Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 23, 2024, 00:02:36
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
кумуване при църковен брак
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
9
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: кумуване при църковен брак (Прочетена 83237 пъти)
Bella_Bella
Любопитен
Отг: кумуване при църковен брак
«
Отговор #60 -:
юли 22, 2008, 10:43:43 »
Много ви благодаря!
Все пак има някаква надежда. Ще отида да попитам.
Активен
Mayvena
Регистриран
Публикации: 3
«
Отговор #61 -:
юли 22, 2008, 16:17:18 »
Не познавам особено традициите, свързани със сватби, но искам да изненадам приятелката ми, като организирам почти всичко сам. Изскачат хиляди неща, за които нямам представа. Оказа се, че нямаме подходяща двойка за кумове. Възможно ли е кума и кумата да не се познават или е необходимо да са двойка? Проблема е, че кума е избран (просто няма по-подходящ човек от него - най-близкия ми приятел), но за кумаta тепърва трябва да мислим (кума си няма половинка)
Активен
plamik
Баш Майстор
«
Отговор #62 -:
юли 22, 2008, 16:19:33 »
Цитат на: Mayvena в юли 22, 2008, 16:17:18
Не познавам особено традициите, свързани със сватби, но искам да изненадам приятелката ми, като организирам почти всичко сам. Изскачат хиляди неща, за които нямам представа. Оказа се, че нямаме подходяща двойка за кумове. Възможно ли е кума и кумата да не се познават или е необходимо да са двойка? Проблема е, че кума е избран (просто няма по-подходящ човек от него - най-близкия ми приятел), но за кумаta тепърва трябва да мислим (кума си няма половинка)
Това да ти е спънката по организирането само! Разбира се,че може да са съвсем различни хора и да нямат връзка помежду си. Може да поканиш приятелка на твоята половинка за кума. Единственото условие е да са кръстени.
Активен
no4ko24
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #63 -:
юли 22, 2008, 17:08:46 »
Цитат на: Mayvena в юли 22, 2008, 16:17:18
Няма проблем, нашите също не са двойка - кумът е най-близкият приятел на бъдещия ми съпруг, а кумата - е моята най-близка дружка. Така или иначе когато ги канехме нямаха половинки, а и двамата поотделно са много подходящи и много се вълнуват. Но, да - да ги предупредите да си намерят кръщелните
Активен
Addri
Сватбар
Публикации: 188
«
Отговор #64 -:
юли 29, 2008, 16:20:08 »
При нас схемата с кумовете е много сложна. Двойката, която искахме първоначално да ни кумува не е венчана, а според традицията уж кумовете трябва да са или женени или да нямат никакви интимни отношения помежду си. Избрахме си други кумове, но се оказа, че приятелят на кумата не е очарован от идеята тя да кумува с друг, а не с него, а естествено моя мъж иска кумът да е негов приятел. Така си избрах нова кума за пореден път, но тя пък е кръщавана в арменска църква и за да ни бъде кума трябва да мине предварително някакви ритуали в църквата. Кумът пък изобщо не ни е кръщаван, та на него му намерихме кръстник за да направим кръщенето преди сватбата... въобще всичко е толкова сложно и засукано, че няма накъде повече
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1031
«
Отговор #65 -:
юли 29, 2008, 17:03:04 »
Не знам за такава традиция - кумовете да са венчани или да нямат интимни отношения. С мъжа ми сме кумували два пъти като гаджета и имахме интимни отношения
, без да сме женени. Е, някои двойки може да държат кумовете им да са женени, за да е сигурно, че са твърда двойка...
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #66 -:
ноември 21, 2008, 10:43:44 »
едно въпросче
вчера кумичката е получила пъстенце
за смелостта на кума
и въпроса ми е следния те ни попитаха дали можем да им върнем кумуването, а можем ли всъщност? разрешено ли е в църквата това?
Активен
smiling rain
Сватбар
Magic everywhere
«
Отговор #67 -:
ноември 21, 2008, 10:53:14 »
не може да се кумува на кумове
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #68 -:
ноември 21, 2008, 10:55:08 »
а ако имат само гражданско ?
Активен
smiling rain
Сватбар
Magic everywhere
«
Отговор #69 -:
ноември 21, 2008, 11:22:11 »
В гражданското сте свидетели, а не кумове. Там няма ограничение за родство, така че можете да приемете поканата, ако решите за уместно.
В църквата обаче, не можеш да кумуваш на кумовете си.
С други думи, ако вие имате църковен брак на който те са били "свидетели", не можете да им го "върнете" кумството.
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
Загубил всичко, не загубвай себе си ...
«
Отговор #70 -:
ноември 21, 2008, 11:38:39 »
Момичета, и аз много живо се интересувах от този въпрос: Може ли на нас да ни кумуват, тези, на които ние вече сме кумували. Става въпрос за църковния брак - в гражданското и брат/сестра ти може да ти е свидетел. Във всяка църква имаха собствено мнение, което много ме учуди, защото в крайна сметка този канон според мен трябва да е еднозначен - или да или не. След много чудене, намерих един електронен адрес на светия синод или някаква подобна институция, реших че те поне трябва да ми кажат какъв е канона наистина.
Отговориха ми, че не само, че не може да са ни те кумове, ами че реално и ние не е било редно да бъдем техни, след като нямаме сключен църковен брак тогава (нищо, че сме кръстени). Обясниха ми го така: все едно дете да стане родител на родителя си - това би значело да се върне кумството.
Надявам се тази информация да ви е от полза! Успех на всички в намирането на най-подходящите кумове
«
Последна редакция: ноември 21, 2008, 12:09:01 от bubka
»
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #71 -:
ноември 21, 2008, 12:06:34 »
ами нашата сватба ще е на 20.06.2009, а тяхната ще е може би преди нашата, но все още не е ясно дали ще правят църковен брак
Активен
Nataliya
Баш Майстор
Щастлива мама
«
Отговор #72 -:
ноември 21, 2008, 14:14:31 »
Според мен всичко зависи от самата църква, която сте си избрали и е най-добре да се пита там.
Например на нас ни казаха, че ако ни кумуват отделно мъж и жена, после те могат да сключат помежду си църковен брак, въпреки че някъде това не се допуска, защото се смята че вече са се сродили при кумуването.
Така, че питайте отеца на съответната църква. Едно е по канон, друго става реално.
Активен
Rapunzel
Професор
«
Отговор #73 -:
ноември 21, 2008, 21:09:50 »
и този въпрос е голяма мафия и църквите се изродиха и всичко стана мн комерсиално, затова точно всичко зависи от църквата която сте си избрали, тази година юни месец отидохме да изваждаме дубликат на бъдещата ми етърва за тяхния църковен брак понеже си го беше изгубила и то от Бачковския манастир, първо два часа ни държаха в жегата да чакаме да го намерят в архивите, после казаха че няма такова кръшене там, а тя и семейството и са сигурни, че е кръщавана там и накрая самите те ни предложиха да изкарат ново свидетелство срещу 35 лв, пълно безочие и грехота, нямам думи но явно това е действителността, в едни църкви искат кръщелни и на кумовете, в други не искат даже и на младоженците, а трети направо ги продават, въпрос на църква, греха не знам у кой остава
Активен
plamik
Баш Майстор
«
Отговор #74 -:
ноември 22, 2008, 18:02:32 »
Цитат на: Nataliya в ноември 21, 2008, 14:14:31
Според мен всичко зависи от самата църква, която сте си избрали и е най-добре да се пита там.
Например на нас ни казаха, че ако ни кумуват отделно мъж и жена, после те могат да сключат помежду си църковен брак, въпреки че някъде това не се допуска, защото се смята че вече са се сродили при кумуването.
Така, че питайте отеца на съответната църква. Едно е по канон, друго става реално.
Натали, родството е между кумовете и кумците. А кумовете след това, ако не са семейни, могат да сключат църковен брак. За това няма ограничения. Но си абсолютна права - ДА СЕ ПИТА В СЪОТВЕТНАТА ЦЪРКВА!!!
Активен
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...