Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 07, 2025, 20:14:30

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!  (Прочетена 161460 пъти)

Рубин
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2491

« Отговор #285 -: февруари 08, 2010, 11:41:24 »

Аз искам да ви задам един въпрос!Малко е тъпичък,но не съм наясно изобщо!
Та чуденката ми е тези 45 дни отпуск по маичинство,които се излиза преди термин,за болнични ли се смята?Питам относно това,че аз се водя на работа и сама си плащам осигуровките!В момента са ми вдигнати на мах,за да взимам по голямо маичинство.И се замислям кога почва да тече маичинството и да се взимат тези парички!И защото след раждането се спират да се внаст тези осигуровки на мах и се минава на нормалното!
Ох,ама как го обясних значи! nea
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #286 -: февруари 08, 2010, 11:58:55 »

Да за болничен се смята, защото си е болничен. След като излезеш в него ще плащаш само здравната осигуровка
Активен
Gergancheto
Публикации: 2366

Моят сватбен албум

« Отговор #287 -: февруари 12, 2010, 20:18:58 »

И аз на бързо да ви питам кой трябва да ми издаде третия болничен и кога?  crazy
Активен
Mila_
Професор
Публикации: 382

Моят сватбен албум

« Отговор #288 -: февруари 12, 2010, 20:39:38 »

Гери, третият болничен го издава педиатърът, ама как точно се смяташе, трите болнични трябва да са 135дни и там едни сметки (тук в темата трябва да е обяснено) виж кога ти изтича този от болницата и от тогава ще започне и трятият:)
Активен
Koketka_majoretka
Новак
*
Публикации: 10

« Отговор #289 -: февруари 18, 2010, 13:45:31 »

Момичета, темата ме вълнува изключително много и открих доста отговори на моите въпроси, но един остава неразрешен. Надявам се, че някой ще успее да ми даде съвет в тази насока. Та питането ми е следното: като самоосигуряващо се лице мога ли да си внасям осигуровки на по - голяма сума, отколкото декларирам? Някой ми беше казал, че ако се осигурявам на по - висока сума, а в дан. декларация декларирам по - малък доход, няма да ми признаят по - високите осигуровки, а ще ги изчисляват по декларирания доход. От една страна ми звучи логично, но от друга пък ако е така - какво става с внесените от мен осигуровки? А какво ще стане ако декларираният доход при разбивка по месеци не е достатъчен дори и за осигуровки на минимума? Ще съм си плащала високи осигуровки, а накрая ще взимам помощи от държавата ли   crazy
Та тези терзания са обземи моята душа и не ми дават покой.
Активен
kali_gali
Публикации: 2243

Моят сватбен албум

« Отговор #290 -: февруари 18, 2010, 16:56:54 »

По закон нямаш право да с осигуряваш под минимума независимо колко ти е печалбата.Ако  си на загуба пак е осигуряваш на минимума.Ако обаче се осигуряваш на повече пари трябва да ги имаш скато печалба.В противен случай,ако печалбата е по-малко от осигурителния доход ,осигуровките за разликата държавата ти ги връща и не ти с зачитат.Ма какъв ти е проблема да декларираш по-голям дохо,да ще трябва да платиш данък,но то пък е оправдано.
Активен
Koketka_majoretka
Новак
*

« Отговор #291 -: февруари 18, 2010, 17:15:52 »

Kali_gali благодаря за отговора, сега нещата ми се изясниха. Относно декларирането на по - висок доход - и аз обмислях този вариант, но проблема при мен е следния - адвокат съм, но съвсем начинаещ, без собствени клиенти. В момента работя в адв. кантора, където съм на заплата, която взимам на ръка, т.е. към данъчната декларация няма какво да приложа като документация, с която да докажа доходите си... Въобще голяма каша е при мен. Явно няма да мога да плащам по - високи осигуровки, т.к. не мога да декларирам съответния доход, върху който са плащани и остава да се осигурявам на минимума  cray При него доколкото разбирам няма проблем, дори да подам и нулева декларация??
Активен
leni_beni_
Публикации: 2061

Моят сватбен албум

« Отговор #292 -: февруари 18, 2010, 17:30:24 »

И аз имам въпрос. Осигуряват ме на цялата ми заплата и не си довнасям осигуровки. През януари ползвах 5 дни болнични. Днес са ми ги изплатили и сумата като я прибавя към изплатената заплата за януари, се получава повече от колкото ми е всъщност реалната заплата . След няколко месеца , когато изляза в майчинство като база за м.януари кое ще ми се вземе ? (заплатат + изплатения болничен или само заплатата която съм взела )
Дали обясних ?  crazy
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031

« Отговор #293 -: февруари 18, 2010, 17:52:25 »

Kali_gali благодаря за отговора, сега нещата ми се изясниха. Относно декларирането на по - висок доход - и аз обмислях този вариант, но проблема при мен е следния - адвокат съм, но съвсем начинаещ, без собствени клиенти. В момента работя в адв. кантора, където съм на заплата, която взимам на ръка, т.е. към данъчната декларация няма какво да приложа като документация, с която да докажа доходите си... Въобще голяма каша е при мен. Явно няма да мога да плащам по - високи осигуровки, т.к. не мога да декларирам съответния доход, върху който са плащани и остава да се осигурявам на минимума  cray При него доколкото разбирам няма проблем, дори да подам и нулева декларация??

