Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 08, 2025, 18:09:45

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!  (Прочетена 161711 пъти)

dodo23
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #255 -: януари 06, 2010, 18:26:00 »

Дами бихте ли ме светнали колко месеца назад се взимат за база за изчисляване на майчинството?
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #256 -: януари 06, 2010, 18:37:12 »

Бихме те светнали - 12 месеца
Активен
dodo23
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #257 -: януари 06, 2010, 19:05:52 »

Благодаря ти goldi!
Активен
zuzanka
Сватбар
Публикации: 260

Имам си една принцеска .......

Моят сватбен албум

« Отговор #258 -: януари 06, 2010, 22:36:12 »

Въпроса ми е към Кали и Голди. Спорим тук със сестра ми и питането ми е следното. Тези дни разбра, че е бременна и е решила цялата бременност да си взема болнични.Термина й е септември месец . Сега се осигурява на 700 лв., но е така от четири месеца, преди това е на минимална заплата. Какво майчинство би получавала и кои доходи ще й се звемат за база за изчисляване на болничните сега и съответно на майчинството впоследствие. Благодаря ви предварително.
Активен
kali_gali
Публикации: 2243

Моят сватбен албум

« Отговор #259 -: януари 06, 2010, 22:44:01 »

Значи,по наредба ако си взима през цялото време болнични,когато и изчисляват болничините за бременност и раждане би следвало да и вземат дохода от който са изчислени първите болнични.Но това ще мога да го кажа със сигурност след 1ви февруари.
Аз изкарах цялата си бременност-по-точно 6 месеца от нея/щото повече не може/ в болничен.Взела съм си първия за бременност,но още не съм го занесла.Като го занеса,може би в края на месеца ще ми преведът първите 2 дни от него и тогава със сигурност ще мога да кажа каква точно база са ми взели за периода през който бях в болничен.
Точно по този въпрос имаше големи дебати тук и голямото объркване дойде отново от НОИ.Докато не видя с очите си не твърдя нищо по въпроса.
« Последна редакция: януари 06, 2010, 22:45:55 от kali_gali » Активен
zuzanka
Сватбар
Публикации: 260

Имам си една принцеска .......

Моят сватбен албум

« Отговор #260 -: януари 06, 2010, 22:55:30 »

Благодаря Кали. Значи ще чакам информация от теб когато я имаш. Наистина има много разнопосочна информация по този въпрос и яснота кога ли ще има.
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #261 -: януари 06, 2010, 23:30:25 »

Ако сега излезе в болничен до 45те дни преди раждане ще и вземат 4-те месаца по 700+2месеца на минималното на което е била и така нещо средно ще получава.Но за после скоро ще знам и ще кажа.
Но тя щом сега е разбрала че е бременна значи е много в началото т.е. може още един месец да направи на 700лв за да и вземат 5 месеца по 700 и 1 на минималното.
« Последна редакция: януари 06, 2010, 23:32:01 от kali_gali » Активен
m_eleva19
Сватбен ГУРУ
Публикации: 813

Моят сватбен албум

« Отговор #262 -: януари 07, 2010, 17:22:15 »

На mi6kata_85 ще и кажа какво значи законът я защитава: Не могат да те уволнят, да ти намалят работното време, нито заплата, нито да съкратят длъжността...Единственото което мисля, че минава е дисциплинарно уволнения, но затова трябват сериозни причини. И ако фирмата не е на някой приятел или близък, никой няма да иска да си сложи таралеж в гащите, защото те защитава закона и една година след като се върнеш или общо 3 години...т.е , като се върнеш, те са длъжни да те върнат на работа...Имахме такъв казус във фирмата с моята колежка...
Активен
maleas
Регистриран

Публикации: 1

« Отговор #263 -: януари 07, 2010, 20:07:56 »

Здравейте, за първи път съм във вашия форум, попаднах на него търсейки информация в нета за майчинството. Извинете за латиницата, но не съм в БГ и на служебния компютър на съпруга ми няма БГ font.
Не можах всичко да изчета, за което моля за извинение.
Положението ми е следното: до ноември 2008 работих без прекъсване 9 години на трудов договор, после 8 месеца бях безработна с право на обезщетение и държавата ми плащаше здравните осигуровки, от септември 2009 си ги плащам сама като безработна.
Искам да си имаме вкъщи второ детенце, какво да направя?
Ако правилно сам разбрала, ако се самоосигурявам на 2 400 лева, но за целта трябва да имам фирма, и си плащам осигуровките след това държавата ще ми плаща 12 месеца по 1800 лева и още 12 месеца по 240 лева, а това прави 24 480 лева? Само не успях да разбера колко ще ми струват тези осигуровки, в парите ни.бг видях калкулатор, но там излезе осигуровка от работодателя 360 лв и осигуровка от работника 260 лв, тоест аз сама трябва да платя 620 лева???? Забравих и какъв ще е данъка на тази заплата? Кое е правилното? Ако в даден момент си взема болничен означава ли, че ще плащам по-малко осигуровки? Аз съм психолог и каква фирма трябва да регистрирам, на патентен данък ли или нещо друго? Ако направят проверка и видят, че тази фирма няма дейност, това може ли да е проблем? Аз ще продължавам търсенето, но ако ми помогнете ще съм ви много благодарна.
Поздрави от мен.

Моля, пишете САМО на кирилица!!!
« Последна редакция: януари 07, 2010, 22:04:55 от Bulechka™ » Активен
mi6kata_85
Сватбен ГУРУ
Публикации: 527

Моят сватбен албум

« Отговор #264 -: януари 11, 2010, 13:09:36 »

Момичета, някоя от вас да е използвала отпуска по чл.157(2)? Гласи:Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време,
Аз днес подадох такава молба за отпуск за утре и се питах има ли изискване да съм удостоверила с документ бременността си(защото аз не съм давала документ) smile
Активен
emili85
Професор
Публикации: 452

Моят сватбен албум

« Отговор #265 -: януари 13, 2010, 16:36:42 »

Аз пак да питам. Имам 6 месеца трудов стаж на 240 лв, след това 2 години майчинство пак по 240 лв, сега 1 месец се водя на работа на 240 лв и ме преназначават на 1000 лв на месец. Взимам си болничен с преназначаването и ще продължи докато родя - 6 месеца. Въпроса е колко ще взимам болничен и ще се променя ли всеки месец  и колко ще взимам майчинство?
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #266 -: януари 13, 2010, 16:52:12 »

Болничният ще го прекъсваш ли всеки месец или ще е непрекъснат 6 месеца
Активен
emili85
Професор
Публикации: 452

Моят сватбен албум

« Отговор #267 -: януари 13, 2010, 17:07:06 »

Ами непрекъснат
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #268 -: януари 27, 2010, 15:42:50 »

Понеже обещах като ми превдат първите пари по болничния преди раждане да пиша ка а нещата та ето информацията.
Бях в болничен 6 пълни месеца без прекъсване,след което имах 3 дни пекъсване и започна болничния 45 дни преди раждане-за периода на болничен 6 месеца са ми взели за база дохода от който е изчислен болничнитя-т.е. нито нула,нито минимален доход,което е в разрез с това което ми казваха толкова пъти н нои,но пък отговаря на наредбата.
6те месеца болничен са ми изчислили на база 6 месеца назад,а другия 12 месеца назад-6 на осигурителения ми дохо и 6 на дохода от който е изчислен болничния,което е горе долу като първите 6 месеца-т.е. изгодно е да се излиза болничен по време на бременност,ако си осигурен на висока заплата преди това.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1186

Моят сватбен албум

« Отговор #269 -: януари 27, 2010, 23:19:58 »

Значи съм абсолютно права, супер значи и аз ще взема хубави парички  danceg
Активен
Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: