Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 15, 2025, 22:51:39
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Всичко около кърменето - 2 част
Страници:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко около кърменето - 2 част (Прочетена 178174 пъти)
BeRa
Сватбен ШАМАН
Мечтите се сбъдват!
Отг: Всичко около кърменето - 2 част
«
Отговор #45 -:
ноември 02, 2009, 15:49:04 »
Благодаря ти Ел...ще погледна да видим какво ще намеря...
дори и не съм предполагала че и за това уреди ще има
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
Консултант по кърмене към НКК
«
Отговор #46 -:
ноември 03, 2009, 09:40:29 »
Вчера бях в Пигис хаус, там го има
Активен
Fenix
Професор
Идеееее пролет! :))))
«
Отговор #47 -:
ноември 04, 2009, 10:53:28 »
Bera
, аз бях с такъв проблем.
Няма да изпадам в подробности /за да не те плаша
/, ама...бебето само ще си направи зрънца, което ще ти коства малко болка, ама ще стиснеш зъби и така
Извинявай, ако малко рязко звучи
- просто това е истината- ако ти направи чак корички на зърната, слагай нишесте, бях писала в темата напред- нишесте ванилия. И аз дърпах преди да родя, опъвах и какво ли не,а ама нищо не става, докато бебето не си направи само удобство.
На мен целия първи месец това ми беше зора, дано при теб стане по-бързо.
Пробвах да сложа зърната на Авент /силиконовите/, ама се чувствах странно и то уж да ги сложа, ама няма на какво-като няма зърно
Като бях най-изранена се цедях и давах от шишето. Спокойно, мила, ще се справиш с това!
А за този уред не съм чувала
Уф, дано ти помогне!
Активен
BeRa
Сватбен ШАМАН
Мечтите се сбъдват!
«
Отговор #48 -:
ноември 04, 2009, 12:54:37 »
Цитат на: Fenix в ноември 04, 2009, 10:53:28
Bera
, аз бях с такъв проблем.
Няма да изпадам в подробности /за да не те плаша
/, ама...бебето само ще си направи зрънца, което ще ти коства малко болка, ама ще стиснеш зъби и така
Извинявай, ако малко рязко звучи
- просто това е истината- ако ти направи чак корички на зърната, слагай нишесте, бях писала в темата напред- нишесте ванилия. И аз дърпах преди да родя, опъвах и какво ли не,а ама нищо не става, докато бебето не си направи само удобство.
На мен целия първи месец това ми беше зора, дано при теб стане по-бързо.
Пробвах да сложа зърната на Авент /силиконовите/, ама се чувствах странно и то уж да ги сложа, ама няма на какво-като няма зърно
Като бях най-изранена се цедях и давах от шишето. Спокойно, мила, ще се справиш с това!
А за този уред не съм чувала
Уф, дано ти помогне!
в такъв случай не е ли по добре направо да се цедиш и бебчо да си пие от шишенце...
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436
Мама на едно малко диване!!!
«
Отговор #49 -:
ноември 04, 2009, 15:42:49 »
Зaрaди тaкъв проблем-плоски/вдлъбнaти зърнa не можaх дa я кърмя.Мъчих се много,но тя ревеше и не можеше дa зaхaпе.В крaйнa сметкa се цедях и дaвaх от шише.По-добре отколкото дa и бях нaбутaлa aдaпте още пт нaчaлото.
Берa не знaя кaкво е кaзaл лекaря ти,но по време нa бременност
зърнaтa не се пипaт!!!!
Пряко свързaни сa с мaткaтa и предизвиквaт контрaкции.Прочети мaлко в нетa.Товa схвaщaне зa дърпaне,обтривaне и зaгрубявaне нa зърнaтa с кърпи,гъби зa бaня или дори ръце,е крaйно остaряло и вече почти не се срещa лекaр,който дa ти го предложи
Активен
hukuta
Сватбен ШАМАН
Мама на сладко бебе Ивелина
«
Отговор #50 -:
ноември 04, 2009, 23:04:35 »
За кърменето и цикъла-аз от вчера съм в цикъл и наистина забелязвам промяна в количеството кърма
и сутрин изобщо не са ми напрегнати гърдите както обикновено...дано наистина всичко да се нормализира тези дни, че се бях ошашкала, да не трябва да дохранвам с АМ
BeRa
аз като родих, акушерката ми вика "Я да ти видя зърната! А-а ти си с плоски зърна и няма да можеш да кърмиш нормално, веднага казвай на мъжа ти да ходи да ти купува силиконови!"
И това половин час след раждането, още не ми бяха дали дори бебето, че камо ли да сме пробвали ще стане ли няма ли да стане
И да, ама не-оказа се, че въпреки формата на зърната ми нямам никакъв проблем, защото бебка сама им промени "визията"
и така...цока си детето
Така че като дойде моментът ще видиш ще имаш ли нужда от допълнителна помощ или не
Активен
BeRa
Сватбен ШАМАН
Мечтите се сбъдват!
«
Отговор #51 -:
ноември 06, 2009, 18:01:05 »
Явно не съм единствена...а си мислех че моите зърна са дефектни
Клео
не знам и аз ...това беше което ми каза той...а милото каза че и той можел да се заеме с опъването на зърната
и щело да е по ефикастно
това в кръга на шегата...ще видим пак и като дойде момента ще се консултирам и с други лекати...просто ми стана интересно не съм мислила че това ще е проблем за бъдещо кърмене...
благодаря ви за помощта
Активен
maj4eto
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #52 -:
ноември 07, 2009, 12:25:01 »
Цитат на: BeRa в ноември 04, 2009, 12:54:37
в такъв случай не е ли по добре направо да се цедиш и бебчо да си пие от шишенце...
НЕ!!!!
А къде остава близостта на майката,миризмата и ,чувството на закрила и сигурност??
А едно от най-добрите и успокояващи лекове за колики и никнене на зъбки е това да се гушнат в мама и да сучат
Зная че от начало в повечето случаи -както и при мен-боли ужасно,но както е казала Феникс-стискаш зъби и това е
Активен
BeRa
Сватбен ШАМАН
Мечтите се сбъдват!
«
Отговор #53 -:
ноември 08, 2009, 13:06:39 »
това за близоста е абсолютно вярно...определено не трябва да се губи...нямах впредвид за болката защото когато очичките светят се забравя всякаква болка...но така и на бебчо ще му е трудно да си хапва нормално...мисля си аз де...не съм кърмила и не знам...просто разсъждавам на глас...
Активен
maslinka
Публикации: 3663
«
Отговор #54 -:
ноември 25, 2009, 17:55:40 »
http://www.biberonbg.com/info/psihologia_na_karmeneto.htm
съжалявам ако е пуснакано е преди,но ми с естори страшно полезно
Активен
Addri
Сватбар
Публикации: 188
«
Отговор #55 -:
декември 17, 2009, 17:00:27 »
Здравейте, момичета
Аз не съм писала от месеци, но видях, че дискутирате проблеми, с които се сблъсках съвсем скоро и реших да споделя как се справихме с тях аз моето вече голямо двумесечно момче.
Винаги съм имала огромно желание да кърмя. След като родих обаче кърмата ми дойде доста късно и бебо вече беше захранен с АМ от шише. Неколкократно пробвах да го накарам да суче от мен, но абсолютно плоските ми зърна по никакъв начин не ни улесняваха и освен да уморявам и разплаквам бебето дотолкова, че да не иска после и от шишето да си хапне нищо друго непостигнах. Все пак реших да му давам поне изцедена кърма и се почна едно цедене... Давам от шише и след това изцеждам и приготвям дозата за следващото хранене... изкарахме така 10 дни. Аз ходех като сомнамбул просто... Всяко хранене продължаваше по час и половина с това цедене, стерилизиране и т.н. Междувременно пак пробвах да го слагам на гърда, но напълно безуспешно. Реших да пробвам със силиконови зърна, но в началото не знаех как да ги слагам правилно и те постоянно падаха. После прочетох тази статия -
http://xedra.wordpress.com/2009/06/26/nippleshield/
и поправих грешката си. Бебо пък захапа все едно цял живот така е ял
Със зърната изкарахме около 3 седмици. Реших обаче да го отуча и от тях. На няколко пъти правихме опити през тези седмици, но неуспешни. Накрая устичката му беше достатъчно голяма и здрава за да може да засмуче добре моите си плоски зърна и с малко повече упорство вече месец се кърмим съвсем естествено и успешно. Ще излъжа ако кажа, че не болеше в началото. Даже напротив, причерняваше ми пред очите и ми идеше по-скоро да го изтръгна от гърдите си отколкото да се радвам на доволната му физиономийка и искрящи очички...
Това обаче е временно. След това няма по-голямо удоволствие и улеснение от кърменето. Нищо не миеш и не стерилизираш, можеш буквално да спиш докато го храниш, и най-силните колики минават в момента, в който бебо си получи цицата
Бъдете упорити. Струва си
«
Последна редакция: декември 17, 2009, 17:05:53 от Addri
»
Активен
KlaraFina
Баш Майстор
«
Отговор #56 -:
декември 17, 2009, 17:23:53 »
Addri
, един голям аплод от мен за упоритостта ти
Много ми хареса разказа ти! Браво за това, че си успяла да минеш само на кърма и за това, че го разказа!
Дано подействаш мотивиращо и на други мами в подобно положение
Активен
cherry_tea
Професор
Публикации: 364
«
Отговор #57 -:
декември 18, 2009, 16:04:53 »
Addri
, наистина и аз ти се възхищавам. Поздравления за упоритостта.
Благодаря на ♥maslinka♥ за този линк, който е публикувала. Прочетох за психологията на кърменето през първия месец на бебето и се успокоих, защото ние почти не спазваме режим на хранене на 3 часа. Мелина суче и през по-малки интервали от време, като продължителността на сучене е 30-40 и повече минути понякога. Пълним памперси стабилно...
И при тая картинка се връщам от първата консултация, където ми разклатиха вярата нещо. Наддала е само 200 грама за 2 седмици от изписването. Педиатърката ме съветва да я поставям на едната гърда за 5 мин, после на другата за 5 и после да дохранвам с адаптирано мляко 40 грама.
, защото според нея няма достатъчно кърма и бебето гладува.
Не съм съгласна,
първо, защото трябва на сила да изтръгна бебето от гърдата, когато минат "5-те" минути
второ, защото след кърмене стискам гърдата и виждам, че има още кърма.
Реших да опитам още седмица само на кърма и да видим как ще се отрази на теглото. За собствено успокоение, когато се прибрахме кърмих както ми каза - обаче 10 мин. от едната и после 10 от другата. Знам, че така не се прави, защото детето не може да достигне до питателното задно мляко по този начин.... Така, след това се инквизирах с помпата и изцедих заветните 30-40 грама, които ако бях послушала съвета за дохранване, щяха да си останат в гърдите ми, а Мелина щеше да изяде 30-40 грама АМ.
Ще съм благодарна, ако се включите със съвет, тъй като имам доверие в наученото от лекциите на Ла Лече Лига и от прочетените материали, но все пак не смея много да се опълчвам срещу мнението на лекар - все пак тя е тази с медицинското образование.
И още нещо
- като видя столчето за колата ми каза, че на бебето не му е удобно така и трябва да подложа възглавничка, за да не е така "свита на две". Трябваше ли да споря и да казвам, че така са всички столчета, че формата е специална, за да имитира положението в корема на майката.... Мълчах като някой незнаещ и толкова....
Искам да имам доверие в лекаря, но чувствам, че постоянно трябва и сама да се информирам по някои въпроси. Искам да поддържаме цивилизован диалог и да се взема предвид и моето мнение (но ако искам това да се случи, трябва да клатя послушно глава и после да действам според моите убеждения, а това си е рисковано).
Активен
Addri
Сватбар
Публикации: 188
«
Отговор #58 -:
декември 18, 2009, 16:46:33 »
Не съм написала преживелиците си с цел да се хваля с постигнатото или да търся адмирации. Просто искам тези, които имат подобен проблем да знаят, че плоските или вдлъбнати зърна не са причина да не се кърми нормално независимо на какви глупости може да се наслуша човек от разни акушерки и "лекари". Друг въпрос е, че и моята упоритост беше породена до голяма степен от мързел - мързеше ме да се цедя и ме мързеше да мия и стерилизирам силиконови зърна
Шегата настрана... няма нищо по-хубаво и за бебето, и за майката от кърменето
Чери Тий, по принцип е редно да се вслушваме в лекарите. Има майки, които насиал се опитват да си уморят децата като упорито ги кърмят без да имат наистина кърма, но в твоя случай очевидно не е така щом успяваш да изцедиш нещо след като бебчето е сукало... още повече щом си била на лекции на Ла Лече знаеш, че бебчето може да изсуче много повече отколкото ти можеш да изцедиш. Аз на твое място бих продължила да си кърмя детенцето и докато памперсите са пълни, а бебчето е бодро и спинка спокойно не бих се притеснявала. Бебетата наддават много скокообразно. Вики имаше един период, в който изобщо не качваше и аз се бях доста притеснила, но веднага след това в рамките на 10 дни му омаляха половината дрешки и като отидохме на консултация се оказа, че за един месец е качил 1500гр и 7см
Ако имаш от кого да вземеш назаем бебешко кантарче (не си струва да купуваш, доста са скъпи) можеш да пробваш да мериш бебчето преди и след няколко поредни кърмения за да видиш колко изсуква реално, но не е добре да се вталясваш и притесняваш излишно защото така само наистина ще ти намалее кърмата.
А колкото до интервалите на сукане. Моят син имаше железен режим на 3 часа, който сам си беше изградил докато в един момент не започна да иска да яде много по-начесто, после пак си влезе в режим, после пак го развали... това си е до дете и именно заради тези скокове в разтежа е добре да си оставяме беебто да папка колкото иска и когато си иска. То най-добре си знае от какво има нужда.
Активен
Kiksi
«
Отговор #59 -:
декември 18, 2009, 19:39:51 »
Addri
,
Ясно, че не търсиш адмирации, ама и аз да те поздравя за упоритостта, защото си го заслужаваш
, пък била тя и от мързел породена.
Аз пък в началото (и не само) само си мислех колко е лесно да пусна стерилизатора и да стопля млякото - процедура, която едва ли ще да ми отнеме повече от 10 мин, отколкото по един час да кърмя бебето, което страшно ме изтощаваше
и това да се случва не само по време на скоковете в растежа (смятай тогава пък за какво ставаше въпрос).
Та въобще не смятам, че кърменето е по-лесно от храненето с АМ - може би, ако бебето ти се наяжда за 10 мин. - да, но не и в моя случай, когато ме е изтощавало до краен предел и съм се чувствала така сякаш ми е изсмукана и последната силичка и по цял ден само това съм правила.
Много верни неща си казала, но ей с това не мога да се съглася:
Цитат
Чери Тий, по принцип е редно да се вслушваме в лекарите. Има майки, които насиал се опитват да си уморят децата като упорито ги кърмят без да имат наистина кърма, но в твоя случай очевидно не е така щом успяваш да изцедиш нещо след като бебчето е сукало...
Първо
:
Не, в България специално не е редно да се вслушваме в лекарите специално по отношение на кърменето, защото благодарение на техните "съвети", базирани на остаряла и неверна информация, важала по времето, когато АМ е било хит номер едно, не една и две жени са спрели да кърмят, защото:
- или са нямали достатъчно кърма
- или кърмата им е била нехранителна
- кърмили са под часове с точно определена продължителност на кърменето
- да се дава вода (за препоръчване със захар)
и прочие глупости, които педиатрите в България масово съветват майките (сигурно има и още, но за тези се сещам на прима виста).
И благодарение на тези "компетентни" лекари (а такава е масата в България) много жени спират да кърмят, защото след спазването на подобни съвети съвсем естествено е да им намалее кърмата.
Така ще стане и в случая на Чери, ако послуша лекарката си - та тази жена явно не и чувала за предно и задно мляко.
Второ
:
Това с "уморяването" на децата мислех да не го кометирам, защото ми се стори безумно, но не мога да се стърпя. Доколкото знам много малък процент от майките нямат реално кърма поради някакви си там медицински причини.
Останалите просто трябва да дадат шанс на тялото си да произведе достатъчно кърма, като често слагат бебето да суче, дори и да им се струва, че кърмата им е малко и бебето гладува - много скоро кърмата просто си идва и започва да се произвежда в нужното за бебчо количество.
Адри
, мила, ти си се преборила с една от най-разпространените заблуди за зърната, не вярвам, че въпреки това можеш да се поддадеш на друга такава и наистина да мислиш, че такива като мен се опитват да си уморят децата, чиито гърди в началото нито са се препълвали, нито нищо и едва съм успявала да изцедя по 30-40 мл не след кърмене, а преди това и реално отстрани изглеждаше, че нямам много кърма и аз реално може и да съм нямала, но просто дадох шанс на организма ми да я произведе, като бебето непрестанно ми висеше на гърдите.
И вече три месеца кърмя. Ако се бях поддала на заблудата, че нямам кърма и бях почнала да дохранвам с АМ, сигурно наистина щеше да ми спре кърмата. Но устисках.
Активен
Страници:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
33