Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 15, 2025, 23:57:41

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 33   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко около кърменето - 2 част  (Прочетена 178516 пъти)

Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2440

Моят сватбен албум

« Отговор #60 -: декември 18, 2009, 19:58:16 »

Така, след това се инквизирах с помпата и изцедих заветните 30-40 грама, които ако бях послушала съвета за дохранване, щяха да си останат в гърдите ми, а Мелина щеше да изяде 30-40 грама АМ.

И не само щяха да си останат в гърдите ти, ами и следващия път въобще нямаше да се произведат и така постепенно и ти щеше да попаднеш в групата на "нямащите кърма".

Чери, миличка, аз те съветвам хич да не я слушаш тая лекарка, даже направо да я смениш, ако можеш. Специално за кърменето явно хич не е в час.
Адри ти е дала много хубав съвет какво да гледаш - пълните памперси и не мисли, че като плаче детето плаче непременно от глад, може да плаче от колики или нервност.
Аз така, педиатърката като дойде за пръв път вкъщи и преди това малката беше сукала точно 5 часа с две паузи от по 5 мин., а и нали нямах много кърма и мислех, че детето плаче от глад, а тя като дойде и му преслуша коремчето и каза, че има колики, а аз въобще не съм очаквала, че коликите могат да почнат толкова рано.

Ти си достатъчно наясно с нещата за кърменето и направо ще е грехота да се поддадеш на неверните съвети на тази жена. girl_impossible
Прави се на две и половина и си действай, както си знаеш, за наддаването нашата каза, че е нормално за кърмено бебе между 600 и 800 гр на месец.
Според мен е индивидуално и човек не трябва много да се шашка от тези мерки и теглилки, ама те педиатрите само таблици гледат и точн това правят - шашкат те.

Изчакай поне още месец и тогава виж накъде вървят нещата - а и каква е гаранцията, че кантарът в родилното и нейният кантар мерят по един и същ начин?
Резултатите с наддаването са достоверни, когато бебето се мери на един и същ кантар. good

Offtopic А за столчето за кола - нямам думи, сигурно тази жена повече разбира и от прозиводителите на столчета за кола.  girl_impossible
Активен
cherry_tea
Професор
Публикации: 364

« Отговор #61 -: декември 18, 2009, 20:35:45 »

Благодаря за коментарите Адри и Кикси! Помогнахте ми да си върна спокойното състояние, което никак не е малко за една кърмеща жена.
Искам да удържа положението с кърменето. Сещате ли се за храни или напитки, които да стимулират лактацията?
Активен
Gergancheto
Публикации: 2366

Моят сватбен албум

« Отговор #62 -: декември 18, 2009, 21:47:24 »

Чери знам че Хип имат специален чай за кърмачки, бадемите също са чудеснен продукт за стимулиране на кърмата, пий много течности  good

Момичета поздравявам ви за упоритостта  good  Възхищавам се на такива като вас, знам че не ги казвате тия неща за да се изтъквате и да показвате колко големи герои сте, но в мойте очи сте точно такива  give_rose
Активен
marina_vit
Любопитен
*
Публикации: 24

Моят сватбен албум

« Отговор #63 -: декември 18, 2009, 22:06:47 »

Здравей, аз пих какво ли не, нищо не ми помогна кой знае колко. И чай на Hipp и ядки ядох, овесени ядки с кисело мляко, да не изреждам.... Най-добре действа един чай, български е и се продава в аптеките - Лактогонно средство, пие се на 3-4 пъти през деня, има указание на опаковката. Пожелавам ти успех и не се отказвай!
Активен
Fenix
Професор
Публикации: 424

Идеееее пролет! :))))

Моят сватбен албум

« Отговор #64 -: декември 18, 2009, 23:57:37 »

Чай на Хип, по 100г бадеми на ден, много, много течности, а освен това- пържолки  blush blush blush blush и супа-пак всеки ден  blush blush blush
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #65 -: декември 18, 2009, 23:58:17 »

Освен бадемите и орехите също са супер за повишаване на лактацията.
Лукът също, но аз така и не се престраших, защото педиатърката ми каза, че усилва коликите, даже го изключих от менюто.
Чая на Хип го пия, но от дъжд на вятър (забравям), в началото обаче го пиех редовно и може и да е повлиял.
Този чай "Лактогенно средство", който ти е препоръчала marina_vit , също съм чувала, че е добър, но аз така и не се наканих да си го взема.
Но най-доброто средство за стимулиране на лактацията си остава честото слагане на бебето на гърдата.

Момичета поздравявам ви за упоритостта  good  Възхищавам се на такива като вас, знам че не ги казвате тия неща за да се изтъквате и да показвате колко големи герои сте, но в мойте очи сте точно такива  give_rose

Герганчик, благодаря ти, мила... blush Сигурна съм, че и ти ще успееш!  give_rose
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #66 -: декември 19, 2009, 10:06:55 »

Даа аз и преди съм писала, че лактогонния чай българския е много хубав и на мен ми засилва кърмата от него, пия по една чашка като се сетя, може би веднъж седмично. Честото слагане на гърдата обаче може да стимулира лактацията, но усилва коликите. Аз тази нощ отново будувах, Толи сука в 2, в 4 и в 6 и в 8 се събуди и започна да си приказва. Аз съм забелязала, че когато има по-голяма пауза между нощните кърмения/когато я залъжа я с вода, я с люшкане/ след това спи много по-спокойно и по-дълго, така че един съвет от мен, отучвайте ги докато е време от нощното хранене, или да има поне 6 часа пауза между храненията през нощта.
Активен
Addri
Сватбар
Публикации: 188

Моят сватбен албум

« Отговор #67 -: декември 19, 2009, 15:19:14 »

Kiksi, не си ме разбрала правилно - изобщо нямам предвид да се слуша педиатърът на всяка цена. Аз попаднах на свестен лекар, който подкрепя изключителното кърмене и захранване чак след 6 месец, но знам, че той е абсолютно изключение и повечето доктори говорят каквото си знаят от време оно. Но все пак наистина има случаи когато няма абсолютно никаква кърма поради медицински проблеми и тогава да се инатиш и да мъчиш детето не е най-правилното решение. Аз също имах лактационни кризи, моменти, в които много ми намаляваше кърмата и бебчето се скъсваше от рев, но с много кърмене, безсъние и много течности и чайове нещата успяваха да си влязат в релси. Един единствен път пратих мъжа ми да купи АМ ама като го набутах на бебето и като му видях учудената физиономия докато се дави с шишето му дръпнах един хубав рев и го изхвърлих blush
Та в тази връзка при мен за увеличаване на кърмата най-много помага пиенето на мноооооого вода и чай на Хип. Също така колкото и да е странно и смешно, зърнената закуска на Нестле - Куки Крисп с малко мляко прави чууудеса  shok Все пак обаче с млякото внимавайте защото при някои бебета предизвиквало колики. Орехите също били много полезни за кърмата, но моя бебо се оказа, че има някаква алергия към тях и беше много страшно докато разбера каква е причината. Затова с ядките също бъдете предпазливи.
Активен
marina_vit
Любопитен
*

Моят сватбен албум

« Отговор #68 -: декември 19, 2009, 16:29:37 »

Здравейте, момичета
Моето бебе не наддаде първия месец изобщо, бяхме само на кърма, GP-то накрая ме посъветва да дохранвам. Аз бях много решена да кърмя, докато мога и след като ми казаха за дохранване ми се доплака, защото положих огромно усилия да кърмя и изтърпях всички болки от разранени зърна и да не изброявам.Не знам дали не сбърках, защото синът ми се роди 3730, но аз у дома нарочно не взех кантар, за да не се вманиачавам и всъщност не знам колко е свалил от теглото си след като се прибрахме от болницата и колко е наддал впоследствие. На 15-тия ден на консултацията беше 3600 и ме успокоиха, че е всичко е наред и бебето изглежда добре, но когато не беше наддал и в кря на 1-вия месец се притеснихме. Реших да отида при частен педиатър, който ми каза да давам и от двете гърди на всяко кърмене и след това да изцеждам, пиех и българския чай за повишаване на лактацията и мисля, че ако по-рано бях започнала така може би щях да успея да кърмя бебето си по-дълго. После прочетох в една книга, че кърменето и от двете гърди се препоръчва при жени с по-малко кърма, за да се стимулират жлезите. Често казано, не знам дали има готова рецепта за успешно кърмене, според мен е много индивидуално при всяка жена, зависи и от бебето, но ако майката има желание, може да се възползва от съветите на жени в нейното положение. Моите приятелки-съветнички бяха успешно кърмили жени, без дори да прибягват до ужасното изцеждане и аз мисля, че закъснях с някои мерки, които можех да предприема още в самото начало, защото явно при мен кърмата не беше в изобилие, а и синът ми беше доста мързелив, бързо заспиваше на гърдата . Дано моят опит ви е полезен, извинете ме за дъгия пост, но сега като чета вашите истории се връщам назад и се опитвам да разбера какво не направих, за да кърмя сина си успешно поне до 6-тия месец. Уви, успях само до 4-тия с голям зор
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #69 -: декември 19, 2009, 21:16:03 »

Addri give_rose
Това с нямането на кърма винаги ми е било странно, в смисъл, грам мялко ли нямат тези жени?
Защото на едни познати снахата твърди, че дори капка не й е потекла и го отдава на възрастта (тя е на 36), но все си мисля, че ако беше пробвала да сложи бебето на гърдите си по не няколко пъти, все поне малко щеше да тръгне, дори и да й се наложеше да дохранва.

Аз също първите дни нищо нямах - само някакви капки коластра, чудех се на жените в болницата като гледах какви са им препълнени гърдите и как се цедят, за да облекчат напрежението. А при мен - нищо, ама аз упорито слагах бебето да суче по половин час близо (колкото и да нямаше нищо) и после давах вече поизстиналото шише с АМ, което биваше изпивано цялото (и как няма, като нямах нищо).
Може би, ако не бях правила така - да слагам бебето на гърдите, едва ли щеше да успея да кърмя.

И аз като теб, мила, Адри, съм била на ръба да дам АМ на няколко пъти в началото, и аз като теб пратих мъжа ми да купи, но направо не знам как устисках да не дам, още се чудя като се сетя какъв страх ме гонеше, че кърмата ми е малко и бебето гладува.
Не че, ако бях дала, щеше да стане нещо от един или два пъти, още повече, че в болницата бяхме на АМ, нали нямах кърма, по-скоро психологически имах нужда да устискам, защото дадях ли веднъж, може би щях да се изкуша и втори, и трети път и така постепенно да се откажа да проявявам упоритост в кърменето.
И кутията с АМ така си и стои неотворена, сигурно ще я дам на някой, който има нужда, но за всеки случай я държа, но щом досега не съм прибеганала до нея, едва ли ще прибегна вече.

marina_vit, 4 мес. кърмене не са никак малко предвид обстоятелствата, много жени в твоето положение успяват едва две седмици или макс. 40 дни.
Нашата беба също постоянно заспиваше на гърдата, помагаше ми донякъде т.нар. компресия, иначе ни щипане на бузки, ни гъделичкане по крачето, нищо не я събуждаше, за да суче ефективно. Като четях другите мами тук как чували децата си да преглъщат шумно и  да виждат, че устите на бебчовците са пълни с мляко и се чудех кога ли ще ми се случи това и на мен. Все имах чувството, че ме ползва само за залъгалка, а остава гладна.
Аз от самото начало слагах детето и на двете гърди, може и това да ми е помогнало.

