Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 08, 2025, 18:17:53

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: " Име за бебето - 4 част "  (Прочетена 156981 пъти)

a_iordanova
Професор
Публикации: 320

Моят сватбен албум

« Отговор #210 -: януари 20, 2010, 09:47:09 »

А аз да ви кажа какъв проблем имам-докторката каза избирай дата фенруари-ами как да избера,то на 1-ви,от 3-ти до 6-ти февруари има все именни дни  и то какви именца-чудни.Направо не знам как да избера.Ужасно е.Дано да държи бебчо до 8ми пък после няма именни дни та да може да си го кръстя както искам.

А какво значи да избереш датичка? Ще раждаш планирано секцио ли? Защото ако е така, както го разбирам по поста ти то съобразяването тогава с именните дни се обезмисля. В смисъл, че ако бебчо си дойде само, то си реши кога да излиза тогава да оправдано е- идва си с името, но така или иначе ти му избираш датичката....значи оправдано е да му избереш и името без да се съобразиш с именните дни.

И според мен съобразяването с именните дни когато имената не ти допадат, е безмислено.

Все пак ти ще кръстиш детето си, и трябва да избереш  най-хубавото имеспоред теб като майка, тъй като цял живот ще го наричаш така...... give_rose

Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436

Мама на едно малко диване!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #211 -: януари 20, 2010, 10:16:58 »

Кали аз не робувам на това "Детето си дойде с името" Още пове4е,4е ти ще му избереш датата,няма то само да си е тръгнало на нея goodОтносно имената Симеон,ана,Пламен...ми,4е официалните им именни дни не са февруари goodТо всяко име има по няколко именни дни в календара blush
Признавам само Трифон good
Ина4е ми харесват-Пламен,Мона,Симеон,Доротея....
п.с. И СИмона се роди на Малка Богородица и ме питаха Мария ли ще е и защо няма да е Мария beating
« Последна редакция: януари 20, 2010, 10:18:58 от kleo_20 » Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2440

Моят сватбен албум

« Отговор #212 -: януари 20, 2010, 10:22:34 »

Хайде и аз да си кажа.  pardon
И аз мисля като kleo_20 и a_iordanova.

Не съм привърженик на съобразяването на избора на име с деня, в който се е родило детето.
Пък и тъпо ми се струва да празнува да празнува рожден ден и имен ден на една дата /освен ако на някой не му се струва основателна причина това, че ще мине само с едно черпене  funnytooth /.
Но масово хората не мислят така, не знам откъде идва тази традиция да се кръщават децата според именния ден.
Чак се изненадах, че момичето, с което бях в една стая в болницата като раждах, мислеше като мен.
Тя роди един ден преди мен - на 17.09, а както знаете тогава е Вяра, Надежда, Любов и София. А най-интересното беше, че не стига, че детето се роди тогава, ами и свекървата на момичето се казваше Надежда. Но тя не се съобрази нито с нея, нито с именния ден и си кръсти детето Десислава, както си беше решила,в резултат на което свекървата се обиди.  sad

Аз също можеше да родя на тази дата, но и през ум не ми мина да си кръстя детето с някое от тези имена, още повече че баща ми е Любомир и празнува име ден на 17.09, но просто женските му производни имена не ми харесват, а ние искахме и без това да кръстим малката на някой от родителите ни. Е, ако беше момче и се беше родило тогава, със сигурност щеше да е Любомир.
Ами, ако бях родила на 14.09 /Кръстовден/, когато ми беше терминът, по тази логика Кръстина ли трябваше да кръстя дъщеря си? Или, хайде, за по-модерно Кристина - ама, тогава пък щеше да се казва като мен, което също не мога да го възприема.

Така че смятам, че човек трябва да се съобрази най-вече със собствените си предпочитания, а не с деня, в който се е родило детето.  pardon
И не искам да обидя някой - всички имена са хубави (е, с малки изключения), но не всички ми хареват достатъчно, за да избера някое от тях за детето си.
Така че според мен човек единствено трябва да гледа, дали му харесва името
« Последна редакция: януари 20, 2010, 10:24:21 от Kiksi » Активен
svetla_ety
Сватбен ГУРУ
Публикации: 674

Моят сватбен албум

« Отговор #213 -: януари 20, 2010, 10:38:55 »

Мила kali_gali, февруари е интересен месец и мисля , че който и ден да е раждането няма да е лощ. Нямам още деца, но и аз като теб винаги мисля какви именни дни има в различните месеци и приемам датите като някакви много важни. Първо да кажа за именните дни през февруари, че не са много популярни - само Тригонов и Валентинов ден. Примерно мъжът ми е Симеон, но той празнува на 1-ви Септември, аз и брат ми сме Светла и Пламен, но едва преди няколко години разбрах, че на 6-ти имаме имен ден, но пък никога не го празнувам (никой не го знае, никой не ме поздравява, а и аз не го чувствам като празник). Ако ще си секцио и имаш избор за датата според мен е по - добре да се съобразиш с някакви номерологични правила - сбора на цифрите да е някакво хубаво число (аз така направих за датата на сватбата ми), а за име да заложиш на нещо, което ти харесва smile
Леки последни дни и мнго сладко и здрабо бебче ти желая  give_rose
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436

Мама на едно малко диване!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #214 -: януари 20, 2010, 11:10:00 »

Offtopic И моята Симона е на 1ви септември.Пък имам познат Пламен,който празнува на 14.10-Петковден pardon
Активен
kali_gali
Публикации: 2243

Моят сватбен албум

« Отговор #215 -: януари 20, 2010, 13:12:16 »

Благодаря на всички за мненията.Аз обаче дължа на тези неща.Защо е прието като си дойде с името да се кръсти так-защото казват,че светеца на чиято дата е родено детето ще го пази ако го кръстиш на него.Също така казват,че ако не се съобразиш с това всичко с което се захване ще му бъде по-трудно.Това разбира се са суеверия,но аз предпочитам да се съобразя с тях отколкото да предизвиквам съдбата.Всеки разбира се си сма свое мнение по въпроса.Дъщеря ми се роди на Петър и Павел.Трябваше да се казва Ния,но след дълго мислене/до последния ден/реших да не си правя експерименти със собственото си дете и я кръстих Полина.Да,но тогава очевидно можах да избера хубаво и интересно име,а сега с тези февруарски имена нищо свястно за момче не ми ражда главата.Абе ще видиме на финала какво ще стане.Със сигурност обаче няма да е нито Трифон нито Лозан или Жеко.
Активен
svetla_ety
Сватбен ГУРУ
Публикации: 674

Моят сватбен албум

« Отговор #216 -: януари 20, 2010, 16:17:36 »

Мила Кали, присърце приемам проблема ти и наистина съм чувала за това поверие - добре е че си решила да се съобразиш. Сега пробвах да разгледам и датите и 06.02.2010 ми се стръва супер - нейното число е 11, а то е едно от най - специалните - гарантира просперитет... а на този ден е и по - голям избора от имена - мойе да варират според мен да съчетаеш нещо . Аз много харесвам Светлозар примерно... само кажи и ще се активизираме с мисленето на варианти. Ако има и някой роднина, чието име искаш да уважиш или пък нещо любимо... girl_wink
Активен
maslinka
Публикации: 3663

Моят сватбен албум

« Отговор #217 -: януари 21, 2010, 15:23:48 »

Кали защо не избереш ден за секциото когато няма именни дни,май 7ми е такъв
а за кръщаването на дете ако се роди на имен ден,аз съм за само за Ивановден,ЙОрдановден,Димитровден,Гергъовден,Петър и Павел..,аз съм родена на първи февруари и щеше да ми  емного неприятно ако майакми ме беше кръстила Трифонка huhhuh.gif за Дея също не съм го спазила,иначе сега трябваше да е Валя,Валентина-може би ако някой от бабите или дядовците имената им започваха  с В pardon
Активен
verdad
Сватбар
Публикации: 151

But baby...you're the right kind of wrong

Моят сватбен албум

« Отговор #218 -: януари 21, 2010, 17:38:23 »

И аз съм за да се кръщава на деня, на който се роди, но само за големите празници,
 то иначе всеки ден най-разни имена уж имат имен ден.
Активен
krisssy
Сватбен ГУРУ
Публикации: 694

Мога да ти обещая утрото,но не мога да върна вчера

Моят сватбен албум

« Отговор #219 -: януари 27, 2010, 23:31:54 »

Момичета ще ви дам тема за обсъждане,имам една мисъл и тя е,че ако имам момче много ми се иска да го кръстя на баща си,който е починал,обаче постоянно се сблъсквам с ограничени хора и суеверия,че първо дете не се кръщава на починал,пък второто можело,даже сега съжалих,че се рових в някакъв форум и там само суеверни жени се извъдиха.
Сега,заради тези неща ми се насади несигурност и страх,а в същото време много ми се иска да почета по този начин любим човек,даже в това намирам повече смисъл.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1186

Моят сватбен албум

« Отговор #220 -: януари 27, 2010, 23:50:57 »

Момичета нашия бъдещ бебчо все още си няма име, обсъждахме Йордан на дядо ми ама се чудим какво да е . Имената на баща ми и свекъра ми не ги харесваме, ама и други обсъждания абе нещо не се спираме на нищо. Я дайте малко идейки за готини именца girl_wink
Активен
Kiksi
Публикации: 2440

Моят сватбен албум

« Отговор #221 -: януари 27, 2010, 23:56:00 »

... в същото време много ми се иска да почета по този начин любим човек,даже в това намирам повече смисъл.
Съпругът ми е кръстен на починалата си баба - първо и единствено дете е. Свекър ми е останал без майка на 16 годишна-възраст, страхотно уважение и почит таи в сърцето си към нея и поради тази причина, която и ти споменаваш, е искал да кръсти сина си на починалата си майка.
Е, за 30-те години на мъжа ми нищо лошо не се е случило /в смисъл не чак толкова фрапиращо/, но ако нещо се случи (не дай си, Боже) не вярвам да е заради това, че е кръстен на починал човек.

Така че, Криси, много добре си решила и не оставяй другите да те разубедят заради разни суеверия. Така ще окажеш почит на баща си и ще бъдеш вътрешно удовлетворена.  good

tasty , кажи имената на свекър и татко ти, може да измислим някакви производни.
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 984

Моят сватбен албум

« Отговор #222 -: януари 28, 2010, 00:31:43 »

Подкрепям Kiksi, че според мен това са суеверия.
Мой братовчед кръсти първородния си син на починалия си баща. Без да се обяснява на който и да е за каквото и да е (докато не се роди не казаха името).
Детето е живо и здраво, беше невероятно кротко бебе, сега е един сладък палав малчуган.

По принцип ми е много трудно да оприлича бебе я на майка му, я на баща му, но като разглеждах снимките от раждането и първото, което казах беше - Господи, все едно виждам дядо му в омален вид!
Толкова мило ми стана...

Пък суеверните - просто не споделяй с тях за името докато родиш и ги изненадай. Те като видят бебенцето колко е мило и невинно, едва ли ще ти натякват за името - а ще му се радват с умиление. heart
« Последна редакция: януари 28, 2010, 00:42:19 от Anichka » Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу

Моят сватбен албум

« Отговор #223 -: януари 28, 2010, 06:21:30 »

krisssy, не се притеснявай да си кръстиш детето на човек, който заслужава. За мен това суеверие не важи и дори смятам, че е хубаво да го направиш. Недей да слушаш какви ти ги разправят хората. Аничка много хубаво ти е казала какво да правиш. Аз затова не съм споделяла никакви имена с близки роднини, за да няма какво да коментират. Като е факт вече, нищо не могат да кажат.
tasty, аз не рабрах, но вие се чудите какъв вариант, който да е близък до Йордан да е ли? На мен на първа мисъл ми идва Даниел, което много ми харесва. Друго е Йоан - незнам дали е много близко, но и то ми харесва.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1186

Моят сватбен албум

« Отговор #224 -: януари 28, 2010, 11:04:44 »

не единия вариант е Йордан, баща ми се казва Сергей, а неговия Иван, а дядо ми е Йордан, принципно не държим да кръщаваме на някого просто нещо не можем да се спрем на име  Girl_hide
Активен
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: