Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

март 03, 2025, 18:40:18

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Хранене по време на бременност  (Прочетена 104101 пъти)

KlaraFina
Баш Майстор
**
Публикации: 1620

« Отговор #45 -: октомври 03, 2008, 22:39:40 »

Още не съм бременна, но ми е интересно да чета за бебета.... та откривам гигантски разлики в това, което се препоръчва или забранява на бременните в България и в някой други страни. За неща като алкохол, цигари, витамини и т.н две мнения няма, но като пример мога да дам кафето и режима на хранене на бебетата. Е не може да се каже, че в България се раждат по-здрави бебета или, че в чужбина бебетата са по-малко здрави. Все се чудя къде и истината и кое е правилно.
От всякъде само спекулаций...
« Последна редакция: октомври 03, 2008, 22:57:16 от KlaraFina » Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 984

Моят сватбен албум

« Отговор #46 -: октомври 03, 2008, 22:50:46 »

аз мисля, че темперамента на едно дете е нещо много индивидуално и не съм толкова съгласна, че зависи от храната или от кафето, което е приемала майката. сестра ми е с 2 момчета през 1.5 години между тях.никога не е пушила и не пие кафе. имаше две различни бременности (като спокойствие), в последвствие две категорично различни деца като темперамент. децата и са вече на 6 и 4.5, да са живи и здрави, но в тях е нон стоп зоопарк. децата са хипер активни, будни, палави и тн.

относно кафето - мнението на кардиолога, който посетихме с мъжа ми това лято беше, че 1 кафе на ден е нормално, дори препоръчително (за тези, които им понася), защото кафето помагало да се изхвърли солта от организма.

според мен човек трябва да си има режим на хранене, за да е здрав преди/при/след една бременност. детето ще си вземе от организма каквото му е необходимо.
« Последна редакция: октомври 03, 2008, 22:54:00 от Anichka » Активен
Alannah
Професор
Публикации: 476

Моят сватбен албум

« Отговор #47 -: октомври 04, 2008, 00:26:56 »

Аз май не се изразих праивлно blush. В никакъв случай нямах предвид, че храната и напитките участват във формирането на характера и темперамента на дете или възрастен. Исках дa кажа, че те само засилват определни черти от него и че нервната система се изостря Yes. Ще уточня, че говоря за консумация на големи количества!!! Аз винаги съм спорела относно племенника ми на 2г. и 6м., за който аз твърдя, че си е див по природа. Защото хората все казват, че възпитанието му е такова, а аз го познавам от пеленаче и също знам как го възпитават.
А относно палавите деца ще кажа, че съм виждала много деца, за които родителите им казват, че са много палави, а за мен са едни кротушковци в сравнение с нашия хубостник. Но и много добре знам какъв е преди и след като яде шоколад или си куса кафе, кола. Просто става напълно неукротим и много агресивен!

p.s. Относно кафето- бях може би на 10, когато една лелка ми даде чаена чаша с нескафе. Естествено че от кафе до кафе има разлика! Има и безкофеиново кафе дори, но просто оттогава си създадох полезно отношение към него.
« Последна редакция: октомври 04, 2008, 09:49:38 от Alannah » Активен
Zahira
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2242

Моят сватбен албум

« Отговор #48 -: октомври 04, 2008, 08:32:47 »

Хм, що се отнася до кафето - скоро четох в Розали една статия именно за неговата консумация при бременната жена -учени установили, че жени, които консумират кофеин под формата на кафе, шоколад, чай са 2 пъти по-склонни към спонтанни аборти от останалите жени. Разбира се става въпрос за прекомерни дози. 
Общо взето стигам до извода, че всички вредни неща трябва да се избягват основно в първите три месеца, когато се формират органите на бебето.
А за характера на бебето - от това, което съм изчела за пренаталното образование - той се формира главно от мислите на майката по време на бременност, ако тя е тревожна - детето се ражда нервно и неспокойно. Има вече много литература и в България за пренаталното образование, има курсове по йога за бременни, паневритмия и пр.
Активен
Alannah
Професор

Моят сватбен албум

« Отговор #49 -: октомври 04, 2008, 10:01:51 »

Друго се сетих!!! Моля ви, ако обичате храната на Макдоналдс, първо изгледайте филма "Supersize me" (трябва да го има в ДАТА.БГ)! Аз го гледах преди 3-4 години и изпитвах вина за всеки, на който съм купила от тази храна. Както дават във филма, отначало ти става лошо от храната, а после с упоритост свикваш да я ядеш и даже се пристрастяваш. В последствие започваш да се чувстваш отпаднал, а тялото ти се отпуска. Омазняваш се с голяма скорост. Всичко това беше факт при сестра ми, мъжа й и един друг познат, които хапваха по веднъж на ден от тази храна. За себе си мога да кажа, че, когато навлезе в БГ, я опитах и ми стана лошо. Но след доста време се престраших да ям отново и взе да ми харесва. Не съм имала възможност да я хапвам повече от веднъж в месеца, за да усетя друго влияние, но такова видях при хората, за които ви казвам. Ако обичате себе си, децата си и другите около вас, замислете се! Аз не мисля, че филмът е нагласен, защото за мен всичко, което показва съм го видяла на живо girl_impossible. И още нещо, имам приятел, който работеше там. Сам ми е казвал, че краставичките и лука ги държат накиснати в някаква киселина с много остър и неприятен мирис. Действително има захар във всичките продукти!
« Последна редакция: октомври 04, 2008, 10:03:39 от Alannah » Активен
Mrs.™
Публикации: 4641

Моят сватбен албум

« Отговор #50 -: октомври 04, 2008, 10:12:53 »

Момичета с риск да ми се обидите -не се ли вманиачавате прекалено много и по-този начин не обиждате ли момичета,които си пийват кафе,кола и си хапват пържени картофки-като ви чете човек ще каже-че това са безотговорни майки и едва ли не раждат деца с недъзи. Съжалявам ако съм крайна ,но имам приятелки които си пийват кафета,коли,хапват мазни храни и са си много добре,както и децата им-живи и здрави и с никакви признаци на затлъстяване smile. Пак казвам не искам никого да обидя,всички много ви харесвам-но не бъдете толкова крайни в изказванията си.
Цитат
Хм, що се отнася до кафето - скоро четох в Розали една статия именно за неговата консумация при бременната жена -учени установили, че жени, които консумират кофеин под формата на кафе, шоколад, чай са 2 пъти по-склонни към спонтанни аборти от останалите жени.
Имам точно две приятелки ,които имаха по 2-3 спонтанни аборта и изобщо не са хапвали такива неща,да не кажа че се хранят супер здравословно и то с неща от градината на баба и дядо. blush И се пазиха много. Все едно ,които пие кафе и хапва шоколад-да е застрашен от инфаркт.
Хапвайте си това което ви се яде и не се затормозявайте толкова със статии и т.н. Все пак на първо място е една бременнада е усмихната и да не чете и слуша неща ,които я карат да е нервна  kiss2
аз мисля, че темперамента на едно дете е нещо много индивидуално и не съм толкова съгласна, че зависи от храната или от кафето, което е приемала майката.
абсолютно съм съгласна,аз съм близнак и с брат ми сме много различни и като темперамент и като характери-а майка ми е яла едно и също и с двамата good
Активен
Natalia Borisova
Публикации: 2243

Моят сватбен албум

« Отговор #51 -: октомври 04, 2008, 11:37:42 »

Аз пиех и продължавам да пия кафе!  Coffe Разбира се никога не съм прекалявала! Сутрин задължително пия по едно малко кафенце. А тъй като ми е по ниско кръвното по принцип доки ми беше казала от самото начало на бремеността да си нося по един шоколад в чантата в случай, че ми прилошее. Аз лично не съм на мнение че кафето и шоколада могат да ти навредят по някакъв начин, ако са в умерени количества разбира се. Всяка от нас най-добре познава тялото си и как то реагира на различни напитки и храни, така че сами можем да си преценим какво да консумираме, като не трябва да пренебрегваме мнението на докторите и тяхните препоръки. Все пак доктора който ви следи бремеността най-добре знае кое е добре за вас и кое не би ви повлияло добре.
Активен
Alannah
Професор

Моят сватбен албум

« Отговор #52 -: октомври 04, 2008, 12:02:51 »

Момичета с риск да ми се обидите -не се ли вманиачавате прекалено много и по-този начин не обиждате ли момичета,които си пийват кафе,кола и си хапват пържени картофки-като ви чете човек ще каже-че това са безотговорни майки и едва ли не раждат деца с недъзи. Съжалявам ако съм крайна ,но имам приятелки които си пийват кафета,коли,хапват мазни храни и са си много добре,както и децата им-живи и здрави и с никакви признаци на затлъстяване smile. Пак казвам не искам никого да обидя,всички много ви харесвам-но не бъдете толкова крайни в изказванията си.
Наде, може и написаните неща да звучат крайно, но едва ли някой от нас е искал да внуши подобни изводи за хората, които консумират тези и други неща с етикет "внимание". Лично аз, но мисля, че и другите момичета, исках да кажа, че е хубаво да не сме егоисти и да се замисляме за това, че не сме сами pleasantry, когато консумираме нещо. А аз с нищо не съм се променила отпреди, освен че развих още по-голям апетит към храната, която и без друго се смята за здравословна и наистина зарежда тялото. А изключенията, които преди правех, за да не обидя някой като съм му нагости, всячески започнах да бойкотирам. И всъщност това ме ядосва, че те вместо да приемат, че аз знам най-добре какво да ям, те ми налагат тяхната "култура" на хранене и разбирания. Сигурна съм, че не е само на мен познато това чувство. Аз никога не се бъркам на другите какво да ядат, но им споделям опита си за определните храни. В живота си съм яла какво ли не и определно мога да направя разликата как се чувствам от съответните храни. Докато те просто никога не са яли нещата, които вече са незаменими за мен и директно ги отхвърлят, мислейки, че тяхната храна е незаменима.
Активен
Alannah
Професор

Моят сватбен албум

« Отговор #53 -: октомври 04, 2008, 12:06:01 »

Имам точно две приятелки ,които имаха по 2-3 спонтанни аборта и изобщо не са хапвали такива неща,да не кажа че се хранят супер здравословно и то с неща от градината на баба и дядо. blush И се пазиха много. Все едно ,които пие кафе и хапва шоколад-да е застрашен от инфаркт.
А относно това- за мен си е Божа работа! Едва ли някой е искал да направи буквално подобна връзка nea. И разбира се, че всичко е индивидуално. Но не мисля, че всеки си познава достатъчно добре тялото. За мен храната е гориво, което да зарежда, а не да отнема енергия. А определни храни правят точно това на ралзичните хора. Например при мен една от тях е бялото брашно. Може да е индивидуално, но може да е масово явление, при все че има и статии за това. Все пак е доказано, че различните храни се отразяват различно на индивидите. Така че хем е вярно едно твърдение, хем не е. Все пак много е вероятно да има и аборти причинени от храни, което означава, че поне трябва да се замисля човек. Милиарди сме хората на тази планета и са милиарди странностите, които можем да наблюдаваме сред тях.
А аз ще ви кажа, че знам едно момиче, което се разболя от нитратите в краставиците. Едвам я спасиха, но остана бездетна sad.
« Последна редакция: октомври 04, 2008, 13:54:46 от Alannah » Активен
mirindadimi
Сватбен ГУРУ
Публикации: 747

Моят сватбен албум

« Отговор #54 -: октомври 04, 2008, 12:55:03 »

Oх, аз след като изчетох всичко тук и се хванах за главата.! blum
Ами то по тази логика човек не трябва да излиза от вкъщи на вън, за да не му се случи нешо докато е бременнен! nea
Аз също се храня здравословно, не пушех и не пиех по време на бременност, но се ръководех от максимата - ''От нищо не се лишавай, но и с нищо не прекалявай".
И моля ви не забравяйте, че бременността не е болестно състояние!!!
Активен
Zahira

Моят сватбен албум

« Отговор #55 -: октомври 04, 2008, 13:48:08 »

Не става въпрос да е болестно състояние. Въпрос на компромис е който можем да направим със себе си в името на новия живот. Alannah прекрасно те разбирам за това, че хората ти налагат да ядеш храни, които не желаеш. Аз самата съм вегетарианка от 6 години и отдавна съм се преборила с това. Вече никой не прави опит да ми предлага кюфтенца, пържолки и каквото и да било, защото хубаво ги поставям на мястото. Това е начинът ми на хранене и изобщо не го поставям под въпрос. Който каквото му се яде това да консумира. Все пак всеки организъм си е индивидуален и има различни потребности.
« Последна редакция: октомври 04, 2008, 13:51:43 от Zahira » Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
Публикации: 999

Консултант по кърмене към НКК

Моят сватбен албум

« Отговор #56 -: октомври 04, 2008, 14:02:21 »

Аз почти не съм си променила режима на хранене по време на бремеността и преди не пиех кафе, кола и не пушех и сега е така. Хапвам основно плодове и зеленчуци, предимно приготвени чрез варене и печене. Не обичам месо, дори почти не вкусвам през бремеността. За съжаление не успях да пия редовно фолиевата киселина, тъй като избягвам да пия хапчета и постоянно забравях, особено третия месец. През първия триместър не съм качила на килограми, само бедрата ми като че ли са се закръглили, но може и да е визуално. Вече се замислям за спорт, но не защото се притеснявам от качването, а от отпускането на мускулатурата. Моят съвет към всички е да хапват от всичко по малко и да се движат умерено, да не се подлагат на режими, просто да намалят количеството и да се хранят разделно smile
Активен
mirindadimi
Сватбен ГУРУ
Публикации: 747

Моят сватбен албум

« Отговор #57 -: октомври 04, 2008, 14:17:36 »

Ok, но месото и животинските продукти са доста важни за изграждането на малкия организъм.  pardon
Не искам да споря или пък да ви засягам с изказванията си. Минала съм по този път и просто исках да съм ви полезна. И мен са ме карали да ям насила, но като не ти се яде нещо и то през бременността им казвам, че  епо-добре да се въздържа отколкото да го върна по-късно funnytooth
Активен
Zahira

Моят сватбен албум

« Отговор #58 -: октомври 07, 2008, 11:43:39 »

Калций и бременност

Калцият и здравите бебета вървят ръка за ръка !

“Изпий си млякото” е едно то онези неща, които бременните жените чуват поколения наред от своите майки, лекари и приятели. Зад този съвет се крие много важна информация, тъй като млякото е чудесен източник на калций, минерал който познаваме, като крайно необходим за костите и зъбите.

Ако Вие сте бременна или планирате бременност, вероятно ще искате да дадете на Вашето бебе най-доброто и най-здравословното начало на което сте способна. За да направите това, трябва да положите специални грижи за Вас и Вашата диета, дори преди да забременеете.

90% от американките не приемат препоръчителното дневно количество калций. Де факто повечето от тях приемат по-малко от половината. Изненадана ли сте? Може би загрижеността ни за калориите ни кара да изключим от менюто си млечните продукти. Каквато и да е причината мнозинството от жените не приемат достатъчно калций за своите кости, да не говорим за развиващите се кости на бебето. Така повечето жени имат недостиг на калций, когато зачеват.

Дневното пренатално (предшестващо раждането) количество от витамини/минерали може би не Ви дава достатъчно калций. Повечето от пренатаналните препарати съдържат от 200 до 300 mg. калций – около 1000 mg. по-малко от ежедневното количество необходимо за Вас и Вашето бебе. Така че проверете етикета на Вашия препарат и говорете с Вашия лекар. Трябва да сте сигурна, че поемате достатъчно калций всеки ден чрез естествени храни и източници.

Кърменето изисква допълнително количество калций. Кърмещите майки продължават да се нуждаят от 1200 mg. калций дневно след раждане на бебето. По време на бременността тялото на майката се опитва да “складира” необходим за образуване на кърмата калций. Когато бебето суче, в организма се засилва необходимостта от калций, за да може да се осигури повече кърма. Вие ще се нуждаете от силно питателна диета. Научете се, кои хранителни продукти могат да Ви доставят необходимия калций по времето на бременността и кърменето. Млякото е един от най-добрите източници на калций. Една чаша мляко Ви осигурява около 300 mg. калций. Други подходящи източници са: киселото мляко, сиренето, къдравото зеле, ряпата, а също така сьомгата и сардините.

