Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 07, 2025, 20:05:45
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
Страници:
1
...
26
27
[
28
]
29
30
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!! (Прочетена 161445 пъти)
Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
Отг: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
«
Отговор #405 -:
май 07, 2010, 16:05:08 »
Хаха абе Кали счетосводството си е счетоводство, ама ти в ролята на майка няма ли да си подаваш тия документи?
Четох в друг форум за някаква молба в свободен текст...
Активен
kali_gali
«
Отговор #406 -:
май 07, 2010, 20:31:38 »
Абе ще си подавам разбира се,ама още не ми е на дневен ред.То ми предстои следващия месец де,ама хич не ми се занимава.Аз поработвм от нас по малко,но наистина по малко.С тоя ревльо повече не може
Активен
kali_gali
«
Отговор #407 -:
май 07, 2010, 20:32:27 »
Ох,забравих,не е свободен текс.Има си бланки разни
Активен
princesata9
Сватбен ГУРУ
Най-щастливата Г-жа Узунова
«
Отговор #408 -:
май 15, 2010, 21:11:53 »
Здравейте, момичета.
Скоро не съм писала, но днес ще го направя притеснена заради въпроса ми. Надявам се да ми помогнете, защото и аз не знам какво да правя.
Ситуацията е следната:
Бременна съм в 5-я месец. В момента работя на трудов договор, но си подадох предизвестието, защото работата е доста уморителна и 10 часа си на крак. Смятах там да си остана, за да ме осигуряват от там, но просто не става. Както и да е. Намерих си друга фирма, която да ме осигурява до края на майчинството ми още щом напусна тази. Въпроса ми е свързан с болничните. В тази фирма имам месец и половина само стаж. Колко време непрекъснат стаж трябва да имам, за да мога да започна да си пускам болнични веднага щом се прехвърля в другата? От едно място ми казаха 3, което не е голям проблем. Обаче сега пък чувам, че стажа бил 6 месеца. А не знам кого да попитам.
Другия въпрос - болничния ще се отрази ли по някакъв начин на майчинството ми, тъй като аз със сигурност ще взимам майчинство равно на минималната работна заплата за България.
Питането ми е такова, за да знам има ли смисъл да си пускам болнични от сега или не. И мога ли. Защото ако мога, поне парите от тях ще отиват за осигуровките ми.
Много съм притеснена, защото да си безработна и бременна в България хич не е лесно. А и не само.. Мерси предварително
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #409 -:
май 15, 2010, 21:26:08 »
ако никога не си работила има изискване за 6 м стаж, което на мен ми се стори много странно. Ако имаш трудов стаж въобще повече от 6 м няма значение в последната фирма колко си работила просто при изчисляване на болничните се вземат 6 месеца назад доходите.
Активен
kali_gali
«
Отговор #410 -:
май 15, 2010, 22:00:24 »
и освен това щом като ще получаваш минимално майчинство няма значение дали ще взимаш болнични.
Активен
princesata9
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #411 -:
май 16, 2010, 10:22:21 »
Ох, поуспокоихте ме малко момичета. И аз така мисля, че щом ще взимам минималното няма никакво значение за болничните. А иначе за стажа - имам си го. 14 месеца ако не се лъжа, може и повече да е вече. Идеята ми е, че не съм сигурна дали ще ми се позволи ползване на болничен в новата фирма, защото аз до края на март работих, след това имам прекъсване от 1 месец и дали това няма да е проблем.
Успокоихте ме да ви кажа честно
Активен
maria_milanova
Регистриран
Публикации: 1
«
Отговор #412 -:
май 19, 2010, 14:16:36 »
Надявам се да не се повтарям, ако е така предварително моля за извинение.
Въпростъ ми е следният: разбрах че съм бременна в 4 седмица съм и термина ми е на 25.01.2011г. В момента се осигурявам на 300лв., но разбрах че имало нов закон в който от НОИ смятат дохода за 12 месеца назад. Има ли смисъл в такъв случай да се осигурявам на повече пари от 01.05.2010г. и на колко ще ми препоръчате, за да може като изчислят от НОИ 6 месеца на 300 лв. и останалите 6 месеца на по висока сума. И ако може да ми кажете на предложената от вас сума колко ще трябва да доплащам всеки месец, като имате в предвид че за тези 300лв. на които съм осигурена в момента работодателят ми поема пълните осигуровки, аз не плащам нищо.
Активен
princesata9
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #413 -:
май 19, 2010, 19:35:22 »
Много странно с тея 12 месеца.... На мен не знам какво ще ми гледат назад, като аз имам прекъсване.. Въобще не са ми ясни тея закончета и закони...
Активен
elio
Регистриран
Публикации: 1
«
Отговор #414 -:
май 26, 2010, 13:28:01 »
Аз съм нова, но отдавна следя темата!
Въпросът ми е към goldi i kali, аз също като goldi се осигурявам на 2400 лв, но днес счетито ми попари надеждите за обезщетението за майчинство, като ми каза че се изчислява 90% от брутната, 90% от осигурителния доход и нетната заплата и се взема най-малкото!!! А аз досега си мислех, че е 90% от брутната, целия осигурителен и нетната. Въпросът ми е, как е в действителност? Защото в единия случай се получава обезщетение от 1800 лв в другия 2000 лв!
Благодаря ви момичета, че ви има!
Активен
Рени
Баш Майстор
Аз дочаках своето малко чудо*2!
«
Отговор #415 -:
май 26, 2010, 16:04:59 »
Цитат на: princesata9 в май 19, 2010, 19:35:22
Много странно с тея 12 месеца.... На мен не знам какво ще ми гледат назад, като аз имам прекъсване.. Въобще не са ми ясни тея закончета и закони...
princesata9, доколкото знам в месеците когато имаш прекъсване изчисленията ще са на минималната заплата за страната. Това ми каза една позната счетводителка, дано не те подвеждам.
Активен
princesata9
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #416 -:
май 26, 2010, 16:47:44 »
Рени, мерси за инфото все пак, но мен ме осведомиха вече как стоят нещата. Снощи една приятелка - счетоводителка, ми изясни точно това, което казваш и ти - месеците без стаж се изчисляват на минималната работна. За майчинство се връщат 12 месеца назад и на базата на осигурителната заплата се смята и майчинството. Здравните се връщат 3 години назад, като се позволява да имаш само 3 месеца неплатени. В момента на излизане на болничен преди термина трябва да си на трудов договор - ПОСТОЯНЕН и да се плащат осигуровките ти. За да взимаш болничен трябва да имаш 6 месеца стаж в книжката като цяло, а не в дадената фирма. За да взимаш платен отпуск трябва да имаш 8 месеца във фирмата. Болничния се плаща по следния ред - 3 дена от работодателя и 4 от НОИ. И май само това ми обясни
Ако някъде нещо не е наред, казвайте
Но това е прясно инфо и мисля, че тя няма да ме лъже за тея неща. А и все пак се занимава с това.
Активен
dodo23
«
Отговор #417 -:
май 26, 2010, 21:11:06 »
Цитат на: princesata9 в май 26, 2010, 16:47:44
Здравните се връщат 3 години назад, като се позволява да имаш само 3 месеца неплатени.
За първи път чувам,че здравните осигуровки имат общо с обезщетението.Това значи ли,че ако имам повече от три месеца неплатени,няма да получа майчинство дори всичко друго да ми е наред?
Активен
Рени
Баш Майстор
Аз дочаках своето малко чудо*2!
«
Отговор #418 -:
май 27, 2010, 08:39:41 »
Цитат на: dodo23 в май 26, 2010, 21:11:06
За първи път чувам,че здравните осигуровки имат общо с обезщетението.Това значи ли,че ако имам повече от три месеца неплатени,няма да получа майчинство дори всичко друго да ми е наред?
Додо, здравните осигуровки са свързани с ползването на болничните по врема на бременността и 45 дневния преди термина. Ако си с прекъснати здравно-осигурителни права нямаш право на болнични. Няма нищо общо с обезщетението за майчинство.
Активен
dodo23
«
Отговор #419 -:
май 27, 2010, 08:46:39 »
Рени,благодаря за инфото!
Активен
Страници:
1
...
26
27
[
28
]
29
30
31
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
Приготовления за сватбения ден