг е въпроса че на много хора не им се разправя или не искат да отидат на друго място. Аз лично бих направил второто. Или поне да поискам фактура,пък после ще видя какво да я правя. Фото апаратът е изобретен много одавна и сватби винаги са се снимали. Някой от Вас да има случай неговите родители да нямат снимки от ритуалната зала? Или да са плащали такава такса??? Това го измислиха скоро,и докато всички си мълчат номера върви. smile
« Последна редакция: декември 03, 2010, 11:10:03 от AIVEN » Активен
♥ Тiama ♥
Сватбен ГУРУ

« Отговор #164 -: декември 03, 2010, 18:18:43 »

Ние получихме фактура, на която си пише какво сме платили. Сумата включва хорово изпълнение, осигуряване на музикално озвучаване, право на снимане, книжка. Услугите са изброени поименно и това всъщност е таксата, която плащаме pardon
Активен
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: