Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 10, 2025, 14:21:57
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Подаръци или пари ? 2
Страници:
1
...
16
17
[
18
]
19
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Подаръци или пари ? 2 (Прочетена 110846 пъти)
vesta
Любопитен
Re:Подаръци или пари ? 2
«
Отговор #255 -:
ноември 20, 2012, 17:31:31 »
Не очаквах, че този въпрос някога ще споходи и нас. Не сме отваряли дума за това към момента, ние само при хвалбата за сгодяването бяхме отрупани с въпроси кога ще е сватбата, че да знаят всички по-отрано да събират пари.
Обикновено на приятелски сватби помежду си се разбираме по колко пари ще даваме (ако изрично не са ни помолили за някакъв по-солиден групов подарък, което се е случвало). И няма значение кой приятел към момента колко възможности има, ако трябва си заемаме пари, за да не се излагаме. Последно преди 1 година по мои спомени давахме по 100 лв. на човек + цветя и други разходи. Но говоря за нашата си групичка, ние сме млади. Наистина по-възрастните са с други разбирания. Едва ли ходят всеки ден по сватби, може би наистина идеята да им се напише е добра.
Активен
ELCHOOOOOOO
Професор
Луда от любов
«
Отговор #256 -:
януари 24, 2013, 20:37:48 »
Е не можах да не споделя потресох се като обсъждаме темата пари или подаръци- днес видях една позната и тя ми сподели че отивали на сватба ( предварително да уточня че те са от така наречената средна класа а може и малко отгоре - тоест нямат кои знае колко много , но имат достатъчно пари за да си угаждат на почти всички прищевки. Ходят си на почивки и зима и лято по 2 седмици и т.н. - идеята ми е че не са от повечето хорица в наше време които си броят стотинките) Та те отивали на сватба - те са тричленно семейство - дете 9г. И тя ми казва е колко според теб да дадем - и аз от раз казах "ми ако ходите и тримата поне 150-200 лв - аз бих дала повече " И дамата ми каза - а да бе то колко да е куверта и за детето ми казаха че щяли да вземат детски ( с пренебрежение ) и 100 лв са им добре ( а за тях 100лв не са кои знае колко ) - то по 50 лв е нормално, а за детето пари няма да им давам. Аз се позачудих. Поогледах се и и казах абе ти си знаеш ама според мен не е редно. А тя ми отговори - ми те кой знае колко ще съберат от сватбата - ама го каза с лека злоба и завист - направо ме потресе. От такива като нея по-добре нито подаръци нито пари- то те ще са пропити с толкова злоба и внимание да не се охарчи да не би другия да стане по добре - въобще не се и замисля за повода а затова че ще и олекне джоба а на друг ще натежи- абе такива на никоя сватба не ги пожелавам.
Активен
katerinaatan
Сватбар
«
Отговор #257 -:
януари 25, 2013, 09:43:13 »
Живея в друг град-в смисъл не родния ми.В този град е прието да се дават парички по поводи. Имаме бебка и бях учудена,когато се роди и на 40 дни захвърчаха пари. По принцип моите приятели предпочитат подаръци...
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #258 -:
януари 25, 2013, 10:08:01 »
ELCHOOOOOOO , извода за мен от твоята история е, че трябва много да се преценя, кого каниш и то не заради парите или подаръците, а заради отношението. На нашата сватба получихме само от две семейства подаръци, но си личеше с колко любов и символика са избирани и в никакъв случай не мога да кажа, че бяха за отбиване на номера. Всички останали дадоха парички. Но бяха най-най близките ни хора, на самата сватба личеше колко са щастливи, че са с нас.
Активен
Marion
Новак
Публикации: 17
«
Отговор #259 -:
януари 25, 2013, 12:10:53 »
Цитат на: InLove_Girl в януари 25, 2013, 10:08:01
ELCHOOOOOOO , извода за мен от твоята история е, че
трябва много да се преценя, кого каниш и то не заради парите или подаръците, а заради отношението
. На нашата сватба получихме само от две семейства подаръци, но си личеше с колко любов и символика са избирани и в никакъв случай не мога да кажа, че бяха за отбиване на номера. Всички останали дадоха парички. Но бяха най-най близките ни хора, на самата сватба личеше колко са щастливи, че са с нас.
Аз бях категорична, че на сватбата си искам единствено хора, на които мястото им е точно там и никой по задължение или защото ще има обидени. Обидени има много със сигурност, но това беше нашия ден и не сме се съобразявали с никой и нищо.
Относно подаръците дори на родителите си казах каквото решат, може и без подаръци, само да са там.
Получихме страхотни подаръци и много цветя, домът ни беше 10 дена пълен с цветя навсякъде - беше толкова красиво и пълнещо душата.
На никой не съм казвала какво искам или не искам, но никога няма да забравя сълзите от радост в очите на всички, искрените и сърдечни думи без думи... отношението бе изписано по лицата, жестовете, облеклото на всички и това бе най- хубавия сватбен подарък, който получихме, защото това е, което остава завинаги. Дни наред след сватбата ни се обаждаха да ни благодарят, за изживяването, което ние сме им подарили
. Аз съм много емоционален човек и за мен това бе всичко, което можеше да ме направи щастлива.
Паричките, които получихме като подарък не се доближиха дори до цената на моето облекло, имаше и невероятни, дори неудобни от финансова стойност подаръци, но преди и над всичко нямаше човек, който чистосърдечно да не се беше постарал да ни зардва и всичко показваше най-вече отношение.
Истината е, че не бих си позволила да кажа какво да ми подаряват, какво остава да го напиша в поканата, нито бих направила списък с подаръци, нито ще сложа кутия за пари в ресторанта и т.н., не съм практичен човек принципно, държа да покажа отношение, а тези неща не ми отговарят по никакъв начин.
Активен
Thea
Професор
Публикации: 323
«
Отговор #260 -:
януари 25, 2013, 14:16:41 »
ELCHOOOOOOO
, това е много неприятно, човек всичко трябва да очаква.
Аз за някои деца поръчах пълен куверт, за други детски, който не беше много по-евтин от пълния... Наистина трябва да се канят хора, които са близки и се знае, че идват с чисто сърце да споделят радостта ви. Нашите гости бяха такива. Аз нищо не бях казвала за подаръци или пари, нямах и никакви очаквания. Няколко приятели ни отказаха за съжаление по финансови причини. Много пъти говорихме с тях и ги уверявахме, че не искаме подаръци или пари, а само присъствие и един букет би бил достатъчен, но не дойдоха...сигурно и аз бих постъпила така. Факт е, че някои гости ме изненадаха с финансовите си подаръци – едни, които едвам свързват двата края дадоха толкова, колкото изкарват за 1 месец и ме накараха да се чувствам много неудобно/някои дори нямаха възможност да дойдат на деня, а ни дадоха подарък/, други, които изкарват много прилични пари, дори и куверта не покриха. Не ми е за парите, събрахме повече отколкото дори бегло предполагах, но все пак се изненадах.
Активен
ELCHOOOOOOO
Професор
Луда от любов
«
Отговор #261 -:
януари 25, 2013, 18:16:45 »
На нашата сватба аз съм поканила само най-близките си хора - ще има много обидени, но това е положението - седнахме с милото и си избрахме по 4-5 приятели от едно време, после ясно приятелите ни като двойка и това беше. Изключение правят само колегите на мъжа ми от които не всички са ми близки, но решихме че ще каним всички и че така е редно ( той работи в малка семейна фирма ). Вярвам че сред приятелите и роднините ми няма да има подобни на горепосочената особа. А за пари или подаръци- на най-близките съм казала ако са ме питали пари - ако имат и колкото преценят - може и без нищо ( причината е че сватбата ни е със заем и каквото ни дадат ще го върнем пък после ще доизплащаме - ). Никого не задължавам дори на някой напротив както му е по-сърце. Имаше коментар за хора, които са зле финансово и се отказват да идват - щом са ми скъпи и съм ги поканила - не искам нито пари нито подаръци- защото за мен това е един много важен миг и искам хората които обичам да са до мен. Да се погледнем прегърнем и да споделим невероятното щастие, че имам един прекрасен мъж до себе си и заедно градим семейство. Малко ми е обидно с това когато казват че подаръка е отбиване на номера - ми представете си че хората имат 10 лв. Не им е удобно да ви ги сложат в плик и търсят и откриват за тези 10лв най- доброто което могат - влагат сърцето си - за мен това е по-ценно от 1000 лв в плик. А иначе ако ни дадат пари кои колкото може ако може - за сватбата изтеглихме заем с пълното съзнание че тези пари са изхрачени, но са изхарчени за един прекрасен и незабравим миг с най-близките ни хора и ще си струва да ги връщаме :-)) А за сърдити непоканени от сега се сещам поне за 4-5 двойки Иска ми се да можехме да поканим още хора и с мъжа ми сме си говорили, но такива са ни възможностите- сърдили се, не сърдили ние толкова можем.
Активен
emmmmmy
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4265
«
Отговор #262 -:
януари 27, 2013, 14:46:46 »
Тъй като от няколко човека вече чувам, че сватбените регистри за подаръци навлизат и в БГ като идея, ето един чудесен списък-статия, за нещата които младоженците обикновено забравят че биха им били полезни. Било то при правене на регистъра, било то просто ако ви попитат хората какво да ви купят като подарък ( и държат да не е пари в плик)
. Статията е на английски.
http://shopping.yahoo.com/news/10-items-couples-forget-to-register-for-184440239.html
Активен
vesta
Любопитен
«
Отговор #263 -:
юли 29, 2013, 16:36:20 »
Ние изобщо не сме с нагласата дали ще има някаква възвращаемост. Не гледаме на това като някаква сделка. Да, питат ни какво искаме, подаръци или пари, а ние отговаряме- "Каквото ви е на сърце". Искрено се надявам да мога да се похваля като InLove_Girl с прекрасни гости и радостни сълзи в очите. Защото после, след години (дай боже), няма да помним кой колко пари е дал и дали е дал, а колко забвно, красиво и щастливо е било всичко.
Активен
ma6ka_
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1025
«
Отговор #264 -:
август 01, 2013, 13:07:54 »
Днес видях, че Айко предлагат вече услугата "Сватбена маса".
Доста популярна на запад идея, но в БГ като, че ли не се използва много. До момента бях виждала такава единствено в Дженезис
Ето и линк към брошурата
http://www.aiko-bg.com/pdfs/svatbena-masa.pdf
Може да е полезно за някой
Активен
emmmmmy
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4265
«
Отговор #265 -:
август 01, 2013, 13:20:13 »
леле страхотно нещо си дала, жалко че го нямаше миналата година! Младите имат нужда да си изберат сами нещата и това е чудесна възможност.
Активен
eleni4ka
Професор
Публикации: 346
«
Отговор #266 -:
август 01, 2013, 20:14:05 »
Ау че готино, защо нямат всички магазини така? Сега нямам вече време да се разправям с тази оферта, но за следващата сватба може (хихи).
Активен
vesta
Любопитен
«
Отговор #267 -:
август 11, 2013, 00:30:31 »
Нас ни бяха поканили на сватба със списък на подаръци от Крео.
Май вече го затвориха този магазин в МОЛ София. Не знам дали го има другаде.
Активен
bulka2014
Ентусиаст
Публикации: 93
«
Отговор #268 -:
август 24, 2013, 01:34:13 »
Жалко, че не ми се отваря линка за брошурата, идеите са добри, но в предвид, че ние ще живеем на първо време при свекърва ми, предпочитаме подаръка да е плик
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ
твоя аз съм..
«
Отговор #269 -:
октомври 01, 2013, 20:31:06 »
Няма голямо значение за нас. И пари и подаръци. Който както си реши. Ние ще се радваме повече да дойдат и да ни уважат.
Активен
Страници:
1
...
16
17
[
18
]
19
Нагоре
Изпечатай