Нищо не се прилага към данъчната ти декларация. Просто посочваш сумата. Декларирай си истинския доход и си плащай осигуровки върху него. А ти защо толкова искаш да плащаш високи осигуровки? За майчинство ли?
« Последна редакция: февруари 18, 2010, 17:55:54 от rozovka » Активен
Koketka_majoretka
Новак
*

« Отговор #294 -: февруари 18, 2010, 20:12:29 »

rozovka, да, заради майчинството искам да плащам по - високи осигуровки, т.к. с моя съпруг планираме бебе. А относно годишната данъчна декларация (макар и юрист, съм доста невежа в тази област) мислих, че се прилагат разни договори за пр. помощ и прочие документация, от която да е виден размера на декларирания доход. Аз досега не съм подавала и затова не съм много наясно... Но сме попълвали със съпруга ми негова год. дан. декларация и си спомням, че сме прилагали едни служебни бележки, че са му платени осигуровките и данъците, дано само не бъркам с терминологията. Та затова реших, че ако декларирам реалния ми доход, всъщност след това при подаване на год. дан. декларация няма как да го докажа, понеже тези пари ги взимам на ръка и никъде не се води отчетност за тях. Значи излиза, че към годишната данъчна декларация не се прилага нищо, така ли?
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #295 -: февруари 18, 2010, 20:51:31 »

Ако искаш да си декларираш по-висок доход,документално трябва да го имаш.Не можеш да си измислиш някаква  сума и да я напишеш в декларацията.Но виноги може да се направят нака нещата че да излезе дохода колкото искаш.
лени бени,за времето на болничния като база ще се вземе дохода от който е изчислен този болничен.
Активен
leni_beni_
Публикации: 2061

Моят сватбен албум

« Отговор #296 -: февруари 18, 2010, 21:02:55 »

kali_gali , значи като база за януари ще ми вземат същата като и за декември (една и съща брутна заплата и осигуровки ) , така ли да разбирам?
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
Публикации: 813

Моят сватбен албум

« Отговор #297 -: февруари 18, 2010, 21:51:52 »

Момичета, незнам защо всички напират за по-високите доходи...ами то "далаверата", както се изразиха, а всъщност борбата за оцеляване отдавна я няма...та на 800 лв, майчинството ще е 532 лв. грубо, а трябва да се внесат ако са за ваша сметка 3216 лв, а се взимат 6384 лв...има разлика, но не виждам как се оцелява с 532 лв, миналото правителство се постараха да ни заковат, а сегашното нехае...аз от две седмици мисля за изход и няма такъв... на големите цифри е още по-трагично положението...единствения начин да си караме спокойно майчинството е да сме работили в читави фирми, с нормални заплати и да са ни внасяли целите осигуровки...всичко останало е  bad
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #298 -: февруари 18, 2010, 23:00:10 »

m_eleva19,"делавера"има.Трябва дазнаеш как да го сметнеш.
leni_beni болничния за заболяване се изчислява на база 6 месеца предхождащи месеца в който си била болна.Сметни сизаплатите за 6 месеца назад,раздели ги на общия брой отработени дни,изчисли 80% и ще получиш дневната база за болничния.
Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
Публикации: 813

Моят сватбен албум

« Отговор #299 -: февруари 19, 2010, 10:49:27 »

Каква? може аз да не съм разбрала правилно счетоводителката, или  тя да не е в час много, ама доколкото знам майчиснтвото е 90% от нетната заплата (нали среднонетното и среднобрутното и се взима по-малкото). Останалото със смятането на осигуровките нямака да не е така, защото те са 31% от заплатата, кооито се разпределят между работник и работодател 40:60 и към частта на работника се прибавя данъка, та от сумата вадим и още 10%...ако греша нещо (искрено се надявам да е така) ще съм много радостна  някой да ми ги обясни...може и на лични за да не досаждаме във форума...Точно вчера говорих един час със счетоводителката и се опитвах да намеря какви ли не вратички, защото някои работодатели не искат да надуват заплатите (има си причини)
Активен
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: