Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 07, 2025, 20:05:45

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 26 27 [28] 29 30 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!  (Прочетена 161445 пъти)

Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2366

Моят сватбен албум

« Отговор #405 -: май 07, 2010, 16:05:08 »

Хаха абе Кали счетосводството си е счетоводство, ама ти в ролята на майка няма ли да си подаваш тия документи?  blush  Четох в друг форум за някаква молба в свободен текст...  crazy
Активен
kali_gali
Публикации: 2243

Моят сватбен албум

« Отговор #406 -: май 07, 2010, 20:31:38 »

Абе ще си подавам разбира се,ама още не ми е на дневен ред.То ми предстои следващия месец де,ама хич не ми се занимава.Аз поработвм от нас по малко,но наистина по малко.С тоя ревльо повече не може smile
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #407 -: май 07, 2010, 20:32:27 »

Ох,забравих,не е свободен текс.Има си бланки разни
Активен
princesata9
Сватбен ГУРУ
Публикации: 530

Най-щастливата Г-жа Узунова

Моят сватбен албум

« Отговор #408 -: май 15, 2010, 21:11:53 »

Здравейте, момичета.
Скоро не съм писала, но днес ще го направя притеснена заради въпроса ми. Надявам се да ми помогнете, защото и аз не знам какво да правя.
Ситуацията е следната:
Бременна съм в 5-я месец. В момента работя на трудов договор, но си подадох предизвестието, защото работата е доста уморителна и 10 часа си на крак. Смятах там да си остана, за да ме осигуряват от там, но просто не става. Както и да е. Намерих си друга фирма, която да ме осигурява до края на майчинството ми още щом напусна тази. Въпроса ми е свързан с болничните. В тази фирма имам месец и половина само стаж. Колко време непрекъснат стаж трябва да имам, за да мога да започна да си пускам болнични веднага щом се прехвърля в другата? От едно място ми казаха 3, което не е голям проблем. Обаче сега пък чувам, че стажа бил 6 месеца. А не знам кого да попитам.
Другия въпрос - болничния ще се отрази ли по някакъв начин на майчинството ми, тъй като аз със сигурност ще взимам майчинство равно на минималната работна заплата за България.
Питането ми е такова, за да знам има ли смисъл да си пускам болнични от сега или не. И мога ли. Защото ако мога, поне парите от тях ще отиват за осигуровките ми.

Много съм притеснена, защото да си безработна и бременна в България хич не е лесно. А и не само.. Мерси предварително Wink
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1186

Моят сватбен албум

« Отговор #409 -: май 15, 2010, 21:26:08 »

ако никога не си работила има изискване за 6 м стаж, което на мен ми се стори много странно. Ако имаш трудов стаж въобще повече от 6 м няма значение в последната фирма колко си работила просто при изчисляване на болничните се вземат 6 месеца назад доходите.
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #410 -: май 15, 2010, 22:00:24 »

и освен това щом като ще получаваш минимално майчинство няма значение дали ще взимаш болнични.
Активен
princesata9
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #411 -: май 16, 2010, 10:22:21 »

Ох, поуспокоихте ме малко момичета. И аз така мисля, че щом ще взимам минималното няма никакво значение за болничните. А иначе за стажа - имам си го. 14 месеца ако не се лъжа, може и повече да е вече. Идеята ми е, че не съм сигурна дали ще ми се позволи ползване на болничен в новата фирма, защото аз до края на март работих, след това имам прекъсване от 1 месец и дали това няма да е проблем.
Успокоихте ме да ви кажа честно blum
Активен
maria_milanova
Регистриран

Публикации: 1

« Отговор #412 -: май 19, 2010, 14:16:36 »

Надявам се да не се повтарям, ако е така предварително моля за извинение.
Въпростъ ми е следният: разбрах че съм бременна в 4 седмица съм и термина ми е на 25.01.2011г. В момента се осигурявам на 300лв., но разбрах че имало нов закон в който от НОИ смятат дохода за 12 месеца назад. Има ли смисъл в такъв случай да се осигурявам на повече пари от 01.05.2010г. и на колко ще ми препоръчате, за да може като изчислят от НОИ 6 месеца на 300 лв. и останалите 6 месеца на по висока сума. И ако може да ми кажете на предложената от вас сума колко ще трябва да доплащам всеки месец, като имате в предвид че за тези 300лв. на които съм осигурена в момента работодателят ми поема пълните осигуровки, аз не плащам нищо.
Активен
princesata9
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #413 -: май 19, 2010, 19:35:22 »