На мен ми е чудно защо твоето бебче не е наддавало, понякога може да се дължи на някаква бактерия в червата и това да е било причината, важното е, че въпреки всичко си успяла, за което те поздравявам.  Bravo

Голди, има нещо вярно в това с коликите - малко омагьосан кръг се получава. Кърменето хем ги успокоява като имат колики, хем май ги усилва и се чудиш кое е по-малкото зло, аз все търсех някакъв баланс - давала съм да суче за успокоение, но гледах да не прекалявам, като усетих, че засилва коликите, иначе и 2-рия и 3-тия месец трябваше да прекараме нон-стоп в сукане както първия.

Активен
kali_gali
Публикации: 2243

Моят сватбен албум

« Отговор #70 -: декември 19, 2009, 21:33:11 »

Аз съм много зле с кърменето.Дъщеря ми е кърмена 20 дни.При пробното кърмене беше изяла 20гр.Но,аз смятам,че аз не се справих и че ако знаех повече и бях по-упорита нямаше да е така.Да видиме сега как ще е.
Активен
marina_vit
Любопитен
*

Моят сватбен албум

« Отговор #71 -: декември 19, 2009, 21:48:09 »

Kiksi, благодаря ти, въпреки всичко аз още страдам и от време на време връщам лентата назад, за да открия причината и да не допусна същите грешки втори път, дай Боже да ми се случи пак да стана майка след години.
Интересното при моя син беше, че той беше изключително спокоен, пълнеше пелените, изглеждаше много добре, но кантара показваше друго, и досега не мога да си го обясня. Мисля си, че ако имаше бактерия, това би проличало по някакъв начин, не знам.
това с нямането на кърма е интересно нещо, може би някои имат по-обилна, други не толкова, както беше в моя случай, но най-важното е да има и кого да попиташ и да получиш точни съвети. Аз родих секцио, но знам, че това не би било пречка, ако навреме те посъветват какво да правиш. На мен ми дадоха бебето 2 дни след операцията и може би това също е повлияло, знам, че трябва бебето да се сложи на гърда възможно най-бързо след раждането. В болницата акушерките не се хабиха много в обяснения. Всичко, което съм опитала съм го прочела или съм питала приятелки и частния лекар, при когото се принудих да отида, заради безпомощното ни GP (майка на две деца, кърмила ги до годината). Та затова казвам, че който е нямал проблеми с кърменето явно не може да е полезен в такъв случай Имаше едно момиче в болницата, чиято нощница беше вечно мокра от кърмата, но тя заяви, че бебето не иска да суче, отказа се, купи си хапчета за спиране на кърмата и това беше, дори не опита повече. Аз бях втрещена и не можех да повярвам, че това се случва на 3-4 ден след раждането. Но всяка майка си решава.

kali_gali , пожелавам ти успех сега , ако си упорита и убедена, ще успееш. Стискам ти палци!
« Последна редакция: декември 19, 2009, 22:00:20 от marina_vit » Активен
Nataliya
Баш Майстор
**
Публикации: 1630

Щастлива мама

Моят сватбен албум

« Отговор #72 -: януари 05, 2010, 18:27:24 »

Имам едно въпросче и ще съм благодарна ако ме посъветвате.
Имам прибрани във фризера около десетина пликчета с кърма от първите дни след раждането. Чела съм, че при дълбоко змразяване кърмата е годна 6 месеца. Тъй като февруари ще станат 6 месеца се чудя какво да я правя  crazy
Активен
ina_lemon
Наблюдаващ
Публикации: 2310

Моят сватбен албум

« Отговор #73 -: януари 05, 2010, 18:32:26 »

А кърмите ли се още? Да я дадеш в шише?
Ако си захранила вече, би могла да слагаш по малко в пюренцата или кашичките на бубата. Ако не си - незнам ........ Слагай си я в кафето и направи една - две тортички!
Активен
hukuta
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1022

Мама на сладко бебе Ивелина

Моят сватбен албум

« Отговор #74 -: януари 05, 2010, 22:46:35 »

Замразената кърма не е ли годна 3 месеца?!?!  huhhuh.gif
Иначе Nataliya даваш замразената с шише и когато бебка трябва да цока се цедиш и новото количество замразяваш  good
ina_lemon  funnytooth разсмя ме с кафето и тортичките!
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 33   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: