Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 07, 2025, 20:17:13
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
Страници:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!! (Прочетена 161469 пъти)
krisssy
Сватбен ГУРУ
Мога да ти обещая утрото,но не мога да върна вчера
Отг: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
«
Отговор #120 -:
август 11, 2009, 19:25:05 »
Моля ви момичета,кажете ми аз в момента не се водя на трудов договор,акосега забременея,няма да имам 12 месеца стаж,каво майчинство ще получавам или какво трябва да направя, за да си получавам поне минималното,което е 240лв. май???
Хич не мога да разбера сега с новите изменения.Ако може някой да помогне.
Активен
anellly
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #121 -:
август 12, 2009, 15:44:01 »
Мерси много момичета / леле колко е завъртяно/ Като се сетя нещо пак ще питам
Активен
Ивче
Сватбар
«
Отговор #122 -:
август 26, 2009, 21:40:34 »
Момичета,някоя от вас знае ли дали има срок в който трябва да се занесе 45 дневния болничен в НОИ,тъй като моят още не е представен там,а съм в майчинство от 3 август.Благодаря ви предварително!
Активен
beauty_83
Новак
Публикации: 10
«
Отговор #123 -:
август 26, 2009, 22:12:17 »
Работодателят е длъжен да внесе болничните до 2 работни дни след като подаде декларация обр. 1, която пък се подава до 1 ден след изплащане/начисляване на заплатите и осигуровките. Преди да е подадена декларацията в НОИ просто няма да приемат болничните. За стжаление обаче е факт, че много работодатели не спазват тези срокове и не търпят санкции. Дано съм била от полза.
Активен
Ивче
Сватбар
«
Отговор #124 -:
август 27, 2009, 15:26:25 »
beauty_83
,мерси много!Значи ще стане едва септември това като се изплатят заплатите,тъй като аз от 3 август съм в болничен.Явно много съм се разбързала да получавам парички
.Още веднъж мерси
Активен
Peteto23
Любопитен
«
Отговор #125 -:
септември 07, 2009, 17:54:31 »
Искам да попитам знаете ли какви документи трябва да занеса в социалните,за да ми изплатят тези 45 дни преди термина и изобщо какви документи трябва да представя там за да ми плащат от социалните майчинството.
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙
ヅ
Leader
·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·
«
Отговор #126 -:
септември 07, 2009, 18:42:31 »
Лееееелелел, направо съм възмутена, бясна и какво ли още не!!!
Направо нямам думи просто!!!
Преди време бях споменала, че роботодателят ми не внася Декл.1, за да си получавам майчинските, нито док. за да си получавам детските, пуснах сигнал до НОИ, там казаха, че не е за тях, трябвало до НАП, пуснах го в там и след месец получих отговор, в който ми казват, че немогат да го накарат да ми внесе осигуровки и т.н., за да си получавам полагаемото ми, а може ли само да го санкционират и да си вземат тяхното, а аз да си търся правата по съдебен път!!!
Е*ати в каква държава живееем само, а после нямало раждаемост и населението намалявало!!!
Ми как няма да е така, като законът и държавата дефакто изобщо не ме пазят като майка!!!
Ще се консултирам с адвокат да видим какво ще каже, иначе 2400лв. + от май месец по 35 лв. отиват незнайно къде....
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #127 -:
септември 07, 2009, 21:33:46 »
е, в такъв случай пишиш до инспекцията до труда те идват на другия ден май са единствените действащи в такива случай в нашата фирма наложиха глоба от 10 000 лв за невнесена декларация 1 и невнасяни осигуровки на бременна колежка
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙
ヅ
Leader
·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·
«
Отговор #128 -:
септември 09, 2009, 12:32:28 »
Цитат на: tasty в септември 07, 2009, 21:33:46
е, в такъв случай пишиш до инспекцията до труда те идват на другия ден май са единствените действащи в такива случай в нашата фирма наложиха глоба от 10 000 лв за невнесена декларация 1 и невнасяни осигуровки на бременна колежка
Ооооо, браво на тях!!!
Само така!!!
А свободен текст или по образец, молба, сигнал или друго?
Ще съм ти благодарна, ако можеш да ми кажеш какво горе-долу се пише и къде се подава?
А дали са го
задължили
да внася осигуровките?
Че честно казнао не ми се занимава с дела
«
Последна редакция: септември 09, 2009, 12:43:34 от Bulechka™
»
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #129 -:
септември 09, 2009, 12:48:31 »
Не е задължително да ти внася осигуровките, трябва просто да подава декл. 1, в нашата фирма не са внасяни осигуровки от март 2008 г, но това не пречи да си вземам майчинството. Важното е да са начислени, а не внесени, но той като не подава декл.1 е много кофти за теб. И относно предишните ни спорове дали болничните са вземат за база при определяне на майчинството - да вземат се, а не както беше писал някой или 0 или 240 лева. В смисъл прекъснатия болничен де, както беше моя.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #130 -:
септември 09, 2009, 13:17:34 »
Напротив задължително е да ти внасят осигуровките, просто ако е подавана декларация 1 нямаш проблеми с майчинството, ако не я подават имаш проблеми с изплащането на парите. Просто щом е подадена декларация 1, а не са внесени парите работодателя първо дължи лихви и след това има и глоби. Глобата в нашия случай е затова, че не е подадена декларация 1. Ами незная как точно са били сезирани защото дойдоха на уж изненадваща проверка сигурно им е писала. Тя вече е майчинство някой ден като я хвана на 4 очи може да я питам. В сайта им сигурно има инфо. Но със сигурност действат и си вършат работата и налагат глобички.
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #131 -:
септември 09, 2009, 13:37:41 »
Имах впредвид, че не е задължително условие да са внесени осугуровките, а не че не трябва да се внесат, не съм се изразила правилно
Активен
Fenix
Професор
Идеееее пролет! :))))
«
Отговор #132 -:
септември 18, 2009, 10:20:38 »
Мацки, и на мен вече ми изплатиха първата част от 45-дневния. Мисля, че болничният не ми се е отразил на крайната сума /тоест няма база 0/. Не съм сигурна за калкулациите обаче, ако някой се навие, ще пусна на лични сумите, за да разберем кое откъде идва и как се смята.
Активен
beauty_83
Новак
Публикации: 10
«
Отговор #133 -:
септември 18, 2009, 12:27:33 »
Момичета, един съвет от мен-проверявайте си сумите по болничните, защото аз се занимавам от известно време със заплати и съм ставала свидетел на много груби грешки от страна на НОИ. Един съвсем пресен пример е наша бременна служителка, осигурена на 2000 лв, на която в НОИ бяха изчислили обезщетението на база 240 лв. за 2 от месеците. Други грешки могат да се получат и по вина на работодателите, разбира се. Затова ако се притеснявате дали сумите, които получавате са коректни можете по всяко време да си направите справка в НОИ-за София това е в стая 119. Там по ЕГН ще ви кажат за всеки месец на каква база са направени изчисленията и ще можете да си сравните по фишовете дали са взети правилно сумите за предходните 12 месеца. Наистина е много неприятно, че в такива моменти, в които трябва да се радвате на мъничетата си излизат и подобни проблеми, но пък в крайна сметка всеки месец ни удържат от заплатите точно заради това. Надявам се да не съм ви отегчила с дългия си пост и пожелавам много детски усмивки на всички мами!!!
Активен
asinka
Новак
Публикации: 15
«
Отговор #134 -:
септември 29, 2009, 11:13:06 »
Здравейте,
може ли някой да помогне по следния въпрос:
Осигуряват ме на 4 часов работен ден на минималната заплата (т.е. 1/2 от минималната). Интересува ме дали размерът на майчинскте ще бъде 90% от 1/2 от минималната? Или не може обезщетението да е по-малко от размерът на минималнат за страната?
Благодаря ви предварително!
Активен
Страници:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...
31
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
Приготовления за сватбения ден