Много странно с тея 12 месеца.... На мен не знам какво ще ми гледат назад, като аз имам прекъсване.. Въобще не са ми ясни тея закончета и закони...
Активен
elio
Регистриран

Публикации: 1

« Отговор #414 -: май 26, 2010, 13:28:01 »

Аз съм нова, но отдавна следя темата!
Въпросът ми е към goldi i kali, аз също като goldi се осигурявам на 2400 лв, но днес счетито ми попари надеждите за обезщетението за майчинство, като ми каза че се изчислява 90% от брутната, 90% от осигурителния доход и нетната заплата и се взема най-малкото!!! А аз досега си мислех, че е 90% от брутната, целия осигурителен и нетната. Въпросът ми е, как е в действителност? Защото в единия случай се получава обезщетение от 1800 лв в другия 2000 лв!

Благодаря ви момичета, че ви има!
Активен
Рени
Баш Майстор
**
Публикации: 1994

Аз дочаках своето малко чудо*2!

Моят сватбен албум

« Отговор #415 -: май 26, 2010, 16:04:59 »

Много странно с тея 12 месеца.... На мен не знам какво ще ми гледат назад, като аз имам прекъсване.. Въобще не са ми ясни тея закончета и закони...

princesata9, доколкото знам в месеците когато имаш прекъсване изчисленията ще са на минималната заплата за страната. Това ми каза една позната счетводителка, дано не те подвеждам.
Активен
princesata9
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #416 -: май 26, 2010, 16:47:44 »

Рени, мерси за инфото все пак, но мен ме осведомиха вече как стоят нещата. Снощи една приятелка - счетоводителка, ми изясни точно това, което казваш и ти - месеците без стаж се изчисляват на минималната работна. За майчинство се връщат 12 месеца назад и на базата на осигурителната заплата се смята и майчинството. Здравните се връщат 3 години назад, като се позволява да имаш само 3 месеца неплатени. В момента на излизане на болничен преди термина трябва да си на трудов договор - ПОСТОЯНЕН и да се плащат осигуровките ти. За да взимаш болничен трябва да имаш 6 месеца стаж в книжката като цяло, а не в дадената фирма. За да взимаш платен отпуск трябва да имаш 8 месеца във фирмата. Болничния се плаща по следния ред - 3 дена от работодателя и 4 от НОИ. И май само това ми обясни huhhuh.gif
Ако някъде нещо не е наред, казвайте Wink Но това е прясно инфо и мисля, че тя няма да ме лъже за тея неща. А и все пак се занимава с това.
Активен
dodo23
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #417 -: май 26, 2010, 21:11:06 »

Здравните се връщат 3 години назад, като се позволява да имаш само 3 месеца неплатени.
За първи път чувам,че здравните осигуровки имат общо с обезщетението.Това значи ли,че ако имам повече от три месеца неплатени,няма да получа майчинство дори всичко друго да ми е наред?
Активен
Рени
Баш Майстор
**
Публикации: 1994

Аз дочаках своето малко чудо*2!

Моят сватбен албум

« Отговор #418 -: май 27, 2010, 08:39:41 »

За първи път чувам,че здравните осигуровки имат общо с обезщетението.Това значи ли,че ако имам повече от три месеца неплатени,няма да получа майчинство дори всичко друго да ми е наред?

Додо, здравните осигуровки са свързани с ползването на болничните по врема на бременността и 45 дневния преди термина. Ако си с прекъснати здравно-осигурителни права нямаш право на болнични. Няма нищо общо с обезщетението за майчинство.
Активен
dodo23
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #419 -: май 27, 2010, 08:46:39 »

Рени,благодаря за инфото! give_rose
Активен
Страници: 1 ... 26 27 [28] 29 30 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: