Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 07, 2025, 20:11:54

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!  (Прочетена 161455 пъти)

Bobolina
Регистриран

Публикации: 1

Моят сватбен албум

« Отговор #135 -: септември 29, 2009, 11:43:56 »

здравейте момичета аз имам такъв въпрос-бременна съм в петия месец,в болнични съм от втория месец,във фирмата в която работя ме осигуряват на 380 лв.,преди това имам 3м. на борсата, а преди това ме осигуряваха на минималната.Въпроса ми е каква сума ще взимам след като родя,при положение , че се налага докрая да съм в болничен?Благодаря ви предварително за отговорите.
Активен
anellly
Сватбен ГУРУ
Публикации: 630

Моят сватбен албум

« Отговор #136 -: октомври 08, 2009, 11:55:11 »

help  Някой дали ще може да ми помогне? Кога трябва да дам болничния на счетоводителката , трябва ли да попълвам някаква декларация и ако да на кого трябва да я дам, и зобщо какви документи трябва да приготвя?
Активен
kali_gali
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2243

Моят сватбен албум

« Отговор #137 -: октомври 08, 2009, 13:08:09 »

За кага ти е балничния
Активен
Marri
Баш Майстор
**
Публикации: 1853

If you want a rainbow, you have to stand the rain.

Моят сватбен албум

« Отговор #138 -: октомври 08, 2009, 15:12:15 »

help  Някой дали ще може да ми помогне? Кога трябва да дам болничния на счетоводителката , трябва ли да попълвам някаква декларация и ако да на кого трябва да я дам, и зобщо какви документи трябва да приготвя?
Здравей!
Предполагам, че става въпрос за "обикновен" болничен, а не за този за 45 дни преди раждането, ако съдя по лентичката ти е още рано за този за 45-те дни. За който и да е от двата случая е добре да си занесеш болничния лист до края на месеца, за който се отнася, относно декларацията, така се попълва например за банкова сметка, по която да се превежда обещетението за временна нетрудоспособност, но тази декларация се подава еднократно при един работодател(осигурител), т.е ако вече си била болнични, при този работодател, след промените (в началото на 2007 мисля беше), би трябвало да имаш попълнена такава декларация. В случай, че нямаш трябва да занесеш при работодателя удостоверение, някаква служебна бележка, бланка, издадена от банката, в която ти е сметката, по която ще ти превеждат болничния, която бележка да удостоверява, че в тази банка действително имаш открита такава сметка. Бланката на декларацията ще ти я предоставят в офиса на работодателя и трябва на място да си попълниш личните данни и въпросната банкова сметка. Ами това е за болничните листи. На по-късен етап след раждането, след като изтекат дните и на последния болничен лист, тогава се попълват допълнителни декларации, свързани с обещетението за бременност и раждане, те също се осигуряват от работодателя, от теб ще се иска само да предоставиш копие на акта за раждане на детето, относно сроковете там, отново е добре тези документи да се оформят най-късно до края на месеца, за който се отнасят.
Ами в общи линии е това, ако имаш въпроси, съм на разположение give_rose
Активен
nia
Сватбен ГУРУ
Публикации: 766

Моят сватбен албум

« Отговор #139 -: октомври 08, 2009, 23:00:20 »

А как стои въпросът при смоосигуряващите се родители. До колкото ми е извастно сега се взимат 12 месеца назад от това на което се осигуряваш, и като излезеш в майчинство ти се плаща 90% от това на което се самоосигуряваш. Обаче , ако до момента се самоосигуряваш примерно на 250 лв, това занчи ли , че като разбереш че си  бременна трябва да се самоосигуряваш примерно на 500 лв, за да може да получаваш по-голяма сума за майчинство , а не 90%от 250 лв? И въобще има ли смисъл да се самоосигурчваш  3 месеца на 250лв(примерно), а останалите 9(от момента като разбереш, че си бременна ) на 500 лв? Не ли малко безмислено? crazy crazy crazy
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1186

Моят сватбен албум

« Отговор #140 -: октомври 09, 2009, 08:31:39 »

nia не е безсмислено принципно, но по този начин ти се увеличават осигуровките. Ако 9 месеца имаш осигуровки на 500 лв, ще вземаш майчинство около 390 лв, което е повече от минималното 240 лв, но за да си спестиш внасянето на много осигуровки е добре от определен месец на бременноста да излезнеш в болничен за бременност, защото иначе ако се сметнат че за работодател и работник общо са около 200 лв вноските на заплата 500 лв не излиза много сметката.
Активен
anellly
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #141 -: октомври 09, 2009, 08:50:34 »

Така да видим дали съм разбрала: / става въпрос за болничния 45дена преди термина /
Отивам до банката да ми извадят бележка , със сметката на която ще получавам болничния и след това заедно с болничния я давам на работодателя ми , а той съответно на счетоводството и те си знаят работата. Всички тези документи ги давам не по - късно  от 30.11.2009г. / 12.11.2009г. съм в болмнични / !
А да питам и друго понеже септември се ожених и си смених фамилията - тия дни ще си сменям личната карта. Трябва ли да нося копие от нея в банка или при работодателя?
Много ви благодаря!!!
Активен
deslona
Ентусиаст
**
Публикации: 78

« Отговор #142 -: октомври 09, 2009, 09:03:36 »

anellly понеже аз съм счетоводител и съм се сблъсквала със смяна на имена и си е малко гадно.
1.В счетоводството носиш копие на личната карта за да ти се промени името в ПСД-то в НОИ.
2.При личния си лекар също трябва да си смениш фамилята с копие на л.к.
/Това става паралелно от счетоводството и от джипито./
3.И НАЙ-ВАЖНОТО там от където ще ти издадат  първия болничен/45 дни преди раждане/ да обърнеш внимание на данните.
Стават каши и заради едно малко разминаване примерно в някоя цифра и болничния просто се забавя.А всички знаем,че това хич не е приятно. diablo
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1186

Моят сватбен албум

« Отговор #143 -: октомври 09, 2009, 09:03:39 »

ами принципно копие от личната карта ще ти искат в банката, но на новата и те ще си я снимат там ако поискат. В този случай е добре да си извадиш едно удостоверение от ЕСГРАОН че ти със старата и новата фамилия си едно и също лице. А болничния колкото по рано го дадеш толкова по-добре, че счетоводителката да го занесе овреме в НОИ да не ти закъсняват болничните.
Активен
deslona
Ентусиаст
**

« Отговор #144 -: октомври 09, 2009, 09:07:31 »

А болничния колкото по рано го дадеш толкова по-добре, че счетоводителката да го занесе овреме в НОИ да не ти закъсняват болничните.
Няма значение кога ще го занесеш.Е разбира се ,че трябва да е до края на работния месец.След това се превеждат СО,на другия ден се подава Декл.1 в НОИ и чак тогава в ДВУДНЕВЕН срок трябва да се занесат и болничните.Те се обработват само във ВТОРНИК И ЧЕТВЪРТЪК както и самото плащане става тогава.
Активен
deslona
Ентусиаст
**

« Отговор #145 -: октомври 09, 2009, 09:14:40 »

Даже не се изразих аз точно.Зависи кога се дават и изплащат Рз.Ако е на 10 число-болничния трябва да се занесе до край на предходния месец.Ако се дават и изплащат към 23 число например - поне 10 дена по-рано.
Активен
Marri
Баш Майстор
**
Публикации: 1853

If you want a rainbow, you have to stand the rain.

Моят сватбен албум

« Отговор #146 -: октомври 09, 2009, 09:24:21 »

Така да видим дали съм разбрала: / става въпрос за болничния 45дена преди термина /
Отивам до банката да ми извадят бележка , със сметката на която ще получавам болничния и след това заедно с болничния я давам на работодателя ми , а той съответно на счетоводството и те си знаят работата. Всички тези документи ги давам не по - късно  от 30.11.2009г. / 12.11.2009г. съм в болмнични / !
А да питам и друго понеже септември се ожених и си смених фамилията - тия дни ще си сменям личната карта. Трябва ли да нося копие от нея в банка или при работодателя?
Много ви благодаря!!!
Само да добавя, че когато носиш удостоверението за сметката, издадено от банката, при работодателя, тогава попълваш намясто и отделна декларация за тази сметка. По отношение на смяната на името deslona го е обяснила добре, уреди си въпроса навреме, защото не е маловажен, напълно права тя и по отношение на срока за предаване на болничния, приеми си за правило до края на месеца, за който се отнася, защото и един ден след издаването да го занесеш, няма да получиш по-бързо обещетението, причините deslona  ги е обяснила подробно, всичко е свързано с начислението и изплащането на трудовите възнаграждения, внасянето на соц. осигуровки и най-вече подаване на Декл. 1, за което всеки работодател си има създадена система.
Активен
anellly
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #147 -: октомври 11, 2009, 19:38:25 »

Леле супер сте !!! good Bravo Всичко разбрах, освен тази декларация 1 . Дано вече неставам досадна, но тя за какво служи и аз ли я попълвам и тя къде отива? blush pardon
Много,ама много  ви благодаря!!!
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #148 -: октомври 11, 2009, 20:45:13 »

Работодателят подава Декл. 1
Активен
anellly
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #149 -: октомври 12, 2009, 09:05:31 »

Bravo Супер сте всички, вече ми е ясно , и ако зависи от мен всичко ще е наред стига от счетоводството да не се изложат / в което съм склонна да вярвам и честно казано малко се притеснявам / .
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!!!
Активен
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: