Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 07, 2025, 20:02:39
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
Страници: [
1
]
2
3
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!! (Прочетена 161439 пъти)
gucci
Leader
Обичаме се!
«
-:
юни 06, 2009, 18:08:40 »
Бременност, майчинство и закони 2
Активен
mariana
Баш Майстор
Отг: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!
«
Отговор #1 -:
юни 08, 2009, 07:45:47 »
Искам да отговоря на въпроса на Кали Гали от миналата тема. Ами на тази заплата съм някъде от две години.
Активен
mihova
Ентусиаст
нашето съкровище
«
Отговор #2 -:
юни 11, 2009, 11:50:32 »
Здравеите на всички. Много се извинявам ако въпросите ми не са на място. Но, досега съм изчела много работи и мемога да разбера за това от което се интерисувам Понеже с съпруга ми мислим тук до един,два месеца да си правиме бебок. Първият ми въпрос е дали трябва тази една година стаж да е при един и същи работодател и проблем ли ще е след като съм с прекъсване от три месеца. Защото неможех да си намеря работа. При мен работите стоят така. След като завърших миналата година започнах работа, но ме осигуряваха на половин работен ден, а аз работих цял. Това продължи пет месеца напуснах на 01.11.2008. които се броят за два и половина. След това започнах работа като застраховател,но на граждански договор за два месеца от 01.12.2008 до 31.01.2009. И от март месец вече си намерих работа осигуряват ме на пълен работен ден. НО съм на изпитателен срок в продължение на шест месеца. ПЪЛНА ЛУДНИЦА.
Май ще трябва да изчакаме още,а толкова много искаме. Защото вече бях видяла двете чартички но, в втория месец разбрахме че бебчо няма пулс.
Благодаря много предварително.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #3 -:
юни 15, 2009, 12:12:11 »
Прекъсването не е проблем за получаване на правото на обезщетение. Трябват общо 12 месеца през живота и работата изобщо, а не непрекъснато. Вече при изчисляването е по-различно.
Месеците, в които си била на граждански договор не ги брой, защото за този вид договори няма осигуряване за общо заболяване и майчинство.
Съжелявам, но мисля, че нямаш още 12 месеца осигурителен стаж.
Активен
emiliikata
Любопитен
Публикации: 28
Искам вече, малко мече.....
«
Отговор #4 -:
юни 22, 2009, 09:56:13 »
Четох, четох старите теми и се обърках съвсем, за това с риск да попитам за нещо което вече е коментирано, все пак ще се включа.
1. При болничен се взимат 80% от брутната или нетната заплата?
2. Ако излизането в болничен, както срещнах термина се "прелее" в излизане по майчинство, за база се взимат 12-те месеца преди болничния, но какво се случва когато се прекъсне болничния-в месеците когато е бил болничния, се изчисляват 90% от него или...?
3. И последното което вече съвсем ме обърка са премиите за които четох коментари. Това което разбрах, е че върху сумата се начисляват осигуровки, но как се използват при майчинството или болничния?
Ще съм благодарна, ако някой прояви търпение да ми отговори
Активен
Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #5 -:
юни 22, 2009, 11:36:35 »
Моя въпрос е елементарен
Вярно ли е че са спрели (ако въобще са почвали) да дават 2880лв. на майките студентки редовно обучение?!
Една мацка роди и каза че е ходила да пита, това около преди месец става и са й казали че са ги спрели
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #6 -:
юни 22, 2009, 13:30:29 »
Напротив оня ден четох, че са започнали да ги изплащат, трябва обаче да се подаде молба. Може да ги спрат ама чак след изборите, засега плащат
Активен
Дидето
Баш Майстор
«
Отговор #7 -:
юни 30, 2009, 14:21:56 »
Не съм сигурна каде да питам за това питам тук
Като взема акта за раждане каде трябва да отида първо и какво се прави знам само че се подават документи за еднократната помощ ама каде и какво се иска помагайте
Утре ще взимаме акта и да знам да тръгвам да оправям нещата
И още нещо искам да попитам след коя дата исплащата майчинство
Активен
Петето
Дива и щастлива.....
«
Отговор #8 -:
юни 30, 2009, 15:04:59 »
за еднократната помощ - след като вземеш акта за раждане в общината трябва да подадеш декларация за родствени връзки и още една, в която удостоверяваш, че детето ти не е дадено в дом за деца. От там след около седмица -две взимаш документ, който те са ти издали на базата на тези 2 декларации, и с него - те ще ти кажат в кой клон на социалните. При тях отиваш с оригинала на акта за раждане и въпросния документ от общината и попълваш още една декларация, че Жорко ти е син
и две седмици след това отиваш пак при тях, за да ти дадат заповед за изплащане на помощта. Самата помощ я получаваш след това (м/у 15 и 23 число мисля че беше) от пощата. Поне така беше при мен, когато я взех преди 2 седмици .... голямо мотаене, голямо доказване, че съм му майка на това дете
Активен
Дидето
Баш Майстор
«
Отговор #9 -:
юни 30, 2009, 15:10:12 »
Верни ли сега си я взела
ohmyбреййййййййййй
А таткото ще ми трябва ли като ходя насам натам
Активен
Петето
Дива и щастлива.....
«
Отговор #10 -:
юни 30, 2009, 15:15:08 »
ама аз по-късно подадох документите, затова и по-късно я взех
а иначе на мен таткото ми служеше като "шофьор"
само на едно място трябваше да впиша данните от личната му карта, но това и по телефона става
Активен
Дидето
Баш Майстор
«
Отговор #11 -:
юни 30, 2009, 15:27:43 »
Аха мерси Пете
Активен
блясъчко
Професор
щастлива звездичка
«
Отговор #12 -:
юни 30, 2009, 15:29:09 »
Мацки, четох, но не намерих отговор на моя въпрос! Малко са ми чужди тези неща с осигуровките, защото работя от скоро. Случаят е следният - по трудов договор ме осигуряват на около 300 лева, но искам да проверя какви са вариантите да се доосигурявам допълнително, в случай че мога да практикувам професията си като "свободна", успоредно с трудовите ми правоотношения в момента.. Целта, разбира се, е получаване на по-високо обезщетение по майчинство, че с тези 300 сме за никъде.. Вариантът да се разберем с работодателя отпада.. Моля, който поразбирва да даде съвет
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #13 -:
юни 30, 2009, 19:47:00 »
Ще споделя личен опит. Съществуват два много важни фактора, от които зависи вземането на максималното възнаграждение за майчинство. Дебело искам да подчертая, че наливането на пари в държавния бюджет няма да гарантира днес или в бъдеще някакви съществени облаги на когото и да е било, на каквато и да е възраст. Системата за социални придобивки /майчинство, здравно осигуряване, обезщетение за безработица, пенсия и т.н. / е тотално сбъркана. Тя е система изградена на принципа на социалната справедливост. Тя няма отделния субект като фигура, а всички - търси се някаква пропорционалност. За да съм по-ясен в случая давам следния пример. Майка 1 се осигурява на максимално ниво /бруто заплата приблизително 2 000 лева/. Майка 2 се осигурява на ниво минимално за отрасъла /бруто заплата приблизително да кажем 300 лева/. Според закона и двете майки ползват едни и същи привилегии. Защо това е така и така ли трябва да бъде? Много се отклонихме от темата.
Първото условие, за да получаваш максималното възнаграждение за майчинство е доброто планиране на бебе. В подтемите на форума има такава тема, но в нея всичко друго се пише и говори, но и не тази съществена част.
Второто условие е да имаш съпруг с фирма, разбира се развиваща дейност или много близък роднина с такава - сестра, брат, майка, баща...
Третото условие, за което забравих е наличието на някакъв финансов ресурс, с който да се покрият дължимите вноски.
Четвъртото условие, за което съвсем забравих е наличен капацитет в главата на всеки. Този капацитет е максимален, когато човек много чете, интересува се, завързва контакти и не на последно място си говори с хората с различни професии, а не си чати и си пропилява времето със всевъзможни глупости.
Наличието на абсолютно всички тези условия води до следното. Когато една булка планира възможно най-точно и установи, че ще стане майка /да кажем в 3 месец / тя подписва договор за контрол и управление с фирмата на своя съпруг, баща, сестра... В този договор се упоменава плащането на възнаграждението след 6 месечен период от датата на подписване. Внасят се данъците към бюджета и договора се продължава с внасянето на дължимите вноски към бюджета. И така, когато бебчо се роди, мама има 12 месеца назад максимален доход и осигуровки. Съжалявам, че във този форум има и юристи - няма да споменавам никове и подфоруми, но са " гола вода ". Трябва много да се чете и комуникира с хората, а не да пъчиш гърди, че си студент в СУ, да газиш калта в Студентски град, да живуркаш наляво инадясно и да си мислиш, че много знаеш.
Малко тъпо го написах, на това е защото бързах. Не е в моя стил.
«
Последна редакция: юни 30, 2009, 19:50:47 от Pachoran
»
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #14 -:
юни 30, 2009, 20:08:38 »
Всичко е въпрос на сметки. Всеки трябва да си планира най-изгодния вариант за себе си. Аз като планирах моето осигуряване разиграх няколко варианта и си избрах най-добрия лично за мен, но всеки случай е индивидуален и трябва да бъде добре сметнат. Затова и последно време избягвам да давам съвети, защото за едни нещата стоят по един начин, за други по друг. Моята бременност е планирана, но не съм си внасяла максимални осигуровки преди да видя двете чертички. После сметнах, че 5 месеца на 2400 бруто доход, след това два месеца и половина прекъснат болничен са ми най-изгодния вариант, но това е за моя случай. Е преди 5 месеца на макс пак имам добър осигурителен доход и в крайна сметка ще вземам около 1400 лева майчинство на месец, плюс около 1300 лева за двата болнични преди този от 45 дни преди раждане, така че съм доволна, а и не дължа осигуровки, когато съм в болничен/по точно само здравни дължа/
Активен
Страници: [
1
]
2
3
...
31
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
Приготовления за сватбения ден