Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 10, 2025, 18:06:58
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Подаръци или пари ? 2
Страници:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...
19
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Подаръци или пари ? 2 (Прочетена 111057 пъти)
emocia_wa
Професор
Публикации: 399
Отг: Подаръци или пари ? 2
«
Отговор #165 -:
февруари 03, 2012, 14:41:11 »
Цитат на: Hecate в февруари 02, 2012, 13:11:43
Аз си зададох въпроса именно, защото нашата сватба ще е предимно роднинска и доста от хората са с по-стари разбирания. Включително чух от свекърва ми, че едната баба иска да ми се изтърси на сватбата в ресторанта с целия чеиз, което ме изуми като идея.
Вече обмислям закачлив текст за поканите, в същото време ми е гадно, защото знам, че много хора ще се обидят.
няма да се справите сами с разговорите с роднините.
аз лично препоръчвам да помолиш твоите родители(или тези на младоженеца, ако става въпрос за неговата рода) да поговорят с въпросната баба. те ще и обяснят деликатно, че не се прави така вече и че няма да ви е приятно.
и жената няма да се обиди (то си зависи де..)
Активен
MaHu
Сватбен ГУРУ
Публикации: 541
«
Отговор #166 -:
февруари 03, 2012, 16:43:32 »
И аз отначало се бях устремила към пари вместо подаръци.
Но с времето размислих и много ще се радвам да получа повече подаръци от семейството и приятелите си от емоционална гледна точка.
Пари се изкарват и харчат, но подаръците са по-ценни и остават за спомен
Активен
Kalama
Сватбар
Публикации: 265
Отг: Подарък за гостите като спомен от сватбата - 9 част
«
Отговор #167 -:
февруари 21, 2012, 12:32:47 »
Извинявам се, че въпросът ми не е по темата но искам да питам нещо, за което не виждам да има отделна тема.
Тъй като става дума за подаръци, но въпросът ми не е за подаръците към гостите, а за подаръците на гостите към младоженците.
На повечето сватби, където сме ходили се дават пари и мисля, че така е най-добре вместо да им се купуват глупости, освен ако не е нещо което младоженците са поискали. С познати сме дискутирали темата каква трябва да бъде сумата, която да поставиш в плика, ако примерно отивате двама човека от едно семейство? Знам, че едни могат могат да си позволят да сложат и четири цифрена сума, но въпроса ми е при една средно статистическа сватба и вие сте просто приятели на младоженците не техни близки роднини. И под каква сума не би трябвало да паднеш?
Лично моето мнение, е че поне трябва да си платиш куверта дет се казва и по-малко от 100-150 лева, ако сте двама не би трябвало да бъде. Това според мен е санитарния минимум.
Очаквам и вашите мнения.
Активен
Bulka88
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #168 -:
февруари 21, 2012, 12:53:54 »
Според мен зависи от сватбата....ходила съм на сватби без нищо кой знае какво(имам предвид украса,храна и т.н)....и според мен са достаъчно 100лв,но примерно за моята сватба парите който аз давам(за меню и украса на стол на госта) идват по 45лв на човек...и една сума от 100лв не би била достатъчна....това е според мен,не искам да звуча егоистично но това е моето мнение...
Активен
Kalama
Сватбар
«
Отговор #169 -:
февруари 21, 2012, 13:04:22 »
Задавам този въпрос, защото когато ние ходим на сватба на приятели по-малко от 100-150 лева не слагаме. За някой много големи наши приятели се давали и двойно повече, но както се казва истинските приятели са малко. На последната сватба на която ходихме на едни не толкова близки приятели, по-скоро познати, сложихме 120 лева и много ни беше срам, дали не е малка сумата. Скоро обаче една роднина, която се жени сподели, че на нейната сватба, която смея да твърдя беше доста изискана. В смисъл, че се бяха постарали хората с всичко- с меню, декорации и т.н. Та тя сподели, че техни приятели, които са били поканени като двойки са си взели и децата, за които допълнително са поръчвали детски менюта, декорирали са местата им са отишли със суми под 100 лева, нещо от рода на 60-80 лева. Като не е ставало въпрос за хора, които толкова не могат да си позволят малко повече. Направо се втрещих
Активен
punk_girl123
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2204
«
Отговор #170 -:
февруари 21, 2012, 14:32:27 »
Грубо като се разделят разходите за нашата сватба се пада по 80 лв на човек, но ще съм доволна поне по 50 на човек да дадът. Ние като семе ходили по сватби даже сме добавяли и парички за преспиването, ако е в друг град. Според мен това зависи от възпитанието на хората. Ако са съобразителни би трябвало поне 100-150 лв да оставят за двама.
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
Публикации: 863
Dum spiro, spero!
«
Отговор #171 -:
февруари 21, 2012, 15:07:46 »
Kalama,
Аз съм на същото мнение като теб. Моята психологическа граница е 150лв. Толкова дадохме и ние на сватба миналата година, без преспиване, за двама човека, в София. За по-малък град бих намалила сумата. За сватба с преспиване, което се поема от младоженците, бих дала до 200лв. Миналата година се опитах и аз безуспешно да разбера колко е нормалната сума, която се подарява на сватба, но чух някакви огромни суми от по 150лв. на човек, които ми се видяха прекалени.
За моята сватба не съм включвала перото "пари от гости" като част от уравнението за разходите, така че ще съм благодарна на каквото им хрумне да ни отделят. Трудно ми е да заложа някаква реципрочност, а и мисля, че на тези пари не може да се разчита.
Активен
emmmmmy
Публикации: 4265
«
Отговор #172 -:
февруари 21, 2012, 15:15:01 »
прави сте, не може да се разчита на такова перо. аз лично ми е ясно че по-скоро ще има подаръци, не пари. каним малък брой гости, предимно роднини, част от тях затруднени-изплащащи кредити, друга част- в момента в преход в кариерно отношение и предполагам че на хората ще им е неудобно да сложат по 20 лв и ще гледат да ни купят нещо за спомен. но ако някой ме пита, определено казвам- пари , независимо колко са.
Активен
магито
Global Moderator
яхнала метлата
«
Отговор #173 -:
февруари 21, 2012, 15:17:00 »
Съвет ако все пак роднинте ви настояват да ви купят нещо, поискайте, колкото и грубо да е, вие да си го харесате.Аз сега имам сервиз за 6-ма по мой избор, както и чаши за вино, ракия и безалкохолно пак по мой избор.Направих си прекрасен сервиз за гости, а хората останаха доволни, че са ни подарили нещо
А имам и сервиз за торта, пак избран от мен
Активен
emmmmmy
Публикации: 4265
«
Отговор #174 -:
февруари 21, 2012, 15:45:00 »
Цитат на: lunno momiche в февруари 21, 2012, 15:22:45
Mагито е напълно права!
Добре е, ако може , гостите да се съобразят с вашите желания и нужди.
Макар че невинаги така се случва. Ние предпочитахме парички. При нас повечето ни гости се съобразяваха, но имаше и такива, които много държаха да ни купят нещо за спомен. Тогава ние нямахме апарат за снимане и решихме, че ще им задоволим желанието. Малка изненада се получи, когато 11 човека бяха събрали парички за апарат, който струва 180 лв. , един дойде с букет само, но ... винаги съм смятала и още смятам, че сватба не се прави за подаръци. На мен би ми било неудобно обаче.
прави сте милички, аз затова давам линк с конкретен подарък от нета, който искам и първо питам колко бюджет са ни отделили,след като настояват за подарък. всички си казват, защото са близки роднини и приятели само.
Активен
Kalama
Сватбар
«
Отговор #175 -:
февруари 21, 2012, 15:47:16 »
Нашите веднага питат какво искаме за подарък и им казваме- пари, с което няма проблем, защото до тук всеки е казал, че така го улесняваме повече, от колкото да мисли какво да ни купува.
Разбира се не разчитаме на тези пари.
Но понеже ходим на сватби от време на време, та искам да си сверя часовника, защото определено не ми се вижда нормално двама човека да отидат със сума под 100 лева, че и с децата си. Аз бих го приела за възрастен човек или някой, който знам че наистина няма възможност. На всеки му се ходи на сватба, но все пак трябва да си прецени, че не може да отиде с подарък като за рожден ден.
Активен
cveta_d86
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #176 -:
февруари 21, 2012, 16:04:01 »
Ние ще заложим на пари...мисля че това улеснява страшно много гостите, а пък така и ние сами ще можем да предценим какво точно да направим със събраните париии
«
Последна редакция: февруари 21, 2012, 16:31:45 от cveta_d86
»
Активен
Christy
Сватбен ГУРУ
Публикации: 758
«
Отговор #177 -:
февруари 21, 2012, 16:14:08 »
Много зависи... Ние лично предпочитаме да получим пари, защото живеем в собствено жилище, което обзавеждаме сами и имаме определен критерии за всичко. Т.е. едва ли ще налучкат стила ни независимо дали става дума за ел. уреди или декорации... Но и не очаквам всеки да дойде с пари, които поне да покрият куверта му/й. Ако включим само яденето и пиенето - иди, дойди. Ама гледам, че и украса започнахте да включвате, то по тая логика и DJ-я е в кюпа (нали за общия купон се грижи) и т.н. и то 100 лв. на човек отидоха отдавна, а не всеки може да си го позволи. Ние например бихме отделили повече от 100 лв. на човек за сватба на близки, защото толкова отделяме за подарък за РД (общо, но все пак). Но сега са такива обстоятелствата, утре може и да не можем да отделяме по толкова. Така че не се настройваме с очаквания - нека каквото и да ни подарят е с любов и хубава енергия.
На сватби винаги бихме дали пари - по-лесно е за нас, по-удачно за младоженците
Активен
магито
Global Moderator
яхнала метлата
«
Отговор #178 -:
февруари 21, 2012, 16:18:17 »
На мен малко започна да ми звучи като сметкаджийство, ще ме извините.Ние не отидохме на две сватби, защото нямахме пари да дадем за подарък и до ден днешен младоженците ни се сърдят, че не сме били, макар и без подарък, защото сме близки приятели и те искаха да споделят мига с нас.И аз бих се сърдила.Ние не направихме сватбата за да спечелим пари и ако искате да знаее най-добрата ми приятелка не даде пари, защото нямаше в момента възможност, но аз я заплаших, че ако не дойде няма да я погледна.
Не всичко е пари момичета.А и измествате темата, тя е какво предпочитате, а не колко да се даде.И имайте в предвид, за едни нормалното за други и преко силите им.
Активен
cveta_d86
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #179 -:
февруари 21, 2012, 16:23:15 »
Ние предпочитаме пари, но всеки има право да даде колкото има възможност
«
Последна редакция: февруари 21, 2012, 16:32:15 от cveta_d86
»
Активен