Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 16, 2025, 01:49:43
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Всичко около кърменето - 2 част
Страници:
1
...
16
17
[
18
]
19
20
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко около кърменето - 2 част (Прочетена 178602 пъти)
Tani4ka_
Ентусиаст
Отг: Всичко около кърменето - 2 част
«
Отговор #255 -:
август 29, 2010, 15:11:21 »
Искам да попитам, някоя от вас пила ли е антибиотик докато е кърмела? Какво количество от него се отделя в кърмата и дали е много вредно за бебето? Става въпрос за Оспамокс. Когато доктора ми го изписа каза че няма проблем, стига да следя за евентуални алергични реакции. Но аз все пак се чудя, понеже не съм много зле и не съм почнала да го пия (за сега пробваам да се излекувам по алтернативни начини), но ако все пак се влоша и почна да го пия ми се изка да знам колко бих и навредила. Никак не ми се иска 1 седмица да и давам АМ от шише, а аз през това време да се цедя и да изхвърлям кърмата, че незнам какви ще са последствията от това.
Активен
Marri
Баш Майстор
If you want a rainbow, you have to stand the rain.
«
Отговор #256 -:
август 29, 2010, 16:24:54 »
Цитат на: matsinka в август 29, 2010, 12:13:38
Марри,може ли да поясниш,той сам ли спира да суче?Плаче ли че му даваш допълнително?Защо не направиш пауза от 5 мин и после пак да му даваш да суче,вместо добавка?След като ти изцеждаш такова количество,което му даваш и от шише,незнам защо искаш да чакаш да си сигурна че кърмата му стига!
Ето пример от преди 10 мин, сука 40 мин., в които сменяхме гърдите, подремваше и изпускаше гърдата, след което се събужда и отново му давам гърдата, суче малко, отново заспива, или е буден и стои на гърдата без да суче. Като го махна търси да суче, но като му дам гърдата и нищо особено не върши и така докато издържа, после изпи 70мл добавка от шише
. Това е положението. Не съм пробвала, ако не му дам добавка как ще реагира, но определено не можем да приключим с храненето така, тъй като той търси да яде, проблема е, че суче интензивно само първите 10-15мин и после въпреки че е още гладен спира да суче, но пък държи да е на гърдата, изобщо странна работа.
ellie_bellie, както казах не е много логично обяснението ми относно консултанта, но вече сериозно се замислям за този вариант.
Някой знае ли колко евентуално би ми струвала такава консултация?
Активен
Nataliya
Баш Майстор
Щастлива мама
«
Отговор #257 -:
август 29, 2010, 19:28:18 »
Аз съм пила антибиотик, когато Дари беше някъде на 3 месеца. Пиех го един път на ден, вечер след последното й хранене. Тя сучеше чак сутринта.
Мисля, че ако имаш по- голям интервал след приема до следващото кърмене няма да е голям проблем. Ако се притесняваш, консултирай се с още един лекар относно вида на антибиотика.
Активен
КатиНка
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #258 -:
август 29, 2010, 22:34:19 »
Marri, консултациите са безплатни
Не отлагай, обади се, аз съм им много благодарна!!!
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #259 -:
август 29, 2010, 23:59:24 »
Marri, обади се,наистина не отлагай,защото за АМ също плащаш!Стискам ти палци!!
Активен
maia_svet
Сватбар
«
Отговор #260 -:
септември 16, 2010, 11:21:27 »
дано да не спамя ,ако мога да помогна с повече инфо .
Вчера разбрах от приятелка че в Аг болница във Варна в петък от 17.30 ч педиатър Ружа Панчева дава безплатни консултации,относно кърмене и инфо за бебчетата.
Аз лично не съм ходила , но съм чувала че е много готина и отговаряла на ? .
реших да ви споделя
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
Публикации: 813
«
Отговор #261 -:
октомври 17, 2010, 19:14:18 »
имам проблем...моля помогнете.Немога да разбера какво и е на малката...в началото я кърмех и тя ми спеше по 3-3,50 часа. От снощи обаче не може да спи. буди ми се на всеки час, мрънка, и ми е постоянно на гърдата. като я оставя в кошарката и след половин час започва да плачка. тя е на 10 дни...
Нензам какво изсуква. Аз пия чай за лактация и едни хомеопатични и уж има кърма, поне засега да и стига. иначе и сменям памперса по 6-7 пъти на денонощие. Уф и свекито ми лази яко по нервите. Опънала се като бей на леглото и ми обяснява, че било нормално...нали не е нейното, не и се свива сърцето след всеки плач...аз я питам, понеже е с опит, това колики ли са или е гладна, немога да разбера...Иначе ми обяснява как било нормално, но я взе на ръце да ми се научи и после да се видя в празници...изивнявам се за
, ама се и разстроих...
Активен
leni_beni_
«
Отговор #262 -:
октомври 17, 2010, 19:35:18 »
m_eleva19 , миличка успокой се първо . Не се изнервяй, за да не се изнервя и бебо. Напълно възможно е това да са колики . Свива ли крачета към коремчето ? Присвива ли се ? По колко наакани памперса има ? Или във всеки сменен от тези 7 има наакано ?
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #263 -:
октомври 18, 2010, 08:44:36 »
Ами да, свива си крачетата, гърчи се и плачка и се зачервява цялата като се напъва. Но и с храненето май не е наред...Във всичките памперси имаше ако, и от тях в 1, 2 е малко, в останалото е добре...натежава. Обаче снощи реших да видя какво става с кърменето и след като я нахраних се изцедих...изцедих 30 гр., които и ги дадох (тя яде с пауза). Дадох и икапки за колики и заспа. Спа от 10.30 до 1.30.След това се събуди и аз и дадох да суче, само колкото да я залъжа и се изцедих и
успях да изцедя само 20 грама!!! Гърдите ми бяха меки, а те са такива от 2 дена...от вечерта, в която плака цяла нощ....След това, в 5 се събуди и памперса пак беше наакан, но много малко. Аз и дадох предварително изцедено мляко, и тя изпи само 40 грама. След като пропуснах едно кърмене, гърдите ми вече се надуха и потекоха и аз я храня в момента. Но по това, което съм чела, тя трябва да изяжда по 60-70 грама, а тя яде средно по 30!!! Вече имам и празни памперси...т.е. само един, и после за 3 часа ака 2 пъти...Сега ще видя като я кърмя колко ще спи и колко ще изака...много искам да я кърмя...отлагам момента с АМ, надявам седа успея...
, но без помощ май няма да сесправя...
Активен
Nataliya
Баш Майстор
Щастлива мама
«
Отговор #264 -:
октомври 18, 2010, 09:10:15 »
По 6-7 наакани памперса на мен ми звучи много добре. Не се шашкай, защото за да имаш кърма ти е нужно спокойствие, пълноценна храна и доколкото е възможно сън и почивка.
Постепенно лактацията се регулира и е нормално гърдите ти да не са така напращели като първите дни. Това, че са меки не означава че няма мялко.
Моя съвет е да не даваш АМ. Предполагам, че след няколко дни ще ходите на първата консултация. Изчакай да измерят тогава бебка и ще прецениш.
Активен
matsinka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #265 -:
октомври 18, 2010, 13:26:31 »
m_eleva19,първо се успокой.Ако наистина искаш да си кърмиш детенцето,ще успееш.Акушерката която идва в нас ми направи забележка,че съм се изразявала грешно като съм казвала-ако стане,ако успея да кърмя и т.н.Ако иска една жена-ще стане.Предполагам,че може да са почнали коликите на бебка и като плачка ти се притесняваш.Но 20 мл.след като си я нахранила не е хич малко-за начало.Според мен-не и давай в никакъв случай от шише.Цеди се само след като се е нахранила малката.Ако се разплаче,пак я слагай на гърда.В началото винаги е най-трудно.Не вярвах ,че някога ще стане приятно,но ето че стана
. Пий чаиове-за кърмещи и против колики.Аз не ги давах директно,за да не ползваме шише,а пиех аз.Макар че и в чая за кърмещи има съставки,който са противоколикови.Пий повече течности,гледай да се цедиш ако можеш и вечер през ноща,знам че е трудно,но около 3 или 4 когато ти се събуди принцесата за хранене ,след това се цеди!Ще ти помогне много!На ръка ли се цедиш или с помпа -електрическа? Ако да,поне 20 минути или 5 мин,след като е капнала последната капка!Съжалявам,но незнам точно на колко дни е бебка.Мога да кажа,че Виктор в първия си половин месец или 20 дни ядеше не на 3 часа,а на час и половина и после се цедях и докато хапна и пак беше гладен.Както е казала Наталия,изчакай докато доиде консултацията,за да предцениш.Това,че плачка сигурно е от коликите,а не защото е гладна.Макар,че да те боли коремчето и да се опитваш да сучеш не е никак лесно.ѝВземете капки за колики,щом се напъва и се зачервява.Натискай и но не силно крачетата към коремчето,при нас помагаше.Давай и малкото си куренце да го смуче,обърнато на обратно-коката към езичето.Милваи й коремчето по посока на часовниковата стрелка.Хем се затопля и малко отпуска!
Забравих да кажа,че е хубаво да хапваш по нещо малко всеки час два,плод,зеленчух,чай,парче сухар или каквото и да е.Храни се добре и не се ядосвай за глупости.Бебка няма как все път да яде по 60 грама.Понякога яде 60 ,понякога 20,а понякога 80 мл.И това също е нормално.Тя е още мъничка и се уморява бързо!Всекърва ти е права ,че и това ще мине и е нормално.А знаеш ли моята,макар и сега когато вече имам много кърма,все повтаря ,че той сучел,ама дали имало какво,дали му стигало и т.н.При положение че Вики е почти 7 кг!!!!
И най-важното,не се колебай да се обадиш на консултант преди да дадеш АМ.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #266 -:
октомври 18, 2010, 14:38:14 »
m_eleva19
първо се опитай да се успокоиш, защото това е наистина най-важното. Знам, че е почти невъзможно. Може би няма смисъл да ти казвам, че на всички ни се е случвало това,което се случва с теб, но вярвай ми, така е. Всяка майка, която кърми се притеснява дали бебето яде достатъчно. От сегашната ми гледна точка - почти година стаж в кърменето, нещата изглеждат различно, но и аз бях така притеснена като теб. Най-доброто, което можеш да направиш е да кърмиш редовно. Мисля, че в нашата тема бях писала, но ще го повторя и тук - какво правех аз. Колкото и да се отрича това, след първите две седмици кърмех на режим - на три часа - 6,9,12,15,18,21,24, а понеже бебо започна да не се буди нощем, в 3 цедях гърдата, която беше на ред и кърмата слагах във фризера. Може би трябва да уточня, че кърмех само от едната гърда, на следващото хранене другата и така ги редувах. Случвало се е разбира се да не дочакаме часа или пък да мине, никога не съм се вманиачавала в точния час, но горе - долу спазвахме режима. Имаше един период, в който бебо спеше повечко нощем и през деня се кърмехме на 2,5 часа, то детето само си показва. Винаги след кърмене доизцеждах гърдата с помпичка, дори и само 5мл да са, да съм сигурна, че няма нищо. Пиех чай за кърмене и витамини за бременни. Важно е още редовното хапване и почивка. Веднага усещах, че кърмата намялава, ако не съм спала достатъчно.
Сега на кратко - не бързай с АМ в никакъв случай, дори и да ти се падне педиатър, който не е голям фен на кърменето и ти препоръча дохранване. Твоят организъм усеща нуждите на бебето и произвежда количеството кърма, което му е необходимо. Адаптацията може да отнеме два три дни, но кърмата със сигурност ще се увеличи. В такъв случай е добре да кърмиш по-често.
Относно коликите - при нас нямаха край- почти пет месеца. Най-много помагаше спането по корем върху моите гърди и корем. С часове сме стояли така, но само така се успокояваше дребо. Иначе и капки му давах. Пробвахме няколко вида и на нас най-добре ни действаха Еспумизан.
Според мен нощното кърмене (цедене) е важно. Но не мисля, че е добра идея все още да храниш бебето с изцедена кърма. Просто няма нужда. Ти като нахраниш първо с изцедената и после дадеш гърда, то естествено ще сучи по-малко, а ти не можеш да цедиш така, както би сукало бебето и неминуемо кърмата ще намалее.
Не се втелясвай и на пълните памперси. Моето дете имеше време, в което редовно пропускаше по три, че и четири дни да ака, но това не означава, че не е ял достатъчно. За кърмените бебета всичко е нормално, дори и това.
Съжелявам, че толкова дълго се получи, но се надявам да съм от помощ.
Опитай се да си спокойна и си кърми детето. Понякога те плачат от колики, а не от глад или просто защото искат да ги гушкаш. Не се мъчи и да изчисляваш колко е изяло, защото ще се вкараш в опасен филм - възможно е на всяко хранене да изяжда различно количество. Важно е теглене веднъж седмично и съответно да е наддало достатъчно (в по-големи месеци не е нужно и веднъж седмично да се тегли).
Успех на теб и на всички мами, които искат да кърмят. Щом искаш, ще успееш. Само от теб зависи!
А на свекито гледай да не и обръщаш внимание или ако е възможно дори й кажи да не ти се меси за тези работи!
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #267 -:
октомври 18, 2010, 14:42:21 »
Много ви благодаря...много се бях шашнала...взехме и капки колийф и те и подействаха и сега суче на около 2.5-3 часа, всъщност, когато се събуди и давам да папка...отказвам се да меря грамове...щом пълни памперсите...видях, че даже и крачетата е взела да пълни...ами малката е на 10 дни, но терминът ми трябваше да бъде на 21.10. цедя се с ръчна помпа...Последен въпрос...когато тя се нахрани, и ми остава мляко, аз да го доизцеждам ли, защото след последното хранене тя яде само от едната и после заспа, но другата ми стана на камък и аз я изцедих....явно се бях притеснила повече, защото наистина нямах кърма, но след като снощи спа, сега е по-добре и аз също съм добре... като говорихме за консултант по кърмене...някой да ми препоръча такъв на лични, ако може
...ако се наложи ще се обадя...преди да минам на АМ съм решила да пробвам всичко...и още нещо...немога да я накарам да папка от двете гърди...обикновено на едната заспива и аз незнам да я будя ли да я слагам на другата, кога да я местя или да изцеждам гърдата от която не е сукала?....
Ами докато си публикувам отговора и светли отговори...благодаря, в твоя отговор се съдържа и отговора на моите въпроси...ами аз се успокоих тя като не реве...
«
Последна редакция: октомври 18, 2010, 14:57:32 от m_eleva19
»
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #268 -:
октомври 18, 2010, 14:49:24 »
С риск да ви досадя - пропуснах още нещо. На много места пише, че бебето изяжда 85 - 90 % от нужното му количество кърма през първите десет минути на кърменето и че няма смисъл да се кърми повече от 20 минути. Аз кърмех само по 20 минути, дори гледах часовника. Истината е, че най-често след 10 минути дребо заспиваше и го погъделичквах по бузките и ушичките да се посъбуди в следващите десет минути и толкова. Никога не съм кърмила по-дълго време - който ял, ял. Ако е заспал по-рано и съответно не е изял достатъчно - ще си навакса на следващото кърмене със сигурност.
В началните месеци дребо наддаваше по 1,5 кг на месец, така че смятам, че съм кърмила успешно, но пак казвам всяка майка най-добре може да прецени кое как ще сработи при нейното детенце.
Внимание - нов отговор бе публикуван докато ти пишеше.
Радвам се, че вече сте по-добре. Надявам се дългият ми предишен пост да отговори на някои от новите ти въпроси.
Активен
leni_beni_
«
Отговор #269 -:
октомври 19, 2010, 12:13:36 »
m_eleva19 , радвам се, че сте се поуспокоили
За въпроса ти да суче от двете гърди - Щом й стига едната , няма нужда да даваш и другата . Аз винаги кърмя само от едната и на следващото кърмене давам другата . В първите дни наистина докато се регулира кърмата доста ми се препълваха и на мен . Ако и при теб е така тогава изцеждай, но само за да облекчиш , не до край . Всъщност когато и да почувстваш такова напрежение прави така - изцеждай само до облекчение
За консултанти по кърмене - отвори сайта на Ла Лече Лига и избери някое от момичетата от твоя град, ако се наложи и да се видите
Активен
Страници:
1
...
16
17
[
18
]
19
20
...