Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 07, 2025, 20:28:34
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
Страници:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!! (Прочетена 161485 пъти)
ivaila1
Регистриран
Публикации: 4
Отг: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
«
Отговор #360 -:
март 10, 2010, 13:52:08 »
Здравейте мами искам да ви попитам ако са ме осигурявали на 500лв. маичинството колко 6те ми бъде,тъй като аз си мислех ,че 6те взимам 450лв но сега разбрах че 6те са около 350лв. възможно ли е нали се взима6е 90%от 500лв?
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #361 -:
март 10, 2010, 15:09:56 »
Момичета знам че сигурно има отговор на въпроса ми, но нямам време да чета сега.
Таткото е управител на нашата си фирма какво трябва да направим за да му платят от НОИ тези 15 дни бащинство с тази бележка, която сме взели от болницата си пуска отпуска и какво се прави, някакви декларации или нещо друго да се подават някъде.
Мерсажно
Активен
Koketka_majoretka
Новак
Публикации: 10
«
Отговор #362 -:
март 10, 2010, 15:17:27 »
Ivaila, не съм особено компетентна по темата, но т.к. живо ме вълнува, а и съм юрист, мисля, че мога да ти дам що годе смислен отговор. Направо копирам разпоредбата от Кодекса за социално осигуряване, касаеща размера на обезщетението за майчинство - Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.
Казваш, че някой друг те е осигурявал, т.е. би трябвало да си на трудов договор и ако това е така, то тогава според мен проблема идва от това, че обезщетението се изчислява върху брутото, а то е по - ниско от нетото, което при теб вероятно са 500 лв., които споменаваш. Не мога да ти представя нещата цифрово, понеже изобщо не съм наясно с чисто икономическата част.
Надявам се да не те въведа в заблуждение и да съм била от полза
Активен
Рубин
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #363 -:
март 10, 2010, 15:25:24 »
Мацки,а колко време се взима майчинство?
Бях чела нещо,че 90% се взимат 1 година,а после какво?
Активен
Вили
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #364 -:
март 10, 2010, 16:05:15 »
Мда, така е 90% се получават първата година, след изтичането на която, ако майката не се върне на работа, получава мин.работна заплата, т.е. 240 лв. (ако не греша май е толкова в момента).
Активен
leni_beni_
«
Отговор #365 -:
март 10, 2010, 16:27:57 »
Да , за първата година 90 % , за 2-рата мин раб заплата , и после имаш право на още половин година неплатено майчинство
Активен
Рубин
«
Отговор #366 -:
март 10, 2010, 17:07:17 »
Благодаря ви сладурки!И аз мислех че е така,ама да питам то нали го измениха скоро и се чудих!
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙
ヅ
Leader
·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·
«
Отговор #367 -:
март 10, 2010, 17:18:43 »
Аз пак да питам
Това, че майчинството ми е 2,5, а не 3 години го научавам мног неподготвена
Другият месец на 16-и Коско става на 2,5г. и какво следва? Да се върна на работа ли?
Няма начин мъж ми да излезе 6м. неплатена...
Да напусна
(то на практика няма как да се върна на работа, чакам да ми свърши майчинството и да напусна)
и да се ригистрирам в бюро по труда ли, за колко време може?
Дайте съвет, моля!!!
И още нещо, след като най-после шефа ми благоволи да ми подпише и подпечата необходимите документи за детски и майчински, които не са подавани от миналата година януари месец, ще има ли глоба и ако Да, има ли някой представа в какъв размер ще е??? Ходих до НАП, искаха да пише на Пълномощното, че мога да подписвам и актове, което според мен значи, че ще има глоба
Кой следва да плати глобата - аз или работодателя?
Благодаря предварително, дано съм написала всичко разбираемо и се извинявам за дъгият пост!
Активен
kali_gali
«
Отговор #368 -:
март 11, 2010, 11:20:29 »
Глобите са за работодателя.А ти като се върнеш на работа имаш натрупан платен отпуск за тези 2,5 години.Или ги взимаш или напускаш и ти ги плаща работодателя.Отпуската ти ако нямаш от преди това е 50 работни дни ,това са 2,5 месеца.
Активен
Kiksi
«
Отговор #369 -:
март 11, 2010, 13:58:37 »
Аз искам да попитам за въпросната отпуска след майчинството, трябва ли поне някакъв минимален период да си работил? Нещо ми се върти в главата, че трябва да си работил 15 дни след края на майчинството, преди да можеш да си ползваш въпросната натрупана отпуска, ама не знам, дали е вярно, нито помня откъде съм го чула.
Аз освен от майчинството, която ще ми се натрупа, имам и отпреди това да ползвам доста, и ми беше чудно, откога ще мога да я ползвам след като се върна на работа.
Активен
leni_beni_
«
Отговор #370 -:
март 11, 2010, 14:03:42 »
Kiksi , мисля че няма такова условие, ама да не те подведа нещо . Аз имам отпуска от тази година и заедно с другата която ще ми е през майчинството мисля да си я взема непосредствено след като ми изтече 1-вата година. Мисля , че може
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #371 -:
март 11, 2010, 14:27:04 »
кажете какво се прави с това бащинство моля ви
Активен
Рубин
«
Отговор #372 -:
март 11, 2010, 14:47:21 »
И аз се чудя за това бащинство!Единственото което знам до момента е че или може бащата да си го вземе-15 дниили да му ги изплатят!Ама това го знам от приятел татко!
Активен
КатиНка
«
Отговор #373 -:
март 11, 2010, 14:51:55 »
Пускам "готов" текст по въпроса, дано ви е от полза
НОИ: Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход за срок до 15 календарни дни, ако има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск. (чл.50 ал.6 на КСО)
Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща/осиновител има право на парично обезщетение при раждане на дете в размера на 90 на сто от след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни, ако има 12 месеца осигурителен стаж като осигурен за този риск. (чл.50 ал.7 на КСО)
Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение. (чл.163 ал.7 на КТ)
Със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата (осиновителят) може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни. (чл.163 ал.8 на КТ)
За времето, през което бащата (осиновителят) ползва отпуск отпускът на майката се прекъсва. (чл.163 ал.9 на КТ)
Бащата подава заявление – декларация с приложени заверени от осигурителя копия от: заповедта за разрешаване на отпуска; удостоверението за раждане на детето; документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.
Бащата/осиновителят подава заявление –декларация с приложени заверени от осигурителя копия от: заповедта за разрешение на отпуска и удостоверението за раждане на детето.
«
Последна редакция: март 11, 2010, 14:53:54 от КатиНка
»
Активен
kali_gali
«
Отговор #374 -:
март 11, 2010, 15:04:41 »
Криси,да добре е да се поработи след мойчинство.А колко ще се работи зависи от това по кое време на месеца ти изтича майчинството.Целият въпрос е в това,че сумата на платеният отпуск се изчислява на база предходен месе.Ако ти обаче започнеш отпуската от следващия ден от майчинството няма да имаш предходен отработен месе.Пжо този начин е неизгодно за теб.Трябва да имаш оработени дни в предходен месец.Ако майчинството ти зитича в началото на месеца,трябва да работиш до кроа на месеца в който изтича т.е. повече,ако обаче ти изтича на 27ми примерно то тогава ще работиш 2-3 дни и от 1-ви можеш да излезеш в отпуск защото ще имаш предходен месец.Дано си ме разбрала.
За отпуската за баща-взима се документ от болницата за деня в който е изписано бебето,попълва се декларация,но не я помня как се казваше,документ за банкова сметка и май нямаше друго.Вече не помная какво точно се попълва,но ако имате счетоводител той трябва да знае,ако нямате питайте в нои и си вземете от тях съответните декларации.
Активен
Страници:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
31
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
Приготовления за сватбения ден