Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 15, 2025, 22:53:49
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Всичко около кърменето - 2 част
Страници:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко около кърменето - 2 част (Прочетена 178191 пъти)
KlaraFina
Баш Майстор
Отг: Всичко около кърменето - 2 част
«
Отговор #225 -:
май 26, 2010, 09:34:25 »
Цитат на: Nataliya в май 25, 2010, 13:33:52
Или мога да заместя вечерното хранене с кисело мляко, каша или нещо друго?
Аз вече съм го казвала няколко пъти май, но аз мисля, че няма смисъл да я мъчиш с АМ. Филипа от много време насам яде готвено ядене за вечеря и по-късно каша преди лягане (евентуално). Аз също кърмих до 10-тия месец, но то беше ранно сутрешно кърмене. Последния път на консултацията питах специално сестрата за това АМ и дали трябва да се дава при спиране на кърменето и тя ми каза, че далеч не е задължитено, особено ако давам каша.
Активен
Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #226 -:
май 30, 2010, 09:01:30 »
Може ли един бърз въпрос- пих аналгин че умирам един зъб, сега се чудя да я храня ли с АМ при следващото хранене или пък не е фатален тоя един Аналгин, аз го пих към 9ч. непосредствено след кърмене
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #227 -:
юни 17, 2010, 08:21:03 »
Понеже преди беше станало въпрос за кърменето и физическите натоварвания, исках да споделя опита си досега. Вече около 3 седмици след доста сериозно физическо натоварване кърмя и Евелин никога не е реагирала по някакъв различен начин, тъй че при мен това не оказва влияние.
Освен това за мамите с плоски зърна - на мен в болницата сестрите ми дадоха ето тези джаджи на Медела:
Посъветваха ме да ги нося винаги в сутиена между кърменията и много ми помогнаха. Преди това Евелин не искаше изобщо да захапе, каквото и да се опитвах да правя. Носих ги първите 2-3 седмици и след това зърната ми останаха изпъкнали, явно вече са свикнали с кърменето.
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати
«
Отговор #228 -:
юни 20, 2010, 21:52:05 »
момичета, за момента ми се налага да изцеждам кърмата и да я съхранявам... знам,че има много информация по въпроса, но имам някои въпроси още - много моля, ако някоя от вас изцежда и съхранява кърма - да ми пише на ЛС и да ми помогне малко с инфо от личен опит. благодаря предварително.
Активен
Marri
Баш Майстор
If you want a rainbow, you have to stand the rain.
«
Отговор #229 -:
юли 27, 2010, 09:36:44 »
Здравейте, момичета!
Позволявам си да споделя моя проблем около кърменето, тъй като вече незная по кой път да поемам, нека ако има майки сблъскали се с подобна ситуация да споделят своя опит. Като начало имах доста продължително, може да се каже тежко, предизвикано раждане, поради което организмът ми беше много изтощен и обезводнен. Кърма така и не слезе до 5-6 ден от раждането, през това време в родилния дом храниха детето с АМ, като се прибрахме вкъщи аз все още нямах кърма и също продължихме на АМ, още от родилния дом го слагам да суче при всяко хранене, на 3 ч(бебетата не бяха при нас и ни пускаха при тях по график), общо взето проявяваше интерес към гърдата. И така до 6-тия ден, когато започна да слиза някакво мляко, но в минимално количество, естествено тогава малкия вече отказваше гърдата, голяма борба падна, слагах капчици АМ върху гърдата преди да му предложа и така успявах да го накарам да посуче малко. За мое изненада в следващите дни малко по малко започна доброволно, без такива залъгвания да приема гърдите, но млякото беше малко и продължавахме с дохранването. Докато на 12-тия ден, по всяка вероятност кърмата се увеличи, той суче, аз изцеждам и му давам от шише около 30-40 мл и дохранвам с АМ, докато откаже, което беше 50-60мл, стана така че започна да ака по два пъти на хранене, което ми се стори нередно, тъй като до тогава беше веднъж на ден, обадих се на педиатърката и тя каза, че най-вероятно преяжда, да огранича дозите АМ. И така постъпих, но пък около притесненията с тези акания сякаш кърмата намаля и мъничето остава гладно. Сега вече 16-ти ден суче от гърда от много вяло, незаинтересовано, кърмим се по 40 мин на хранене, но той основно спи, суче едва едва, общо взето губи интерес, аз се цедя и давам от шише само и само да яде кърма, какво да направя? Как да не изпусна момента и да не се откаже изобщо? Страхувам се, че ако намаля още дохранванията и ли ги премахна, детето ще гладува, просто незная какво да правя. Незная дали правилно го кърмя в смисъл предлагам му едната гърда суче, докато заспи, днес за първи път пусна гърдата сам, иначе обикновено заспива, и после дохранвам. До преди няколко дни давах по 10 мин на всяка гърда, но изчетох доста по въпроса и основно пише, че така получава сама от така нареченото предно мляко. Вече и аз незная как да процедирам. Извиням се за дългия пост и моля, ако някой може да ми помогне със съвет да се включи.
Активен
vivianka
Професор
Публикации: 304
«
Отговор #230 -:
юли 27, 2010, 09:47:36 »
Marri, аз от опит нищо не мога да кажа още, но има консултанти по кърмене, които знам, че могат да помогнат - свържи се с ла лече лига - имат телефони на сайта им, те сигурно ще могат да ти помогнат. Има момичета от форума, коита са ползвали консултанти и са им помогнали. Дано се включи някоя мама с повече опит.
Активен
Kiksi
«
Отговор #231 -:
юли 27, 2010, 10:35:24 »
Мари, поздравления за упоритостта и за успеха, който си постигнала.
Позната ми е ситуацията частично, защото и аз имах кофти раждане, завършило със спешно секцио и липса на кърма 5-6 дни и съответно бебе, хранено само с АМ през това време.
Аз обаче устисках след това да дам АМ, колкото и да се изкушавах, защото мислех, че детето е гладно.
Цитат на: Marri в юли 27, 2010, 09:36:44
Сега вече 16-ти ден суче от гърда от много вяло, незаинтересовано, кърмим се по 40 мин на хранене, но той основно спи, суче едва едва, общо взето губи интерес
Така са много бебета в началото. По-скоро тези, дето се наяждат за 15 мин и ядат през 3 ч още от началото са рядкост.
Не знам, доколко ще те успокоя, но моето ядеше по 1 час и по повече на хранене до към 3-ти 4-ти месец - къде спеше, къде сучеше, но поне така със сигурност се е наяждало, защото наддаваше.
Не съм спазвала никакви графици на по 3 часа - кърменето на поискване е другата крачка към успеха.
Това с 10-те минути на всяка от гърдите е меко казано абсурдно.
Аз на твое място не бих се цедила и давала от шише, а бих го оставяла да суче по час и повече, колкото и вяло да е - помпата не може да изцеди толкова, колкото бебето би изсукало и много скоро организмът ще започне да получава сигнал, че не е необходима толкова кърма и производството й ще намалее.
Моят съвет - пробвай за няколко дни да премахнеш изцяло АМ /или дори за седмица, но не повече/ и кърми на поискване, ако ще по цял ден, като преди това и след това го заведи да го изтеглят /задължително на един и същ кантар/. Ако не е наддал, значи не му стига. Според нашата лекарка е нормално кърмените бебета да наддават по 150-200 гр на седмица.
Но не те съветвам да пробваш стандартното пробно кърмене - теглене преди и след кърмене, за да се види колко е изяло бебето, защото то изсуква различно количество на всяко ядене и ако веднъж приеме 20 мл, после може да приеме 200 мл и така че това не епоказателно
Но тъй като аз не съм достатъчно компетентна, най-добре (ама възможно най-бързо) се обърни към Хедра, сигурна съм, че ще ти даде адекватен съвет.
Ето тук можеш да зададеш въпроса си:
http://xedra.wordpress.com/qa3/
Макар че сега виждам, че през юли и август няма да може да се пише, но със сигурност не е проблем да й звъннеш по телефона, както пише там.
Успех и пиши какво е станало.
«
Последна редакция: юли 27, 2010, 16:38:36 от Kiksi
»
Активен
Marri
Баш Майстор
«
Отговор #232 -:
юли 27, 2010, 13:33:20 »
Много ти благодаря за изчерпателния отговор Kiks, наистина човек понякога се обезкуражава, аз имам координатите на Хедра, но се колебаех дали да й позвъня. Моето момченце се роди голямо 3900 и има чудесен апетит, дори е лакум повече, отколкото е нормално за неговата възраст, затова толкова се притеснявам да премахна АМ, за да не загубим това добро темпо на хранене, което сам си е изградил и накрая да имам проблеми и с кърменето и с дохранването с АМ, може би ако и така и така нямаше желание да се храни толкова, по-лесно бих рискувала да махна АМ. Ще се свържа с Хедра, ще помисля още малко как да постъпя, но определено ми помогна с твоя опит
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
Консултант по кърмене към НКК
«
Отговор #233 -:
юли 27, 2010, 21:28:38 »
Хедра е в отпуск. Можеш да се свържеш с консултативния кабинет по кърмене към Националната асоциация подкрепа за кърменето - 0896418488.
Поздравявам те за упоритостта ти да приучиш бебето си да суче, след като дълго време е било дохранвано с АМ. Ако решиш да махнеш добавката, има начин това да стане, в противен случай рискуваш количествата да намалеят значително в резултат на липсата на търсене и предлагане. Докато установите стабилна лактация, е важно да имате поне 8 кърмения за дененощие. Още по-добре е, ако са 10. Ако храненията на бебето не са от гърдата, изцеждай по 20,30 мин, или 2 до 5 мин. след като млякото е спряло да тече. Ако бебето суче от гърдата, но не я изпразва напълно, изцеждай по 10,15 минути след кърмене. Ако бебето суче и изпразва добре гърдата, тогава добавяне на изцеждане между кърменията ще е най-полезно. Добавката не се премахва изведнъж, а постепенно, за да може с тези мерки постепенно количествата да се увеличат. Относно евентуален проблем при сукане, обърнете се към кабинета по кърмене, от там ще ви насочат към консултант, който да прецени има ли нужда от корекция на позата.
Вероятно имаш информация, че особено важно за ефективното сукане е и правилното поставяне на бебето на гърдата - корем до корем, бебето на нивото на гърдите, зърното наравно с нослето. Устните трябва да са широко отворени, да правят тъп ъгъл, нослето да не се опира в гърдата, да е свободно, бузките да са кръгли и без трапчинки. При ефективно кърмене освен преглъщане, се вижда и как челюстта се движи при ушичките.
Надявам се да съм била от полза:)
Активен
Kiksi
«
Отговор #234 -:
юли 27, 2010, 21:49:01 »
Цитат на: Ел в юли 27, 2010, 21:28:38
Вероятно имаш информация, че особено важно за ефективното сукане е и правилното поставяне на бебето на гърдата - корем до корем, бебето на нивото на гърдите, зърното наравно с нослето. Устните трябва да са широко отворени, да правят тъп ъгъл, нослето да не се опира в гърдата, да е свободно, бузките да са кръгли и без трапчинки. При ефективно кърмене освен преглъщане, се вижда и как челюстта се движи при ушичките.
Надявам се да съм била от полза:)
Малеее,
Ел
, това съм го чела някъде някога, но си спомням, че ми беше много трудно да го изпълня
и само гледах да захапва повече от ареолата и дотам. И все се чудех защо моето бебе, като яде не се чува преглъщане. Такова почнах да чувам чак след 3-тия месец.
Явно доста неефективно е сукало и затова храненията са се проточвали по час и повече.
Но поне е стимулирало лактацията.
Мари
,
И моето бебе се роди 3830 гр, но според мен това не е гаранция, че като е по-едро, ще има сили да суче ефективно - това показват и твоят, и моят случай.
Аз не бих се наела да преценя, дали е бебето е по-лакомо, отколкото е нормално за възрастта му, както ти казваш, защото според мен бебето си е бебе и то само си показва от колко, какво и кога се нуждае и тези критерии кое е нормално или не, не ми е много ясно кой ги определя.
Моят съвет е да послушаш
Ел
(много се радвам, че се включи), защото тя е по-компетентна от мен в случая, тъй като се обучава за консултант по кърмене (
Ел
, извинявай, мила, но не съм те питала, дали приключи, нито дали си съгласна да го споделя, понеже май не си го обявила "публично"
), а пък аз говоря от личен опит само.
Успех и ни дръж в течение!
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #235 -:
юли 27, 2010, 22:08:27 »
Ами, Кикси, то за ареолата не го казвам, заощото всяка жена е с различни ареоли и някак не може да служи за достатъчен ориентир във всеки случай, но по принцип си права, че и това се гледа, тъй като ако засуква твърде плитко, пак няма да е ефективно.
Правилно, все още не съм легитимен консултант, обучението приключи, мина и изпитът и през август предстои дипломиране на издържалите
По принцип смятах да го обявя, когато стане факт, но не ти се сърдя, че го споменаваш, мисля че нещата са на финала и не е проблем
Кикси, а ти си толкова информирана, изразяваш се чудесно, смятам че и ти би могла да бъдеш консултант:)
Активен
Marri
Баш Майстор
«
Отговор #236 -:
юли 27, 2010, 22:31:13 »
Eл, благодаря за включването, относно техниката на кърмене, мисля че не допускаме грешка, много време отделих да се старая да правим правилна стойка, да го слагам правилно на гърдата и то да я приема по подходящия начин, макар че ми прави впечатление, че се обърква от биберона на шишето и се налага да внимаваме със захапката всеки път. За изцежданията ми беше полезна информацията, структурирана по този начин, аз също съм я срещала някъде, но тези дни от много търсене на информация, установих, че има доста противоречиви мнения, за това се обърнах за помощ към майки с опит. Относно намаляването на дохранванията, срещнах схема по дни, където първите три дни се намалява дозата с 30 мл на ден(не на хранене), следващите 3 с още 30 мл и така, следи се състоянието на детето, притесняваме това че при мен още не са стабилизирани количествата кърма, един ден едно, друг друго, но ще се справяме някакси.
Благодаря ви много за включването, ще дам отчет, докъде сме стигнали
Активен
gostenka_82
Публикации: 2663
«
Отговор #237 -:
август 20, 2010, 19:39:31 »
Мари
, аз имах подобен проблем с по-малката ми душичка. В болницата бе изцяло на шише, роди се 2680 и доста спадна, по едно време беше 2430гр., затова не я мъчех, само я слагах за 2-3 минутки да суче, да виждам, че не се отбива. След това, откакто се прибрах вкъщи е само и единствено на гърда, което стимулира и лактациятао, и нея, да си суче, а не да търси шишето. Но, аз се цедях още от деня на секциото ми, в смисъл - вечерта започнах да цедя "на сухо". Дори още се цедя от време на време, когато малката не изяде достатъчно количество. Мзех си кантар и я меря, преди и след ядене, записвам колко изяжда за денонощието и колко е наддала (след къпането я меря гола, всяка вечер). Следя и памперсите също. В началото изяждаше между 30 и 50 мл. на ядене, хранеше се по час и половина. От скоро, след много мое настояване, тя започна да се храни по-бързичко, за около 40 минутки, и изяжда по 80-90 мл. на хранене. Важно е да се цедиш, поне веднъж в интервала между 3 и 7 сутринта, след ядене, когато бебчо се е напапкал - цедиш, аз цедях, докато стигна 130 мл. на гърда, т.е. изяденото + изцеденото = 100-130мл. (количествата постепенно нарастват). Костваше ми много нерви, признавам, до рев стигах, за да я нахраня, но нещата постепенно ще се подобряват. Каката още в болницата я оставих на кърма само и детето суче много добре и бързо (за щастие). На мен много ми помогнаха точно от този кабинет, който Кикси ти е дала, дойде консултантката и ми помогна с позата и някои обяснения(макар да бях изчела всичко вече). А, да, с помпата си бях направила рана на зърното, та и с рана кърмех, общо взето, важно е да си сигурна в това, което правиш!! Мери детето иследи дали наддава, това е най-важното, може да изяжда малко на денонощие, но да си наддава добре, около 20-25гр. на ден е добре, ако наддава. Успех!!!
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #238 -:
август 23, 2010, 13:31:31 »
Цитат на: Ел в юли 27, 2010, 21:28:38
Хедра е в отпуск. Можеш да се свържеш с консултативния кабинет по кърмене към Националната асоциация подкрепа за кърменето - 0896418488.
Аз, обаче не съм Кикси
Активен
liva82
Сватбен ГУРУ
Обичам те повече от всичко!!
«
Отговор #239 -:
август 23, 2010, 15:07:57 »
Гери,няма проблем за аналгина особенннно щом е един!!
Активен
Страници:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...