След раждане на бебето, приемайте калций за себе си. Не губете Вашия “навик” за дневното количество калций, само защото вече сте родила или сте спряла да кърмите. Помнете, че необходимото Ви нормално дневно количество калций е 1000 mg. До преминаване на 27 – 29 годишна възраст, Вашето тяло продължава да “строи” нови кости. На тази възраст и особено след това Вие се нуждаете от калций за поддръжка на здравината на тези кости, както и за предотвратяване на остеопороза – заболяване изтъняващо костите наблюдавано при по-възрастни жени. Да не говорим за необходимостта от калций за всички жизнени процеси, играещи роля за поддържане на добро здраве.

Вашето още неродено дете ще изтегля необходимият му калций от Вашето тяло. Природата се грижи за развитието на новото бебе, като му осигурява калций от тялото на майката, дори пряко от косите и, ако е необходимо. Вие можете да подсигурите необходимото количество калций, като увеличите поеманото количество. Американския Национален Здравен Институт препоръчва за една не-бременна жена дневно количество калций от 1000 mg. (90% от жените не поемат това количество!). По време на бременността количеството калций, от което се нуждаете, ще нарасне до 1200 mg. дневно.

Последните проучвания показват, че повишаване на поеманото количество калций по време на бременността помага за предотвратяването на сериозни усложнения. Анализ на 14 научни студии, публикувани в журнала на Американската Медицинска Асоциация, показва, че при жени, които приемат 1500 – 2000 mg. калций всеки ден по време на бременността е налице понижен риск от preeclampsia – основната причина за преждевременно раждане. Калция спомага за поддържане на нормално кръвно налягане по време на бременността.

Ако сте бременна или планирате бременност Вие трябва да обмислите много неща. Трябва да сте сигурна, че сте осигурили всичко необходимо за едно здраво бебе, но запомнете, че калция е едно от най-важните доказвани някога от медицинската наука неща за това.

По материали на National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities

Активен
Zahira

Моят сватбен албум

« Отговор #59 -: октомври 07, 2008, 11:50:48 »

Промени в режима на хранене в периода на бременност

По време не бременността храненето е основен фактор за здравето на майката и детето. Ако преди това сте спазвали правилен режим на хранене, след като започне бременността трябва да се направят някои малки промени, за да посрещнете специфичните нужди на организма:

- Четири или повече порции плодове и зеленчуци, които ще ви осигурят нужните витамини и минерали.
- Четири или повече порции пълнозърнести и житни храни, които ще ви доставят необходимата енергия.
- Четири или повече порции мляко и млечни продукти за осигуряване на достатъчни количества калций.
- Три или повече порции нетлъсто месо, пиле, риба, яйца, ядки, боб или грах, съдържащи основно протеини.

Правилното хранене по време на бременността ще пази както вашето здраве, така и и здравето на бебето.
Повечето здравни специалисти са на мнение, че по време на бременност дневните хранителни норми не би следвало да се различават съществено от тези при добре балансираната диета (с изключение на количествата желязо, които се увеличават значително). 

Трябва ли да се приемат мултивитамини

Нуждите от хранителни вещества по време на бременност варират и изцяло зависят от индивидуалните нужди на жената. Приемът на мултивитаминни добавки следва да се обсъди с лекуващия лекар.

Така важното желязо...

По време на бременност потребността от желязо рязко нараства. Затова се нуждаете от желязо в по-големи дози, особено през последните периоди от бременността. Този минерал е от жизнено значение за производството на хемоглобин (червените кръвни телца) и за предотвратяване на често срещаната при бременните желязо дефицитна анемия. За съжаление тя води след себе си неблагоприятни последици както за жената, така и за плода.
Основният източник на желязо е храната. При нормални условия се усвояват само 10% от консумираното количество желязо, т.е. това покрива само дневните физиологични загуби на организма. Повишените нужди при бременните се компенсират чрез допълнително усвояване на желязо от храната (до 20-30%) или чрез използване от "депото" в организма. Много от жените обаче започват своята бременност с недостатъчни резерви на желязо поради причини като обилни и продължителни менструации; чести бременности, аборти; хронични чернодробни или бъбречни заболявания, неправилно хранене. Симптомите са отпадналост, умора, бледа кожа, сухота на кожата, чупливост на ноктите, учестен пулс. Това може да е признак за продължителна анемия, която от своя страна пък би могла да възпрепятства нормално развиващата се бременност.
Задължително трябва да се консултирате с вашия лекуващ лекар за желязото. Той най-точно може да определи индивидуалната ви нужда, както и начина за прием на минерала.
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: