Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 22, 2024, 13:23:09

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 9   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: кумуване при църковен брак  (Прочетена 83075 пъти)

prin4ipessa
Баш Майстор
**
Публикации: 1790

Моят сватбен албум

« Отговор #30 -: юли 21, 2007, 17:36:53 »

Защо не питате попа? Може и да не е голям проблем, при положение, че все пак е християнка.
Активен
yanna
Ентусиаст
**
Публикации: 100

Моят сватбен албум

« Отговор #31 -: юли 31, 2007, 17:23:38 »

Оказа се, че за всяка църква действат различни правила. За нашата било по-строго и сега ще си имаме само кум за църковния брак, а кумата ще седи отстрани. Голям смях, ама не мога да обидя хората, като им кажа,че не стават заради това.
Активен
hristiliq
Регистриран

Публикации: 1

tova beshe nai-krasiviq den v jivota ni

Моят сватбен албум

« Отговор #32 -: май 09, 2008, 11:13:13 »

Здравейте.Някой може ли да ми помогне .Брат ми и жена му ще са ни кръстници в гражданското,и искам да попитам дали е разрешено те да ни кумуват и в църквата.Защото проблема е много голям да търсим други.Те нямат също църковен брак .мно са кръстени и двамата

Задължително пишете само на кирилица!
« Последна редакция: май 12, 2008, 21:47:02 от fiibi_bg » Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2440

Моят сватбен албум

« Отговор #33 -: май 09, 2008, 12:24:28 »

hristiliq, първо искам да ти кажа  welcome-2 Welcome и да те помоля да пишеш на кирилица, защото не само, че е по-удобно за всички ни, но и такива са правилата на форума.

По твоя въпрос с кумуването на брат ти и жена му - няма никакъв проблем, доколкото аз знам.

Сестра ми е питала в църква в гр. Каварна за същото, щом там може, предполагам, че и за Шумен ще може (макар че в тази държава нищо не е сигурно на 100 процента), дори си мисля, че и 2-та града са към Варненската епархия, така че би трябвало да са едни и същи правилата. Свещеникът е казал, че няма никакъв проблем, просто щом са семейство, трябва да са венчани в църква, освен да са кръстени.

За сестра ми това с кумуването е краен вариант, те по принцип искат да са им кумове един техен приятел и сестра му, но такива случаи май не е имало досега и чака разрешение от Варненския митрополит. Някой знае ли, дали може брат и сесттра да кумуват на двойката?

А за събота - мисля, че засега само в Пловдив не може, най-добре намери телефони на Варненската митрополия и се обади или на някоя църква в Шумен и питай по телефона.
Успех, единствено за брат ти съм сигурна, че няма проблем да ви кумуват.
Активен
hristi
Сватбен ГУРУ
Публикации: 512

щастлива госпожа

Моят сватбен албум

« Отговор #34 -: май 13, 2008, 10:10:04 »

на едни познати кумовете им бяха брат и сестра....................така че и това е позволено!
Активен
no4ko24
Сватбен ГУРУ
Публикации: 971

Моят сватбен албум

« Отговор #35 -: май 13, 2008, 12:01:57 »

на едни познати кумовете им бяха брат и сестра....................така че и това е позволено!

Да, и аз мисля, че няма проблем, единствено трябва да са православно кръстени... Нашият кум е католически кръстен и замалко да стане проблем, но слава Богу, свещенникът измисли решение, без да се налага да си сменяме кумът, щеше да е много неприятно.
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #36 -: май 13, 2008, 18:09:45 »

Ами в крайна сметка свещеникът не им е дал конкретен отговор, но определено са го хвърлили в размисъл с тази идея брат и сестра за кумове.  Oh my ... Казал, че май няма да има проблем, но му се случвало за 1-ви път.
Явно ще им разрешат, щом и вие така казвате.

А за католиците, не знам, би трябвало да се допуска, нали и те са християни все пак, но то логиката е едно, а действителността съвсем друга...

Активен
tsvetiiva
Ентусиаст
**
Публикации: 52

« Отговор #37 -: май 14, 2008, 00:28:41 »

Здравей hrtistiliq, дано да съм от помощ: ние се венчахме във Варна, през август 2007 и единственото, което се изискваше като документ от кумовете ни, бяха църковните им кръщелните свидетелства. Те нямат църковен брак. От църквата даже не ни искаха документ, че имат граждански брак. Не може според мен чак такива разлики да има от една църква в друга nea
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #38 -: май 14, 2008, 00:40:46 »

tsvetiiva , разлика няма, ако са в една митрополия църквите. Но, ако са в различни - определено можеш да се нагледаш на доста нелогични неща. sad
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #39 -: май 14, 2008, 00:47:37 »

Някой може ли да ми помогне с информация?

Днес отидохме да поканим кумовете си и всичко мина чудесно. Те явно го бяха чакали отдавна и много се зарадваха.
Да, но накрая на вечерта кандидат-кумата ми каза, че е католичка  sad  и аз не знам какво да правя сега?!
Дали някой не е имал подобен проблем???
 cray

Абе, чета и се ядосвам. Какво като е католичка - нали е християнка! Ние какви сме - да не сме мюсюлмани, ама сме православни. Честно казано, въобще не ми харесва, това делене на религиите и противопоставяне на хората, особено пък християни.
Ама пак в тази държава - на едно място може, на друго място не може.
Аз след всичките перипетии с църквата и кофти отношението на някои от свещениците, спрях да искам църковен брак и почти се бях отказала, но милото ми каза, че трябва да се венчаем в храм, защото това е място, което някой някога е построил за Бога и няма значение какви хора го обитават сега, ние трябва да отидем там заради Бог!
И ме убеди. Съжалявам за офтопика! sad
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #40 -: май 14, 2008, 00:59:39 »

И съжалявам, че пак ще съм  Offtopic, но се сетих за още нещо по въпроса с католиците и православните.

Аз съм православна християнка, кръстена и т.н. Направих го преди няколко години и то по настояване на баба ми, която буквално "уреди" всичко предварително и ми стана кръстница. Въпреки че съм вярвала и съм ходила на църква, не исках да се кръщавам, защото винаги съм смятала, че религиите разделят хората, вместо да ги обединяват и вярата е в сърцето на човек, а не в канона. Както и да е, заради баба се кръстих и мога да кажа, че не съжалявам - беше много съкровен момент за мен.

Истината е обаче, че когато бях съвсем малка и въобще не бях чувала за Бог, прабаба ми (която е католичка, нейните наследници не са, само тя) започна да ме възпитава във вяра и да ме води в католическа църква. Ходех с нея доста често и като омагьосана гледах всичко в църквата и слушах думите й за Бог. Та тя "отгледа" вярата в мен, много често съм посещавала католически църкви, макар че по-често ходя в правослваните храмове.

През годините, аз си вярвах, ходих си на църква - независимо, дали православна или католическа, без да съм кръстена в нито една от двете религии.
Сега съм кръстена православна християнка, но ако не беше възпитана у мен вярата от прабаба ми (лека й пръст) - католичката, сега нямаше да съм в лоното на православието, а щях да съм атеист.

Та съжалявам пак за  Offtopic, но това е пример, че е тъпо, православието да не разрешава католици за кумове, защото е важна вярата, а не кой в какво направление на християнството е кръстен. sad
« Последна редакция: май 14, 2008, 01:01:46 от Kiksi » Активен
cveteto
Сватбар
Публикации: 169

« Отговор #41 -: май 19, 2008, 10:54:17 »

Някой дали знае/ незнам дали тук е мястото/   в църквата и кумовете носят свещи,предварително ли се купуват,като на младоженците или са от църквата? blush
Активен
maria_lakova
Публикации: 4170

Моят сватбен албум

« Отговор #42 -: май 19, 2008, 12:37:02 »

Някой дали знае/ незнам дали тук е мястото/   в църквата и кумовете носят свещи,предварително ли се купуват,като на младоженците или са от църквата? blush
Не се купуват предварително, а на място. Те са обикновени свещи от тези по-големите и дебелите и не са украсени!  good
Активен
ками
Сватбен ГУРУ
Публикации: 518

Алекс

Моят сватбен албум

« Отговор #43 -: юни 14, 2008, 11:33:43 »

Не се купуват предварително, а на място. Те са обикновени свещи от тези по-големите и дебелите и не са украсени!  good
На всякъде е различно... при нас ние си ги купувахме предварително украсени, една позната в Благоевград в черквата каза че там не разрешават да се внасят други свещи... така че моят съвет е попитай на място в черквата
Активен
hristi
Сватбен ГУРУ
Публикации: 512

щастлива госпожа

Моят сватбен албум

« Отговор #44 -: юни 14, 2008, 11:54:40 »

аз също знам че свещите на кумовете се взимат от черквата поне ние като комувахме беше така а и сега на нашите кумове ще са им от там!
Активен
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 9   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: