Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 15, 2025, 20:58:14
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Всичко около кърменето - 2 част
Страници:
1
...
28
29
[
30
]
31
32
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко около кърменето - 2 част (Прочетена 178091 пъти)
svetla_ety
Сватбен ГУРУ
Отг: Всичко около кърменето - 2 част
«
Отговор #435 -:
април 15, 2011, 20:48:55 »
За съхранението моята педиатърка ми каза, 4е мога да събирам до 12 часа ж хладилника и после да я слагам във фризера, като там трае до 6 месеца.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2805
Имам всичко.
«
Отговор #436 -:
април 15, 2011, 21:17:38 »
Благодаря ви, момичета!
Гостенка
, Ели не изсуква докрай тази гърда, защото по принцип тя пуска по-малко от другата и съответно по-бързо губи интерес. Успявам да я задържа на гърдата около 10 мин, после доизцеждам с помпата (от 10 до 30-40мл). За горещия душ не съм се замисляла от тази гледна точка, ще затоплям вече само кърпа
Имам напредък - гърдата съвсем омекна, бучката едвам я напипвам, а температура не съм вдигала цял ден (да не чува дявола). Сега ще изпия последно още един парацетамол и ще си навия алармата да стана и да се изцедя към 3 през нощта, че Ели не се буди вече нощем. Снощи събрах от две цедения общо 150мл и отидоха на боклука, щото ме примързя да ги сваля до хладилника, а в стаята тук е топло
Сърцето ме заболя като хвърлих толкова кърма...
Надявам се вече утре да съм шен и да си продължим кърменето както преди.
Вени
, ще напиша дословно какво пише в листовката на пликчетата ми за замразяване на кърма Лансинох:
- при стайна температура - 6 до 8 часа
- в хладилник при температура +4 до 6 градуса - 72 часа
- във фризер с температура -18 или по-ниска - 3 до 6 месеца.
Аз и друго се чудя - как стои въпроса с поддържането на гърдите и на лактация, когато бебето се откаже от нощното хранене? Препълват ли се гърдите, как се предотвратява подпушване, мастит и тем подобни, как се урегулират нещата? Защото ако се цедя в 3 през нощта например, то това ще означава, че кърма трябва да се произвежда по това време и си мисля, че така гърдите все ще са напрегнати, ако не ги цедя. Става нещо като порочен кръг.
«
Последна редакция: април 15, 2011, 21:20:53 от sunray
»
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #437 -:
април 16, 2011, 14:05:26 »
Айде мами и аз да се цопна в тази темичка, че положението е плачевно...Ние се кърмим на поискване, но от няколко дни малката е супер кисела особенно следобедите и вечерите. първо си мислех че са колики и почнахме да даваме инфакол и наистина уж се подобри положението....До вчера, сигурно 5 часа е ревала с малки почивки, но общо взето от към 4 до към 10. Аз давам гърда, тя плюе....и така изчаквам да се поуспокой и пак, но не...както и да е, към 10часа вече реших да се изпомпам да видя какво е положението и изненада....едната празна в другата 20мл
Та така ревейки приготвих формулата, малката я изцока и спааааааа, ама спа ви казвам 4 часа. Това никога не се беше случвало. Обикновенно заспива за около час и после суче около час, като последните 15 мин е вече заспала. Така я свалям от гърдата и я мятам в легълцето ѝ. Тази сутрин пак на цицката и пак изцока каквото изцока и пак рев, та така пак се дохранихме...
Сега си спи детето. Не знам дали правя нещата както трябва и какво да правим от тук нататък?! Проблема според мен е, че когато е нахранена не иска да суче толкова често и не знам дали няма да прецакам нещата тотално т.е. да спра да произвеждам мляко. Сега се изцедих час и половина след последното хранене и мисля като се събуди пак да си я сложа на гърдите. Толкова безполезна не съм че чувствала...
Знам че е още рано (малката е на 7 дена) и най-вероятно ще почне да слиза още кърма, но ме е страх че тогава ще е толкова свикнала с шишетата, че друго няма да погледне. Наистина всеки един съвет ще е безценнен...
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #438 -:
април 16, 2011, 17:03:32 »
Павла
, здравей, миличка!
Първо, да ти кажа, че наистина тепърва предстои да се нормализират нещата при теб и да се урегулира кърмата. Да не говорим, че беба още не знае точно как да суче, или поне как да го прави по най-добрия начин. Аз пак ще се повторя, но на мен ми казаха: Дай 6 седмици на бебето да свикне с обстановката и с теб, и после още 6 - ти да свикнеш.
Бебето трябва да обхваща не само зърното, а и част от ареолата, за да успява да суче мляко и за да не ти разранява зърната. Ако не е захапала достатъчно добре, си вкарай кутрето в крайчеца на устичката и, за да нарушиш вакуума и да извадиш зърното, след което пробвай пак - докато стане.
Пробвай да смениш и позата, може да не и е удобно
Ако сега залагаш на класическата - "люлка", пробвай да я кърмиш легнала на една страна или в поза "футболна топка" (в you tube има клипчета как се прави
).
И другото, което си знаеш - колкото повече и даваш гърда, толкова повече стимулираш лактацията. Затова не спирай да упорстваш. Как и е теглото? Ако не отслабва детето, дори и да наддава по малко, не се шашкай. Ели първия месец качи повечето от теглото си през втората половина на месеца
Но не се изкушавай с АМ всеки път. По-добре да е поне малко гладна, за да суче от гърда. Тя иначе няма да има стимул и настървеност да го прави, а на теб това ти трябва.
Друго не се сещам засега, ако има - ще пиша. Целувки и вярвам, че ще се справиш, макар и с доста нерви и усилия
Аз да се отчета - днес съм супер! Бучката я няма, зачервеното почти изчезна, нямам температура от снощи
Абееее, много съм радостна! Зелевите листа спрях да ги налагам днес предиобед. Оказа се, че в такива моменти най-важното е да не спираш да кърмиш, за да може бебето да отпуши каналите по естествен път.
«
Последна редакция: април 16, 2011, 17:05:53 от sunray
»
Активен
♥_Veni_♥
Сватбен ГУРУ
Г-жа Ангелова
«
Отговор #439 -:
април 16, 2011, 18:34:42 »
Диде, Светле, sunray
, благодаря ви за бързите отговори.
sunray,
радвам се,че при вас с Ели вече всичко е ок и бучката вече я няма.
Аз пак съм тук с един в-с.Всеки ми казва различно.След хранене трбява ли да изцеждам гърдата или не.И ако "да" колко да го правя докато вече не пуска кърма ли? Защото ако чакам да олекне, тя попринцип дребен си я изцоква доста и си е мека преди да почна да цедя, но има още в нея "материал"
Активен
Miri
Баш Майстор
«
Отговор #440 -:
април 16, 2011, 19:36:49 »
Вени, не съм от най-компетентните, но до колкото знам, ако започнеш да изцеждаш докрай може да си докараш хиперлактация.
Активен
Miri
Баш Майстор
«
Отговор #441 -:
април 16, 2011, 19:51:40 »
Вени ето един линк с полезна информация
http://xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/
Активен
dodo23
«
Отговор #442 -:
април 16, 2011, 20:20:45 »
Цитат на: Miri в април 16, 2011, 19:36:49
Вени, ако започнеш да изцеждаш докрай може да си докараш хиперлактация.
Никога не съм цедила след кърмене.Цедя преди да кърмя,когато беба е направила голяма пауза-в тези случай кърмата потича много силно и тя не успява да преглътне и се дави.
Дани,радвам се,че се оправи.
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
Публикации: 813
«
Отговор #443 -:
април 16, 2011, 21:47:48 »
Павла, ще ти кажа моя опит...сигурна ли си, че бебка е гладна...защото може и да я прехранваш! Аз бях така...мислех че е гладана и постоянно и давах да суче и също изцеждах по 20 грамаи накрая се оказа, че за 20 дена беше качила 1 кг...ориентирай се по памперсите, не по изцедената кърма! Първо вие сте много малки и стомахчето е колкото монета от 5 стотинки...колко кърма мислиш, че може да поеме? После с помпата никога не можеш да изцедиш толкова кърма, колкото бебето изсуква. Аз никога не съм изцеждала повече от 60 мл, и ако изцеждането беше показателно, това би означавало, че съм уморила ралица от глад, ама не е така. И трето нормално е като и дадеш АМ да спи повече...то засища повече. Времето за обработване на кърмата е 2 часа...гледай да и правиш такива паузи, но не повече...после тя сама ще ти подскаже. Ако и след написаното си мислиш, че не ти стига кърмата има доста неща с които да си помогнеш...( чая на хип, българско лактогонно средство - български чай, и хомеопатичните рицинос кумунис). И още нещо...кърменето ме научи на едно....ако искаш да кърмиш, оставяш всякакви мерки и теглилки и "цедилки" и се ръководиш само от едно-бебето. Ако качва, ако пълни памперсите (което с времето също се разрежда) значи всичко е ОК. Ако се притесняваш толкова, направи и едно пробно теглене, НО НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАЙ НА ПРОБНО КЪРМЕНЕ и се успокой...
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #444 -:
април 16, 2011, 22:01:26 »
Вени
, ако има напрежение въпреки че бебето се е нахранило - цеди се. НО...цедиш само 20-30 мл от гърда, колкото да се облекчиш. Цедене докрай се препоръчва само при запушени канали или нужда от засилване на кърмата
При теб очевидно няма нужда от това.
Активен
♥_Veni_♥
Сватбен ГУРУ
Г-жа Ангелова
«
Отговор #445 -:
април 17, 2011, 08:32:15 »
Благодаря ви момичета за отг,
Мири
статията беше много полезна
Активен
gostenka_82
Публикации: 2663
«
Отговор #446 -:
април 17, 2011, 17:09:32 »
Павла
, свържи се с консултант по кърменето, нека дойде у вас, да види как суче бебчето и заедно да намерите решение. Имай предвид, че почти винаги началото на АМ е край на кърменето!!! Дори да няма мляко в гърдата, всяка минутка, в която бебенцето суче стимулира лактацията.
Аз имах много кърма в началото, но първите дни се изцеждах след кърмене (когато ми останеше време, защото кърмех почти час и половина), но през нощта задължително изпразвах гърдите (цедях след хранене по около 100 и нагоре от всяка гърда). Моята цел, обаче бе всяка от гърдите да произвежда достатъчно за едно бебе. И до днес все още сме основно на кърма, макар вече солидно захранени, все още не съм заместила кърмене, а пюретата са в малки количества и не намаляват количеството кърма.
Но многократно съм се обръщала към консултант по кърменето за помощ. Имала съм доста пъти запушени канали, каот 2 пъти изпаднах в шок (висока температура, втирсане, зачервено на мястото на гърдата и пр.). Бучките минават, когато бебенцето изсуче млякото и изпразни гърдата, но е възможно болката да остане за по-дълго време.
Активен
sweety_girl
Новак
Публикации: 9
«
Отговор #447 -:
април 22, 2011, 22:47:49 »
Здравейте мамчета!!! Аз имам прекалено много кърма и я замразявам в специални торбички за кърма. Малката наддава по 1 кг на месец, а на мен ми остава по 500 мл кърма на денонощие. Не пуша и не употребявам алкохол. Бихте ли ми дали съвет къде мога да я продавам, защотото не ми се изхвърля, а и знам , че има бебчета, които се нуждаят само от майчина кърма.
Активен
Nataliya
Баш Майстор
Щастлива мама
«
Отговор #448 -:
април 23, 2011, 12:37:32 »
sweety_girl, ако живееш в София може да се ориентираш към Банката за майчина кърма.
http://www.bankazamaichinakarma.hit.bg/kontakti.html
Активен
sweety_girl
Новак
Публикации: 9
«
Отговор #449 -:
април 26, 2011, 18:28:34 »
Благодаря ти Nataliya, но живея в Стара Загора
Активен
Страници: