Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 08, 2025, 18:18:58

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Бременност, майчинство и закони част 3 !!!  (Прочетена 161755 пъти)

kali_gali
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2243

Моят сватбен албум

« Отговор #210 -: декември 19, 2009, 22:28:54 »

Нещо не разбрах,а ако го изпишат на 2-ри?Никъде не пише че трябва да е от деня в който изписват бебето от болницата,но ще го проверя в понеделник защото пряко ме интересува.На заявлението пише отпуск до 15 каледдарни дни.Според мен документа от болницата доказва че е живородено защото акта за раждане още не е готов.Не го твърдя,но смятам така.
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #211 -: декември 19, 2009, 22:33:49 »

Единият документ, който ти трябва за да ги ползва бащата и да представи във фирмата е една бележка от болницата на която пише на коя дата е изписано бебето. Съвсем ясно е написано навсякъде от кога и как се ползва този отпуск, а дали бащата ще се възползва от него си е негов проблем
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #212 -: декември 19, 2009, 23:02:28 »

Къде е това навсякъде където е нарисано съвсем ясно че трябва да е точно от датата на изписване?Аз знам какви документи се искат за този отпуск,пускала съм,но така и не разбрах къде точно пше че е от датата на изписване на детето?Кажи къде да го прочета?
Активен
goldi
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #213 -: декември 19, 2009, 23:14:42 »

http://lex.bg/bulletin/?isu=327&tp=sf&id=251

Не мога да вляза в Сиелата, затова ти давам този линк
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #214 -: декември 19, 2009, 23:17:06 »

Благодаря,сега ще го погледна.
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #215 -: декември 19, 2009, 23:29:28 »

Прочетох го,но въпреки това не съм сигурна,че е точно от датата на изписване.Първо към комплекта документи се изисква заповед от работодателя,че разрешава ,а ако той не резрешава от тази дата.Освен това,точно този месец подавах документи за такъв отпуск и в заповедта бях пропуснала да напиша датата от която е ползван отпускът.В нои ме питаха от коя дата е разрешен,а не написаха датата на документа от болницата.Аз в понеделник ще уточня този въпрос и въпросът зали може да се ползва на два пъти и ще пиша какво са ми казали в нои.Аз мислух моя мъж да я ползва тази отпуска,но не от датата на изписването,така че и мен ме интересува това със сигурност.
Активен
ani4ka1710
Сватбен ГУРУ
Публикации: 871

Никога не е късно да постъпиш правилно!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #216 -: декември 20, 2009, 09:07:02 »

Искам да питам за еднократната помощ при раждане, дали има срок кога да се подадат нещо документите, или като вземем акта за раждане направо от ивам ли??? pardon
Активен
goldi
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #217 -: декември 20, 2009, 09:21:12 »

Като вземеш акта за раждане върви. А относно 15-те дни не ми се спори безсмислено, отиди и питай, ама не помня преди за болничните и осигурителния доход кой ми вадеше теории, кое се взема при изчисляване и кое не и беше питал точно в НОИ и нямаше нищо вярно. Аз имам пресен прирмер от миналата седмица как питах нещо в НОИ и се оказа, че изобщо не е така, затова чета Законите и Наредбите и на тях вярвам
« Последна редакция: декември 20, 2009, 09:29:22 от goldi » Активен
Mila_
Професор
Публикации: 382

Моят сватбен албум

« Отговор #218 -: декември 20, 2009, 09:26:51 »

Аз и затова питам, че моята счетоводителка казва че може да се ползва и по-късно, а на милото, че не може pardon

ani4ka1710 мисля че няма срок, ако не сте си взели още акта за раждане мъжът ти може да отиде да провери, че нашият беше готов за два дни, а ни бяха казали да чакаме 2 седмици girl_wink.
Активен
ani4ka1710
Сватбен ГУРУ
Публикации: 871

Никога не е късно да постъпиш правилно!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #219 -: декември 20, 2009, 09:35:57 »

Благодаря ти мила ще проверим другата седмица, защото и на нас така 2 седмици ни казаха но пък ако е по бързо добре. А относно отпуска за таткото, и аз мисля че е от деня на изписване на майката от болницата, така съм чела, а в самата бележка изрично е написано точно и тази дата, инъче за какво да се пише.
Активен
Mila_
Професор
Публикации: 382

Моят сватбен албум

« Отговор #220 -: декември 20, 2009, 11:00:00 »

Да знам, че е от датата на изписването, но нали и работодателя трябва да разреши тази отпуска и може да разреши само 5 дни, а не 15 и точно тук е въпросът дали след време може да използва оставащите 10 дни или там колкото се падат работни girl_impossible
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #221 -: декември 20, 2009, 11:08:53 »

Да и на мен не ми се спори безмислено.Аз също чета законите и наредбите,но в нои,а и в нап по един закон можеш да получиш различно търкувание за един и същи закон,а все пак те са тези които трябва да знаят най-добре.А за нои да не говориме колко са неграмотни и как може да те объркат както често ми се случва,да ми кажат нещо и после да ми кажат друго.
Точно за базата за болничните в  нои  ми бяха казали три различни неща по един и същи казус и в крайна сметка трябваше просто да изчакам да видя как е в действителност.
Не те твърдя нищо,мога да бъда сигурна само за неща с които съм се сблъсквала лично,всичко друго докато не го видя с очите си как е няма да повярвам на никой.
Активен
goldi
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #222 -: декември 20, 2009, 12:14:54 »

Така, работодотеля няма право да откаже отпуската на бащата. Ето и цитата от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) (1) Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 7 от КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

(2) Отпускът по ал. 1 се заявява и ползва в календарни дни.

(3) Бащата е длъжен незабавно да уведоми предприятието, ако по време на ползването на отпуска по ал. 1:

1. бракът бъде прекратен с влязло в сила съдебно решение;

2. бащата престане да живее в едно домакинство с майката на детето;

3. детето бъде дадено за осиновяване;

4. детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;

5. детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;

6. детето почине.

(4) При наличие на обстоятелствата по ал. 3 отпускът по ал. 1 се прекратява.

(5) Бащата може да прекрати ползването на отпуска с писмено заявление до предприятието, в което работи.
Активен
kali_gali

Моят сватбен албум

« Отговор #223 -: декември 20, 2009, 12:41:20 »

Аз не мисля да оспорвам написаното в закона,но искам и да питам нои.Въпреки че не им вярвам много.Примерно документ за брак или декларация не ми искаха като подавах документи за този отпуск този месе.Не веднъж са ме обърквали в нои и са ми искали нещо,а като отида ми искат друго,но все пак ще питам да видиме какво ще ми кажат.Така или иначе практиката ще покаже кое как е.
Активен
Gergancheto
Публикации: 2366

Моят сватбен албум

« Отговор #224 -: декември 21, 2009, 12:51:18 »

Да питам и тук, че до довечера ми трябва отговор. Значи Кали знае подробно цялата ситуация, тук ще напиша с две думи, имам си трудов стаж над 12 месеца, но е от преди една година някъде. Сега обаче се оказа че за да вземам майчинство трябва се водя на работа към момента на издаване на 45-дневния болничен. На мен утре ми го издават, въпроса ми е - вярно ли е че има някакъв минимум да съм поне 7 дни на тази работа преди издаване на болничния  crazy Никак не ми се иска да карам доктора да изместа с още една седмица и без това сбъркания ми термин  nea
Активен
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: