Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 09, 2025, 19:51:57

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: " Име за бебето - 4 част "  (Прочетена 157464 пъти)

matsinka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 571

Моят сватбен албум

« Отговор #285 -: март 15, 2010, 01:39:33 »

Момичета,ние много се чудим за името на бебчето.Имаме още време,но нали знаем,че ще е момченце и  blush  май нямаме фаворит за мъжко име.Ако беше девойка нямаше да имаме тоя проблем,но  pardon все ще го измислим де.Аз исках да го кръстим на баща ми,понеже  той винаги е искал да има момче,а има две дъщери.Но мъжът ми иска да го кръстим на неговия баща,апък и нали е такава традицията.Та сверъкът ми се казва Васил и сега идва моя въпрос -ако искаме да го кръстим на някой трябва ли да имат имен ден на един и същ ден?В смисъл ,че ако се казва Валентин, Виктор или Велизар,то няма да има имен ден когато има и бащата на мъжът ми.Или само първата буква е достатъчно да вземе??Малко  ми е странен въпроса,но аз и сестра ми сме кръстени на двете ни баби и всяка си празнува,когато и бабите ни  имат именни дни. А то на васильов ден празнуват само Васил и Веселин най-много - то никакъв избор...А не ми се иска да взима цялото име,ами нещо подобно.
Ако някой знае нещо по въпроса ще съм много благодарна. give_rose
Активен
Рубин
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2491

« Отговор #286 -: март 15, 2010, 07:53:40 »

Според мен не е нужно да се взима нито цялото име,нито пък е задължително да имат един и същи имен ден! good
Едната буквичка стига! good
Виж сега нас-свекърва ми и свекъра ми са с еднакви букви!Ние ще кръстим живот и здраве беба на свекървата!И тъй като взимаме само първата буквичка,а името което сме си харесали е името на свекъра но в женски род!Представяш ли си?Ние в началото мислехме да го подминем това име,макар че ние любимо,но свекърва ми като разбра така ни се накара!!!Каза,че не е важно какво ще мислят хората,на кого било кръстено и така нататък!За нея е кръстено на нея,защото взима оървата буквичка,а името и на нея много и хареса!
Така че според мен кръстете детето си с такова име каквото ще ви е радост да го наричате цял живот!
Тя и свекито това ми вика-важно е на вас да ви хареса,а не да го кръстите сега някак и после да съжалявате! good
Активен
lunno momiche
Баш Майстор
**
Публикации: 1602

"Има само едно щастие в живота: да обичаш и да бъд

Моят сватбен албум

« Отговор #287 -: март 15, 2010, 08:01:13 »

Рубин, много интересно ми стана - вие как ще кръстите бебчо?  tease
Активен
Рубин

« Отговор #288 -: март 15, 2010, 09:50:11 »

Ами както казах за сега вече си имаме фаворит,ама ми казах че не е хубаво да го казвам,преди да се роди бебка!От суеверие е! girl_wink
Активен
lunno momiche
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #289 -: март 15, 2010, 09:52:33 »

Рубин, ок, разбирам те!  give_rose
Живот и здраве, когато му дойде времето, ще разберем!  blum
Активен
leni_beni_
Публикации: 2061

Моят сватбен албум

« Отговор #290 -: март 15, 2010, 10:36:08 »

matsinka , според мен също не е нужно да имат имен ден на еднин ден. Щом искате само буквата да вземете, пак си е уважение  Wink
Активен
pebbles
Сватбен ГУРУ
Публикации: 763

Моят сватбен албум

« Отговор #291 -: март 15, 2010, 23:17:31 »

Извинявам се, че се включвам в темичката ви, малко ми е рано и засега само ви шпионирам, ама като стана дума за кръщаване на някого, което значело имената да започват с една и съща буквичка и не се  стърпях.
 Всеки път, като го чуя това и асоциацията ми е "Светлин, на дядо си Ламби" и "Пешкирчо, на дядо си Пешо и дядо си Кирчо" - смешки, които баба ми разказва. Дамян и Димитър не са едно и също име и ако искам синът ми да е кръстен на правуйчо си Дамян, няма да се казва Митко.

ОБАЧЕ, ако и човекът, на когото ще го кръщавате смята, че Митко е Дамян, ефектът е постигнат и няма лошо. Нищо, че терминът не е фактически коректен. И това, дали празнуват имената на един имен ден е без никакво значение, ако свекърът смята, че само първата буквичка означава да е кръстен малкият мъж на него. И също е без значение, ако Васил е убеден, че само един Васил е кръстен на него. Така че, трябва да се пита свекъра pardon
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #292 -: март 17, 2010, 01:42:19 »

Много ви благодаря за отговорите момичета  give_rose
Аз питах и баба ми,като човек с повече отпит и тя също смята,че първата буква е достатъчно уважение.А относно именните дни и тя ми каза,че нямало нужда да са на един и същи ден.Така,че сега имаме по-голям избор. danceg
Активен
Vessi
Професор
Публикации: 340

« Отговор #293 -: март 23, 2010, 16:51:55 »

Тази тема ме вълнуваше преди има няма 2 години , но ето че пак е на дневен ред за мен .Мисля че първата буква е достатъчно уважение .Времената се менят модите също не върви някак си Тодорка , Иванка или Милка. Та за това и нашата мома от Тодорка стана Тиа  на свекърва ми, а следващото попълнение ако е момиче ще е Моника или Меган на баба си Милка  а за момче още нямаме идея добре ще  да е нещо с В - баща ми е Венцислав  даите идеи на мен нищо не ми идва на главата а трябва да е интернационално - живеем в Канада. Никак не харесвам Валентин , много ще ми помогнете  kiss kiss kiss
Активен
Рубин

« Отговор #294 -: март 23, 2010, 16:55:10 »

Vessi,на мен Виктор много ми харесва! good
Активен
lunno momiche
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #295 -: март 23, 2010, 16:59:10 »

Vessi, с буквичката В си има доста хубави имена, има избор  girl_wink
Като: Виктор, Виделин, Венелин, Видин, Васил, Владимир, Владислав, Василен, Велислав на мен май фаворит с В ми е Владин.
Успех с избора на име за момченце!  good Good luck
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу

Моят сватбен албум

« Отговор #296 -: март 23, 2010, 18:14:12 »

И аз съм за Виктор. От другите имена с В има такива, които ми харесват, но биха били доста трудни за произнасяне в чужда страна.
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #297 -: март 23, 2010, 22:29:14 »

И аз съм за Виктор,ние живеем в Германия и според мен е интернационално,а и много ми допада   good. За сега ни е фаворит,но ще видим,както казва мъжът ми,малко ни е странно да го наричаме с именце,а не малчо или маймунче  tease
Активен
nadelina88
Сватбен ГУРУ
Публикации: 681

« Отговор #298 -: март 24, 2010, 23:24:26 »

Искаше ми се и аз да се изкажа по повод имената на децата. Аз съм кръстена на баба ми - Надежда, но е изменено на Наделина. И двете - и аз, и тя, си знаем, че на нея съм кръстена, нищо че името не е точно същото. Баща ми казва "Исках да ти дам име, което да е различно, да се отличава и хората да те забелязват и запомнят, след време това име ще работи за теб". И се надявам да бъде прав. От тези негови думи и аз съм се вдъхновила да дам някой ден на децата си различни имена, не Иван, Георги и т.н. - имената, които всеки втори носи, не казвам, че имената не ми харесват, това са хубави български имена, да не ме разберете погрешно. Таа.. май малко се отплеснах, но започнах поста си с идеята да кажа, че едно дете може да вземе и само първата буква от името на баба или дядо и то и те да си знаят, че е кръстено именно на тях.  Girl_hide
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #299 -: март 26, 2010, 00:48:57 »

Цитат
"Исках да ти дам име, което да е различно, да се отличава и хората да те забелязват и запомнят, след време това име ще работи за теб".

nadelina88, goodpost много ми хареса това,което баща ти казва. good
Активен
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: